Свържете се с нас

Казанлък

ХIV Национален събор „ДА ЗАПАЗИМ ЗАЕДНО БЪЛГАРСКОТО” ще се проведе в местността „Паниците“ Калофер на 21 септември

Published

on

„ДА ЗАПАЗИМ ЗАЕДНО БЪЛГАРСКОТО”

ПОД ПАТРОНАЖА НА МИНИСТЪРА НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ

ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА

МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ,

 ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ ПО СЕЛЕКЦИЯ И РЕПРОДУКЦИЯ В ЖИВОТНОВЪДСТВОТО, СНЦ „ОРАПОБ” – ГРАД КАЛОФЕР

Ви канят да присъствате на

ЧЕТИРИНАДЕСЕТИ НАЦИОНАЛЕН СЪБОР

за опазване на местните български, селскостопански породи животни – на 21.09.2019 година в град Калофер,  местността „Паниците”

П Р О Г РА М А

10.30-11.00 ч. – Откриване с дефилиране на фолклорен блок

11.00-11.20 ч -. Водосвет

11.20-12.00 ч. – Приветствие от официални гости

12.00-12.20 ч. – Задължени сме да запазим нашите местни породи за идните поколения – зооинж.   Георги Йорданов /изпълнителен  директор на ИАСРЖ град София/

12.20-12.40 ч. – Дефилиране и характеристика на българско сиво говедо –зооинж. Силва Делчева Маркова /гл. експерт контрол и координация в овцевъдството/

12.40-13.00 – Дефилиране и характеристика на каракачанския кон – зооинж. Емилия Архангелова Георгиева  /гл. експерт контрол и координация в зайцевъдството, птицевъдството, пчеларството, бубарството и рибовъдството/

13.00-13.20 – Дефилиране и характеристика на дългокосместа калоферска  коза – зооинж. Стоян Стоянов  /главен експерт контрол и координация в овцевъдството и козевъдството/.

13.20-13.40 – Дефилиране и характеристика на средностаропланинска овца, дъбенска овца и каракачанска овца – зооинж. Стоян Стоянов /главен експерт контрол и координация в овцевъдството и козевъдството/.

13.40-14.00 – Дефилиране и характеристика на българско овчарско куче – Елена Павлова /международен експерт по кинология/

14.00-14.20 – Награждаване на участниците

14.20-15.20 – Рибна фиеста – представяне на риба и рибни продукти

Народно веселие с участието на оркестър „Козари“ с  ръководител Марин Калчев, солистка – Хрисияна Димитрова, Божена Тошева.

Представяне на екологично чисти млечни и пчелни продукти!

Водещи:Галя Асенова – ТВ СКАТ

    Станислава Христозова – ТВ Щерев

                Николай Чапански – радио Пловдив

медийни  партньори:

БНТ, ТВ СКАТ, ТВ Щерев, БНР, БТВ, НОВА ТВ, БГНЕС

Продължете с четенето

Казанлък

Алена с важен хороскоп за днешния ден

Published

on

Астроложката Светлана Тилкова-Алена направи много важен хороскоп за днешния ден. По думите й Стрелците да бъдат справедливи с близките, а Козирозите да се предпазват от разногласия с началници.

Ето какво предрече Алена за всички зодии:

ОВЕН

Възползвайте се от възможността да подобрите финансовото си състояние. Деловите предложения и разговори ще са успешни, ако не се инатите и не пропилеете времето си. Преценете добре възможностите си и не се опитвайте да надскачате себе си. Не се натоварвайте със задължения, които не са ви по силите.

Бъдете готови за сериозни проблеми с приятели и близки хора. Семейните проблеми или битови разправии ще повлекат след себе си допълнителни разходи. Не изневерявайте, само защото искате да си отмъстите. Сексът с непознат партньор няма да ви достави удоволствие.

ТЕЛЕЦ

Анализирайте постигнатото и задължително бъдете самокритични, за да осъзнаете собствените си пропуски. Обмислете задачите си за следващата седмица, като разпределите така работата си, че да имате време и за себе си. Професионалният успех няма да ви изостави.

Романтичната среща, която сте уговорили, ви изпълва с радост, защото сте обикнали от пръв поглед обекта на чувствата си. Сексът с брачния партньор може да ви достави удоволствие, ако не закъснявате след работа и не допуснете разправия.

