Свържете се с нас

Казанлък

На 16 юли имен ден празнуват…

Published

on

16 юли

 Имен ден празнуват   Юлия, Юлияна, Юлиян, Юлиана, Юлиан, Юлина, Юли

15, 16 и 17 юли: Започват Горещниците, не се работи.

Според народните поверия през Горещниците не се работи, не се ходи на нива, не се пали пещ и не се приготвя хляб.

На 16 юли имен ден празнуват всички с имена Юлия, Юлиян, Юлияна. Според народните вярвания днес е вторият ден от т.нар. Горещници.

На тази дата Българската православна църква почита паметта на Св. мъченица Юлия девица. Легендата разказва, че Юлия е родена в Картаген и произхожда от знатно и християнско семейство. Но, когато персийците покорили града, те отвлекли много хора. Юлия, въпреки че по това време била невръстна също попаднала между пленниците. Купил я търговец от Сирия и той дълго време се опитвал да я откаже от вярата й, но Юлия не се отрекла от Христос.

Смъртта й настъпила, когато придружавайки господаря си, св. Юлия попада на остров Корсика по време на езически празненства. Девойката категорично отказала да участва в техните ритуали, затова била подложена на унижения и жестокости – мъчителите й решили да я погубят, така както юдеите били разпънали Христа, затова направили кръст и на него разпнали мъченицата. На кръста Юлия предала Богу душата си. Това станало през ІV век.

От друга страна Юлия е женски вариант на латинското име Юлий, което означава къдрокоса, с буйна къдрава коса.

16 юли се свързва и с името на император Гай Юлий Цезар. Латинското название „юлиус“ определя и месеца като посветен на Юлий Цезар (101-44 г. пр. Хр.). Днес празнуват и съименниците на императора.

И още:

Според народната традиция в продължение на три дни – 15, 16 и 17 юли не се ходи на нива, не се работи, не се пали пещ и не се пече хляб. Неспазването на тези забрани води до пожари и градушки.

Тези три дни се смятат и за най-горещите през годината.Източноправославната църква почита през тези дни паметта на мъчениците Кирик и Юлита (15 юли); Антиноген, Юлия девица (16 юли) и Св. Марина (17 юли). Според народното вярване Горещниците са най-горещите дни в годината. Тези три дни имат собствени имена. В Северна България те са: Чурлѝга, Пърлѝга и Марина Огнена, а в Южна — Лю̀та, Чуру̀та (Чюру̀ка) и Опалена Мария.

В Софийско (с. Желява и др.) по тези три дни се гадае какво ще бъде времето през месеците януари, февруари и март. Първият, вторият и третият горещник отговарят съответно на месеците януари, февруари и март. Ако горещникът е топъл, то и времето през съответния месец ще е меко, ако е хладен — предвещава студ и виелици. Във Велешко на този ден празнуват занаятчиите, чиито професии са свързани с огън. През тези дни хората се къпят в лековити извори, защото се вярва, че тогава силата им е особено голяма.

В по-старо време на първия ден вечерта се изгася огънят във всички огнища в селището, на втория не се пали никакъв огън, а на третия (Св. Марина) насред селото се пали нов огън (жив огън, божи огън), от който взимат всички стопани и подновяват огъня в своите огнища. Това е свързано с вярването, че на този ден от небето сам пада огън и че Света Марина е повелителка на огъня.

Астрономическите горещници се отбелязват на 28, 29 и 30 юли. Разминаването идва заради преминаването към юлианския календар, който с времето се отдалечава от григорианския заради повечето високосни години в него. 


Продължете с четенето

Казанлък

Събират се средства за специализирана люлка за децата в инвалидни колички в Казанлък

Published

on

Тази вечер от 18:00 часа в Народно читалище „Искра“, гр. Казанлък ще се състои благотворителен концерт „Да играем заедно“. Входът за събитието ще струва 10 лв. Събраните средства ще бъдат използвани за закупуването на специализирана люлка за децата в инвалидни колички, която ще бъде монтирана в парк „Розариум“. Това каза за радио Стара Загора Янко Янков – председател на обществения съвет на Основно училище „Кулата“ – организатор на инициативата.

Концертът е част от проекта „Различните деца на България“ и е продължение на кампанията, която стартира с кулинарен коледен базар през месец декември 2023г.

Люлката, която е в основата за благотворителната инициатива, е единствена по рода си и уникална за България, тъй като дава реална възможност на децата в инвалидни колички да изградят увереност, да се адаптират към детската площадка, играейки на едно място с останалите, допълни още Янко Янков. Необходимата сума за нейното закупуване 8 460 лева. До момента организаторите са събрали близо 4 000 лева.

