Свържете се с нас

Казанлък

20 години по-късно: Гошо и Драго:“Това, което остава…“

Published

on

Талантливите майстори на светлината от Казанлък,  Георги Димов и Драгомир Запрянов, напуснали ли ни внезапно в късното лято на 1998-а, ще оживят в оставените от тях бележити художествени фотографии, с изложба, наречена знаково:„Това, което остава…“. Експозицията се открива на 15-и август.

За Деня на Пресвета Богородица, близки роднини и приятели, отварят семейните и личните си архиви в докосвания до опазените и до днес фото-художествени спомени, дело на Георги и Драго. Стотици лични и пробни снимки,  фотоси,  ленти и диапозитиви, са преровили братът на Георги, фотографът Стефан Димов и сестрата на Драго, художничката Ваня Запрянова. Тяхна е и селекцията за изложбата, подкрепена от Музея на фотографията в Казанлък, който е домакин и  съорганизатор на съкровената за казанлъчани  среща  с  изкуството на Гошо и Драго, както приятелите продължават да ги наричат с топлота и в невъзможна забрава. Организацията на изложбата обединява и   усилията на колегите и приятелите на Гошо и  Драго, повечето от фотографската група, известна под името „Казанлък – 85“.

Георги Димов е завършил единственото преди 1989-а година специализирано училище за фотография в София, познато като Техникум по полиграфия и фотография  „Юлиус   Фучик“. Той е един от петимата основатели на Група „Казанлък – 85“, заедно с Желиян Николов,  Александър Иванов,  Бедрос Азинян и Мариян Димитров. Групата остава във фотографската българска история със смелите си художествени опити,  които я определят като уникално и ново за времето си,  явление. Георги е носител на множество награди,  има участия в десетки фотографски форуми – конкурси, фестивали, Фото-ваканции, съвместни експозиции.  Един от първите, запечатали уникалните археологически открития на д- Георги Китов в Долината на тракийските царе от началото на 90-те години на 20-и век.  Димов има  реализирани и  собствени запомнящи се изложби.  Той е един от основателите на фото-студио „Вифор“ в  Казанлък, което работи и до днес под ръководството на неговия брат Стефан.

Драгомир Запрянов е яркият млад художествен и фотографски талант на Казанлък, забелязан с творческите си решения още като ученик в местната Художествена гимназия. Драго експериментира, усъвършенства се професионално и продължава да работи неспирно и като студент в столичната Художествена академия. След дипломирането си, става част от екипа на „Вифор“.  Завършил е „Промишлен дизайн“ в Художествената гимназия в Казанлък. Дипломира се със същата специалност и в Академията. Драгомир Запрянов е художник, фотограф, дизайнер, млад човек с  многопластов артистичен талант. Той снима и проектира. Графичен дизайнер, пространствен  оформител,  дори илюстратор,  Драго  е и автор на проекти за книжни корици. Технически сръчен, Драго се впуска и в експерименти с  художествените занаяти. Пее и в читалищния хор на „Искра“, ръководен от Петя Павлович.

Младият Запрянов оставя след себе си много снимки, рисунки, проекти. Има награди  от младежки конкурси и национални професионални фотографски форуми, включително награда от „Фотограф на годината“.  Записани са негови участия в  дизайнерски изложби,  както и публикации в специализирани фотографски издания. За него пише и списание „Фото“.

Драго и Гошо, въпреки ранното си  прескачане в света – оттатък, са оставили своето ценно не само за Казанлък културно фотографско-художествено наследство. То впечатлява и днес. Впечатлява също,  запазеното и до сега уважение, с което към тях продължават да се отнасят всички, които са имали професионални и лични – човешки срещи с двамата светлописци.

Някои от работите, включени в „Това, което остава…“ са познати на местната публика, но други, посетителите на изложбата в Музея на фотографията, ще видят за пръв път.

На откриването, да си спомнят своите именити приятели, се очаква да се съберат десетки фотографи и художници, роднини и близки. Те ще гледат заедно и подготвената специално за случая мултимедия от фотографски спомени с образите на незабравимите Гошо и Драго.

Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства  

Казанлък

Две добри новини за Община Казанлък

Published

on

Одобрени са две проектни предложения за енергийно обновяване на публични сгради –  за сградата на Общината и това за сградата на Военен отдел!

