14 казанлъчани – с Почетна грамота от Кмета на община Казанлък

   

В навечерието на Деня на народните будители кметът на община Казанлък
Галина Стоянова награди с Почетна грамота 14 изявени казанлъчани,
които през тази година отбелязват свой личен юбилей. Тържественото
връчване на грамотите се състоя в голямата зала на Дома на културата
“Арсенал” – Казанлък тази вечер.

Пред представители на културни институти, училища и читалища, дейци на
културата и просветата в община Казанлък г-жа Стоянова поздрави
„всички, които работят за сърцето, за душата на българите“. Тя
определи дълголетната и противоречива история на празника като сходно
с трудното, но непреходно дело на учителите, книжовниците и
просветителите, на будителите. „Благодаря ви, че отстоявате
патриотизма всеки час в своето ежедневие!“, каза тя към гостите в
залата на културния дом.

„За принос към съхраняването на националния дух и стремеж към култура,
образование и книжовност в община Казанлък“ кметът на Общината Галина
Стоянова отличи:

Казанлъшки будители, с личен юбилей през 2016 г., отличени с Почетна грамота:

 

 1. Продан Димитров Проданов – завършва Художествената академия в София през 1963 г., специалност „Декоративно-монументална скулптура” при проф. Любомир Далчев. Заедно със съпругата си, скулпторът Анастасия Гюкова живее и твори в село Бузовград, община Казанлък. Работи главно в областта на живописта, на кавалетната и  декоративно-монументалната скулптура. Негови  творби са притежание на галерии в Бургас, Видин,  Стара Загора, Казанлък, както и на частни колекции в Италия, Франция, Германия, САЩ, Аржентина, Великобритания, Швеция.

 

 1. Стефка Веселинова Николова – изтъкнат литератор и дългогодишен преподавател в Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“, автор на стихосбирки, носител на награди от Министерство на културата.

 

 1. Кольо Желев Пейчев – доайен във фотографията. Участва в редица национални и международни пленери и конкурси, от които има многобройни  отличия. Защитава най-високата професионална и творческа титла в страната – на фотограф-художник. Дълги години  завежда Отдела за научна фотодокументалистика на Тракийския Университет в Стара Загора. С многобройни изложби в страната и чужбина.

 

 1. Васил Глутников – професионален музикант, дългогодишен художествен ръководител на различни самодейни форми на територията на гр. Казанлък и общината. Изявен читалищен деец, популярен казанлъшки общественик, ръководител на Дамска вокална група „Златна есен“.

 

 1. Василка Христова Гоева – старши учител по математика от Профилирана природо-математическа гимназия „Никола Обрешков“, с високи педагогически постижения в областта на математиката. Подготвила много ученици, с достойно представяне на националния кръг на олимпиадата по математика и математическа лингвистика.

 

 1. Емилия Райнова Башаранова – старши учител по химия и опазване на околната среда от Профилирана природо-математическа гимназия „Никола Обрешков“. С високи педагогически постижения в областта на химията, подготвила изключително много ученици, с достойно представяне на националния кръг на олимпиадата по химия, както и на други национални състезания.

 

 1. Стефка Димитрова Колакова – дългогодишен ръководител на ОУ „Свети Климент Охридски”, град Крън. Със своя професионализъм умело направлява педагогическата колегия за постигане на високи резултати на обучаваните ученици.
 2. Василка Георгиева Костадинова – нейната трудова дейност започва като начален учител в ОУ „ Св. Св. Кирил и Методий“, с. Кънчево.   Отличава се с трудолюбие, изпълнителност и толерантност. Класовете, които е обучавала тя, имат солидна подготовка по всички учебни дисциплини и участват с желание в различни дейности, организирани от училището.

 

 1. Йовка Милева Пашова – старши учител на ОУ „Чудомир“, гр. Казанлък по физическа култура и спорт. Извежда училището на едно от първите места в спорта.

 

 1. Добринка Минева Терзиева – учител в Професионална гимназия „Иван Хаджиенов от 38 години, с I- ва  Професионално квалификационна степен. Преподава математика и  информатика. Със сериозни публикации в сп.“ Математика и информатика“ .

 

 1. Цеца Виткова Цекова – Старши учител по Дизайн в Национална гимназия по пластични изкуства и дизайн “Акад. Дечко Узунов” – Казанлък. Вече над 33 години г-жа Виткова е учител с висок дух и търси начини учениците й да бъдат успешни граждани, с реализация в България и чужбина. Доказателство за това са наградите на нейните ученици. Цеца Виткова е и дизайнер на рекламните материали на Община Казанлък.

 

 1. Василка Георгиева Панайотова – старши учител по биология и здравно образование в ОУ “Мати Болгария”. Притежава първа професионална квалификационна степен. През последните  години има класирани ученици в областни и национални олимпиади.

 

 1. Мария Тодорова Димитрова – старши учител начален етап в ОУ “Мати Болгария”. Нейните ученици показват високи резултати на Национално външно оценяване. Голям брой от възпитаниците й участват и заемат призови места в международни състезания.

 

 1. Людмила Иванова Бозукова – главен учител и преподавател по химия и биология в Профилирана гимназия „Акад. Петко Стайнов“. С дългогодишен опит, професионализъм и търпение госпожа Бозукова е доказан специалист в своята област и радетел за опазване на околната среда. За своите изяви и извънкласна дейност е наградена с Грамота „Неофит Рилски“ за 2016 година.

Тържеството по случай големия български празник продължи с тематичния

спектакъл на Гълъбина Михайлова – основоположник на сатиричния театър
в Казанлък. Галина Стоянова й благодари, че „ежедневно и неуморно
твори“. „Да буди духовността и сърцето на казанлъчани!“, пожела тя на
известната актриса и завърши с думите: “На добър час на всички, които
с радост застават на тази сцена!“.

“Елате при нас, за да си спомним за тях” е заглавието на
представлението, с което се отбелязват 60 години сатира на казанлъшка
сцена. В празничното представление участваха обичаният музикален
тандем Мими Иванова и Развигор Попов, групите „Грамофон“ и „Казанлъшки
рози и бодли“ и местни сатирици.

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com