Свържете се с нас

Казанлък

П Р Е П О Р Ъ К И на ПОЛИЦИЯТА за предпазване на участниците в движението по пътищата от тежки пътнотранспортни произшествия през зимния период

Published

on

Препоръките са насочени към различните групи участници в движението по пътищата и целят изграждане на ЗАЩИТНО ПОВЕДЕНИЕ в рискови ситуации през зимния период (ноември – март).

Най-застрашени да пострадат в пътнотранспортно произшествие са пешеходците и особено онези от тях, които са във възрастовата група над 64 години. Най-много злополуки с тях са регистрирани във времето на сумрака. Причините най-често са комплексни: намалена сетивност, неправилно движение и присъствие на платното за движение и в същото време – несъобразена скорост на водачите при ограничена или намалена видимост особено в тъмната част на денонощието.

През миналия зимен период – 01.11.2015 г. – 31.03.2016 г., на територията на страната са настъпили 2605 тежки ПТП, при които са загинали 237 и са били ранени 3170 участници в движението по пътищата.

По вид участник в ПТП броят на загиналите през миналия зимен период (2015/2016 г.) е: водачи – 108 – 45,57% от всички 237 загинали (при 1299 ранени); пешеходци – 69 – 29,11% от всички 237 загинали (при 792 ранени), пътници – 60 – 25,32% от всички 237 загинали (при 1077 ранени), и работници на пътя – 0 (при 2 ранени).

През зимния период 2015/2016 г. са настъпили 39 ПТП с участието на велосипеди и 13 – на ППС с животинска тяга. През същия период в 97 случая ПТП са с участието на мотоциклети и мотопеди (съответно 76 и 21). При 146 ПТП с посочените видове ППС са загинали 10 (0,42% от 237) и са били ранени 153 (4,83% от 237) участници в движението по пътищата.

Изнесената статистика сочи, че управлението на двуколесни ППС и на ППС с животинска тяга през зимните месеци НЕ Е ИЗКЛЮЧЕНИЕ, а 5,72% от всички 2605 настъпили ПТП през зимния период 2015/2016 г. са именно с ППС от посочените категории.

 

ПРЕПОРЪКИ КЪМ ПЕШЕХОДЦИТЕ

 

СТАНЕТЕ ВИДИМИ ЗА ОСТАНАЛИТЕ УЧАСТНИЦИ В ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА!

За своята лична безопасност се снабдете с връхни дрехи с вградени светлоотразителни елементи или използвайте светлоотразителна жилетка. Така отдалече ще бъдете видими за всички на пътя. Може да закрепите светлоотразителни елементи на връхната си дреха или на ръчния багаж.

Помнете, че когато сте с тъмни дрехи, сте трудно забележими и рискът от настъпването на пътен инцидент е много по-голям.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е да СТЕ ВИДИМИ ОТДАЛЕЧЕ, като се ОБОЗНАЧИТЕ СЪС СВЕТЛООТРАЗИТЕЛЕН ЕЛЕМЕНТ, закрепен за връхната дреха или ръчния багаж.

 

НЕ БЪРЗАЙТЕ ДА ПРЕСИЧАТЕ!

По пътищата има множество неосветени маршрути. Ако ви предстои да пресечете пътя на неосветен участък и забележите приближаващ автомобил, ИЗЧАКАЙТЕ ГО ДА ПРЕМИНЕ и едва тогава пресечете безопасно.

Помнете, че водачът на автомобила ще ви забележи ЗНАЧИТЕЛНО ПО-КЪСНО, когато вече НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРЕДПАЗИ дори ДА СПРЕ!

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е да пресичате на осветени участъци от пътя, но дори и тогава БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ И НЕ БЪРЗАЙТЕ ДА ПРЕСЕЧЕТЕ ПЛАТНОТО!

 

БЪДЕТЕ ПРЕДПАЗЛИВИ НА ХЛЪЗГАВА НАСТИЛКА!

Не започвайте пресичане на заледено или заснежено пътно платно дори да ви се струва, че приближаващият автомобил е твърде далече.

Помнете, че движението през заледен и заснежен учатък е заначително по-бавно, а в стремежа си да преминете бързо преди автомобила, може да се подхлъзнете и да попаднете под гумите му.

Същевременно реалният спирачен път на превозното средство е значително удължен. При съчетание с намалена от снеговалеж или мъгла видимост шофьорът ще ви забележи непосредствено пред автомобила си, когато НЯМА ДА МОЖЕ ДА ВИ ПРЕДПАЗИ.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е ДА СТЕ ВНИМАТЕЛНИ ПРИ ДВИЖЕНИЕ ПО ХЛЪЗГАВА НАСТИЛКА!

 

ПРОЯВЕТЕ ТЪРПЕНИЕ НА СПИРКИТЕ НА МАСОВИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ!

Когато заедно с много други хора чакате на спирката, не подхождайте към автобуса, тролейбуса или трамвая още преди да е спрял. Площта за чакане често е заледена. Блъскайки се с останалите, може да се подхлъзнете и да попаднете под колелата на спиращото превозно средство.

Не се опитвайте да догоните потеглящия автобус, тролейбус или трамвай. Опасността от подхлъзване е голяма.

