Свържете се с нас

Казанлък

ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА В КАЗАНЛЪК

Published

on

Eкипът на Сдружение „Бъдеще за децата”, отправи призив (предизвикателство) във връзка със световната инициатива ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА и отбелязването на СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА С ТОРМОЗА В УЧИЛИЩЕ.

Призовахме, всички училища в града на розите, на 24.02.2016г., да се облекат в розово, да закачат розова панделка/стикер, да организират събитие или инициатива, с което да покажат своята съпричастност в борбата с училищния тормоз. И получихме обратна връзка от повечето от тях – някои отговориха положително, други не дотам, а трети – с мълчание.

„Докато комуникарахме с училищата, с техните директори, учители, училищни психолози и педагогически съветници установихме, че в редица казанлъшки училища отбелязването на Световния ден за борба с училищния тормоз е станало традиция, а в други – ще се случи за първи път. И всичко това ни показа, че всичко има смисъл! Хубаво е, че не си затваряме очите пред проблема. Истината е: Да, има случаи на агресия в нашето училище. Да, има деца, които са тормозени в училище!  Да, агресията сред децата и училищния тормоз са факт! …

Напоследък все повече се говори за училищния тормоз – по-често след инцидент на територията на някое училище, и не толкова с цел превенция. Нашата провокация бе да се заговори сред учениците, учителите и родителите с цел превенция на тормоза в училище. И главните действащи лица да бъдат именно децата.”

Нека отбележим всички заедно Световния ден за борба с тормоза в училище чрез флашмоб, бе едно от нашите предложения. Такъв ще се проведе в СОУ „Екзарх Антим I” гр. Казанлък и ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” с. Ръжена /община Казанлък/, ОУ „Мати Болгария” и Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн в града.

Деца и учители ще направят сърце, розова фланелка и други форми с телата си, и по този начин ще кажат заедно „Не на тормоза в училище!” По едно и също време, точно в 12 часа на обяд, 25 розови балони ще полетят от Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов”, ХГ „Св. Св. Кирил и Методий”, Професионалната гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” с. Ръжена и сдружение „Бъдеще за децата” (ул. „Войнишка” 25). Към нашия екип ще се присъединят децата от Клуб „Млад доброволец” на ПМГ „Никола Обрешков” гр. Казанлък.

С „розово” настроение учители и ученици ще покажат и заявят своята гражданска позиция срещу насилието и тормоза в училище. Розови дрехи, очила, лица, изложби, мултимедийни презентации, анкети сред учениците, пана с послания, тематични часове посветени на агресията и т.н. Това ще бъде един ден РОЗОВ ДЕН В КАЗАНЛЪК!

Радио предаване с историята и символиката на този ден и всичко свързано с неговото отбелязване ще звучи по училищното радио на СОУ „Екзарх Антим. Забавни и образователни занимания за най-малките са подготвили в ОУ „Паисий Хилендарски” с. Хаджидимитрово – там ще изработят къщичка на добрите дела, а в училището със същото име, само че в град Казанлък (ОУ „Св. Паисий Хилендарски), ще се проведат поредица от инициативи в рамките на няколко поредни дни – украсяване на дърветата с розови панделки, поставяне на розови послания на входа на школото и пренасяне на Розовото в класните стаи. А възпитаниците от ОУ „Д-р Петър Берон” на с. Овощник ще поставят розовите очила в Деня на борбата с училищния тормоз и освен това, те ще подредят изложба  на сърца, в знак на съпричастност. Анкета на тема „Агресията в училище (Разпознаваме ли видовете агресия и къде можем да потърсим помощ) и постери  „ДА на приятелството, НЕ на тормоза” са инициативите, които ще реализират учениците от 5-ти до 8-ми клас в с. Хаджидимитрово. В Националната гимназия по изкуствата пък, всеки ще може да напише сам своето розово послание срещу училищния тормоз и да го закачи на картонена тениска във фоайето. Освен това членовете на клуб „Млад доброволец” в гимназията (НГПИД) ще изработят информационен плакат за ДенЯ, с който да представят световната инициатива пред своите съученици. Всеки ученик от основното училище в село Ръжена на влизане в сградата, в сряда – 24-ти, ще получи лично послание „Не на тормоза в училище!”. На този толкова специален ден в ход ще влязат и Ученическите съвети – именно чрез гласът на децата, директорите са решили да популяризират Световния ден за борба с училищния тормоз и неговата символика – в ОУ „Паисий Хилендарски” /гр. Казанлък/ и ПГ „Ив.Хаджиенов”. Редица инициативи са подготвили и в ОУ „Георги Кирков” и ОУ „Мати Болгария” в гр. Казанлък.

