Свържете се с нас

Казанлък

46 деца с са засегнати от хепатитната инфекция в Казанлък

Published

on

От средата на месец март 2015 година в квартал „Кармен” на гр. Казанлък се наблюдава увеличена заболяемост от вирусен хепатит тип А сред ромското население.
До момента от хепатитната инфекция са засегнати 46 деца от ромски произход до 9 годишна възраст.
Пика на заболяването се наблюдава през месеците юли и август (над 60 % от заболелите). През месец август заболяването е регистрирано и в други райони на град Казанлък ( 13 случая ).
24 % (11) от децата посещават организирани детски колективи в гр. Казанлък.
За недопускане разпространението на хепатитната инфекция РЗИ Стара Загора предприе следните мерки:
1. Връчи 2 предписания / месец май и август / на кмета на Община Казанлък за предприемане на мерки за хигиенизиране на квартала.
2. Връчени бяха предписания на директорите на засегнатите детски заведения с конкретни противоепидемични мерки за налагане на карантина, дезинфекция и наблюдение на контактните.
3. Извършени са проверки по предписанията, при които се констатира изпълнението им от отговорните лица.
4. РЗИ Стара Загора осигури на ОПЛ достатъчни количества гама глобулин за профилактика на контактните лица (до момента са обхванати над 60 деца).
5. На 10.08.2015 г. по предложение на РЗИ Стара Загора се проведе среща в Община Казанлък с НПО „Свят без граници”, здравните медиатори и представители на Община Казанлък за предприемане на допълнителни мерки за ограничаването на хепатитната инфекция в града.
6. На 11.08.2015 г. в 19.00 ч. в кв. „Кармен” се проведе среща с ромското население със здравно – образователна насоченост.
7. С цел откриване на скритите форми на вирусния хепатит, на 18.08.2015 г. бяха организирани изследвания и безплатни прегледи на контактните на хепатит от РЗИ Стара Загора и НПО „Свят без граници”. От извършените 95 изследвания бяха открити активно 5 деца с активна форма на вирусен хепатит. Същите незабавно са хоспитализирани в Клиника по инфекциозни болести към УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович” Стара Загора. Базплатните прегледи бяха извършени със съдействието на лекари от горецитираната клиника.
Във връзка с констатираните хигиенни проблеми в квартал „Кармен” на гр. Казанлък, РЗИ Стара Загора информира ОДБХ, РИОСВ и ВиК Стара Загора.
РЗИ Стара Загора продължава да следи ситуацията и напомня, че
Вирусният хепатит тип А е широко разпространено заболяване, което засяга предимно млади хора. По- често заболяването се среща през есенно-зимният сезон.
Източник на заразата е болният от хепатит човек, независимо от тежестта на болестните прояви – от тежко изразени до т.нар. “здраво заразоносителство”
Причинител на заболяването е вирус, които се отделя с изпражненията на заразения и се предава подобно на другите чревни инфекции чрез замърсена храна, вода, замърсени ръце , прибори за хранене и др.
Заболяването протича с разнообразна клинична картина.
При типичните случаи се разграничават три стадия:
 начален/ най-заразителен/
 иктеричен
 възстановителен
Първите болестни прояви са нехарактерни. Най- често заболяването започва със смущения в храносмилателната система – тежест или болезненост “под лъжичката” и дясното подребрие, обща отпадналост, липса на апетит, гадене и повръщане, диария или запек.
По- рядко заболяването започва с грипоподнобни оплаквания – мускулни и ставни болки, умерена температура, обща отпадналост. Понякога по-изявени са някои алергични признаци, като упорити болки в ставите или кожни обриви, подобни на уртикария.
Посочените оплаквания продължават няколко дни и към тях се добавят пожълтяването на очните лигавици и кожата, потъмняване на урината и избледняване на изпражненията.
Заболяването може да протече и без поява на жълтеница.

При всяко неразположение сред контактните следва незабавно да се търси лекарски съвет за уточняване на причината.
 Когато в семейството се открие болен от вирусен хепатит, той трябва дя постъпи в болница за лечение и изолация.
 Членовете на семейството, които са били в контакт с болния, подлежат на медицинско наблюдение за 45 дни / личните лекари извършват необходимите изследвания през този период/.
 В дома на заболелия се извършва дезинфекция.
Трябва да се знае, че вирусите в околната среда, остават жизнеспособни със седмици и месеци.
Измиването на ръцете преди хранене и след ползване на тоалетната е от първостепенно значение за предпазване от заболяване
Съдовете за храна, приборите за хранене, личните вещи и бельото на болния се обеззаразяват по следните начини:
 Изваряване на съдовете и приборите за хранене в продължение на 30 мин.
 Избърсването на пода да се извършва с дезинфекционен препарат
За предпазване от заболяване е необходимо:
 Ранно откриване и изолиране на заразения
 Спазване на изрядна хигиена при ползване на тоалетната и приготвяне на храната.

