Свържете се с нас

Казанлък

Казанлъшкият клуб „Аргус ММА“ ще има трима свои представители на Европейското първенство в Бирмингам

Published

on

Казанлъшкият клуб „Аргус ММА“ ще има трима свои представители на Европейското първенство от 19 до 22 ноември в Бирмингам. Това стана ясно след приключило Държавно първенство по ММА, което се проведе в зала „Никола Петров“ в Горна Оряховица. Успешно през квалификацията преминаха Гюлтен Котелов и Дориан Дерменджиев, които станаха шампиони в своите категории, съответно  65 кг. и 77 кг.

Другият участник от Казанлък е Тенчо Караенев, кат. до 93 кг., който си осигури място в националния отбор, благодарение на успешното си представяне на световното първенство в Лас Вегас през лятото, печелейки сребърен медал за България.

Продължете с четенето

Казанлък

Кметовете от областта настояват за участие на общините в разпределението на средствата по Зелената сделка

Published

on

Общините също да бъдат включени и да участват в разпределението на парите по „Зелената сделка“. Зад това искане се обединиха всички 11 кметове на общини в област Стара Загора след заседание, проведено при областния управител.

На извънредна пресконференция, в която участваха кметовете на Стара Загора, Казанлък, Раднево, Гълъбово, Чирпан, Гурково, Павел Баня и Николаево, те предупредиха, че може да се стигне до гражданско неподчинение, ако очакваните средства по програмата не бъдат използвани ефективно за осигуряване на трайни работни места, които да гарантират бъдещето на региона след закриване на въгледобива. На брифинга присъстваха също областният управител Ива Радева и заместник-областните управители Теодора Нонева и Методи Марков.

„Всички кметове се обединихме около това, че начинът, по който средствата по справедливия преход ще бъдат разпределени и приоритетите, към които ще бъдат насочени, е скандален“, заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той посочи, че се предвижда в бизнеса да влязат около 650 млн., но не са ясни ефектът, критериите и начините, по които ще стане това.

„Искаме от държавата начинът, по който се разпределят средствата, да бъде променен, както и да видим ясното участие на общините в целия този процес“ допълни Живко Тодоров. За целта кветовете ще искат среща в МРРБ.

Според кмета на Гълъбово Николай Тонев под въпрос е съществуването на цялата област.  „Силно сме притеснени за бъдещето на Област Стара Загора, особено за Стара Загора, Раднево и Гълъбово. Програмата е капак на всичко, което може да се очаква като негативни решения в бъдеще“, каза Николай Тонев.

„Не може с административни мерки да се решават въпроси, които касаят бъдещето на толкова хора в областта“, коментира и кметът на Казанлък Галина Стоянова. Тя съобщи, че кметовете са се обединили върху това  Стара Загора, Гълъбово и Раднево да бъдат конкретни бенефициенти за парите от „Зелената сделка“, тъй като това са най-потърпевшите общини.

Кметовете настояват около 200 млн. от предвидените средства да бъдат насочени към общините, като средствата ще бъдат вложени в изграждане на индустриални паркове и зони, както и в проекти за енергийна ефективност и други. БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

Published

on

Десетгодишно момче почина на спортна площадка в двора на училище в Казанлък.

Сигнал на спешния телефон 112 е подаден малко след 16 часа.

Случката се е разиграла в двора на СУ „Екзарх Антим I“, предаде БГНЕС.

Към този момент не са известни причините за трагичния инцидент.

Детето си глътнало езика в училище в Казанлък, съобщи „Фокус“. Момчето е било четвърти клас.

Детето е починало преди да дойде линейката. На място има полиция.

Продължете с четенето

Казанлък

Починал е един от пострадалите в тежката катастрофа на Прохода на Републиката

Published

on

Починал е един от пострадалите в тежката катастрофа на Прохода на Републиката, съобщиха от полицията.

