Свържете се с нас

Казанлък

Кметът Галина Стоянова и вицепремиерът Калфин обсъдиха въпроси за трудовата заетост по време на розовата кампания

Published

on

Министърът на труда и социалната политика предлага промени в Кодекса на труда, улесняващи розопроизводителите

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова се срещна днес със заместник министър-председателя и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по повод началото на розовата кампания и желанието на розопроизводители и производители на продукти на розова основа да бъдат улеснени при наемането на сезонни работници. Заедно с кмета Галина Стоянова на срещата присъства и Веселина Ралчева, представител на Българската асоциация „Биопродукти“.

По време на срещата вицепремиерът Ивайло Калфин е запознал Галина Стоянова и Веселина Ралчева с доклада, който ще бъде внесен от негово име на утрешното заседание на Министерски съвет, а именно проекта на Закон за изменение и допълнение на Кодекса на труда. Целта е да бъдат уредени неуредените трудови правоотношения  и усъвършенстване и прецизиране на действащи текстове в Кодекса на труда (КТ).

Със законопроекта се предлага приемане нова законодателна разпоредба в чл. 114 а от КТ с оглед необходимостта от регламентиране на краткотрайна сезонна селскостопанска работа, възлагана от регистрирани земеделски стопани чрез сключване на трудови договори за един ден. Трудовите договори ще могат да се сключват само за прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци и розов цвят за професии, неизискващи специална квалификация.

Предвидено е, че с един работник такива временни договори могат да бъдат сключвани за общо не повече от 90  работни дни в календарната година. В текста се предвижда за тях да не се изпращат уведомления в НАП, за изпълнение на работата не се връчва длъжността характеристика и не се издава заповед за прекратяване на този договор.

Предлагат се и изменения, с които ще се даде възможност лицата, които полагат труд по време на сезонна селскостопанска работа, да не бъдат лишавани от паричните обезщетения за безработица.

С тази промяна, която след утрешното заседание на Министерски съвет, ще бъде внесена в Народното събрание, се дава възможност на розопроизводителите да ползват още една, трета, форма за наемане на работна ръка – т.нар. ваучери или еднодневни трудови договори. Това е въпрос, за който розопроизводителите  настояваха да бъде законодателно решен.

По време на срещата с министър Ивайло Калфин кметът на община Казанлък Галина Стоянова го запозна със старта на розовата кампания и му отправи покана да бъде гост на Казанлък на Празника на розата тази година, както и да посети розоварна на територията на общината. Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Калфин е откликнал положително на поканата.

Казанлък

Събират се средства за специализирана люлка за децата в инвалидни колички в Казанлък

Published

on

Тази вечер от 18:00 часа в Народно читалище „Искра“, гр. Казанлък ще се състои благотворителен концерт „Да играем заедно“. Входът за събитието ще струва 10 лв. Събраните средства ще бъдат използвани за закупуването на специализирана люлка за децата в инвалидни колички, която ще бъде монтирана в парк „Розариум“. Това каза за радио Стара Загора Янко Янков – председател на обществения съвет на Основно училище „Кулата“ – организатор на инициативата.

Концертът е част от проекта „Различните деца на България“ и е продължение на кампанията, която стартира с кулинарен коледен базар през месец декември 2023г.

Люлката, която е в основата за благотворителната инициатива, е единствена по рода си и уникална за България, тъй като дава реална възможност на децата в инвалидни колички да изградят увереност, да се адаптират към детската площадка, играейки на едно място с останалите, допълни още Янко Янков. Необходимата сума за нейното закупуване 8 460 лева. До момента организаторите са събрали близо 4 000 лева.

В Народно читалище „Искра“ ще има поставена кутия за дарения, където всеки може да остави допълнителна сума. Може да се дари по банков път, по сметка на Фондация „Можем заедно“. IBAN: BG15FINV91501217270025 – основания „люлка Казанлък“.

 

Продължете с четенето

Казанлък

Обсъждат обходен път на Казанлък

Published

on

В Казанлък се проведе обществено обсъждане на идейния проект за бъдещ обходен път, който да изведе трафика от града. Новата инфраструктура е свързана и с продължението на бъдещия тунел под Шипка. Пътят ще е дълъг 4,5 км и ако получи финансиране ще бъде изграден по програма „Развитие на регионите“.

