Свържете се с нас

Казанлък

Изложбата в Лувъра обърна погледа на света към Казанлък

Published

on

Това каза днес кметът на община Казанлък Галина Стоянова на пресконференция по повод представянето на Казанлък в Париж.

Аудио запис от пресконференцията

В продължение на 3 месеца за Долината на тракийските царе и за Казанлък ще се говори в „Лувъра“. Защото в центъра на изложбата „Епопея на тракийските царе. Археологически открития в България“ стоят откритите в могилата Голяма Косматка бронзова глава на Севт III, златният венец и всички онези ювелирно изработени съкровища по времето на Одриското царство със столица Севтополис. Представянето на културно-историческите забележителности от Долината на розите и тракийските царе е предпоставка Казанлък да се превърне в една от най-атрактивните дестинации за туристите от цял свят. Това ще даде сериозен тласък за развитието на туризма в общината, за по-интензивния икономически растеж и подкрепа на бизнеса.

Според изчисленията, 4 млн. посетители ще видят тракийските съкровища, открити по българските земи, изложени днес в зала „Ришельо“ на световноизвестния музей. Всички тези хора са потенциални туристи в Казанлък и Долината на розите и тракийските царе както по време на Празника на розата, на Празниците в долината на тракийските царе и през цялата година.  Изложбата в Лувъра отваря нови пътища и разкрива нови възможности за Казанлък, каза кметът Галина Стоянова. Кметът подчерта заслугите на д-р Георги Китов и експедиция „ТЕМП“, благодарение на чиито проучвания в Казанлъшката долина бяха направени откритията на уникални артефакти от тракийската цивилизация.

Според директора на ИМ „Искра“ Момчил Маринов в Следосвобожденска България експозицията в Лувъра е най-голямата изложба, напуснала България. За първи път от трезора на музея излиза златният венец, а мястото на Казанлък в цялата изложба е изумително, подчерта Момчил Маринов – откритите в Голяма Косматка глава на Севт  III, златният венец  и останалите златни находки са на централното място в зала „Ришельо“.

Благодарим на кмета на Община Казанлък за невероятния шанс да бъдем в центъра на вълнуващи събития

Това заявиха казанлъчанките Иванка Демирева и Магдалена Стефанова, които изтеглиха късмета в анкетата на община Казанлък и участваха в представянето на града ни в Париж. Двете щастливки споделиха, че наистина са се почувствали като посланици на Казанлък с представянето на града в българското посолство, на срещата  с Ирина Бокова в ЮНЕСКО и при откриването на изложбата в Лувъра. „Имахме уникалния шанс да бъдем част от всички тези събития и това надмина нашите очаквания – бяха единодушни Иванка и Магдалена. – Чувството, което те завладява, когато показваш Казанлък пред толкова хора, пред българската общност и пред света е  наистина невероятно. Изключително сме благодарни на Община Казанлък, че ни предостави тази невероятна възможност да бъдем част от представянето на Казанлък в един от световните градове – Париж.“

Среща с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова

Специалната работна среща на делегацията от община Казанлък с Генералния директор на ЮНЕСКО  Ирина Бокова донесе две прекрасни новини за града. Празникът на розата в Казанлък да се включи в нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, предложи генералният директор на ЮНЕСКО по време на срещата, която се състоя в централата на световната организация в Париж. Ирина Бокова подчерта, че Казанлък е емблематичен с розата и Казанлъшката тракийска гробница и увери, че включването на Долината на тракийските царе в списъка на световното културно-историческо наследство в обозримо бъдеще е напълно реално. По време на днешната пресконференция кметът на община Казанлък Галина Стоянова подчерта, че след разговорите с г-жа Бокова, през януари 2016 г. комплексът от тракийски паметници в Долината има шанса да влезе в индикативния списък на ЮНЕСКО. Община Казанлък е подготвила необходимите  документи и процедурата е в ход. В момента върху документацията работи доц. Георги Нехризов от НАИМ при БАН. Очаква се специалисти на ЮНЕСКО лично да посетят Долната на тракийските царе за експертно становище. Относно подготовката на документите за Празника на розата за кандидатства за включване н нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, кметът Галина Стоянова съобщи, че има възможност това да стане до края на тази година.