Сигналът за инцидента е получен на 15 март. Джип, управляван от 23-годишен мъж се е блъснал в насрещно движещ микробус, управляван от 26-годишен водач.

Пострадали са водачът на микробуса и пътувалите с него 9 души, както и жена, пътувала в джипа.

Всички пострадали са откарани в УМБАЛ-Стара Загора. Трима от тях са прегледани и са освободени, а останалите са настанени за лечение.

На 16 март, единият от ранените – мъж на 50 години, е починал. По случая се води разследване.

Продължете с четенето

Казанлък

Ползваме 5% отстъпка от данъка, ако подадем декларацията за доходите до 1 април

Published

on

Остават две седмици, в които физическите лица могат да ползват отстъпката от 5% от данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация, припомнят от Националната агенция за приходите.

За да се възползват от отстъпката, гражданите трябва да подадат декларацията си по електронен път до 1 април, защото 31 март е неделя, да внесат целия размер на данъка за довнасяне, намален с отстъпката до тази дата и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения, напомнят от НАП и препоръчват на потребителите да проверят онлайн за наличието на стари задължения.

Най-бързо и лесно декларирането и плащането на задълженията става през  Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с персонален идентификационен код (ПИК), издаден от НАП безплатно, или квалифициран електронен подпис (КЕП).

Потребителите могат да се възползват онлайн от предварително попълнената данъчна декларация. В нея са въведени данни за получените през 2023 година доходи от трудови правоотношения, граждански договори, доходи от наем – при отдаване на имот на юридически лица, доходи за получени субсидии от Държавен фонд „Земеделие“, данни за направените лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, получени суми от наложени платежи от продажби в Интернет и информация за продажба на моторни превозни средства, които са били собственост на декларатора по-малко от 12 месеца, както и данни за ползваните чрез работодател данъчни облекчения. Преди да потвърдят  попълнената декларация, е необходимо данъкоплатците да я прегледат внимателно, да я допълнят или коригират, ако това се налага, след което да я изпратят, съветват от НАП.

Срокът за декларирането на доходите и плащане на данъка за довнасяне е 30 април 2024 г. Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата, да се подадат на място в офис на НАП или в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да получите от сайта на НАП – https://nra.bg/, в YouTubeканала на приходната агенция или на телефони: 0700 18 700; 02/9859 6801 на цена, съгласно тарифата на телефонния оператор.

Продължете с четенето

Казанлък

Образователният министър е разпоредил проверка по случая с малтретирания ученик от гимназията в Мъглиж

Published

on

Министърът на образовението Галин Цоков е разпоредил проверка по случая с унижавания ученик в Професионалната гимназия по селско стопанство в град Мъглиж.

Посегателството се случва на входа на гимназията. Жертвата е 14-годишен тийнейджър, а извършителите са негови съученици.

Случаят е от 5 март, а извършителите за заснели и клип с посегателствата върху 14-годишния ученик.

Регионалното управление на образованието (РУО) в Стара Загора е било уведомено по-късно, като не са спазени указанията за такива случаи и това е нарушение от страна ръководството на гимназията, каза за Радио Стара Загора директорът на РУО Милена Йолдова и уточни, че директорът е сигнализирал министерството на образованието.

С ученика и с извършителите на деянието ще работи психолог. Това е бил и първият учебен ден за малтретираното момче в училището, каза още Йолдова. БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха 18-годишен мъж, шофирал без книжка

Published

on

На 15-ти март в Районно управление – Казанлък е започнато бързо производство за престъпление по чл.343в, ал.2 от Наказателния кодекс срещу 18-годишен мъж.

На същата дата, около 10:30 часа, в гр. Казанлък, по ул. „Теодора Бакърджиева“, мъжът е управлявал лек автомобил “Мерцедес” без свидетелство за правоуправление, в едногодишен срок от изтърпяване на наложено му наказание по административен ред за същото нарушение.

Водачът е задържан за срок до 24 часа.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com