БЛИЗНАЦИ

Разсеяността ви е изчезнала. Заемете се с рутинната си работа, без да се отвличате в странични занимания. Не допускайте да ви пречат, за да приключите бързо със задачите си. Не съветвам бизнесмените да провеждат разговори, свързани с инвестиции, които трябва да реализират през следващия месец, защото моментът и денят са неподходящи.

Личните ви отношенията са хармонични, но не трябва да ги съсипвате с отсъствието си от дома. Семейните жени ще бъдат щастливи в интимните мигове. Несемейните жени да не се впускат в инцидентни сексуални удоволствия.

РАК 

От сутринта се чувствате бодри и изпълнени с желание за живот и за активна работа. Засилва се увереността ви във вашите възможности и знания. Отношенията с близките ви са хармонични и ви създават радост. Обмислете началото на нова работа, защото имате възможност да се справите бързо и да покажете на всички на какво сте способни.

Жените да очакват лични проблеми, заради прояви на ревност от страна на партньора, която е до тях. Може да срещнат подходящия партньор, ако все още не са семейни и се чувстват самотни. Семейните да не изневеряват.

ЛЪВ

Радват ви предимно материални успехи. Не пропилявайте възможността да получите нова работа заради прекалено дълъг размисъл. Приемете деловите предложения, ако сте недоволни от заплащането. На работното си място, не спорете с колегите си. Спокойният тон е вашата сила.

Отдалечили сте любимите си хора и страдате, защото се чувствате самотни. Време е днес да намерите отново пътя към сърцата им. Сексуалните ви отношения естествено са проблемни. Нямате желание за интимна близост, заради нежеланието ви да се извините.

ДЕВА

Днес сте изцяло  във властта на емоцията, която ви пречи да сте достатъчно прозорливи и да осъзнавате бързо, че ви мамят. Не допускайте чувствата да попречат на разума ви да намери вярното решение на проблемите. Пред вас се отварят нови врати, към нови възможности за професионални успехи.

Възползвайте се от тях. За вас любовта играе водеща роля през целия ден. Успехът е с вас, ако чувствата ви са споделени. Не се опитвайте да флиртувате. Вечерта се отдайте на сексуални удоволствия, но не проявявайте своята първична същност.

ВЕЗНИ

Още със ставането се заредете с добро настроение и погледнете на света с усмивка. Не се разсейвайте с незначителни занимания. Възможен е неочакван обрат в личния ви живот, който може да повлияе и професионалния. Денят е благоприятен за разкриване на възможности за работа.

Прегледайте информацията в интернет и обявите в пресата. Обмислете промените, които са задължителни и свързани с вашия личен живот. Вечерта очаквайте романтична среща. Сексуалните удоволствия са ваша мечта за този ден, но се съобразете и с желанието на интимния си партньор.

СКОРПИОН

Денят е добър за начинания. Неочаквано новина за поредната интрига ще ви принуди да промените начинът си на работа. Малко по-бавно, след няколко разговора, ще се справите с неприятелите си. Пред вас ще се разкрият нови възможности за професионална изява, които е добре да прецените правилно и без прибързаност.

Вечерта се отдайте на семейството и на любимия човек. Разходете се. Порадвайте се на романтични мигове. Стабилизирайте отношенията у дома. Сексуалният ви живот е на ниво, но не трябва да проявявате агресия в леглото, дори и ако неистово ревнувате.

СТРЕЛЕЦ

Бъдете справедливи в отношенията с близките си и търпеливо приемете критиката по ваш адрес. Деловите разговори няма да бъдат успешни, заради неподходящи запознанства с бъдещи делови партньори. Не преценявате правилно как да използвате непрекъснатите промени. Въпреки това работата ви спори.

В интимен план ви очакват приятни изживявания. Не допускайте ревност или интриги да съсипят хармонията помежду ви. Въпреки, че сте уморени от напрегнатия работен ден, сексът ще ви помогне да се възстановите бързо.

КОЗИРОГ

Отново ще се заредите със сили и въпреки неприятностите ще сте на висота в отношенията си. Сутринта на работното си място се предпазвайте от разногласия с началниците и колегите си. Стабилизирайте постигнатото до момента. Бъдете по-уверени в собствените си възможности.

В личните ви отношения отново ще настъпи хаос, заради недоразумения породени от ваши думи. Разрешете проблемите спокойно. Ако половинката ви реши да ви допусне до себе си, не превръщайте сексуалните мигове в безкрайни разговори.

