Свържете се с нас

Без категория

Започва освежаване на пътната маркировка в Казанлък

Published

on

От днес започва поетапно освежаване на пътната маркировка в Казанлък. Дейностите включват за първи път маркиране на паркоместа и таксиметрови стоянки, наред с обичайното полагане на хоризонтална маркировка по улиците.

Маркирането на паркоместа и таксиметрови стоянки започва от ул.„Любомир Кабакчиев“ и ще се извършва по график, като ще обхване по-големите паркинги в града.

Полагането на хоризонтална маркировка по улици и паркинги на гр. Казанлък започва по бул.“23-ти пехотен Шипченски полк“, в посока запад – изток към бул.“Александър Батенберг“ до кръстовището на Лидъл и също ще се извършва по график.

За да се осигури по-добра устойчивост на атмосферни условия, за маркировката е избран за полагане материалът студен пластик. Той ще бъде използван при освежаване на пътната маркировка на възлови пешеходни пътеки, с по-голям поток на пешеходци и автомобили, като пешеходни пътеки на бул. „23-ти пехотен Шипченски полк“, бул. „Александър Батенберг“, кръговото кръстовище до Исторически музей „Искра“ и Художествената галерия и др. Предвижда се и освежаване на пътната маркировка на пешеходни пътеки в централна градска част като кръговото кръстовище на ул.“Христо Ботев“ до Надлеза, кръстовището на паметника на Георги Кирков, на входа на парк „Розариум“ и др., изпълнено с бяла акрилатна боя, със светлоотразителни перли, за гарантиране на по-голяма дълготрайност.

Без категория

Новият главен архитект на Община Казанлък е арх. Иван Кирчев

Published

on

Кметът на Казанлък се срещна с инвеститори, архитекти и проектанти. Галина Стоянова изрази желанието си за ползотворно партньорство с тях и призова да се търси баланс между желанията на инвеститорите и приветливият, и красив облик на града. ,,Всичко се постига с разговори и компромиси”, каза Стоянова.
На срещата тя представи и новия главен архитект на Община Казанлък – арх. Иван Кирчев. Пред колегите си и инвеститорите той заяви, че два пъти в седмицата ще има приемен ден, за да улесни комуникацията между бизнес, граждани и главния архитект.
На срещата бе поставен въпроса за приемане на Наредба от Общинския съвет, която да регламентира специфичните изисквания за облика на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли. С нея могат да се определят допълнителни изисквания към обема и съдържанието на подробните устройствени планове и на инвестиционните проекти за нови сгради, реконструкция, пристрояване и надстрояване и основни ремонти на сгради и съоръжения, улици, площади и озеленени площи, свързани с благоустрояването на градските пространства, опазването и съхраняването на архитектурните ансамбли и градската среда.
Срещата премина в диалогична и ползотворна атмосфера.
Продължете с четенето

Без категория

Предимно слънчево ще е времето днес

Published

on

На 11 декември 2023 г. ще бъде предимно слънчево, сочи прогнозата за времето. Предимно слънчево В понеделник ще бъде предимно слънчево, но преди обяд на места в низините и котловините ще има мъгли или ниска слоеста облачност. Привечер от северозапад ще започне ново увеличение на облачността. В Източна България ще духа слаб вятър от запад-югозапад. Максималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София – около 6°.

Повече слънце и в планините В планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб и умерен запад-северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 5°, на 2000 метра – около минус 1°. Приятно и по морето По Черноморието ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на места, главно по южното крайбрежие, ще има мъгла или ниска облачност. Ще духа слаб вятър, предимно от запад-югозапад. Максималните температури ще са 7°-9°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. Продължителността на деня е 9 ч. и 4 мин.

Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 47 мин. и залязва в 16 ч. и 52 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 4 мин. Луната в София изгрява в 6 ч. и 8 мин. и залязва в 15 ч. и 25 мин. Фаза на луната: два дни преди новолуние. Атмосферното налягане ще бъде малко по-ниско от средното за месеца и през деня слабо ще се понижи.

 

Продължете с четенето

Без категория

Димитровден е! Не пропускайте да честитите на…

Published

on

На 26 октомври Българската православна църква почита паметта на Св. Вмчк Димитрий Мироточиви и Преп. Димитра Доростолска (Димитровден).