Помнете, че в тъмното водачът на превозното средство трудно може да забележи на огледалото за обратно виждане опита ви за качване в последния момент. При слизане не бързайте веднага да пресечете пред автобуса, тролейбуса или трамвая. Съществува голяма опасност да не бъдете забелязан/а от водача на автомобил, който в този момент заобикаля спрялото превозно средство. Огледайте се за пешеходна пътека или друго място за правилно пресичане при добра видимост в двете посоки.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО Е ДА СТЕ ТЪРПЕЛИВИ НА СПИРКИТЕ НА МАСОВИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ!

 

 ОСИГУРЕТЕ СИ ДОБЪР ОБЗОР И ВЪЗПРИЕМАНЕ НА ШУМА ПРИ ВАЛЕЖ!

Дебелите връхни дрехи, вдигнатите яки, шаловете и шапките, а в допълнение и слушалките на ушите ви правят по-бавни, трудно подвижни и по-слабо възприемащи заобикалящия ви свят като пешеходци. Това ограничава възможностите ви да наблюдавате и възприемате обстановката по пътя или улицата.

Помнете, че ушанката, шапката, шалът и слушалките пречат да чуете шума на двигателя на приближаващ автомобил. Звукът допълнително се поглъща при валеж, особено при обилен сняг. Бъдете нащрек и си осигурете максимално добро възприемане на шумовете от превозните средства.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е САМИ ДА СИ СЪЗДАДЕТЕ УСЛОВИЯ ЗА НАБЛЮДЕНИЕ НА ПЪТНАТА ОБСТАНОВКА И ВЪЗПРИЕМАНЕ НА ШУМА ПРИ ВАЛЕЖ!

 

ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ЗАСТИГАЩИ ВИ АВТОМОБИЛИ!

Когато се движите пеша извън населените места, не забравяйте, че трябва да сте плътно вляво на платното срещу автомобилния поток, а при наличие на банкет – по него. Така ще може навреме да видите приближаващия автомобил и да вземете предпазни мерки.

Помнете, че водачът на приближаващия автомобил ще ви забележи МНОГО ПО-КЪСНО и НЯМА ДА МОЖЕ ДА ВИ ПРЕДПАЗИ дори ДА СПРЕ особено ако срещу него светят фаровете на друго превозно средство! Погрешно е да мислите, че шофьорът ще ви види и ще ви заобиколи.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е ДА СЕ ПАЗИТЕ САМИ ОТ ЗАСТИГАЩИ ВИ АВТОМОБИЛИ, а при поява в далечината на фарове в една от двете посоки – НЕЗАБАВНО ДА ИЗЛЕЗНЕТЕ ОТ ПЛАТНОТО ДО ОТМИНАВАНЕТО НА АВТОМОБИЛА!

 

ПАЗЕТЕ СЕ ПРИ НАМАЛЕНА ВИДИМОСТ!

Движещите се пеша при намалена видимост, особено при обилен снеговалеж, са още по-трудно забележими за шофьорите – и поради снежната пелена пред фаровете, и поради побелелите им връхни дрехи. В такава ситуация, за да не стане злополука, е много важно пешеходците да напуснат платното за движение или изчистената ивица от него до отминаването на приближаващ отпред или отзад автомобил. Подобна е ситуацията и при гъста мъгла.

Помнете, че водачите на приближаващите автомобили ви виждат много по-късно, отколкото предполагате.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е ДА СТЕ ИЗВЪН ПЛАТНОТО ДО ОТМИНАВАНЕ НА АВТОМОБИЛА!

ПРЕПОРЪКИ КЪМ ВОДАЧИТЕ

 

НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ ВЕЛОСИПЕД ИЛИ ДРУГО ДВУКОЛЕСНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО ЗА ПРИДВИЖВАНЕ ПРИ ЗИМНИ УСЛОВИЯ!

Велосипедите и другите двуколесни пътни превозни средства са рискови за управление при зимни условия. Хлъзгавите и заледени пътни настилки са предпоставка за настъпване на пътни инциденти, често с фатални последици.

Помнете, ако въпреки това сте решили да се придвижвате с велосипед през зимата, че сте длъжни да използвате светлоотразителна жилетка, когато сте извън населено място, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост.

Не забравяйте, че велосипедите трябва да имат изправни спирачки, звънец, устройство за излъчване на бяла или жълта светлина отпред и червен светлоотразител отзад, както и бели или жълти светлоотразители (или елементи) отстрани на колелата.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е при зимни условия ДА НЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ ВЕЛОСИПЕДИ ИЛИ ДРУГИ ДВУКОЛЕСНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА.

 

ПЪТНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА С ЖИВОТИНСКА ТЯГА ТРЯБВА ДА СА ВИДИМИ ЗА ОСТАНАЛИТЕ УЧАСТНИЦИ В ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА!

Най-често ПТП с пътни превозни средства с животинска тяга (каруци) настъпват заради липсата на светлоотразители, не са редки случаите на пътни инциденти поради неправилното им движение на пътя и неправилния превоз на пътниците в тях.

Помнете, че всяко пътно превозно средство с животинска тяга трябва да има два бели или жълти светлоотразителя отпред, два червени светлоотразителя отзад, а при движение през нощта и при намалена видимост – отзад вляво светещо тяло, излъчващо бяла или жълта добре различима светлина. Светлоотразителите трябва да са разположени симетрично от двете страни на превозното средство.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е да оборудвате каруците с необходимите ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ СВЕТЛООТРАЗИТЕЛИ, за да са ВИДИМИ за останалите участници в движението по пътищата.

 

НЕ ПЕСТЕТЕ СРЕДСТВА ЗА ПЪЛНАТА ИЗПРАВНОСТ НА АВТОМОБИЛА ПРЕЗ ЗИМАТА!

