Свържете се с нас

Казанлък

22-годишно момиче е първата жена, която бие камбаните на храм-паметника под връх Шипка

Published

on

22-годишно момиче, медицинска сестра, е първата жена звънар, която бие камбаните на емблематичния манастир „Рождество Христово“ в Шипка. Заедно със своя съпруг се мести от Варна в малкото градче. За 28-годишния ѝ съпруг удрянето на дванайсеттонната камбана е сбъдната детска мечта. 

Това са Николина и Стефан. Тя е медицинска сестра, а той треньор по колоездене. Двамата вече близо две години изпълняват магнетичната камбанна композиция от кулата на храма в Шипка.

„Редовно сме се качвали в храма и веднъж решихме да останем, за да чуем камбаните на дядо Дечко“, заяви Николина. А той е един от легендарните звънари в България. Незрящият мъж отдава 50 години от живота си на камбанния звън.

„Усещането просто отвътре ми идва нещо това ме удовлетворява“, споделя Дечко Гарбатулов.

Стефан изпитва голям респект към него, защото той ги е научил и много неща им е разказал, доста време са прекарвали заедно.

Всъщност, когато се честваше 120-годишнината на храма, трябваше отново да се звъни голямата камбана, понеже поради реставрацията три години не беше звъняла. Тогава съпругът ми трябваше да изпълни тази роля, но всъщност той се притесни малко в началото. Аз му казах, че искам да пробвам. Известно време звънях аз, после той се включи и след това започнах да слушам дядо Дечко как звъни камбаните и да го записвам с телефона. Накрая направих една извадка на целия звън, който е оригиналния от построяването на храма и лека полека започнах да се уча“, разкри Николина.

И така вече от година и половина звъни църковните камбани. Удрянето на 12-тонната камбана е детска мечта на Стефан, който успява да я сбъде.

„Всеки храм си има собствена мелодия. Особено тези, които са с много камбани, те си имат определен звън. Това е още от осветяването на храма и от откриването му. Звънът се предава вече 120 години от звънар на звънар и така до ден днешен се опитваме да съхраним тази мелодия, която е завещана“, обясни той.

С ръце и крака Николина удря едновременно общо 12 камбани. „Всяка една е различна посвоему  комбинацията, която са направили още от едно време, е много звучна и емблематична за храма ни“, казва още Николина.

„Просто трябва да засилиш махалото, за да хване инерцията и оттам нататък вече почваш да звъниш и трябва да знаеш ритъма на самия звън, кога да спреш кога да започнеш. Някой път трябва да прецениш колко силно да удариш, за да не заглуши голямата камбана прекалено много другите, защото все пак тя е басова камбана, която е на заден фон“, разяснява той.

17 минути. Толкова време вибрира 12-тонната камбана след като веднъж бива ударена. А за минути Николина и Стефан взели решението да се установят от Варна в Шипка.

„Просто решихме да се върнем към по-обикновения, към по – простичкия живот и тук е много по – спокойно от големия град. Човек някак може да остане насаме със себе си и всичките неща, които го натоварват в големия град, просто ги няма тук“, подчертава той.

А както заедно съхраняват уникалната 120-годишна песен на камбаните, така и животът им е в пълен синхрон. novini.bg

Казанлък

Близо 400 грама метамфетамин е иззет от криминалисти от РУ-Казанлък

Published

on

На 23.04.2024г. полицейски служители от РУ-Казанлък, в гр. Казанлък, са извършили проверка на 49-годишен криминално проявен мъж. Намерени и иззети са 6 полиетиленови торбички съдържащи белезникави бели, кристалообразни вещества, за които изготвената експертиза установява, че са метамфетамин с общо тегло 397,66 грама.

Мъжът е бил задържан за срок до 24 часа. В РУ-Казанлък е образувано досъдебно производство по чл.354а, ал.2 от НК. Работата по случая продължаа под надзора на Окръжна прокуратура-Стара Загора.

 

Продължете с четенето

Казанлък

Обновяват водопроводната мрежа на град Шипка с проект за 2.6 милиона лева

Published

on

2 милиона и 600 хиляди лева е стойността на проекта за реконструкция и поетапна подмяна на водопроводната мрежа в град  Шипка, съобщи кметът Василка Панайотова. Основната част от средствата са по програма от Предприятието за управление на околната среда, отпуснати са и пари от републиканския бюджет.