Народната пословица гласи: „Свети Димитър носи зимата, а свети Георги – лятото“. Според поверието от бялата брада на светеца се изсипват първите снежинки. „Дойде ли Димитровден, идва и снегът“ – казват българите.

Свети Димитър е православен светец. В народния календар празникът Димитровден бележи поврата в годишното време и началото на зимата. Според поверията в полунощ срещу празника небето се отваря, след което се очаква и първият сняг. Светецът се смята за покровител на зимата, студа и снега.

Свети Димитър бил роден през III век в гр. Солун, а баща му е тогавашният градоначалник. След неговата смърт император Максимиан Херкул възлага този пост на Димитър, който е приет с голяма радост и почит от жителите на града. Като управител на Солун Димитър открито изповядва и слави християнската вяра. Недоволен от неговото поведение, император Галерий го хвърля в тъмница, а по-късно, на 26 октомври 306 г. нарежда да бъде убит. Тогава християнската църква го провъзгласява за мъченик на вярата и светец, а жителите на Солун започват да го почитат като покровител на града. Празникът на Свети Димитър се чества в Солун още от V век, а скоро след това е пренесен и в Тракия, и Македония.

Източник: БГНЕС

В народния календар честването на Свети Димитър се свързва с поврат в годишното време и с началото на зимата. Според поверието от бялата брада на светеца се изсипват първите снежинки. „Свети Димитър зима носи, а Свети Георги – лято“ – гласи българска поговорка. Тогава стопаните прибират ралата си под стрехите и подреждат дървата за огрев.

Този ден е известен също и като Митровден или Разпус. С него завършва периодът, за който се наемат сезонните работници като говедари, овчари, ратаи, и става разплащането с тях. Понякога като заплата се дава, освен определената сума, още дрехи и по чифт цървули за всеки от зимните месеци. Започва и спазаряването на работници за следващата година. Според народното поверие от Димитровден започва подготовката за т.нар. „миши празници“ на следващия ден. В старопланинските райони стопаните следят за първия гост, който прекрачи прага на къщата. Ако той е добър и имотен човек, вярват, че следващата година ще е богата, здрава и плодородна. Пълнолуние ли е в нощта срещу Димитровден, ще се роят пчелите и кошерите ще бъдат пълни с мед. Тази нощ е важна и за хората, които търсят заровени съкровища. Те вярват, че тогава небето „се отваря“ и заровените жълтици проблясват със синкав пламък.

Вярва се също, че Свети Димитър е брат на Архангел Михаил – покровителят на отвъдния свят, на умрелите предци. В съботата преди празника е една от най-големите задушници – Димитровската, на която се раздава варено жито и питки за помен. По това време на годината започват годежи и сватби.

На 26 октомври на масата се слагат курбан от овче месо, яхния от петел, пита с ябълки, ракия, както и различни ястия от зеленчуци.

Днес мощите на св. Димитър се съхраняват в едноименната базилика в Солун, издигната на лобното му мястото, а св. Димитър се почита като покровител на гр. Солун. В деня на неговата памет в града се стичат поклонници от цял свят.

Почитта към великомъченик Димитрий Солунски се разпространила по целия Балкански полуостров и особено на Света Гора (Атон), където се съхраняват частици от неговите мощи. В иконографията е изобразяван като конник на червен кон, който с копието си убива военачалника Лий.

Източник: iStock Photos/Getty Images

Името на св. Димитър е свързано и с историята на българския народ. През 1185 година, по време на двувековното византийско робство, братята-боляри Асен и Петър обявили в Търновград, че не признават повече византийската власт. Това станало на 26 октомври, на храмовия празник на построената от тях църква, наречена на св. Димитър. Закриляни от него, въстаниците довели борбата за независимост и възстановяване на българската държавност до успешен край: през пролетта на 1187 г., след неуспешна обсада на гр. Ловеч, византийският император подписал мирен договор, който признал властта на Асен и Петър над Северна България. Така започнала историята на Второто българско царство. Светията – мъченик е един от най-почитаните у нас. На него са посветени много храмове по цяла България и в деня на неговото честване ще бъдат отслужени навсякъде празнични св. Литургии.