Не пестете време и средства, за да приведете осветителната система на своя автомобил в пълна изправност.

Помнете, че ако фаровете не са правилно регулирани и СВЕТЯТ НИСКО, платното ще бъде осветено на по-късо от необходимото разстояние. Това многократно увеличава риска в последния момент да забележите пешеходец, каруца, велосипед или друго превозно средство без сигнализация и да ги блъснете.

Непременно се погрижете да си осигурите подходящи за сезона гуми, но не забравяйте, че е забранено движението с гуми с шипове.

Помнете, че от стабилността на автомобила на пътя зависят вашият живот и животът на хората, които возите и срещате по пътя си!

Амортисьорите са крайно важни за стабилността на автомобила, особено по неравни настилки и на завои и затова трябва да бъдат прегледани от опитни механици. Ако амортисьорите вече не са ефективни, трябва да бъдат подменени. Прегледайте в сервиз състоянието на акумулатора и спирачната течност.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е да подмените остарелите и втвърдени пера на чистачките; да се снабдите с вериги за сняг и лопата, които да са в багажника до края на зимата; да проверите изправността на отоплението и на устройството за измиване на предното стъкло, както и на това за подгряване на задното. Поддържайте зареден с незамръзваща течност резервоара за измиване на предното стъкло; проверете концентрацията на антифриза в охладителната система.

 

БЪДЕТЕ НАЩРЕК В “ТЪМНАТА ЗОНА”!

При превключване от дълги на къси светлини преди разминаване с насрещен автомобил НАМАЛЕТЕ СКОРОСТТА дотолкова, че ДА МОЖЕТЕ ДА СПРЕТЕ в случай, че има препятствие, превозно средство или човек пред автомобила ви. Преди разминаване с насрещно движещ се автомобил попадате в т.нар. “ТЪМНА ЗОНА”. В нея видимостта е на съвсем късо разстояние пред автомобила.

Помнете, че Е ВЪЗМОЖНО именно в тази зона да се движи човек, каруца или да има неправилно спрял, аварирал или несигнализиран автомобил и да изпаднете в критична ситуация или пътна злополука.

Ако преди разминаване водачът на насрещно движещия се автомобил превключи от дълги на къси светлини прекалено отдалече (на повече от 150 метра разстояние), не превключвайте веднага на къси светлини.

Помнете, че това ще ви постави в ситуация да се движите на къси светлини в т.нар. “тъмна зона” в доста дълъг участък, което увеличава риска от пътен инцидент.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е да БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ ПРИ ПРЕВКЛЮЧВАНЕ НА СВЕТЛИНИТЕ И ПРИ ПОПАДАНЕ В ТЪМНАТА ЗОНА!

 

ДВИЖЕТЕ СЕ С РАЗУМНА СКОРОСТ В ЗОНАТА НА ВИДИМОСТТА!

При пътуване по тъмно с автомобил бъдете в очакване пред вас на платното да се намират: пешеходец, който се движи неправилно, отдясно по платното, а не по банкета, при това трудно забележим, с тъмни дрехи; неправилно движещ се, криволичещ колоездач без светлоотразителна жилетка, чийто велосипед е без изправен фар и без светлоотразители. Голяма е вероятността да застигнете каруца, почти незабележима поради липсата на фенер и светлоотразители или пък със закрита от товара светлоотразяваща сигнализация.

Помнете, че трудно видими обекти може да срещнете не само в населените места, а и по пътищата между тях, дори твърде далече от селищата, включително и по първокласните пътища, където движението на пътни превозни средства с животинска тяга е забранено.

Преди разминаване с насрещни автомобили сте заслепени от техните фарове. Това налага непременно намаляване на скоростта до момента на разминаването и даже малко след него. Само с такова “презастраховане” ще си осигурите необходимата безопасност при намалената видимост.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е да изберете такава скорост, която да ви позволи ДА РЕАГИРАТЕ И СПРЕТЕ, БЕЗ ДА ЗАГУБИТЕ КОНТРОЛ НАД АВТОМОБИЛА, В ОСВЕТЯВАНАТА ОТ ФАРОВЕТЕ ЗОНА!

 

ПРЕМИНАВАЙТЕ БАВНО И ПРЕДПАЗЛИВО ПОКРАЙ СПИРКИТЕ НА МАСОВИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ!

Това са едни от местата с концентрация на злополуки с пешеходци. Край  спирките на автобуси, тролейбуси и трамваи е най-голяма вероятността пред вашия автомобил внезапно да се появи забързан или тичащ пешеходец, който не се е огледал, преди да пресече. Слизащите от превозните средства на масовия градски транспорт много често пресичат, без да се огледат.

Помнете, че когато настилката е хлъзгава (мокра, заснежена или заледена), в районите на спирките трябва да се движите още по-бавно.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е преди спирката ДА НАМАЛИТЕ ПЛАВНО СКОРОСТТА И МАКСИМАЛНО ДА УВЕЛИЧИТЕ СТРАНИЧНАТА ДИСТАНЦИЯ от заобикаляния от вас спрял автобус, тролейбус или трамвай. Бъдете в очакване на внезапно пресичане от пешеходец.

 

ОЧАКВАЙТЕ ВНЕЗАПНИ ДЕЙСТВИЯ НА ВЪЗРАСТНИ ПЕШЕХОДЦИ И ДЕЦА! БЪДЕТЕ В ГОТОВНОСТ ДА ПРЕДПАЗИТЕ  ПЪРЗАЛЯЩИ СЕ  ПО УЛИЦАТА ДЕЦА!