Договорите ще подпише кметът на общината в идната седмица.

Пресцентър Община Казанлък

Продължете с четенето

Казанлък

Седем улици в Казанлък са с еднопосочно движение

Published

on

Със заповед №2348 от 23.11.2023 г. на кмета на Казанлък на основание чл.44, ал. 2 от ЗМСМА, чл. 3 от Закона за движение по пътищата и във връзка с Генералния план за организация на движението на  гр. Казанлък, от 06:00ч. на 24.11.2023г.,  се въвежда еднопосочно движение на МПС по следните улици в гр. Казанлък:

1. ул.  „Бузлуджа“ , в участъка от кръстовището с ул. „ Шейновска“ до кръстовището с ул. „ Капрони“ в посока север-юг.
2. ул.  „Петко Д. Петков“ , в участъка от кръстовището с ул. „ Шипченска епопея“ до кръстовището с ул. „ Капрони“ в посока юг-север.
3. ул.  „Константин Иречек“ , в участъка от кръстовището с ул. „ Петко Д. Петков“ до кръстовището с ул. „ Орешака“ в посока запад-изток.
4. ул.  „Перник“ , в участъка от кръстовището с ул. „ Орешака“ до кръстовището с бул. „ Освобождение“ в посока изток-запад.
5. ул.  „Д-р Петър Берон“ , в участъка от кръстовището с бул. „ Освобождение“ до кръстовището с ул. „ Орешака“ в посока запад-изток.
6. ул.  „Страхил войвода“ , в участъка от кръстовището с ул. „ Бузлуджа“ до кръстовището с бул. „ Освобождение“ в посока изток – запад.
7. ул.  „Сергей Румянцев“ , в участъка от кръстовището с бул. „Освобождение “ до кръстовището с ул. „ Орешака“ в посока запад-изток.

С текста на заповедта може да се запознаете тук

Въведоха еднопосочно движение по седем улици в Казанлък
Продължете с четенето

Казанлък

Автентичният български фолклор е нашата идентичност и трябва да се популяризира, смятат музикантите и преподаватели Тони и Тодор Говедарови

Published

on

В последно време определено има интерес към народната музика, но младите хора не познават достатъчно автентичния български фолклор. Той трябва да се популяризира, защото е нашата национална идентичност. Това смятат казанлъшките преподаватели и музиканти Тони и Тодор Говедарови. Те разказаха в интервю за БТА за възможностите и предизвикателствата пред младите, които искат да се реализират в сферата на музиката.

Тодор Говедаров е преподавател по гайда в местното Средно училище “Екзарх Антим I”, a съпругата му Тони преподава поп и народно пеене на деца на възраст от пет до 18 години в Общинския детски комплекс “Иван Рилски”. Освен учители, двамата са и действащи музиканти, имат собствена формация и създават авторска фолклорна музика.

В момента навсякъде около младите се пропагандира друга музика – по-скоро балканска, от български изпълнители, но характерна за други страни и етноси, посочи Тодор Говедаров. Той изрази мнение, че има нужда да се наблегне върху рекламата на българския фолклор, да се инвестира в повече музика и в повече млади изпълнители и да им се дава повече “ефирно време”.

Според Тони Говедарова младите изпълнители имат нужда да слушат българския фолклор в най-чистия му вид. “Смятам, че от най-ранна възраст ние трябва да възпитаме у децата си родолюбието, познаването на българската история. Те трябва истински да обикнат нашия български фолклор, защото той ни различава от всички други народи. Ние трябва да бъдем горди с него и да направим всичко възможно да поддържаме нашите традиции, култура и да предаваме това от поколение на поколение“, коментира тя. По нейно мнение автентичният български фолклор не е достатъчно достъпен. “Забелязвам, че културата в България отиде на заден план и се пропагандира друг стил музика. Нормално е децата да не познават нашия български фолклор в най-чистия му вид, познават например етно джаза, но възприятието им за фолклор е погрешно”, каза тя.