Продължете с четенето

Казанлък

Михаил Шейтанов от ПГЛПТ спечели Национално ученическо състезание по „Стопански и финансов контрол“

Published

on

Изключително радостна новина дойде от Свищов в първите дни на декември и зарадва всички в ПГЛПТ. Михаил Шейтанов от 11 а клас, спец.“Електронна търговия“ спечели първо място в Националното състезание по „Стопански и финансов контрол“. Организатор на он-лайн надпреварата бе Стопанска академия „Д.А.Ценов“ в дунавския град. Състезанието се проведе за час и половина, а състезателния казус бе в интерактивна форма и въпросите в него, бяха свързани с конкретна операция по внос на стоки, която учениците трябваше да оценят и разгледат от позицията на митническия контрол.Може да бъде изображение с 1 човек и текст, който гласи '28=4358age=3 Jud... BGmaterial i.com уча.се моите уро... уроципо английск... мелиса стопанска академия "димитър A. ценов" специалност стопански и финансов контрол редовно. задочно и дистанционно обучение на български език срок 4 години WWW bg/kskb'

Михаил победи 143 участници от 16 училища в цялата страна. ПГЛПТ се представи с цели осем състезатели от специалност „Електронна търговия“. По време на състезанието се работеше индивидуално, като всеки от тях трябваше да влязат в точно определена виртуална състезателна стая. Михаил спечели специална грамота и наградата на Ректора на СА „Димитър.А.Ценов“. Всички участници в състезанието ще получат и Сертификати.

Продължете с четенето

Казанлък

Кои са кандидатите за началник на РУО-Стара Загора

Published

on

Милена Йолдова-Стоянова и Любомира Абдишева са допуснатите кандидати за длъжността началник на Регионалното управление на образованието в Стара Загора.

Досегашният  началник Татяна Димитрова беше задържана на 2 ноември при акция на служители на БОП към МВР – Стара Загора заедно с 55-годишния Георги Паликарев, привлечен като съучастник.  Двамата са обвинени за принуда с цел имотна облага. На 14 ноември Окръжната прокуратура в Стара Загора освободи от ареста бившия началник на РУО срещу парична гаранция от 2000 лева.

Кандидатите за началник на РУО Стара Загора трябва да се явят на тест на 12 декември от 10:00 часа в сградата на Министерството на образованието и науката. Интервюто с допуснатите след теста кандидати ще се проведе в същия ден.

Милена Йолдова-Стоянова беше назначена за изпълняващ длъжността началник на Регионално управление на образованието в Стара Загора на 3 май 2022 година. Тогава Татяна Димитрова беше освободена заради дисциплинарни нарушения.

С решение на Върховния административен съд на 7 юни 2023 година Татяна Димитрова беше възстановена на длъжността началник на Регионалното управление на образованието -Стара Загора. БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Разследват кражба на пари от магазин в Казанлък

Published

on

На 2-ри декември в 04:45 часа, в Районно управление-Казанлък, на тел. 112 е получен сигнал за кражба от магазин в Казанлък.

На място е установено, че деянието е извършено за времето 18:00 часа на 01.12.2023г. до 04:50 ч. на 02.12.2023г., след като с техническо средство е отключена вратата на търговския обект.

По данни на потърпевшите са отнети 250 лв. Образувано е досъдебно производство по чл.195 от Наказателния кодекс.

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха мъжа избягал с автомобила си през оградата на наказателния паркинг в Казанлък

Published

on

На 1-ви декември, в 08:46 часа, в Районно управление-Казанлък е получено съобщение за съборена и повредена оградна мрежа на наказателен паркинг в Казанлък от л.а.“БМВ“.

В резултат на проведените незабавни оперативно-издирвателни мероприятия на полицейските служители е установено, че водач на автомобила е 53-годишен мъж, който към 08:20ч., след като е бил репатриран автомобила, отишъл да наказателния паркинг, за да иска да му бъде освободена и върната колата, отказал да заплати глоба и минал през оградата, намираща непосредственно до входния портал на паркинга.

Образувано е досъдебно производство по чл.325, ал.3 вр. ал.1 от Наказателния кодекс. Мъжът е задържан за срок до 24 часа.

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха мъж за трафик на жена от Казанлък с цел проституция

Published

on

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 45-годишен мъж за трафик на жена с цел развратни действия, съобщават от прокуратурата.

През месец ноември, обвиняемият П.К. въвел в заблуждение 30-годишна жена, че ще се ожени за нея, взел я от гр. Казанлък и я транспортирал до гр. София. Обвиняемият направил това с цел да използва жената за развратни действия.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 159а, ал.2, т.2, пр.2, вр. ал.1 Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода” от 3 до 10 години.

Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор.

Днес, 04.12.2023 г., наблюдаващ прокурор е внесъл искане в Софийски районен съд за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо П.К.

Продължете с четенето

Казанлък

Източиха 110 литра дизелово гориво от трактор в гр. Шипка

Published

on

На 03.12.2023г., в 15.55,ч., в РУ-Казанлък е получен сигнал, че за периода от около 17.30 ч. на  02.12.2023г. до около 15.00ч. на 03.12.2023г., в землището на гр.Шипка,  е разпробит резервоар на трактор и са отнети 110 литра дизелово гориво.

Образувано е досъдебно производство по чл.195 от НК.

Продължете с четенето
Реклама

Новини от Стара Загора

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com