120 мъже и жени се включиха във възстановка на последната битка на Хаджи Димитър /Снимки/

   

С мащабна възстановка на последната битка на четата на Хаджи Димитър на Бузлуджа бяха отбелязани 151 години от гибелта на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, и техните четници. Честванията в историческата местност събраха стотици родолюбиви българи, събитието уважи и евродепутатът Александър Йорданов.

Проявите започнаха тази сутрин в Казанлък с поднасяне на цветя пред паметната плоча на Стефан Караджа. По-късно на площад „Севтополис” бяха поднесени венци пред паметника на четниците от казанлъшкия край Христо Янъков и Стефан Орешков, обесени на площада в града след разгромяването на четата.

Тържественото отбелязване на годишнината се проведе и на Бузлуджа, пред паметника на Хаджи Димитър, където бе отслужена и панихида от казанлъшки свещеници. В паметното си слово директорът на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ Чавдар Ангелов припомни, че четата води пет сражения, това е и първият организиран български военен отряд, който навлиза в поробените български земи. А последната битка на Бузлуджа се е състояла преди 151 години на 18 юли.

„На днешния ден, навръх Илинден българите от Шипка, Крън и Енина получават разрешение от турските власти да погребат телата на героите. Така че днешния ден е важен, защото съвпада като дата с тази тъжна церемония. В съседство до нас са били положени обезглавените тела на войводата Хаджи Димитър и 23-ма от неговите четници. Днес се намираме пред този паметник именно в памет на тези момчета“, припомни Ангелов.

След церемонията зрителите станаха свидетели и на мащабна възстановка на последните боеве на четниците с участието на близо 120 мъже и жени от Национално дружество “Традиция”.  Те пресъздадоха драматичните събития през юли 1868 година на същото място, където пада убит Хаджи Димитър. В ролята на войводата за първи път се превъплъти 28- годишният Цветан Байнов. Честванията приключиха с раздаването на традиционния обреден курбан. БНР

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com