96 години в Казанлък излиза едно от знаковите за местната културна общност издания – списание „Кула“

   

Едно от знаковите за местната културна общност в Казанлък издания е литературно списание „Кула“, каза за Радио „Фокус” неговият главен редактор Румен Денев. Списанието, което има 96-годишна история, в момента се издава с финансовата подкрепа на Община Казанлък, която притежава и авторските права над изданието. Изработен е и специален регламент за издаването му, който определя какви публикации се допускат, какъв е редът за кандидатстване за публикуване, сформиран е редакционен екип с главен редактор Румен Денев и членове Гергана Атанасова и Диана Рамналиева.

Художественото оформление на списанието е на Иван Гайдаров.
„Метафората за образа на кулата е много силна и можем в нея да открием много страни. Мисля, че е много удачна концепцията на списанието и не сме ощетили нито един от авторите. Списанието е като една обща изложба, едно общо литературно пространство, където различни автори биват представяни без темата да бъде обща за списанието. Основното тук е в един поток на поколенията, ние няма да спазваме само една линия на естетика, а ще спазваме регламента приет от ОбС, където е записано, че в списанието публикуват най-вече местни автори, за да се изграждат те творчески, от всички поколения“, каза главният редактор на „Кула“ Румен Денев.
Една от целите на списанието е да привлича млади автори, както и такива, които са от Казанлък, но живеят далеч от родния си град.
Списанието излиза четири пъти в годината.

Списание „Кула“ е създадено през далечната 1923 година, като през годините то е преминало през редица перипетии, за да го има и до днес. Корицата му е изработена от гениалния художник Иван Милев.
Славяна ГАЙДАРОВА

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com