Представяне на Казанлък В Българското посолство

В навечерието на откриването на изложбата „Епопея на Тракийските царе – археологически открития в България“ в световноизвестния музей Лувър, в Посолството на Република България във френската столица се състоя запомнящо се представяне на Казанлък. Домакини на събитието бяха Посланикът на България в Париж г-н Ангел Чолаков, Кметът на Община Казанлък г-жа Галина Стоянова и Председателят на Общински съвет – Казанлък г-н Николай Златанов. Казанлък се представи с филм за Долината на розите и тракийските царе, с изпълнения на популярни български и френски песни на певицата Надя Тончева и изпълнения на фолклорен танцов ансамбъл „Зора“, съставен от българи, живеещи в Париж. Събитието бе уважено от вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, министъра на туризма Николина Ангелкова, сенатор Жан-Пиер Лелю, който е и почетен кмет на побратимения на Казанлък град Грас, посланика на Франция в София Н.Пр.г-н Ксавие Лапер дьо Кабан, посланика ни в Рим Марин Райков, експосланик Леа Коен, академик Антон Дончев, художника Никола Манев, директора на БТА Максим Минчев, физикът проф. Минко Балкански, представители на туристическия бранш, представители на българската общност в Париж, приятели на България във Франция. Всеки един от многобройните гости получи красиво извезана торбичка с розов цвят и рекламни материали на община Казанлък. Едно наистина вълнуващо събитие на Казанлък в сърцето на Париж, което създаде много нови контакти и приятелства. Филмът за Долината на розите и тракийските царе ще бъде представен в българското училище „Иван Вазов“ в Париж, а Казанлък ще стане партньор на асоциация „Христо Ботев“ по проекта „Съкровища“, като участва в проекта с филма и с рекламните материали.

Пресцентър на Община Казанлък

Казанлък

Казанлък разработва проектни предложения за развитие на паметника „Бузлуджа“ и зоната около яз. „Копринка“

Published

on

Община Казанлък разработва проектни предложения за развитие на Индустриалната зона, зоната на язовир „Копринка“ и на паметника „Бузлуджа“. Това съобщи за Радио Стара Загора Веселина Димитрова – главен експерт „Стратегическо планиране“. В концепцията са заложени 16 проектни предложения, които се изпълняват с 15 партньори.

Първият приоритетен проект е развитие на Индустриалната зона в Казанлък. Той включва изграждане на довеждаща техническа и инженерна инфраструктура, в това число транспортна свързаност, ВиК, електрическа инфраструктура, коментира Веселина Димитрова. Вторият приоритетен проект в интегрираната концепция е развитие на туристическия потенциал на язовир „Копринка“. Целта е развиването на приключенския и активен туризъм.

„Там е заложено обособяване на велосипеден парк, изграждане на воден център, обособяване на горски веломаршрути, закупуване на сцена и оборудване с цел популяризиране на Празниците в Долината на тракийските царе“

Третата приоритетна зона, определена от екипа на администрацията, е паметникът „Бузлуджа“. В нея общината си партнира с областния управител на Стара Загора и с Фондация „Проект Бузлуджа“. Заложените мерки са 3, обясни Веселина Димитрова:

“ Изработване на цялостен идеен проект, изработване на работен проект и строително-монтажни работи за покривната конструкция“

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха млад мъж, заплашвал майка си в Казанлък

Published

on

Задържаха 21-годишен мъж, заплашвал майка си в Казанлък, съобщиха от полицията.

На 17 април е подаден сигнал от 53-годишната жена, че синът ѝ я е заплашвал.

По случая се води разследване.

Продължете с четенето

Казанлък

Розоберът в страната подранява заради топлата пролет

Published

on

Кампанията по прибиране на розовия цвят в страната тази година ще подрани и се очаква да стартира още в първите дни на май. Това разкри за Радио Стара Загора Зара Клисурова от Националния клонов съюз на розопроизводителите. Сухата и топла пролет е основната причина за очаквания по-ранен старт на розобера. Клисурова подчерта, че необичайно високите температури се отразяват неблагоприятно на маслодайните насаждения. По думите ѝ, ако топлото време се запази в следващите седмици, това ще даде негативно отражение върху добива на розов цвят.