По данни на Националния статистически институт от 2019 година, загубите на питейна вода в Шипка са над 43 процента. През 2015-2016 година е ремонтирана малка част от водоснабдителната мрежа, с което е прекратен и водният режим през лятото.  Съоръженията обаче се нуждаят от подмяна, защото средната им възраст е 50 и над 50 години.

Заради старта на водния проект, през тази година на територията на Шипка не е предвидено възстановяване на улици. Със средства от местния бюджет ще бъде изграден тротоар, предвижда се и освежаване на пешеходните пътеки.  С 50 процента по-малко са разходите за уличното осветление, след приключил проект за пълната подмяна на осветителните тела с енергоспестяващи. В ход е и програма за повишаване на пътната безопасност в рамките на град Шипка.  БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Проверка в РУ-Казанлък заради скочилия от сградата мъж

Published

on

Със заповед на директора на ОДМВР-Стара Загора ст. комисар Красимир Христов е започнала проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък. Припомянме, че вчера мъж скочи от втория етаж на сградата на Районното управление в Казанлък, в следствие на което е с опасност за живота.

Проверката е с цел да се установи дали са допуснати нарушения на служебната дисциплина от полицейски служители.

Продължете с четенето

Казанлък

Черганово посреща гости на фестивала „От Лазаровден до Гергьовден

Published

on

За втора година в казанлъшкото село Черганово ще се проведе националният фестивал „От Лазаровден до Гергьовден“. Организатор е местното читалище „Антон Страшимиров“ с подкрепата на Кметство Черганово и Община Казанлък.

„Тази година фестивалът ще се проведе навръх Цветница – 28 април. Освен музикалната и танцовата програма ще има и занаяти – потомствени калайджии, дърворезбари, както и кулинарна изложба“, съобщи за Радио Стара Загора секретарят на читалището в Черганово – Петър Байнов.

„Целта на фестивала е да се популяризира българския музикален и танцов фолклор, а условието е едно от изпълненията да бъде от пролетния обреден цикъл. Тричленно професионално жури с председател тракийската певица Дарина Славчева ще оценява участниците „, информира Петър Байнов.

Тази година се навършват 115 години от създаването на НЧ „Антон Страшимиров“. Подробности за честванията и за произхода на името Черганово разказа читалищният секретар:

„Читалището е основано през 1909 г. от няколко местни черганци и се е помещавало в плевня. Новата сграда е построена 1990 г. Годишнината ще отбележим през м. октомври, около Петковден, когато е празника на селото. Името Черганово произлиза от един керван селяни от съседното село Тулово, които са карали своите биволи по река Тунджа между двете села. Те са прали черги в реката. Наричали са ги „чергари“ и от там идва името Черганово“. БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Казанлък разработва проектни предложения за развитие на паметника „Бузлуджа“ и зоната около яз. „Копринка“

Published

on

Община Казанлък разработва проектни предложения за развитие на Индустриалната зона, зоната на язовир „Копринка“ и на паметника „Бузлуджа“. Това съобщи за Радио Стара Загора Веселина Димитрова – главен експерт „Стратегическо планиране“. В концепцията са заложени 16 проектни предложения, които се изпълняват с 15 партньори.

Първият приоритетен проект е развитие на Индустриалната зона в Казанлък. Той включва изграждане на довеждаща техническа и инженерна инфраструктура, в това число транспортна свързаност, ВиК, електрическа инфраструктура, коментира Веселина Димитрова. Вторият приоритетен проект в интегрираната концепция е развитие на туристическия потенциал на язовир „Копринка“. Целта е развиването на приключенския и активен туризъм.

„Там е заложено обособяване на велосипеден парк, изграждане на воден център, обособяване на горски веломаршрути, закупуване на сцена и оборудване с цел популяризиране на Празниците в Долината на тракийските царе“

Третата приоритетна зона, определена от екипа на администрацията, е паметникът „Бузлуджа“. В нея общината си партнира с областния управител на Стара Загора и с Фондация „Проект Бузлуджа“. Заложените мерки са 3, обясни Веселина Димитрова:

“ Изработване на цялостен идеен проект, изработване на работен проект и строително-монтажни работи за покривната конструкция“

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха млад мъж, заплашвал майка си в Казанлък

Published

on

Задържаха 21-годишен мъж, заплашвал майка си в Казанлък, съобщиха от полицията.

На 17 април е подаден сигнал от 53-годишната жена, че синът ѝ я е заплашвал.

По случая се води разследване.

Продължете с четенето
Реклама

Новини от Стара Загора

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com