ВОДОЛЕЙ

Бъдете внимателни при разговорите на работното си място и не бъдете прекалено откровени. Не споделяйте плановете си, за да не се окажете измамени от неприятели. Агресията и емоцията, желанието ви да блеснете в очите на околните, са причината да дадете заем, водещ към бъдещи финансови загуби, които трудно ще възстановите.

Самотните жени  ще привлекат вниманието на противоположния пол, но запознанствата ще приключат с разочарование. Не бързайте със сексуални удоволствия, ако не сте уверени в чувствата си.

РИБИ

Съдбата ви е взела под крилото си и звездите ви обещават приятни мигове. Отношенията с близките ви хора са хармонични и основани на доверие. С лекота се ще справите със служебните си задачи. Ще искате да сте свободни от професионални и лични задачи, но ще ви задължат да отидете на работното си място.

Ако сте се отдали на мисли за романтична среща, обадете се веднага и я уговорете, за да не ви изпреварят съперници. Вечерта можете да изживеете незабравими романтични мигове и сексуални удоволствия, ако имате до себе си родени в Овен или Лъв.

Източник: Труд

Продължете с четенето

Казанлък

Имен ден: Мъжете с това необикновено име черпят днес!

Published

on

На 29 март имен ден празнуват всички, които носят името Марко. 

В царуването на император Константин Велики (337 г.), когато християнската вяра възтържествувала над езичеството, в много градове били построени църкви, а капищата били разрушени.

Мнозина християнски епископи получили тогава от царя право да разоряват идолските капища, между които бил и аретусийския епископ Марко – човек благочестив, свят и ревностен в разпространението на истинската вяра.

Скоро в империята започнали страшни смутове: войници убили мнозина роднини на царя и искали да убият и племенниците му Гал и Юлиан. Аретусийският епископ ги спасил, като ги скрил в църквата.

След смъртта на Константин ставали много вълнения и от друг род; наследникът му Констанций покровителствал еретиците ариани и гонел правоверните. След Констанция встъпил на престола Юлиан, оня същият, когото спасил от смърт епископ Марко.

Юлиан от младини ненавиждал християнската вяра, която престорено изповядвал при Констанций. Като станал император, той веднага обявил, че поддържа езичеството.

Той употребявал всички средства, за да унизи, угнети и оскърби християните. Юлиан издал указ – идолските капища, разрушени от християните, да бъдат пак издигнати за сметка на тия, които ги разрушили. Епископ в Аретуса бил все същият Марко, вече престарял и дълбоко почитан от всички за благочестивия си и свят живот.

Градските власти поискали от него средства за възстановяване на капищата, които той разрушил при Констанций. Епископът отговорил, че той няма пари, но ако дори да би имал, той не би дал нищо за езическо капище. Знаело се, че той действително е беден, и градските власти, като намалявали своите искания, накрай му заповядали да внесе една нищожна сума, като го заплашвали с наказание в случай на неподчинение.

Тогава започнали страшни преследвания срещу християните от езичниците, които били подстрекавани от царя. В много градове езическото население избивало християните и ги мъчело жестоко. Престарелият епископ не се уплашил от опасността и повторил своя отказ. Тогава го предали на разярения народ.

Биели светия старец, влачили го по улиците, хвърляли по него камъни, мъчили го до смърт, но не могли да победят твърдостта му.

Едва жив, старецът все пак не отстъпвал. Накрай управителят на града го спасил от ръцете на мъчителите.

По думите на историка блажени Теодорит, мнозина от гражданите на Аретуса, учудвайки се на твърдостта на светия старец, се обърнали към християнската вяра. В същото време пострадал и дякон Кирил. Множество християни били мъчени в разни градове на Палестина, Египет и Сирия.

Продължете с четенето

Казанлък

Официално откриха в Казанлък новата постоянна експозиция на къща музей „Ненко Балкански“

Published

on

Новата постоянна експозиция на филиала на Художествената галерия в Казанлък къща музей „Ненко Балкански“, озаглавена „Хронологии“ се опитва да представи нов поглед върху художественото наследство на автора. Това каза в интервю за БТА директорът на културния институт д-р Пламен Петров. Тя е официално открита и може да бъде разгледана от жители и гости на града.

От една страна, тя е поглед върху различните творчески фокусирания на Ненко Балкански, а от друга – върху израстването му като живописец през десетилетията, обясни д-р Петров. „Можем да се похвалим, че вече имаме един съвършено нов разказ за Ненко Балкански, който добавя нови и непознати нюанси, коригирани са и доста фактологични неточности“, посочи той. Експозицията представя над 20 творби на художника, които са подбрани много трудно, защото галерията в Казанлък съхранява повече от половината от художественото му наследство и притежава над 1200 негови произведения.