Музикантите обясниха, че онова, което хората намират в интернет пространството, са предимно аранжименти и интерпретации на български народни песни. Тодор Говедаров каза, че той и колегите му в СУ “Екзарх Антим I” в Казанлък се стараят да преподава на децата фолклорната музика в абсолютно чистия ѝ вид. “Моите ученици познават и най-старите изпълнители, слушали са записи от лентов магнетофон, от грамофонни плочи и са много добре запознати със стиловите особености на фолклорните области. Слушали са изпълнители, които са доказани в своята фолклорна област и познават особеностите”, обясни той и призова всички свои колеги да работят по този начин. Според него младите музиканти трябва да познават автентичната народна музика и тя да бъде тяхната основа за интерпретация и за развитие в други стилове. Тони Говедарова добави, че тя също се опитва да възпита учениците си на първо място в любов към фоклорната музика.

Двамата съпрузи коментираха още, че да си музикант в днешно време не е лесно, а още по-трудно е това да се съчетае и с преподавателската професия. И двете неща обаче са се превърнали в техен начин на живот, а те са единодушни, че музиката и преподавателската дейност не са професии, а призвание. Според тях всеки преподавател трябва да бъде и приятел с учениците си, а от изключителна важност е личният пример. “В основата на това да се отдадеш на музиката и да станеш добър музикант, е мотивацията. Старая се да спечеля доверието на своите ученици, да им давам съвети относно пътя, който трябва да преминеш към това да бъдеш музикант”, каза Тодор Говедаров. Двамата смятат, че тяхната реализация като музиканти е полезна в професията им от гледна точка именно на това, че могат чрез своя личен пример да мотивират учениците си да следват своя път и да се развиват в сферата на музиката.

Тони и Тодор Говедарови смятат, че през последните години все повече се засилва интересът към народното звучене не само от страна на публиката, но и от страна на младите, които искат да се развиват в тази сфера. Те подчертаха, че това е една много добра тенденция и всички преподаватели, както и музиканти, трябва да се стараят да я поддържат. “Според мен всеки един българин, който обича родината си, би настръхнал от звученето на чистия български фолклор”, посочи Тони Говедарова и изрази надежда все повече млади хора да проявяват интерес и желание да запазят автентичната българска народна музика.

БТА

Продължете с четенето

Казанлък

Информация за пазара на труда в област Стара Загора

Published

on

През месец октомври 2023г.в област Стара Загора на работа са постъпили 546 безработни лица. От тях на първичен пазар на труда са устроени общо 495 лица, по програми 34 лица, по мерки 14 лица и по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ – 3 лица.

119 от общо постъпилите на работа са с работническа специалност, 215 са от групата на специалистите и 212 са безработни лица без квалификация.

По степен на образование с висше образование са 109 лица, със средно 310 и с основно и по-ниско 127 лица.

През месец октомврив бюрата по труда от област Стара Загора са заявени общо 767 свободни работни места, 611 от които са на първичен пазар на труда. По програми са заявени 142 свободни работни места, в т.ч. по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” – 1 лице и по мерки 14 лица.

Равнището на безработица през месец октомври 2023г. е 4,2% при 5,5% за страната – стойността за областта се запазва спрямо предходния месец и е по-висока с 0,3% спрямо месец октомври 2022г/3,9%/. 

Към 31.10.2023г. броят на регистриранитебезработни лица в бюрата по труда от областСтара Загорае 5 378, като спрямо предходния месец /5 523/ еотчетено увеличение на броя им с 55. В сравнение с месец октомври 2022г.регистрираните безработни се увеличават с 383 /от 4 995 през месец октомври 2022г. на 5 378 лица през 2023г./.

С най-ниско равнище на безработица от областта са община Казанлък – 2,6% и Стара Загора – 2,8%, следвани от община Павел баня – 2,9%, а с най-високо – общините Николаево – 34,3% и Братя Даскалови – 22,5%.

Област Стара Загора е на 4-та позиция по показателя равнище на безработица сред 28-те области в страната след София град, Варна и Перник.

Новорегистрираните безработни лица през месеца са 1 135 и са от различни икономически дейности според класификацията по икономически дейности. Регистрираните от сектор „Услуги” са 39,5% /448/, 29,7% са регистрираните от сектор „Индустрия” /337/, от Аграрния сектор – 3,6% /41/. Безработните лица, които не са определили отрасъла, от който са освободени от работа през месеца са 309 – 27,2%.

