Свържете се с нас

Казанлък

Казанлъшките клубове ЛК „Цветанка Христова“ и СКА „Пендарева“ в очакване на турнира „Цветанка Христова“

Published

on

Осмото издание на турнира „Цветанка Христова“ ще се проведе на 26 април на националния стадион „Васил Левски“ в София. В него ще стартират участници и от казанлъшките клубове ЛК „Цветанка Христова“ и СКА „Пендарева“.Най-големият турнир за деца, юноши и девойки в България тази година ще има 12 дисциплини за подрастващи и диск за жени. Състезанието се организира от Българска федерация лека атлетика, Спортен клуб „Юниверсал“ и Атлетически клуб „Павел Павлов“, като програмата ще започне с първи кръг от веригата „Мтел атлетика за младежи“.В турнира може да участват само картотекирани в БФЛА състезатели.Осма поредна година чрез турнира се припомня паметта на една от най-големите български атлетки за всички времена – световната и европейска шампионка на диск Цветанка Христова, която е притежателка и на два медала от олимпийски игри – сребърен (1992) и бронзов (1988). В тазгодишното издание се очакват около 400 участници от страната и чужбина.

Продължете с четенето

Казанлък

Мира Добрева представи в Казанлък романа си „Светулки зад решетките“

Published

on

При голям интерес премина в Казанлък представянето на първия роман на журналиста Мира Добрева „Светулки зад решетките“. Събитието е част от програмата на 30-те Чудомирови празници и се състоя в Литературно-художествения музей „Чудомир“.

На представянето присъстваха директорът на музея Добрина Матова, представители на културни институти, на местната администрация и на фондация „Чудомир“, както и десетки гости от Казанлък и други населени места.

По време на представянето Мира Добрева разказа какво я е накарало да напише романа, как са изградени персонажите, как се е родило името му, а думите ѝ предизвикаха сълзи в очите на голяма част от публиката. Романът „Светулки зад решетките“ засяга темата за алкохолната зависимост и е вдъхновен от действителни събития. Тя отбеляза, че за нея е било неочаквано книгата да има такъв успех, тъй като самата тя не е писател. По думите ѝ дълго време е отлагала неговото написване, но в един момент е усетила, че трябва да го направи. Мира Добрева подчерта, че целта на романа не е да поучава и че той показва реалността, в която живеят болните от алкохолна зависимост.

Романът „Светулки зад решетките“ е нейната втора книга след „Столетниците – благословия или орисия“, който тя представи в Казанлък по време на Чудомирови празници през 2022 година. Тя коментира още, че в момента работи и върху други текстове.

БТА

Продължете с четенето

Казанлък

Алена с важен хороскоп за днешния ден

Published

on

Астроложката Светлана Тилкова-Алена направи много важен хороскоп за днешния четвъртък. По думите й Везните създават спокойствие и хармония, а Скорпионите да преценяват думите си.

Ето какво предрече Алена за всички зодии:

ОВЕН

Не е изключено рисковани финансови операции да гарантират още повече финансовата ви стабилност. Обърнете внимание на близките си и не се сърдете на критика от тяхна страна. Със собствените си възможности сте в състояние да постигнете много, но малка помощ отстрани не е излишна.

Не са изключени проблеми в личните отношения, свързани с нежеланието на брачния ви партньор да прояви разбиране към проблемите ви. Естественият изход от проблемите е отказът от секс тази вечер, но това не трябва да ви притеснява.

ТЕЛЕЦ

Имате желание да пътувате, поради което на работното място сте отпуснати и без желание за работа. Съберете сили и отхвърлете най-важните си задачи за деня, за да си спестите напрежението. Не провеждайте разговори за инвестиции, защото нямате гаранция че ще са доходни и че имат бърза възвращаемост на вложените от вас средства.

Възможна е разправия заради ревност или самолюбие, което неочаквано проявявате. Силното сексуално привличане и страхът да не загубите синхрона в интимните мигове, който ви радва и зарежда със сили, ще ви обвърже.

БЛИЗНАЦИ

Днес се справяте добре с всичко замислено. Възползвайте се от всяка благоприятна възможност да изява. Ще сте в добро настроение, ако сте се справили с работата си. Имате възможност да покажете на какво сте способни. Не споделяйте плановете си, защото ще се разочаровате, че са попаднали във ваши конкуренти.

Любовта ще ви помогне да излекувате всички стари душевни рани. Решите ли да избързате с разговори и изясняване на отношенията, ще си създадете сериозни проблеми с интимния партньор и ще се лишите от секс.

РАК

Денят позволява да обмислите финансови операции. Бъдете внимателни, ако теглите пари от банкомат. Не е изключена разправия заради ревност. Тези от вас, които са поканени на семинар или на публична дискусия, свързана с професионалните им планове, ще се представят неочаквано добре.

