Свържете се с нас

България

Кабинетът ще утвърди новия размер на минималната работна заплата

Published

on

Кабинетът ще утвърди новия размер на минималната работна заплата, който бе оспорван пред съда от работодателите. Увеличението с 20 лв. на минималната работна заплата трябва да влезе в сила от 1 юли и да стане 380 лв. По този начин линията на бедност ще стане по-ниска от размера на минималната работна заплата с 12 лв.

Предвиденото увеличение ще бъде внесено от вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин с проект на постановление за определяне на нови размери на минималната работна заплата за страната.

Предвиденото увеличение бе оспорвано от работодателите, защото не е било съгласувано в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Очаква се още на днешното си заседание кабинетът да одобри проект на решение за одобряване на национална програма за превенция и ограничаване на свлачищата на територията на страната. Вносител на това проекторешение е министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Продължете с четенето

България

Ето кой пръв отишъл към трупа на 11-г. Момчил ВИДЕО

Published

on

Децата и учителите в СУ “Екзарх Антим I” и цял Казанлък са потресени от внезапната смърт на 11-годишния Момчил в училищния двор.

В понеделник следобед той и съучениците му са пожелали да останат в двора на училището след час по физическо. По време на игра той просто се е свлякъл и останал на земята.

Съучениците му са в шок. Те буквално са видели как момчето рухва на земята.

Първи реагира учителят по физическо, който е бил наблизо. Повикана е медицинската сестра на училището, която, докато пристигне линейка, постоянно реанимира детето.

В момента, в който линейката пристига, медиците само констатират смъртта на момчето. Реакцията на училището и Спешна помощ е била много бърза, но въпреки това се е стигнало до фаталния край.

Очаква се днес да бъде извършена аутопсия, която да посочи окончателно причината за трагедията. Предварителното заключение на медицинските експерти е, че става дума за здравословен проблем, който е предизвикал смъртта, съобщава Нова телевизия.

Малкият Момчил е бил едно от будните деца, обичан от всички – от учителите и своите съученици.

В училището е обявен ден на траур.

От управата на училището излязоха с позиция, в която се казва:

„Днес едно прекрасно дете, едно от децата на СУ “Екзарх Антим I”, внезапно ни напусна и безвъзвратно пое по пътя към вечността.

Екипът на СУ “Екзарх Антим I” поднасяме своите най-искрени съболезнования на семейството, приятелите и близките на нашия възпитаник. Случилото се днес е огромна трагедия, която ще остави своя отпечатък върху всеки от нас, защото едно от децата ни вече не е между нас.

Ръководството на училището ще окаже пълно съдействие, при нужда, както на родителите, така и на компетентните органи.

Нека е светъл пътят на едно слънчево дете! Да е в мир и покой душата му!

Сили и кураж на семейството му!“

 

Продължете с четенето

България

„Прощавам, простено да ти е“: 22 велики мисли за прошката

Published

on

Прошката – тази красива дума и още по-красив жест. Тя е духовност, емоционалност, смиреност, свобода. Свобода, защото да дадеш прошка е пълно освобождаване от чувството на гняв, насочено към друг човек, но и към себе си.

Не една или две изявени личности са оставили вечни фрази под формата на мъдри мисли, посветени на прошката. Нека се вдъхновим заедно от тях:

„Най-красивият подарък е прошката“ – Майка Тереза

„Не трябва да се прощава на онези, които не умеят да прощават“ – Фридрих Ницше

„Слабите не могат никога да простят. Прошката е качество на силните. Принципът “Око за око” може само да доведе до пълното ослепяване на целия свят“ – Махтма Ганди

„Не е достатъчно само да прощаваме обидите и злините; трябва да умеем и да ги забравяме“ – Ан дьо Стал

„Готовността да си простиш е необходимата стъпка към постигането на хармония с всички принципи на Вселената“ – Уейн Дайър

„Да грешиш – човешко, да прощаваш – божествено“ – Александър Поуп

„Какво е любовта – да прощаваш на някого повече, отколкото заслужава“ – Йохан фон Гьоте

„Много по-лесно е да простиш на хората за това, че те не са прави, от колкото за правотата им“ – Джоан Роулинг

„Моля ви, грижете се един за друг, обичайте се и прощавайте на всички. Животът е хубав, радвайте му се“ – Джим Хенсън