„Опитали сме се да покажем творби, които го представят в малко по-особена светлина, не в неговите традиционни проявления. Разбира се, показваме и един фрагмент от интересите и любопитството му към Казанлък, защото той неведнъж се връща и черпи вдъхновение от родния си град. Показан е и един цикъл от пейзажи, които илюстрират странстването му по света“, каза д-р Пламен Петров. Той отбеляза, че нещо, което се показва за пръв път в експозиция, са посмъртната маска и отливка на ръката на художника. За някои може би са леко плашещи като артефакт, но това е практика не само у нас, коментира директорът. Експозицията представя и част от вещите на художника, които са били в ателието му, включително материалите и инструментите, с които е работил. „Опитали сме се да покажем и част от житейския му път, включително раждането на децата му и двете големи женски присъствия в живота му“, посочи д-р Петров. Част от новата постоянна експозиция е и последната датирана и подписана от Ненко Балкански творба – един натюрморт с изсъхнали цветя. „Изглежда в него е побрано цялото му усещане за това, че краят настъпва. Много е интересно, че почти няма художници, които да не предусещат, че краят наближава и да не го уловят някак си в последната си работа. Поне за мен този натюрморт на Ненко Балкански е много ценно притежание на колекцията в града“, отбеляза д-р Пламен Петров.

Той каза още, че екипът на галерията работи по идеята за експозицията вече година и половина, а самата техническа работа по изпълнението и е отнела около три месеца. В края на миналата година спечелихме проект за реновиране на пространството и обновяване на осветителната система към Министерството на културата, напомни директорът и допълни, че постоянната експозиция на къщата музей не е обновявана от откриването и през 1991 година.

Предстои през май да бъде открита и новата постоянна експозиция в централната сграда на Художествената галерия в Казанлък, посочи още директорът й. Той напомни, че нова постоянна експозиция, озаглавена „Натрупвания“ беше открита и в другия филиал на културния институт къща музей „Дечко Узунов“. Стремим се да представяме на публиката един разказ за дейността на институцията отвъд онова, което се вижда. Първата постоянна експозиция представя именно дейността по натрупването на художествени колекции, обясни той. „В постоянната експозиция на Ненко Балкански „Хронологии“ се опитваме да покажем как подреждаме творбите във времето, как ги датираме, как се отнасяме и към другите процеси, които текат в света“, посочи д-р Петров. По думите му експозицията, която предстои да бъде открита в основната сграда, ще „говори“ за  това как се разказва, когато една колекция е натрупана, когато е вкарана в хронологични граници и проучена и как от това могат да се създават истории, които да вълнуват публиките, независимо по какъв начин.

В експозицията „Хронологии“ вървят няколко паралелни разказа, коментира д-р Пламен Петров. Единият е за живописеца и художник Ненко Балкански, а другият – за личността му.  Третият пласт засяга епохата и събитията, които се случват, докато Ненко Балкански живее и твори. „Това съотнасяне на един много частен микроразказ към големите процеси в световната история – политическа, технологична, история на изкуството, е изключително ценно, а от срещата с новата експозиция всеки може да вземе онова, до което е способен да достигне“, каза д-р Петров. Той изрази мнение, че експозицията е едно ново преживяване за публиката, което екипът ще продължи да надгражда.

От следващата година имаме намерение да добавяме към експозициите дигитално съдържание, като основната цел е да накараме публиката да продължи да се връща в пространствата, коментира още той.

Продължете с четенето

Казанлък

Съкращават 128 души от казанлъшко предприятие

Published

on

Предстои да бъдат съкратени 128 работещи в казанлъшкото предприятие „М+С Хидравлик“, потвърди прокуристът на фирмата Владимир Спасов. Причината за мярката е сериозен спад в поръчките за завода, който се занимава с производство на хидравлични системи.

Предприятието е и е сред най-големите работодатели в региона, а заявените пред Бюрото по труда съкращения представляват 10% от персонала, обясни Владимир Спасов.