Очакваната изкупна цена за килограм розов цвят през настоящата кампания се очаква да варира в миналогодишните граници от 3,60-4лв. за килограм. Според Зара Клисурова тези нива не устройват стопаните, тъй като разходите за отглеждането на маслодайната култура са скочили в резултат на увеличението при торове, препарати и горива. Производителите на розов цвят са постигнали съгласие в настоящия розобер да бъдат плащано по 1,50лв. за килограм набран цвят на берачите. Зара Клисурова обаче изрази опасения, че тази договорка може и да не бъде спазвана от самите стопани.

Розопроизводителите очакват през следващата седмица изплащането на т.нар. „украинска помощ“, която беше договорена след протести при кабинета Денков.

Продължете с четенето

Казанлък

Събират се средства за специализирана люлка за децата в инвалидни колички в Казанлък

Published

on

Тази вечер от 18:00 часа в Народно читалище „Искра“, гр. Казанлък ще се състои благотворителен концерт „Да играем заедно“. Входът за събитието ще струва 10 лв. Събраните средства ще бъдат използвани за закупуването на специализирана люлка за децата в инвалидни колички, която ще бъде монтирана в парк „Розариум“. Това каза за радио Стара Загора Янко Янков – председател на обществения съвет на Основно училище „Кулата“ – организатор на инициативата.

Концертът е част от проекта „Различните деца на България“ и е продължение на кампанията, която стартира с кулинарен коледен базар през месец декември 2023г.

Люлката, която е в основата за благотворителната инициатива, е единствена по рода си и уникална за България, тъй като дава реална възможност на децата в инвалидни колички да изградят увереност, да се адаптират към детската площадка, играейки на едно място с останалите, допълни още Янко Янков. Необходимата сума за нейното закупуване 8 460 лева. До момента организаторите са събрали близо 4 000 лева.

В Народно читалище „Искра“ ще има поставена кутия за дарения, където всеки може да остави допълнителна сума. Може да се дари по банков път, по сметка на Фондация „Можем заедно“. IBAN: BG15FINV91501217270025 – основания „люлка Казанлък“.

 

Продължете с четенето

Казанлък

Обсъждат обходен път на Казанлък

Published

on

В Казанлък се проведе обществено обсъждане на идейния проект за бъдещ обходен път, който да изведе трафика от града. Новата инфраструктура е свързана и с продължението на бъдещия тунел под Шипка. Пътят ще е дълъг 4,5 км и ако получи финансиране ще бъде изграден по програма „Развитие на регионите“.

Бъдещият обход на град Казанлък трябва да свържe два първостепенни пътя – Подбалаканския и Габрово-Казанлък.

Николина Чапанова – член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ представи лично подготвеният идеен проект.

Беше посочено, че изграждането на обходен път на град Габрово и перспективата за строителство на тунел под връх Шипка ще привлече допълнителен трафик по направлението на I-5, което прави належащо изграждането на обходен път на гр. Казанлък.

Чрез изграждането на обхода ще се изведе тежкотоварния трафик от града, напомни ресорният зам.-кмет Даниела Коева.

Тя добави, че пътя ще започва край Крънско ханче и ще извежда трафика до Подбалканския път край една от отбивките за село Копринка.

Продължете с четенето

Казанлък

Търсят кандидати за приемни семейства в област Стара Загора

Published

on

„Приемна грижа“ Стара Загора търси кандидати за приемни семейства за Стара Загора, Казанлък, Павел баня, Мъглиж и Раднево. Това съобщи в ефира на Радио Стара Загора Пламен Армейков – началник на Областен екип „Приемна грижа“.

Той посочи, че към края на месец март на територията на областта има 50 регистрирани приемни семейства с 42 настанени деца.

Между 15 и 20 бебета влизат всяка година в приемна грижа, което е устойчива тенденция, заяви Армейков. Той каза още, че има интерес от страна на семейства, които искат да помогнат при отглеждането на бебета и малки деца, като желаещите могат да се свържат с институцията както в онлайн пространството, така и на място в офисите на „Приемна грижа“ в Стара Загора и Казанлък.

Продължете с четенето
Реклама

Новини от Стара Загора

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com