През месец октомври 2023г. в бюрата по труда на област Стара Загора са регистрирани 3 069 жени/57,1%/и 2 309 мъже /42,9%/. Броят на жените се увеличава спрямо предходния месец с 33 /3 036/, а при мъжете с 22 /2 287/.

С най-голям дял е възрастовата група над 55г. – 22,8% /1 228/, като безработните лица над 50г. са 1 875 – 34,8% от общо регистрираните. Регистрираните безработни лица в групата от 50 до 54г. са 647 или 12%.

С най-нисък относителен дял са младежите до 19г. – 1,7% /93/.

През месец октомври 2023г. регистриранитемладежи до 29г. общо са 807, като делът им е 15% от всички безработни лица. Безработните младежи намаляват с 56 спрямо предходния месец /751/.

Регистрираните продължително безработни лицас престой в бюрото по труда над 1 година в Област Стара Загора са 781 и съставляват 14,5% от всички регистрирани безработни. Спрямо предходния месец броят им намалява с 52лица /833/.

По образователна структура регистрираните безработни лица са:

С висше образование – 753 души и относителен дял 14%. Броят им спрямо предходния месец се увеличава с 37 /716/.

Безработните със средно образование, в т.ч. със средно професионално образование, съставляват 37,7% от цялата разглеждана съвкупност и са 2 030. Спрямо предходния месец  се увеличават с 67/1 963/.

Безработните с основно и по-ниско образование са 2 595 души или 48,3%. Спрямо предходния месец те намаляват с 49 /2 644/.

По професионална структура регистрираните безработни са:

– с работнически професии – 17,7% /952/;

– специалисти – 24,2% /1 300/;

– без специалност и професия – 58,1% /3 126/.

Регистрираните извън групата на безработните лица – заети, учащи и пенсионери са 43. Започналите работа от тези групи през месеца са 24.9786532

ИЗПЪЛНЕНИЕ НА АКТИВНАТА ПОЛИТИКА ПО ЗАЕТОСТТА В ОБЛАСТ СТАРА ЗАГОРА

По програми за заетост и обучениеработилите лица през месеца са 113.

По мерки за насърчаване на заетостта работилите лица за месеца са 36.

Проект BG05SFPR002-1.001-0002 „Започвам работа”- компонент 1 „Активиране” – през месец септември са активирани и регистрирани 12 неактивни лица.

#

Продължете с четенето

Казанлък

Деца от Казанлък представиха свой авторски роман в общинската библиотека „Искра“

Published

on

Деца от казанлъшкия клуб „Светлини сред сенките“ при Общинския детски комплекс „Св. Иван Рилски“ представиха в общинската библиотека „Искра“ свой авторски фантастичен роман „Те, които говорят с мълнии“. Това съобщиха за БТА от Детския отдел на културния институт.

Романът е дело на четири поколения възпитаници на клуба, като най-малкият участник е авторът на корицата Рая Енева, която е на 12 години. По време на представянето бяха показани още романът в стихове „Тайната на старата върба”, чиято премиера беше в началото на тази година, „Хроники на глухарчетата” – роман, писан по време на световната пандемия от КОВИД-19, както и клипове на авторите, които са снимани през последните две години.

Тази премиера е последната от поредицата изяви, които клуб „Светлини сред сенките” организира съвместно с общинска библиотека „Искра” по повод своята 20-годишнина, посочиха още организаторите.

Продължете с четенето

Казанлък

Камера улови опит за кражба на кола по време на снежните виелици в гр. Крън

Published

on

Опит за кражба по време на бурята, когато стотици населени места в България останаха без електричество, посочва NOVA.

Красимир Стайков намира автомобила си разбит в град Крън. Оказва се, че има много подобни случаи, но малко подадени сигнали към полицията

Камера е успяла да заснеме мъжа, когато оглежда набелязаната кола, преди токът в града да спре. Преди това крадецът влязъл дори в двора на потърпевшия, докато той и семейството му били вкъщи. Огледал и останалите коли на мъжа.

На сутринта Красимир Стайков заварил колата си със свалено предно стъкло, махнати уплътнения и разбита врата. Возилото било пълно със сняг.

Продължете с четенето
Реклама

Новини от Стара Загора

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com