В Народно читалище „Искра“ ще има поставена кутия за дарения, където всеки може да остави допълнителна сума. Може да се дари по банков път, по сметка на Фондация „Можем заедно“. IBAN: BG15FINV91501217270025 – основания „люлка Казанлък“.

 

Продължете с четенето

Казанлък

Обсъждат обходен път на Казанлък

Published

on

В Казанлък се проведе обществено обсъждане на идейния проект за бъдещ обходен път, който да изведе трафика от града. Новата инфраструктура е свързана и с продължението на бъдещия тунел под Шипка. Пътят ще е дълъг 4,5 км и ако получи финансиране ще бъде изграден по програма „Развитие на регионите“.

Бъдещият обход на град Казанлък трябва да свържe два първостепенни пътя – Подбалаканския и Габрово-Казанлък.

Николина Чапанова – член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ представи лично подготвеният идеен проект.

Беше посочено, че изграждането на обходен път на град Габрово и перспективата за строителство на тунел под връх Шипка ще привлече допълнителен трафик по направлението на I-5, което прави належащо изграждането на обходен път на гр. Казанлък.

Чрез изграждането на обхода ще се изведе тежкотоварния трафик от града, напомни ресорният зам.-кмет Даниела Коева.

Тя добави, че пътя ще започва край Крънско ханче и ще извежда трафика до Подбалканския път край една от отбивките за село Копринка.

Продължете с четенето

Казанлък

Търсят кандидати за приемни семейства в област Стара Загора

Published

on

„Приемна грижа“ Стара Загора търси кандидати за приемни семейства за Стара Загора, Казанлък, Павел баня, Мъглиж и Раднево. Това съобщи в ефира на Радио Стара Загора Пламен Армейков – началник на Областен екип „Приемна грижа“.

Той посочи, че към края на месец март на територията на областта има 50 регистрирани приемни семейства с 42 настанени деца.

Между 15 и 20 бебета влизат всяка година в приемна грижа, което е устойчива тенденция, заяви Армейков. Той каза още, че има интерес от страна на семейства, които искат да помогнат при отглеждането на бебета и малки деца, като желаещите могат да се свържат с институцията както в онлайн пространството, така и на място в офисите на „Приемна грижа“ в Стара Загора и Казанлък.

Продължете с четенето

Казанлък

Пролетната акция „Да почистим Казанлък“ събра над 46 хиляди килограма отпадъци

Published

on

Традиционната пролетна кампания „Да почистим Казанлък“ се проведе за 5-ти пореден път през изминалия уикенд.

По време на акцията бяха събрани и извозени общо 46 740 килограма отпадъци, съобщи за Радио Стара Загора Ахмед Мехмед от Общинско предприятие „Комунални дейности и поддържка на инфраструктурата“. Той допълни, че 13 граждани са се възползвали от услугата сами да транспортират до депото 5740 килограма строителни отпадъци, а жителите на община Казанлък са предали и 272 електроуреда с общо тегло 3700 килограма.

Ахмед Мехмед уточни, че следващата подобна кампания за разделно почистване и извозване на отпадъци от домовете на жителите на община Казанлък ще се проведе през месец септември.

Продължете с четенето

Казанлък

Пускат ретро влак до Казанлък за Празника на розата

Published

on

Български държавни железници пускат ретро влак специално за Празника на Розата. Той ще пристигне на 31 май на казанлъшката гара и ще отпътува обратно на 1 юни, информират от община Казанлък.

Датата е специално съобразена, за да осигури възможност на гостите, пристигащи с парния влак да присъстват на церемонията по коронация на Царица Роза 2024.

Влакът ще бъде посрещнат на 1 перон от рок група „Уикеда“, които ще изнесат концерт за жителите и гостите на града.

Влакът-атракция ще бъде нарисуван със символът на Казанлък- розата. Продажбата на билети за парната машина ще започне в края на април и закупуването им ще бъде възможно от всяко населено място в страната.

Продължете с четенето

Казанлък

Свикват консултации за изборната комисия в Стара Загора

Published

on

В неделя, 14 април, в Областна администрация – Стара Загора областният управител Ива Радева ще проведе консултации с представителите на парламентарно представените партии и коалиции за определяне състава на Районната избирателна комисия и назначаването й за произвеждане на изборите на 9 юни. Тогава ще гласуваме за народни представители и за Европейски парламент.

Началото на консултациите е насрочено за 10.30 часа, съобщи в ефира на Радио Стара Загора Ива Радева. Тя изрази притеснение относно избирателната активност, тъй като по думите й хората вече са обезверени след толкова много на брой избори за кратък срок от време.

По отношение на организацията няма да има нещо различно, обобщи Радева.

„Ще бъде по-трудно след приключване на изборния ден, тъй като изборите 2 в 1 предполагат двойна работа“, каза тя.

Продължете с четенето
Реклама

Новини от Стара Загора

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com