При управление на автомобила по хлъзгава настилка, покрита с утъпкан заледен сняг, при застигане на пешеходци, които вървят по платното поради непочистени от снега тротоари, отдалече плавно намалете скоростта и увеличете максимално страничната дистанция при заобикалянето им.

Помнете, че те всеки момент биха могли да се подхлъзнат и да попаднат пред автомобила.

Не забравяйте, че децата и възрастните хора често навлизат внезапно на пешеходните пътеки, като не са преценили реално скоростта на приближаващия автомобил и възможността на водача да спре.

Помнете, че през зимата има нещастни случаи със загинали при блъскане от автомобил деца, които са се пързаляли по наклонена улица и внезапно, при невъзможност да спрат, са излезли с шейни на улицата в края на своята “писта”.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е, когато шофирате, ДА ПРОГНОЗИРАТЕ ВНЕЗАПНИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА ВЪЗРАСТНИ ПЕШЕХОДЦИ И ДЕЦА, а при забелязване на пързалящи се деца НЕЗАБАВНО ДА НАМАЛИТЕ СКОРОСТТА до степен за избягване на всякакъв риск.

 

ПРИ ДЪЖД ОЧАКВАЙТЕ НАВОДНЕНО ПЛАТНО И АКВАПЛАНИНГИ!

Когато вали дъжд и на пътя се образуват големи локви, е налице опасност от попадане в т.нар. аквапланинг. При него гумите не успяват да отведат водата, която се намира между тях и асфалта. Пред гумите се събира вода. Когато налягането на водата надвиши това на гумите, те губят контакт с пътя и колата започва да се плъзга. Слоят вода се превръща в пързалка, а автомобилът не може да спре, ускори или завие. В резултат на това колата може да поднесе, да се завърти или да излезе от пътя.

Помнете, че аквапланинг се появява при много вода на пътя, движение с висока скорост и изтрити грайфери на гумите.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е да предотвратите попадането в аквапланинг, като често ПРОВЕРЯВАТЕ ГУМИТЕ И ТЯХНОТО НАЛЯГАНЕ; ИЗНОСВАНЕТО ИМ И ДЪЛБОЧИНАТА НА ПРОТЕКТОРИТЕ И КАТО УПРАВЛЯВАТЕ АВТОМОБИЛА СИ ПО-БАВНО И ВНИМАТЕЛНО.

 

ПРЕДВИЖДАЙТЕ ПОПАДАНЕТО В ХЛЪЗГАВИ УЧАСТЪЦИ!

В късна есен  сутрин  много участъци от пътищата се покриват със слана или скреж. В районите около водните басейни може изведнъж да попаднете в мъгла. Гъстата мъгла и заскрежаването на дърветата в студено време вече е предупреждение, че върху платното може да се е образувал тънък слой поледица. Участъците върху мостовете се заледяват най-рано от цялото протежение на пътя и поради специфичните въздушни течения.

Помнете, че при общо сух път настилката на мостове е възможно да бъде покрита с тънък и трудно забележим лед. Още по-голяма е вероятността от това, ако в момента има мъгла и температурите са ниски.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е да се ДВИЖИТЕ ПРЕДПАЗЛИВО, в очакване на  попадане върху хлъзгав участък. НАМАЛЕТЕ СКОРОСТТА ОЩЕ ПРЕДИ НАВЛИЗАНЕТО ВЪРХУ МОСТ. Вече навлезли в него, НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ СПИРАЧКИТЕ, а НАМАЛЕТЕ СКОРОСТТА с помощта на двигателя, без да форсирате и като не изключвате от скорост. Увеличете значително дистанцията от автомобила пред вас и не предприемайте изпреварвания.

 

БЪДЕТЕ ПРЕДПАЗЛИВИ НА СЕВЕРНИТЕ СКЛОНОВЕ!

Когато при отрицателни температури управлявате автомобил по суха настилка, не се стремете към максимално разрешената скорост, тъй като има голяма вероятност на северен склон, в гориста местност, на сенчест участък изведнъж да навлезете  върху заледена настилка. Там снегът и ледът се запазват много по-дълго от участъците, огрявани от слънцето през деня.

Помнете, че Е ОПАСНО да задействате рязко спирачките и да отнемете изведнъж газта, защото може да загубите управление на автомобила.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е при попадане върху лед да запазите самообладание и ПОСТЕПЕННО И ПЛАВНО ДА НАМАЛИТЕ СКОРОСТТА с помощта на двигателя, при включена предавка.

 

НЕ ПОТЕГЛЯЙТЕ НА ПЪТ ПРИ ПРОГНОЗА ЗА УСЛОЖНЯВАНЕ НА ВРЕМЕТО  И ОБИЛНИ СНЕГОВАЛЕЖИ! НЕ ОБРАЗУВАЙТЕ ЗАДРЪСТВАНИЯ ЗАРАДИ  НЕТЪРПЕЛИВОСТ И САМОНАДЕЯНОСТ!

При първите снеговалежи се получават големи затруднения за движението, образуват се колони, понякога се налага водачите и спътниците им да престояват с часове в задръствания. Затрудненията се дължат основно на неподготвени за зимата автомобили, с износени и неподходящи за сезона гуми, без вериги против буксуване. Мнозина бедстват в студа и заради това, че са потеглили с недостатъчно гориво, без подготовка за усложения на метеорологичните и пътни условия. През зимата трябва да се тръгва на път с пълен резервоар, с топли дрехи, храна и вода за всички в автомобила.