„По-просто е да поискате прошка, отколкото да получите разрешение“ – Грейс Хопър

„Приемай само тогава в ръцете си власт, когато се научиш да прощаваш“ – Солон

„Приятел: човек, който всичко отбелязва и всичко ни прощава – даже нашите достойнства“ – Адриан Декурсел

„Прошката е добродетел на смелите“ – Индира Ганди

„Прошката е израз на любовта към себе си“ – Уейн Дайър

„Прошката е най-голямото постижение на човека, защото представлява истинското просветление в действие. Тя показва връзката на човека с енергията на любовта“ – Уейн Дайър

„Прошката е творение на сърцето“ – Уейн Дайър

„Прошката е умението да реагираш с любов при най-трудни обстоятелства“ – Уейн Дайър

„Само силните умеят да прощават“ – Елиза Ожешкова

„Не можеш да простиш на някого, ако първо не си простил на себе си“ – Алберт Швайцер

„Винаги трябва да се прощава: на разкаялия се – заради самия него; на неразкаялия се – заради самия себе си“ – Мария фон Ебнер-Ешенбах

„Прошката е уханието, което виолетката оставя върху петата, която я е стъпкала“ – Марк Твен

„Прошката също е власт. Да се умолява за нея е власт, да се отказва, да се подарява – пак е власт; може би най-голямата.“ – Маргарет Атууд, из романа „Разказът на прислужницата“

Продължете с четенето

България

Обсъжда се учениците да не могат да ползват наведнъж 15 дни осъствие по домашни причини

Published

on

На 5 март изтича срокът за обществено обсъждане на предложението учениците да могат да отсъстват до 15 дни в една учебна година по домашни причини.

Окончателният вариант на текста, който трябва да бъде гласуван от Министерския съвет, ще бъде готов до дни.

„Ще обсъдим механизми за това да не се ползват наведнъж всичките дни, защото има и недобросъвестни родители. Класният ръководител трябва да има контрол. Ще коментираме и допълнително подпомагане на децата в нужда и възможност поне дистанционно да са в клас със съучениците си”, обясни образователният министър Галин Цоков, цитиран от NOVA.

Във вторник той връчи договорите на 15 училища, в които ще бъдат изградени STEM центрове по Плана за възстановяване и устойчивост.

Продължете с четенето

България

Мъжете с това свято име черпят заради автора на прочута молитва

Published

on

Православната църква почита днес Свети Ефрем. Той съвсем млад отишъл в пустинята и станал монах. Написал множество съчинения, сред които и тълкувания на цялото Свещено писание.

Основал училище в Едеса, от което са излезли много знаменити учители на сирийската църква. Ръкоположен за дякон и за свещеник. Според неговото завещание от скромност бил погребан в края на градските гробища, където погребвали странниците.

Св. преп. Ефрем Сирин бил родом от Едеса, Сирия – син на благочестиви родители. Млад отишъл в пустинята; станал монах и прекарвал в подвизи.

Написал много слова и поучения. Основал училище в Едеса, от което са излезли много знаменити учители на Сирийската църква.

Ръкоположен за диакон от Св. Василий Велики, без да знае гръцки език, чудесно проговорил тоя език; от него е ръкоположен и за свещеник.

По свое завещание от скромност бил погребан в края на градските гробища, дето погребвали странници, в 373 година.

Траянополский епископ Иларион, Пространен православен месецослов, изд. Тавор

Св. Ефрем Сириец е боговдъхновен църковен писател и екзегет, оставил множество съчинения, сред които и тълкувания на цялото Свещено Писание.

Борбата с греха и покаянието е основна тема в съчиненията и проповедите му. Неслучайно молитвата „Господи и Владико на моя живот“ от този „проповедник на покаянието“ е в основата на православното богослужение през Великия пост. В разнообразни литературни и омилетични форми св. Ефрем разглежда и други основни нравствено-аскетични въпроси.

Св. Ефрем Сирин води борба с ересите и утвърждава православната вяра и до нас са останали множество негови догматико-полемически съчинения.

Днес празнуват всички мъже, които носят името Ефрем.

Продължете с четенето

България

Започва тестването на системата BG-ALERT за разпространение на съобщения за извънредни ситуации и бедствия

Published

on

Започва тестването на системата BG-ALERT за разпространение на съобщения за предупреждение на населението за извънредни ситуации и бедствия. Това се посочва в сайта на BG-ALERT.