В личните ви отношения цари хаос, заради невъзможността ви в този ден да сте верни на интимния си партньор. Флиртувате така, че всички да разберат. Не се надявайте на сексуални мигове тази вечер, защото сами сте допуснали ревността да отдалечи любимия ви.

ЛЪВ

Бъдете реалисти и не мислете негативно за бъдещите си планове в професионално отношение, за да не се окажете с напразни очаквания на новото и на успех, който не сте проектирали в дните си. Новите срещи и контакти се изпълнени с измамни предложения и ще ви донесат много разочарования.

Интимните ви отношения са нестабилни. Пазете се от разочарование и пълен разрив в отношенията с новата си интимна връзка. Ако не сте уверени в чувствата си, не се поддавайте на желанието за сексуални наслади, защото рискувате да си създадете проблеми.

ДЕВА

Ако не ви се работи, отхвърлете неотложните си служебни задължения, за да не си създадете проблеми с колегите и се приберете да си почивате. В този ден се чувствате отпаднали и преуморени, но ще сблъскате с непредвидени трудности у дома преди да тръгнете за работа.

Не пропускайте да покажете на семейството чувствата си и да си създадете приятни емоции. Не лишавайте от внимание любимите си хора. Сексът ще зареди и двама ви с положителни емоции и невероятни изживявания. Не го пропускайте.

ВЕЗНИ

Спокойствието и хармонията, които създавате ще се отразят добре на всички около вас. Въздържайте се от взимане на важни решения, свързани с професионалната ви реализация. Тези от вас, които имат намерение да разширяват дейността на фирмата си, днес може да обсъдят намерението си с деловите си партньори.

След напрежението през деня заведете любимия си на ресторант или си създайте уютна обстановка у дома, за да се насладите на чувствата си. Имате възможност да си доставите незабравими сексуални наслади.

СКОРПИОН

Овладейте емоциите си, не се ядосвайте и преценявайте думите си. Ако имате възможност пътувайте със семейството си. Настроението ви е променливо. Очакват ви успехи в материално отношение, но не допускайте финансови загуби, заради прибързани решения за инвестиции, ако работите и в този ден.

В личният живот ще жънете успехи. Отдавна не сте били така щастливи и изпълнени с желание да обичате. Споделете чувствата си. Естествено е сексуалният ви живот да е желаният от вас, а сексът тази вечер да ви дари с незабравими мигове.

СТРЕЛЕЦ

Не се изкушавайте да се изявявате в области, които са ви непознати и не се поддавайте на желанието си да блеснете със знания пред по-знаещите от вас, защото ще се изложите. Тези от вас, които се занимават с бизнес да не действат прибързано и да не се натоварват с обещания за съдружие, което може да ги провали.

Вечерта ще се радвате на хармонични отношения у дома. Промените в личния ви живот засягат и любовните ви отношения. Не рискувайте да предприемате крачката към развод, само защото сте ядосани. Липсата на хармония в леглото ви наранява, защото сте надали ухо на интригите.

КОЗИРОГ

Ще изживеете изпитания, но въпреки тях ще съхраните доброто си настроение. Не прекалявайте с разговори с хора, които не са ви приятни. Избегнете разговорите с ваши задгранични партньори. На работното място избягвайте критиката, за да не засегнете вашите колеги, на чиято помощ разчитате.

Вечерта не се карайте с близките си, а се усамотете и се вгледайте в чувствата си. Ако сте влюбени, докажете го. В семейството ви липсва хармония и вреди на нормалните ви сексуални отношения. Възвърнете си насладата от интимните мигове.

ВОДОЛЕЙ

Днес сте в прекрасно настроение и сте готови за развлечения, но зависи от вас да ги създадете. На работното място се предпазвайте от грешки. Не сте в състояние да се заловите с каквато и да е работа. Ако се занимавате с издателска или литературна дейност, успехът ще е с вас.

Въпреки всички трудности през деня, вечерта очаквайте приятна романтична среща. Не пропускайте да споделите чувствата си, ако сте семейни. Отдайте се на интимни мигове и сексуални удоволствия, само ако желанието ви е взаимно. Ще се заредите със сили, а те са ви необходими.

РИБИ

Лесно ще осъществите полезни контакти. Помогнете на вашия партньор да се пребори с тревогите си. В служебен план не си навличайте проблеми с вашите колеги, само защото сте решили да им противоречите. На работното място сте уверени и изпълнени с желание да докажете способностите си.

Въображението ви е на висота. Ако не сте прекалили с претенциите към интимната си половинка и не сте развалили настроението й, очаквайте романтична среща. Въпреки желанието ви да се отдадете на интимни преживявания и сексуални удоволствия, трябва да се откажете от намеренията, ако имате до себе си роден в Риби.