Ние поканихме учениците, училищните директори и учителите да споделят с нас, как показват „Розово за тормоза в училище!”, като качат снимки на нашата Фейсбук страница – Сдружение „Бъдеще за децата” и отправят своите послания за доброта, човечност, обич и толерантност. Така, че ще видим…!

 …Всяка година последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Познат е също и като „Ден на розовата фланелка“. На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.

Всичко започва през 2007г. като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в Канада. Тогава събитието е организирано от двама ученици – Дейвид и Травис. При откриването на учебната година в тяхното училище, група по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, че дошъл с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден, споменатите двама ученици решават да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен приятел.

Тази инициатива бързо става популярна сред други училища чрез sms-и, имейли и медии. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява този ден от февруари за ден срещу тормоза в училище. Всяка следващата година все повече ученици го честват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише  „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“.  Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят. За първи път в България се отбелязва през 2012г.

НЕКА ПРИСЪЕДИНИМ И КАЗАНЛЪК в инициативата и покажем „Розово на агресията в училище” е една идея на екипа на сдружение „Бъдеще за децата” гр. Казанлък и децата от клубовете „Млад доброволец”.

Ние от Сдружение „Бъдеще за децата“ работим за подкрепа на децата и младежите в риск и техните семейства и за развитие на доброволчеството. От миналата година организацията развива дейности и реализира инициативи и кампании с цел запознаване на обществеността с дейността на Сдружението и социалните услуги, които управлява.  В отделните инициативи се включват деца и младежи на различна възраст (предимно ученическа), като доброволци и подпомагат осъществяването на различни социални и обществени каузи. В тази връзка, стартирахме проект „Гласът на децата”, финансиран по Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014г., чиято основна цел е да дадем възможност на децата да изразяват своето мнение и да формират социално-отговорно поведение.  Именно благодарение на  „Гласът на децата” създадохме Клуб „Млад доброволец” в пет училища на територията на община Казанлък – ПМГ „Никола Обрешков”, ХГ „Св.Св. Кирил и Методий”, Професионална гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт, Национална гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад.Дечко Узунов” и ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” в село Ръжена. В продължение на почти три месеца с тях работиха  двама от специалистите на местната организация, по специално подготвена за тях Програма – на достъпен език, стъпвайки на интерактивния подход, игри, дискусии, асоциации, мултимедия, тестове. Колегите проведоха пет обучения във всеки клуб, като всеки път те включваха ролеви игри за изграждане на връзка, екипност и доверие. Накараха младите доброволци да направят реална оценка на своите индивидуални възможности. „След приключването на обучителния етап децата имат основни и практически знания за това що е то доброволчество, как да изготвят план за дейността си, как да го реализират, как да привличат ресурси, за да осъществят дейностите си. И най-важното е, че се научиха да изразяват своето мнение, да го споделят в групата без да се притесняват. Научиха се да говорят. Инициативата да покажем едновременно „Розово на агресията” във всяко училище е част от дейността на Клубовете. Децата подходиха изключително сериозно  пред тази задача.Това беше нашата цел и още – да ги мотивираме, да им предоставим поле за изява и възможност да заявят себе си в обществото.”, споделят от екипа на проект „Гласът на децата”.

Програми за Деня на розовата фланелка:

ПГ “Ив.Хаджиенов“, гр. Казанлък

 1. Запознаване с историята за обявяване на 24.02. като Световен ден за борба с тормоза в училище в час на класа и на заседание на Ученическия съвет.
 2. Изработване на постер с розов цвят и форма на фланелка и на малки стикери с надпис „не на тормоза в училище“.
 3. Изработване на презентация и представянето й пред учениците на мултимедия във фоайето на училището.

