„35 нюанса от Париж“ – с това мото в Музея на фотографията в Казанлък бе открита фотографска изложба на Пиер – Етиен Же

   

„35 нюанса от Париж“ – с това мото в Музея на фотографията в Казанлък бе открита фотографска изложба на Пиер – Етиен Же. До момента изложбата е показвана в София, Стара Загора и Плевен. Но специално за Казанлък има добавени много нови фотографии. Фотосите от изложбата се простират в един период от около седем години и това е периодът, в който авторът е имал шанса да живее в Париж, могъл е да придобие поглед, който е по-различен от този на туриста и да върне детайли, покрай които обикновено човек минава без да обърне особено внимание. В изложбата са показани и Триумфалната арка, Айфеловата кула, стъклената пирамида над входа на Лувъра, градината на Пале Роял, бреговете на Сена и Сите с катедралата Нотр Дам, и всички онези паметници, които не могат да бъдат избегнати, но в нея те не са на онова първо място, което обикновено им се отдава. „Да изобразиш Париж, означава да изразиш усещанията и емоциите си, своето собствено усещане и възприятие на Града – светлина. Макар че изображенията ми са само в черно и бяло, това което ме привлича по време на разходките из Париж са формите, структурите. Чрез стъпките, които изминавам, пресъздавам своята собствена вселена – малко меланхоличен, малко драматичен“, разказва Пиер – Етиен Же.
Откриването на изложбата в Казанлък, непосредствено сред атентатите в Париж, Пиер – Етиен Же определи като почит към всички онези хора, които приключиха по трагичен начин своя живот. При откриването с едноминутно мълчание бе почетена паметта на жертвите в терористичните атаки в Париж. Присъстващите на събитието имаха възможност да изразят своите съболезнования в специална книга, която ще бъде предадена в Посолството на Франция.
Изложбата тръгва от 20 нюанса, заради пространствата, които авторът е имал на разположение за първата изложба. С времето тя е адаптирана към пространството и възможностите за експониране. „Моята цел е да достигна до 50 фотоса, за да направя аналогия с книгата „50 нюанса от Париж“, разказва Пиер – Етиен Же. Те ще бъдат показани във Варна през месец декември .
Славяна ГАЙДАРОВА/Фокус

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com