„Съкращенията са резултат от започналия още през миналата година спад на икономическата активност в Европа. Опитахме за 3 месеца да работим с намалено за наша сметка работно време. Това е логичната мярка след изтичане на този срок. За съжаление в нашата страна няма механизми за компенсиране на предприятията при намаляване на поръчките“, каза Спасов. Той допълни, че при 30% спад на обема на поръчките, предприятието съкращава 10%  от служителите  си. Надеждите са след изтичане на срока на обезщетенията им за безработица, те отново да бъдат върнати на работа след като се извършат реорганизации във фирмата. bnr

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха 49-годишен за фалшиво телефонно обаждане на телефон 112

Published

on

На 27.03.2024г., в 19:16ч., в РУ-Казанлък на тел.112 е получено злоумишлено телефонно обаждане, свързано с търговски обект в с. Ягода. На място незабавно е изпратен полицейски екип, извършена е проверка, не са намерени съмнителни предмети и вещи.

В резултат на проведените оперативно-издирвателни мероприятия на полицейските служители е установено лицето подало сигнала – 49-годишен криминално проявен мъж, който е задържан за срок до 24 часа.

В РУ-Казанлък е образувано бързо производство по чл.326, ал.1 от НК.

Продължете с четенето

Казанлък

Първа по рода си безплатна национална скринингова кампания за рак на дебелото черво започва в цяла България на 28 март

Published

on

Програмата „Заедно срещу рака на дебелото черво“ се разгръща като мащабна инициатива, която стартира през международния месец за борба с рака на дебелото черво. Впечатляващата с мащаба и общественото си значение кампания „Заедно срещу рака на дебелото черво“, инициатива на Фондация „Лъчезар Цоцорков“, вече е отворена за хората от цяла България. Програмата предоставя възможност за напълно безплатно лабораторно изследване, което може своевременно да сигнализира за коварното заболяване. Близо 6000 безплатни скринингови теста бяха направени в София по време на пилотната програма на Фондацията, която приключи миналата година. Инициативата беше подкрепена с експертизата на водещите специалисти в областта на онкологията и гастроентерологията – проф. д-р Галина Куртева, проф. д-р Панайот Куртев, проф. д-р Крум Кацаров и д-р Росица Кръстева. Липсата на ясно изразени симптоми в началните стадии на болестта води до късно диагностициране, когато шансовете за лечение значително намаляват. Именно поради тази важна особеност, ракът на дебелото черво е втората най-честа причина за смърт при онкологичните заболявания в България. Той е вторият най-често срещан рак при жените и трети по честота при мъжете в страната. В същото време, последните данни на ОИСР и ЕК показват, че България е единствената държава в Европейския съюз, в която се отчита увеличаване на смъртността от рак. Страната ни изостава ​ по отношение на превенцията, ранната диагностика, лечението и преживяемостта на пациентите с онкологични заболявания.

* Как ще се осъществява Националната програма „Заедно срещу рака на дебелото черво“: Програмата се провежда в съответствие с препоръките за скрининг в ЕС и ще бъде подкрепена с активна ​ информационна кампания в националните медии, както и с онлайн образователна кампания за специалисти. Скрининговото изследване, което представлява тест за окултни кръвоизливи, е бързо и абсолютно безболезнено, a досега беше възможно да се извърши чрез НЗОК само за хората с рискови фактори за развитие на болестта. В програмата имат възможност да се включат всички мъже и жени на възраст 50-74 г. Желаещите да се тестват трябва да предоставят фекална проба в една от над 300-те лаборатории в страната, част от партньорската мрежа на Програмата. В помощ на всички желаещи функционират безплатен национален номер 0800 202 80 и информационен сайт testvai.bg.

,,Причината да стартираме кампанията за скрининг е изцяло човешка и много лична – Фондацията е създадена именно в памет на покойния проф. Цоцорков, който не успява да се пребори с коварното заболяване. Ние знаем, че ключът към предотвратяването на рака на дебелото черво се крие в ранното откриване на болестта”, споделя Йоана Маринова, изпълнителен директор на Фондация „Лъчезар Цоцорков“. ,,С всяка наша стъпка ние се борим да променим и подобрим здравната система в България и да помогнем на хиляди хора и техните семейства. Сега, със старта на Националната скринингова кампания всеки човек, от всеки край на България ще има възможността да се тества безплатно и да се погрижи за здравето си”, добавя Елена Джамбазова, програмен директор “Здравеопазване” във Фондацията. Фондацията изказва сърдечната си благодарност към актьорите Теодора Духовникова и Захари Бахаров, които безвъзмездно участват в кампанията и дават гласност на тази така важна за обществото ни инициатива. Кампанията се провежда и със съдействието на Министерството на здравеопазването, а основен медиен партньор е Българското национално радио.

Продължете с четенето
Реклама

Новини от Стара Загора

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com