Не разчитайте, че при закъсване в снега автомобилът ви ще бъде теглен с километри; техниката на пътните служби  ще ви изтегли  само до първата отбивка, за да не пречите на движението.

Ако се предвиждат обилни снеговалежи, ако автомобилът ви не е добре подготвен за зимни пътувания, както и ако вашият опит зад волана  при зимни условия е недостатъчен и нямате резервен по-опитен водач, по-добре е да отложите пътуването, ако то не е  крайно наложително!

Ако автомобилът закъса или се повреди, пътниците не трябва да излизат и да се движат около него, защото рискуват да бъдат блъснати от преминаващ автомобил.

Ако застигнете дълга неподвижна автомобилна колона на заснежен път и при снеговалеж и по всичко личи, че има неизвестни за вас затруднения в началото на колоната, не проявявайте нетърпение и се наредете на нея, чакайте като останалите.

Помнете, че причината за колоната  може да е катастрофа, закъсали автомобили или  регулярно технологично спиране на движението от пътната полиция и пътните органи за  разчистване на участъка. Чакайте на място в колоната, докато движението се нормализира. Често шофьори на автомобили с по-висока проходимост не изпълняват разпорежданията за ненавлизане във временно затворен участък заради снегонавявания, не след дълго закъсват и се налага за тяхното изтегляне да се отклонява почистващата техника.

При образували се колони на магистралите поради временно спиране за разчистване на снега или закъсали автомобили, не навлизайте и не спирайте в аварийните ленти – така блокирате достъпа на автомобили на полицията, пътните служби и Спешна помощ.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е ДА ИЗПЪЛНЯВАТЕ УКАЗАНИЯТА на пътните полицаи и служителите на пътните служби и ДА НЕ НАВЛИЗАТЕ в участъци при ясен знак, че това не е разрешено! Не изпреварвайте колоната, защото така ще образувате втора колона и задръстване, за чието нормализиране ще са необходими часове за стотици автомобилисти, спътниците им, а и за самите вас!

ПРЕДИ ВСЯКО ЗИМНО ПЪТУВАНЕ СЕ ОСВЕДОМЕТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА ПРОГНОЗАТА ЗА ВРЕМЕТО И СЛЕДЕТЕ ИНФОРМАЦИЯТА ЗА ПЪТНАТА ОБСТАНОВКА!

 

 Главна дирекция “Национална полиция”, 2016

Продължете с четенето

Казанлък

Алена с важен хороскоп за днешния ден

Published

on

Астроложката Светлана Тилкова-Алена направи много важен хороскоп за днешния ден. По думите й Стрелците да бъдат справедливи с близките, а Козирозите да се предпазват от разногласия с началници.

Ето какво предрече Алена за всички зодии:

ОВЕН

Възползвайте се от възможността да подобрите финансовото си състояние. Деловите предложения и разговори ще са успешни, ако не се инатите и не пропилеете времето си. Преценете добре възможностите си и не се опитвайте да надскачате себе си. Не се натоварвайте със задължения, които не са ви по силите.

Бъдете готови за сериозни проблеми с приятели и близки хора. Семейните проблеми или битови разправии ще повлекат след себе си допълнителни разходи. Не изневерявайте, само защото искате да си отмъстите. Сексът с непознат партньор няма да ви достави удоволствие.

ТЕЛЕЦ

Анализирайте постигнатото и задължително бъдете самокритични, за да осъзнаете собствените си пропуски. Обмислете задачите си за следващата седмица, като разпределите така работата си, че да имате време и за себе си. Професионалният успех няма да ви изостави.

Романтичната среща, която сте уговорили, ви изпълва с радост, защото сте обикнали от пръв поглед обекта на чувствата си. Сексът с брачния партньор може да ви достави удоволствие, ако не закъснявате след работа и не допуснете разправия.

БЛИЗНАЦИ

Разсеяността ви е изчезнала. Заемете се с рутинната си работа, без да се отвличате в странични занимания. Не допускайте да ви пречат, за да приключите бързо със задачите си. Не съветвам бизнесмените да провеждат разговори, свързани с инвестиции, които трябва да реализират през следващия месец, защото моментът и денят са неподходящи.

Личните ви отношенията са хармонични, но не трябва да ги съсипвате с отсъствието си от дома. Семейните жени ще бъдат щастливи в интимните мигове. Несемейните жени да не се впускат в инцидентни сексуални удоволствия.

РАК 

От сутринта се чувствате бодри и изпълнени с желание за живот и за активна работа. Засилва се увереността ви във вашите възможности и знания. Отношенията с близките ви са хармонични и ви създават радост. Обмислете началото на нова работа, защото имате възможност да се справите бързо и да покажете на всички на какво сте способни.

Жените да очакват лични проблеми, заради прояви на ревност от страна на партньора, която е до тях. Може да срещнат подходящия партньор, ако все още не са семейни и се чувстват самотни. Семейните да не изневеряват.

ЛЪВ

Радват ви предимно материални успехи. Не пропилявайте възможността да получите нова работа заради прекалено дълъг размисъл. Приемете деловите предложения, ако сте недоволни от заплащането. На работното си място, не спорете с колегите си. Спокойният тон е вашата сила.

Отдалечили сте любимите си хора и страдате, защото се чувствате самотни. Време е днес да намерите отново пътя към сърцата им. Сексуалните ви отношения естествено са проблемни. Нямате желание за интимна близост, заради нежеланието ви да се извините.