ОУ „ Свети Паисий Хилендарски”, гр. Казанлък

 1. В „Час на класа” – 22.02.2016г. от І до VІІІ клас – Провеждане на дискусия „Борбата с училищния тормоз”
 • Запознаване с идеите, предложени от Сдружение „Бъдеще за децата”, гр. Казанлък
 • Избор на класова инициатива за участие.
 1. 02.2016г. – Инициативи по класове – „За училище без насилие и тормоз”:
 • 1а и 1б клас – украса с розови панделки на бора пред входа на училището
 • 2а и 2б клас – украса с розови балони и цветя от хартия централния вход на училището
 • 3а и 3б клас – украсяват брезичките в двора на училището с розови панделки, балони, цветя
 • 4а и 4б – украсяват оградата пред училището в розово.
 • 5 клас – оформят кът във фоайето ”Не на тормоза в училище”
 • 6, 7 и 8 клас – украсяват класните стаи в розово
 1. 02.2016г. – „Ден на розовата фланелка”
 • В първия час от деня се прочита по класовете материал, свързан с историята на „Деня на розовата фланелка”, подготвен от Ученическия съвет
 • Учениците са с розови дрехи или розови елементи към облеклото, през време на учебните занятия, в подкрепа на идеята за ненасилие в училище.

СОУ „Екзарх Антим I“, гр. Казанлък

 1. Във фоайето на училището ще бъде поставено табло с надпис и място, на което учениците ще могат да оставят своите послания за училище без тормоз.
 2. Радио предаване с историята, свързана с началото на отбелязване на деня. Предаването ще се излъчи по време на Часа на класа във вторник
 3. В „Час на класа” в прогимназиален и гимназиален етап, класните ръководители ще говорят с учениците за тормоза, видовете тормоз, как да реагираме и избягваме ситуации на агресия и при нужда към кого да се обърнем, начини за намаляване на агресията
 4. Учениците от начален етап /2-4 клас/ ще оформят с розови балони, тела и ученическите си чанти фигура с формата на розова фланелка на Училищния двор. Те ще си разменят послания срещу тормоза и нетолерантността, изписани от самите тях върху розовите балони. Вече готовата фланелка от тела ще бъде заснета от високо.
 5. Всички работещи в училище и ученици ще бъдат призовани да облекат на този ден розови дрехи в знак на съпричастност.

ОУ “Д-р Петър Берон” с. Овощник, общ. Казанлък

 1. Учениците ще бъдат облечени в розово и с розови очила.
  2. Организиран е конкурс за изработване на сърца в знак на съпричастност към борбата с училищния тормоз. Ще бъде уредена изложба във фоайето на училището.ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ с. Хаджидимитрово под надслов „Kindness is one size fits all”

Инициативите, които ще проведем в училището са обединени от темата на деня за 2016 година Kindness, защото добротата приляга на всички.

 1. В инициативата ще се включат всички: ученици, учители и помощния персонал в ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ с. Хаджидимитрово;
 2. Участниците ще бъдат облечени в розово в знак на съпричастност или ще носят отличителен розов стикер;
 3. Децата от ПГ и учениците 1 – 4 клас ще изработят Къщичка на добрите дела и ще рисуват на тема: Бъди мой приятел;
 4. С учениците 5 – 8 клас ще се проведе анкета Агресията в училище /Разпознаваме ли видовете агресия и къде можем да потърсим помощ/ и ще изработят постери: ДА на приятелството, НЕ на тормоза!

НГПИД „Акад. Дечко Узунов” гр. Казанлък

 1. Учениците ще имат възможност да изразят себе си – розово листче с послание върху бяла картонена тениска и после закачени на видно място във фоайето на училището и/или на информационните табла по етажите.
 2. Изработка на общ информационен плакат – Световен ден за борба с училищния тормоз.
 3. Флашмоб в розово
 4. В 12:00 часа ще полетят 25 розови балона.

ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” с. Ръжена, общ. Казанлък

 1. Флашмоб в розово.
 2. Ще се изработват сърца с послание „Не на тормоза в училище!”
 3. Във всяка стая ще има розови балони.
 4. Учители и ученици ще проведат разговори по теми свързани с училищния тормоз, толерантността и доброто.
 5. В 12:00 часа ще полетят 25 розови балона.