Първата област, в която ще бъде тествана системата, е Габрово. Днес, в диапазона межди 12:00 часа и 12:30 часа, гражданите с мобилни телефони, които поддържат технологията Cell Broadcast, ще получат известия чрез звуков сигнал и текстово съобщение. Тестовото съобщение ще бъде получено без значение в какъв режим са телефоните и на кой мобилен оператор. Потребителите ще могат да изключат сигнала, когато го получат.

При реално възникнало събитие, в съобщението за предупреждение, което ще получават гражданите, ще има линк, който насочва към сайта на BG-ALERT, където ще се помества допълнително информация.

След област Габрово в тестове ще се проведат както следва:

  • на 14 ноември в областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен
  • на 15 ноември в областите Велико Търново, Разград, Русе и Силистра
  • на 16 ноември в областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен
  • на 21 ноември в областите Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол
  • на 22 ноември в областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София и Софийска област
  • на 23 ноември в областите Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково

Предвижда се на 29 ноември да се проведе национален тест в страната.

Поради спецификата на информационните системи е възможно на някои телефони като заглавие на прозореца, където се визуализират, съобщенията да пише – „Сигнал от президента“/“Presidential alert“. От Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ уточняват, че сигналът няма връзка с Президентската институция, а текстът е заложен от производителите на операционните системи.

Целта на тестовете е проверка функционирането на системата и населението да придобие представа за съобщенията и съпътстващото ги поведение на мобилните устройства.

Системата BG-ALERT допълва националната система за ранно предупреждение и оповестяване. В момента се изготвя наредба за работата и използването на системата BG-ALER като се очаква в началото на следващата година се очаква тя да започне да работи официално.

Продължете с четенето

България

Галина Стоянова: Разчитам мостовете да не се рушат, а да свързват казанлъчани

Published

on

„Разчитам изградените до сега мостове в община Казанлък да не се рушат, а да продължат да свързват казанлъчани помежду им, за да живеем в разбирателство и да продължим да надграждаме постигнатото”, това заяви на пресконференция кандидатът за кмет на Общината Галина Стоянова, която в неделя ще се яви на втори тур. Тя спечели доверието на близо 11000 избиратели, което е 46,45%.
„Моят избор през изминалите 12 години бе Община Казанлък, но не, защото имам нужда да упражнявам власт, а защото виждам, че, когато се работи и има добър екип, има и резултати”, подчерта Стоянова и допълни, че добри резултати ще се постигнат и в населените места, а тези, които могат да постигнат това, са: Дамян Цанев – кандидатът за кмет на с. Овощник, Зина Трифонова – кандидат за кмет на с. Копринка, Петър Петров – кандидат за кмет на с. Бузовград, Пламен Георгиев – кандидат за кмет на гр. Крън, и Петко Петков – кандидат за кмет на с. Шейново. Всички те в неделя ще се явят на балотаж и разчитат на подкрепата на жителите на населените им места.
Вчера Общинската избирателна комисия (ОИК) излезе с решение, че в селата Копринка и Бузовград ще има балотаж. ГЕРБ – Казанлък ще обжалва на две инстанции – пред ЦИК и в Съда и ще поиска преброяване на гласовете. Решението на ОИК противоречи на Изборния кодекс, независимо какви са  указанията, които са получили от ЦИК, защото според нас ЦИК също трябва да съблюдава Изборния кодекс.
„В неделя, на 05.11., имаме избор – да направим нещо добро за децата си ли да се държим така, че все едно някой друг ще свърши нашата работа. Убедени сме, че казанлъчани са разумни хора и ще направят верния избор с обич за Казанлък и населените ни места”, бяха единодушни кандидатите за кметове на община Казанлък, с. Овощник, с. Копринка, с. Шейново, с. Бузовград и гр. Крън.
Можете да подкрепите Галина Стоянова за кмет на Община Казанлък, Дамян Цанев за кмет на с. Овощник, Зина Трифонова за кмет на с. Копринка, Петър Петров за кмет на с. Бузовград, Пламен Георгиев за кмет на гр. Крън, и Петко Петков за кмет на с. Шейново с № 7 в бюлетините.
Купуването и продаването на гласове е престъпление!
Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com