ДЕВА

Днес сте изцяло  във властта на емоцията, която ви пречи да сте достатъчно прозорливи и да осъзнавате бързо, че ви мамят. Не допускайте чувствата да попречат на разума ви да намери вярното решение на проблемите. Пред вас се отварят нови врати, към нови възможности за професионални успехи.

Възползвайте се от тях. За вас любовта играе водеща роля през целия ден. Успехът е с вас, ако чувствата ви са споделени. Не се опитвайте да флиртувате. Вечерта се отдайте на сексуални удоволствия, но не проявявайте своята първична същност.

ВЕЗНИ

Още със ставането се заредете с добро настроение и погледнете на света с усмивка. Не се разсейвайте с незначителни занимания. Възможен е неочакван обрат в личния ви живот, който може да повлияе и професионалния. Денят е благоприятен за разкриване на възможности за работа.

Прегледайте информацията в интернет и обявите в пресата. Обмислете промените, които са задължителни и свързани с вашия личен живот. Вечерта очаквайте романтична среща. Сексуалните удоволствия са ваша мечта за този ден, но се съобразете и с желанието на интимния си партньор.

СКОРПИОН

Денят е добър за начинания. Неочаквано новина за поредната интрига ще ви принуди да промените начинът си на работа. Малко по-бавно, след няколко разговора, ще се справите с неприятелите си. Пред вас ще се разкрият нови възможности за професионална изява, които е добре да прецените правилно и без прибързаност.

Вечерта се отдайте на семейството и на любимия човек. Разходете се. Порадвайте се на романтични мигове. Стабилизирайте отношенията у дома. Сексуалният ви живот е на ниво, но не трябва да проявявате агресия в леглото, дори и ако неистово ревнувате.

СТРЕЛЕЦ

Бъдете справедливи в отношенията с близките си и търпеливо приемете критиката по ваш адрес. Деловите разговори няма да бъдат успешни, заради неподходящи запознанства с бъдещи делови партньори. Не преценявате правилно как да използвате непрекъснатите промени. Въпреки това работата ви спори.

В интимен план ви очакват приятни изживявания. Не допускайте ревност или интриги да съсипят хармонията помежду ви. Въпреки, че сте уморени от напрегнатия работен ден, сексът ще ви помогне да се възстановите бързо.

КОЗИРОГ

Отново ще се заредите със сили и въпреки неприятностите ще сте на висота в отношенията си. Сутринта на работното си място се предпазвайте от разногласия с началниците и колегите си. Стабилизирайте постигнатото до момента. Бъдете по-уверени в собствените си възможности.

В личните ви отношения отново ще настъпи хаос, заради недоразумения породени от ваши думи. Разрешете проблемите спокойно. Ако половинката ви реши да ви допусне до себе си, не превръщайте сексуалните мигове в безкрайни разговори.

ВОДОЛЕЙ

Бъдете внимателни при разговорите на работното си място и не бъдете прекалено откровени. Не споделяйте плановете си, за да не се окажете измамени от неприятели. Агресията и емоцията, желанието ви да блеснете в очите на околните, са причината да дадете заем, водещ към бъдещи финансови загуби, които трудно ще възстановите.

Самотните жени  ще привлекат вниманието на противоположния пол, но запознанствата ще приключат с разочарование. Не бързайте със сексуални удоволствия, ако не сте уверени в чувствата си.

РИБИ

Съдбата ви е взела под крилото си и звездите ви обещават приятни мигове. Отношенията с близките ви хора са хармонични и основани на доверие. С лекота се ще справите със служебните си задачи. Ще искате да сте свободни от професионални и лични задачи, но ще ви задължат да отидете на работното си място.

Ако сте се отдали на мисли за романтична среща, обадете се веднага и я уговорете, за да не ви изпреварят съперници. Вечерта можете да изживеете незабравими романтични мигове и сексуални удоволствия, ако имате до себе си родени в Овен или Лъв.

Източник: Труд

Продължете с четенето

Казанлък

Имен ден: Мъжете с това необикновено име черпят днес!

Published

on

На 29 март имен ден празнуват всички, които носят името Марко. 

В царуването на император Константин Велики (337 г.), когато християнската вяра възтържествувала над езичеството, в много градове били построени църкви, а капищата били разрушени.

Мнозина християнски епископи получили тогава от царя право да разоряват идолските капища, между които бил и аретусийския епископ Марко – човек благочестив, свят и ревностен в разпространението на истинската вяра.

Скоро в империята започнали страшни смутове: войници убили мнозина роднини на царя и искали да убият и племенниците му Гал и Юлиан. Аретусийският епископ ги спасил, като ги скрил в църквата.

След смъртта на Константин ставали много вълнения и от друг род; наследникът му Констанций покровителствал еретиците ариани и гонел правоверните. След Констанция встъпил на престола Юлиан, оня същият, когото спасил от смърт епископ Марко.

Юлиан от младини ненавиждал християнската вяра, която престорено изповядвал при Констанций. Като станал император, той веднага обявил, че поддържа езичеството.

Той употребявал всички средства, за да унизи, угнети и оскърби християните. Юлиан издал указ – идолските капища, разрушени от християните, да бъдат пак издигнати за сметка на тия, които ги разрушили. Епископ в Аретуса бил все същият Марко, вече престарял и дълбоко почитан от всички за благочестивия си и свят живот.