За допълнителна информация: 

Сдружение „Бъдеще за децата”

гр. Казанлък, ул. „Войнишка” 25

тел: 043162866

Казанлък

С още 2 млн. лв. европейско финансиране ще се направи велоалея от град Крън до град Шипка

Published

on

650 000 лв. сме отпуснали през последните години за изграждане на велоалеи на територията на община Казанлък. С още 2 млн. лв. европейско финансиране ще се направи велоалея от гр. Крън до гр. Шипка, която се явява продължение на съществуващото трасе между Казанлък и Крън, съобщи във премиерът Бойко Борисов във Фейсбук. Дължината на велосипедната алея е близо 7 км. Тук е едно от най-красивите места на страната и трябваше да осигурим безопасни условия на всички колоездачи, коментира Борисов и допълни, че освен за велоалеи, продължават и инвестициите в антикризисни мерки в района. 

Само през последните 4 години 1066 микро-, малки и средни компании в района са подкрепени със 73 млн. лева, заяви премиерът. По програмата за безлихвено кредитиране на физически лица 6,2 млн. лв. са достигнали до 1423 души. По оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” продължава и подкрепата по отворената вече за разплащане процедура за средни предприятия. По нея 80 компании от област Стара Загора ще получат 11 млн. лв.

С осигурените от правителството над 100 000 лв. се ремонтира НЧ “Светлина 1861” в град Шипка, посочи още премиерът. Дейностите включват укрепване на сградата, както и ремонт на покрива.

Продължете с четенето

Казанлък

Новоизбраният кмет на Мъглиж д-р Душо Гавазов встъпи официално в длъжност

Published

on

Новоизбраният кмет на Мъглиж д-р Душо Гавазов встъпи официално в длъжност. Той бе избран на проведените на 28 февруари извънредни местни избори в общината. До този момент в продължение на 9 години и половина д-р Гавазов бе на поста зам-кмет.

Областният управител Гергана Микова поздрави кмета с успеха на изборите и с рождения му ден, който е днес. Тя му пожела да управлява мъдро и да работи за просперитета на общината. Г-жа Микова връчи символичния ключ на Мъглиж на новия кмет, който положи клетва.

„Преди 25 години положих първата си клетва – Хипократовата. Това беше след завършване на медицинското ми образование. Днес се кълна за втори път и съм изключително развълнуван. Благодаря на всички хора, които ми гласуваха доверие, за да спечеля толкова убедително. Благодаря на екипа си, който въпреки трудностите и епидемичната обстановка организира перфектно подготовката и провеждането на изборите. Обещавам да бъда кмет на всички мъглижани, независимо от тяхната политическа ориентация, възраст и пол. Ще направя всичко по силите си, за да продължим започнатото и да спазя всички обещания, които съм дал“, каза новоизбраният кмет на община Мъглиж.

Както се полага за рожден ден, Душо Гавазов получи огромна торта от административния екип на Общината.

Свещеници отслужиха водосвет за здраве и благополучие на Мъглиж и неговите граждани.  За рождения си ден и за своя нов пост кметът получи подарък от Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан икона на Света Богородица с Младенеца.  

Продължете с четенето

Казанлък

Кметът на Община Казанлък отправи поздрав за юбилейните 50 години на ППМГ „Никола Обрешков“

Published

on

Кметът на Община Казанлък отправи поздрав за юбилейните 50 години на ППМГ „Никола Обрешков“. От името на Галина Стоянова Почетен плакет поднесе заместник-кметът Лилия Цонкова, която също е възпитаник на Математическата гимназия. Директорът Красимир Дамянов изрази благодарности за вниманието и грижите към учебното заведение от страна на Кмета и нейния екип.

В Поздравителния адрес Кметът Галина Стоянова се обръща към преподаватели и ученици като към пионери: „Всички Вие сте част от един невероятен отбор, част от историята на Казанлъшката математическа гимназия, от живота на Казанлък. Така, както патронът на гимназията допринася неимоверно за българската наука, всеки от Вас върви със свои стъпки към научни успехи, които Ви превръщат в победители.“.