Бъдещият обход на град Казанлък трябва да свържe два първостепенни пътя – Подбалаканския и Габрово-Казанлък.

Николина Чапанова – член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ представи лично подготвеният идеен проект.

Беше посочено, че изграждането на обходен път на град Габрово и перспективата за строителство на тунел под връх Шипка ще привлече допълнителен трафик по направлението на I-5, което прави належащо изграждането на обходен път на гр. Казанлък.

Чрез изграждането на обхода ще се изведе тежкотоварния трафик от града, напомни ресорният зам.-кмет Даниела Коева.

Тя добави, че пътя ще започва край Крънско ханче и ще извежда трафика до Подбалканския път край една от отбивките за село Копринка.

Продължете с четенето

Казанлък

Търсят кандидати за приемни семейства в област Стара Загора

Published

on

„Приемна грижа“ Стара Загора търси кандидати за приемни семейства за Стара Загора, Казанлък, Павел баня, Мъглиж и Раднево. Това съобщи в ефира на Радио Стара Загора Пламен Армейков – началник на Областен екип „Приемна грижа“.

Той посочи, че към края на месец март на територията на областта има 50 регистрирани приемни семейства с 42 настанени деца.

Между 15 и 20 бебета влизат всяка година в приемна грижа, което е устойчива тенденция, заяви Армейков. Той каза още, че има интерес от страна на семейства, които искат да помогнат при отглеждането на бебета и малки деца, като желаещите могат да се свържат с институцията както в онлайн пространството, така и на място в офисите на „Приемна грижа“ в Стара Загора и Казанлък.

Продължете с четенето

Казанлък

Пролетната акция „Да почистим Казанлък“ събра над 46 хиляди килограма отпадъци

Published

on

Традиционната пролетна кампания „Да почистим Казанлък“ се проведе за 5-ти пореден път през изминалия уикенд.

По време на акцията бяха събрани и извозени общо 46 740 килограма отпадъци, съобщи за Радио Стара Загора Ахмед Мехмед от Общинско предприятие „Комунални дейности и поддържка на инфраструктурата“. Той допълни, че 13 граждани са се възползвали от услугата сами да транспортират до депото 5740 килограма строителни отпадъци, а жителите на община Казанлък са предали и 272 електроуреда с общо тегло 3700 килограма.

Ахмед Мехмед уточни, че следващата подобна кампания за разделно почистване и извозване на отпадъци от домовете на жителите на община Казанлък ще се проведе през месец септември.

Продължете с четенето

Казанлък

Пускат ретро влак до Казанлък за Празника на розата

Published

on

Български държавни железници пускат ретро влак специално за Празника на Розата. Той ще пристигне на 31 май на казанлъшката гара и ще отпътува обратно на 1 юни, информират от община Казанлък.

Датата е специално съобразена, за да осигури възможност на гостите, пристигащи с парния влак да присъстват на церемонията по коронация на Царица Роза 2024.

Влакът ще бъде посрещнат на 1 перон от рок група „Уикеда“, които ще изнесат концерт за жителите и гостите на града.

Влакът-атракция ще бъде нарисуван със символът на Казанлък- розата. Продажбата на билети за парната машина ще започне в края на април и закупуването им ще бъде възможно от всяко населено място в страната.

Продължете с четенето

Казанлък

Свикват консултации за изборната комисия в Стара Загора

Published

on

В неделя, 14 април, в Областна администрация – Стара Загора областният управител Ива Радева ще проведе консултации с представителите на парламентарно представените партии и коалиции за определяне състава на Районната избирателна комисия и назначаването й за произвеждане на изборите на 9 юни. Тогава ще гласуваме за народни представители и за Европейски парламент.

Началото на консултациите е насрочено за 10.30 часа, съобщи в ефира на Радио Стара Загора Ива Радева. Тя изрази притеснение относно избирателната активност, тъй като по думите й хората вече са обезверени след толкова много на брой избори за кратък срок от време.

По отношение на организацията няма да има нещо различно, обобщи Радева.

„Ще бъде по-трудно след приключване на изборния ден, тъй като изборите 2 в 1 предполагат двойна работа“, каза тя.

Продължете с четенето
Реклама

Новини от Стара Загора

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com