Градските власти поискали от него средства за възстановяване на капищата, които той разрушил при Констанций. Епископът отговорил, че той няма пари, но ако дори да би имал, той не би дал нищо за езическо капище. Знаело се, че той действително е беден, и градските власти, като намалявали своите искания, накрай му заповядали да внесе една нищожна сума, като го заплашвали с наказание в случай на неподчинение.

Тогава започнали страшни преследвания срещу християните от езичниците, които били подстрекавани от царя. В много градове езическото население избивало християните и ги мъчело жестоко. Престарелият епископ не се уплашил от опасността и повторил своя отказ. Тогава го предали на разярения народ.

Биели светия старец, влачили го по улиците, хвърляли по него камъни, мъчили го до смърт, но не могли да победят твърдостта му.

Едва жив, старецът все пак не отстъпвал. Накрай управителят на града го спасил от ръцете на мъчителите.

По думите на историка блажени Теодорит, мнозина от гражданите на Аретуса, учудвайки се на твърдостта на светия старец, се обърнали към християнската вяра. В същото време пострадал и дякон Кирил. Множество християни били мъчени в разни градове на Палестина, Египет и Сирия.

Продължете с четенето

Казанлък

Официално откриха в Казанлък новата постоянна експозиция на къща музей „Ненко Балкански“

Published

on

Новата постоянна експозиция на филиала на Художествената галерия в Казанлък къща музей „Ненко Балкански“, озаглавена „Хронологии“ се опитва да представи нов поглед върху художественото наследство на автора. Това каза в интервю за БТА директорът на културния институт д-р Пламен Петров. Тя е официално открита и може да бъде разгледана от жители и гости на града.

От една страна, тя е поглед върху различните творчески фокусирания на Ненко Балкански, а от друга – върху израстването му като живописец през десетилетията, обясни д-р Петров. „Можем да се похвалим, че вече имаме един съвършено нов разказ за Ненко Балкански, който добавя нови и непознати нюанси, коригирани са и доста фактологични неточности“, посочи той. Експозицията представя над 20 творби на художника, които са подбрани много трудно, защото галерията в Казанлък съхранява повече от половината от художественото му наследство и притежава над 1200 негови произведения.

„Опитали сме се да покажем творби, които го представят в малко по-особена светлина, не в неговите традиционни проявления. Разбира се, показваме и един фрагмент от интересите и любопитството му към Казанлък, защото той неведнъж се връща и черпи вдъхновение от родния си град. Показан е и един цикъл от пейзажи, които илюстрират странстването му по света“, каза д-р Пламен Петров. Той отбеляза, че нещо, което се показва за пръв път в експозиция, са посмъртната маска и отливка на ръката на художника. За някои може би са леко плашещи като артефакт, но това е практика не само у нас, коментира директорът. Експозицията представя и част от вещите на художника, които са били в ателието му, включително материалите и инструментите, с които е работил. „Опитали сме се да покажем и част от житейския му път, включително раждането на децата му и двете големи женски присъствия в живота му“, посочи д-р Петров. Част от новата постоянна експозиция е и последната датирана и подписана от Ненко Балкански творба – един натюрморт с изсъхнали цветя. „Изглежда в него е побрано цялото му усещане за това, че краят настъпва. Много е интересно, че почти няма художници, които да не предусещат, че краят наближава и да не го уловят някак си в последната си работа. Поне за мен този натюрморт на Ненко Балкански е много ценно притежание на колекцията в града“, отбеляза д-р Пламен Петров.

Той каза още, че екипът на галерията работи по идеята за експозицията вече година и половина, а самата техническа работа по изпълнението и е отнела около три месеца. В края на миналата година спечелихме проект за реновиране на пространството и обновяване на осветителната система към Министерството на културата, напомни директорът и допълни, че постоянната експозиция на къщата музей не е обновявана от откриването и през 1991 година.

Предстои през май да бъде открита и новата постоянна експозиция в централната сграда на Художествената галерия в Казанлък, посочи още директорът й. Той напомни, че нова постоянна експозиция, озаглавена „Натрупвания“ беше открита и в другия филиал на културния институт къща музей „Дечко Узунов“. Стремим се да представяме на публиката един разказ за дейността на институцията отвъд онова, което се вижда. Първата постоянна експозиция представя именно дейността по натрупването на художествени колекции, обясни той. „В постоянната експозиция на Ненко Балкански „Хронологии“ се опитваме да покажем как подреждаме творбите във времето, как ги датираме, как се отнасяме и към другите процеси, които текат в света“, посочи д-р Петров. По думите му експозицията, която предстои да бъде открита в основната сграда, ще „говори“ за  това как се разказва, когато една колекция е натрупана, когато е вкарана в хронологични граници и проучена и как от това могат да се създават истории, които да вълнуват публиките, независимо по какъв начин.

В експозицията „Хронологии“ вървят няколко паралелни разказа, коментира д-р Пламен Петров. Единият е за живописеца и художник Ненко Балкански, а другият – за личността му.  Третият пласт засяга епохата и събитията, които се случват, докато Ненко Балкански живее и твори. „Това съотнасяне на един много частен микроразказ към големите процеси в световната история – политическа, технологична, история на изкуството, е изключително ценно, а от срещата с новата експозиция всеки може да вземе онова, до което е способен да достигне“, каза д-р Петров. Той изрази мнение, че експозицията е едно ново преживяване за публиката, което екипът ще продължи да надгражда.