Към пожеланията за здраве и успехи Кметът на Казанлък добавя: „Нека и в следващите 50 години се радваме на ППМГ „Никола Обрешков“ като средище за изграждане на умове, но преди всичко на смели сърца, които и занапред ще дръзват да надзъртат в Неизвестното, ще надхвърлят прегради и ще продължават смело да питат и да откриват нови отговори за Казанлък, за България, за Света!“.Математическата гимназия в Казанлък е открита на 29 септември 1970 година, когато със заповед на тогавашния министър на народната просвета се откриват първите в страната две математически гимназии. Казанлък е предпочетен заради големия брой изтъкнати математици и отличните представяния на учениците при участието им в национални и международни олимпиади.

Може да бъде изображение с един или повече хора, стоящи хора, обувни артикули и на открито
Може да бъде изображение с 7 people, including Vlado Chuchumishev, стоящи хора и на открито

ППМГ е едно от водещите училища в страната. Неговите възпитаници постигат уникални успехи на национално и международно ниво в областта на математиката и физиката, в областта на биологията и химията…Но не само. Учениците постигат успехи и в областта на хуманитарните науки история, философия, гражданско образование, в сферата на изкуството – музика, изобразително изкуство и дори спорта. 46 випуска продължават традицията да бъдат достойни и успешни Обрешковци. Всяка година наследниците на Никола Обрешков участват и печелят медали на международните олимпиади по физика, биология, химия.

Продължете с четенето

Казанлък

Три коли осъмнаха в Казанлък с разбити стъкла и обрани

Published

on

На 03.03.2021 г., около 01:10 ч., при извършване на обход на ул. “Славянска” и ул. “Трапезица” в гр. Казанлък, служители на РУ – Казанлък са установили три автомобила с взломени стъкла.

При последвалите процесуално-следствени действия е установено, че за времето от 18:30ч. на 03.03.2021 г. до 01:10 ч. на 04.03.2021г., след като са взломени предните леви стъклата на автомобилите, е извършена кражба на неустановена към момента парична сума на монети, чантичка с лични документи и две дебитни карти. Образувано е досъдебно производство по чл.195 от НК.

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха мъж, обрал кола в Казанлък

Published

on

На 04.03.2021 г. в РУ  -Казанлък се е явила 35-годишна жена, която заявила, че за времето от 18:00 ч. на 29.01.2021 г. до 12:30 ч. на 30.01.2021 г., след като през незаключена врата е проникнато в л.а. “Пежо”, паркиран в гр. Казанлък, ЖК „Изток“, е извършена  кражба на CD плейър, сак с дрехи, FM трансмитер и акумулатор. Образувано е досъдебно производство по чл.194, ал.1 от НК.

В резултат на проведените оперативно-издирвателни мероприятия е установено, че извършител на деянието е 33-годишен мъж от гр. Ловеч. Същият е установен и като извършител на кражба на акумулаторна батерия и сумата от 50 лв. на монети от л.а. „Шевролет“, отразена в бюлетин 57/26.02.2021 г. на ОДМВР – Стара Загора. С постановление на РП – Стара Загора на лицето е наложена мярка за неотклонение “Задържане под стража” за срок до 72 часа

Продължете с четенето

Казанлък

Борисов от Шипка: Средната заплата – 2000 лв. и нагоре

Published

on

Още 1-2 месеца трябва да се справим с пандемията. До следващите 4 години, вчера правихме разчети, ще вдигнем брутния вътрешен продукт до 100 млрд. евро. 196 млрд. лв. мога да им ги обещая. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който провери ремонта на храм-паметника „Рождество Христово“ в Шипка. 

„Когато преди 4 години взехме управлението, никой не вярваше, че ще стигнем 120-130 млрд. Ковида ни спря за една година.

Убеден съм, че сега, по начина, по който лекуват лекарите, по който ваксинираме, ще постигнем поне 2000 лв. средната работна заплата и нагоре, ще продължим санирането, но на първо място са църквите, манастирите и джамиите, защото искам всички да са спокойни и да се отдадат на вярата.

Има ли вяра, има народ, има морал, има всичко останало, има бъдеще“, посочи в заключение той.

Премиерът се срещна и с кмета на Шипка и инспектираха ремонтирано читалище.

Борисов коментира отношенията ни с Турция: „От война до най-добри приятелски и съседски отношения“ и припомни, че кулата Атакуле в Анкара е светнала в цветовете на трибагреника ни.

Борисов каза още, че опозицията освен с провокации с друго не може да си служи.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com