Източник: Труд

Продължете с четенето

Казанлък

Изложбата „Срещу забравата“ напомни на казанлъчани за живота и творчеството на съпругата на Чудомир Мара Чорбаджийска

Published

on

Изложбата „Срещу забравата“ представя в Литературно-художествения музей „Чудомир“ в Казанлък 20 творби на художничката Мара Чорбаджийска, съпруга на патрона на музея Димитър Чорбаджийски. Експозицията беше открита от изкуствоведа проф. д-р Марин Добрев, който е един от малкото изследователи на нейното творчество. В публична лекция той напомни за живота и делото на жената, останала донякъде в сянката на именития си съпруг.

На събитието присъстваха директорът на музея Добрина Матова, председателят на Управителния съвет на фондация „Чудомир“ Борис Кърчев, представители на местната администрация, представители на местни културни институти, представители на екипа на Градската художествена галерия в Стара Загора, общественици, граждани. Изложбата е част от програмата на 30-ите Чудомирови празници в Казанлък, организирани от Литературно-художествен музей „Чудомир“, едноименната фондация и Община Казанлък.

Мара Нонова – Чорбаджийска е родена на 22 февруари 1894 година в Марица. Майка и е от Трявна, а баща и – от казанлъшкото село Енина. Внучка е на възрожденеца поп Кою Витанов от Трявна, известен иконописец, резбар и приятел на Петко Славейков. Майка й умира млада и баща й се оженва повторно за Велика Картаджиева от село Турия. Детството на Мара Нонова преминава в Стара Загора, а с Чудомир се запознава като студентка, но тогава те само се познават като състуденти. По време на Първата световна война Димитър Чорбаджийски е изпратен на фронта, а в годината преди края на войната е пристигнала вест, че той е убит. Мара Нонова научава случайно, но скоро получава картичка с послание “Много здраве от възкръсналия Чудомир”. Тогава те започват да си пишат и пламва любовта им един към друг.

През 1936 година тя става учителка по рисуване в Казанлък, двамата с Чудомир са изпратени в Париж да проучат методите на обучение по рисуване във френските училища. След завръщането им тя подрежда своя самостоятелна изложба в Казанлък, която после показва и в Стара Загора. През живота си има 14 самостоятелни изложби, а президиумът на Народното събрание я награждава със златен Народен орден на труда. След смъртта на Чудомир през 1967 година съпругата му ограничава контактите си с външния свят, приемайки само близките си приятели. Умира на 8 май 1974 година.

Експозицията „Срещу забравата“ е сред събитията, които музеят и фондация „Чудомир“ организират по повод 130-ата годишнина от рождението на авторката. В края на февруари беше представена фотодокументалната изложба „Живот в снимки“, проследяваща живота на Мара Чорбаджийска. БТА

Продължете с четенето

Казанлък

Няма болни от коклюш и морбили в Старозагорско

Published

on

В Старозагорска област няма регистрирани случаи на коклюш „магарешка кашлица“ и морбили – заболяването, известно като дребна шарка, каза д-р Таня Перчемлиева от РЗИ.

„В областта децата са обхванати от 6-компонентна и 5-компонентна ваксина и имунизационният ни обхват не е падал под 90 процента“, подчерта тя.

Д-р Перчемлиева предупреди, че ако подрастващите нямат завършени имунизационни схеми, то има риск от заразяване и от заболяване, както и разпространение на ваксинопреносими инфекции сред хора с непълен прием на ваксина и лица, които въобще не са имунизирани.

Здравните власти в Стара Загора не отчитат ръст на заболелите от скарлатина в региона за разлика от други области в страната. Плавно намаляват и болните от варицела в Старозагорско. bnr

Продължете с четенето

Казанлък

Иззеха колата на дрогиран шофьор

Published

on

Служители на реда спрели за проверка на Подбалканския път  25-годишен мъж, управлявал л.а.“БМВ“. Той е тестван с техническо средство, което отчело канабис, съобщиха от областната дирекция на МВР в Стара Загора. Водачът е задържан за срок до 24 часа, а  автомобилът е иззет.

В РУ-Казанлък е започнато досъдебно производство.

Продължете с четенето

Казанлък

Иззеха над тон контрабанден алкохол в Казанлък (СНИМКИ)

Published

on

На 26.03.2024г., от служители на РУ-Казанлък е извършена проверка относно съхранение и разпродажба на акцизни стоки наливен алкохол, без акцизен бандерол в къща в гр.Казанлък, ползвана от 45-годишен мъж. Установено е наличие на течност с мирис на алкохол, съхранявана в туби, бутилки и бидони – общо около 1088 литра, както и спирт общо около 280 литра.

Описаното количество е предадено по надлежния ред чрез протокол за доброволно предаване от мъжа. В РУ-Казанлък е образувано досъдебно производство по чл.234, ал.1 от НК.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com