От следващата година имаме намерение да добавяме към експозициите дигитално съдържание, като основната цел е да накараме публиката да продължи да се връща в пространствата, коментира още той.

Продължете с четенето

Казанлък

Съкращават 128 души от казанлъшко предприятие

Published

on

Предстои да бъдат съкратени 128 работещи в казанлъшкото предприятие „М+С Хидравлик“, потвърди прокуристът на фирмата Владимир Спасов. Причината за мярката е сериозен спад в поръчките за завода, който се занимава с производство на хидравлични системи.

Предприятието е и е сред най-големите работодатели в региона, а заявените пред Бюрото по труда съкращения представляват 10% от персонала, обясни Владимир Спасов.

„Съкращенията са резултат от започналия още през миналата година спад на икономическата активност в Европа. Опитахме за 3 месеца да работим с намалено за наша сметка работно време. Това е логичната мярка след изтичане на този срок. За съжаление в нашата страна няма механизми за компенсиране на предприятията при намаляване на поръчките“, каза Спасов. Той допълни, че при 30% спад на обема на поръчките, предприятието съкращава 10%  от служителите  си. Надеждите са след изтичане на срока на обезщетенията им за безработица, те отново да бъдат върнати на работа след като се извършат реорганизации във фирмата. bnr

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха 49-годишен за фалшиво телефонно обаждане на телефон 112

Published

on

На 27.03.2024г., в 19:16ч., в РУ-Казанлък на тел.112 е получено злоумишлено телефонно обаждане, свързано с търговски обект в с. Ягода. На място незабавно е изпратен полицейски екип, извършена е проверка, не са намерени съмнителни предмети и вещи.

В резултат на проведените оперативно-издирвателни мероприятия на полицейските служители е установено лицето подало сигнала – 49-годишен криминално проявен мъж, който е задържан за срок до 24 часа.

В РУ-Казанлък е образувано бързо производство по чл.326, ал.1 от НК.

Продължете с четенето

Казанлък

Първа по рода си безплатна национална скринингова кампания за рак на дебелото черво започва в цяла България на 28 март

Published

on

Програмата „Заедно срещу рака на дебелото черво“ се разгръща като мащабна инициатива, която стартира през международния месец за борба с рака на дебелото черво. Впечатляващата с мащаба и общественото си значение кампания „Заедно срещу рака на дебелото черво“, инициатива на Фондация „Лъчезар Цоцорков“, вече е отворена за хората от цяла България. Програмата предоставя възможност за напълно безплатно лабораторно изследване, което може своевременно да сигнализира за коварното заболяване. Близо 6000 безплатни скринингови теста бяха направени в София по време на пилотната програма на Фондацията, която приключи миналата година. Инициативата беше подкрепена с експертизата на водещите специалисти в областта на онкологията и гастроентерологията – проф. д-р Галина Куртева, проф. д-р Панайот Куртев, проф. д-р Крум Кацаров и д-р Росица Кръстева. Липсата на ясно изразени симптоми в началните стадии на болестта води до късно диагностициране, когато шансовете за лечение значително намаляват. Именно поради тази важна особеност, ракът на дебелото черво е втората най-честа причина за смърт при онкологичните заболявания в България. Той е вторият най-често срещан рак при жените и трети по честота при мъжете в страната. В същото време, последните данни на ОИСР и ЕК показват, че България е единствената държава в Европейския съюз, в която се отчита увеличаване на смъртността от рак. Страната ни изостава ​ по отношение на превенцията, ранната диагностика, лечението и преживяемостта на пациентите с онкологични заболявания.

* Как ще се осъществява Националната програма „Заедно срещу рака на дебелото черво“: Програмата се провежда в съответствие с препоръките за скрининг в ЕС и ще бъде подкрепена с активна ​ информационна кампания в националните медии, както и с онлайн образователна кампания за специалисти. Скрининговото изследване, което представлява тест за окултни кръвоизливи, е бързо и абсолютно безболезнено, a досега беше възможно да се извърши чрез НЗОК само за хората с рискови фактори за развитие на болестта. В програмата имат възможност да се включат всички мъже и жени на възраст 50-74 г. Желаещите да се тестват трябва да предоставят фекална проба в една от над 300-те лаборатории в страната, част от партньорската мрежа на Програмата. В помощ на всички желаещи функционират безплатен национален номер 0800 202 80 и информационен сайт testvai.bg.

,,Причината да стартираме кампанията за скрининг е изцяло човешка и много лична – Фондацията е създадена именно в памет на покойния проф. Цоцорков, който не успява да се пребори с коварното заболяване. Ние знаем, че ключът към предотвратяването на рака на дебелото черво се крие в ранното откриване на болестта”, споделя Йоана Маринова, изпълнителен директор на Фондация „Лъчезар Цоцорков“. ,,С всяка наша стъпка ние се борим да променим и подобрим здравната система в България и да помогнем на хиляди хора и техните семейства. Сега, със старта на Националната скринингова кампания всеки човек, от всеки край на България ще има възможността да се тества безплатно и да се погрижи за здравето си”, добавя Елена Джамбазова, програмен директор “Здравеопазване” във Фондацията. Фондацията изказва сърдечната си благодарност към актьорите Теодора Духовникова и Захари Бахаров, които безвъзмездно участват в кампанията и дават гласност на тази така важна за обществото ни инициатива. Кампанията се провежда и със съдействието на Министерството на здравеопазването, а основен медиен партньор е Българското национално радио.

Продължете с четенето
Реклама

Новини от Стара Загора

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com