И не забравяйте да поздравите своите близки и приятели, които носят имената Димитър, Димитрина, Димо или Митко и подобни, които на 26 октомври празнуват своя имен ден. 

Източник: БГНЕС 

Продължете с четенето

Без категория

Хороскоп за деня: Рискувате да загубите много. Днес сте прекалено самоуверени и готови да поставите на карта всичко, което цените и Ви е скъпо

Published

on

Овен

През този ден ще Ви бъде доста трудно да се оправите с чувствата си към своя любим човек или към онзи, който претендира за това почетно звание. Ако не знаете твърдо, какво име да поставите на процеса, ставащ в душата Ви, по-добре и не го назовавайте. Нека по-ясно да изкристализира.

Телец

Резултатът от Вашите усилия ще бъде доста скромен, ако не се откажете от традиционните си методи на постигане на желаното. Трябва да експериментирате и импровизирате, и само в такъв случай може да разчитате на някакви изключителни успехи. Не е желателно да използвате този ден за търсене на нови съюзници и приятели. Много лесно може да изпаднете в заблуда, а от това недоброжелателите биха се възползвали с удоволствие. Желателно е да се въздържате от развлечения, свързани с големи разходи: увличайки се в търсенето на силни усещания, рискувате да останете с дребни пари.

Близнаци

Утрото е подходящо време за работа с документи, съставяне и проверка на отчети и друга бюрократична работа. По това време ще Ви бъде трудно да се съсредоточите, но едва ли някому ще се удаде да Ви откъсне от важните неща. Постепенно ситуацията ще се промени и през втората половина на деня с удоволствие ще бърборите за дреболии, ще слушате ( а възможно и да разпространявате) сплетни, но пък в работата едва ли ще проявите изключителен ентусиазъм. Вечерта е добра за общуване с по-възрастни от Вас, а техния опит и мъдрост ще се окажат полезни , дори и да споделяте със събеседника позитивното си отношение към живота.

Рак

Готови сте да напуснете мястото си? Наистина да оставите „домашната база” и да се осмелите да направите крачка напред? Разбира се, че сте готови. Какво пък, небесата са определили: време е, да се отправите на някъде. И ако наистина сте готови за това, изберете си компаньон и започвайте да правите планове – в общи линии, разбира се. Възможно е сега да не можете да изпълните замисленото, но ако започнете да правите планове, ще се почувствате, сякаш вече започвате да ги реализирате.

Лъв

Всичко, което днес Ви каже Вашият любим човек, ще смятате за някаква глупост, и то не винаги с основание. Отгоре на всичко ще бъдете „обзаведени” с променливо настроение. На практика това може сериозно да обиди Вашата половинка и затов а не трябва да се увличате прекалено. Не е редно да се самоутвърждавате за сметка на близък Ваш човек.

Дева

Рискувате да загубите много. Днес сте прекалено самоуверени и готови да поставите на карта всичко, което цените и Ви е скъпо. Но неправилната оценка на ситуацията води до щети и ще губите дори и на онези места, които сте считали за свои. Самостоятелните действия изискват определена предпазливост. Дори и да сте свикнали да разчитате изключително на собствените си сили, сега е най-добре да се презастраховате, и това няма да Ви пречи. Отложете подписването на важните документи, големите покупки и решаването на финансовите и имуществени въпреси.

Везни

В труден момент ще получите подкрепа от хора, които по-рано само са Ви критикували. Приятен сюрприз ще се окаже и това, че роднините ще Ви предложат помощ при реализацията на Вашите планове, за които до скоро са се изказвали неодобрително. Денят е много подходящ за премахване на всякакви семейни разногласия и уреждане на отношенията с по-възрастните роднини. Романтичното увлечение , започващо през този ден, ще доведе до зараждане на сериозни чувства. Но събитията ще се развиват съвсем не така, както сте очаквали, и затова се гответе за изненади.

Скорпион

Не поемайте отговорност заради другите и е желателно да избягвате ситуации, в които те биха зависели от Вас. Самостоятелната работа не е толкова приятна, но е значително по-ефективна от участието в каквито и да било съвместни проекти. Днес ще сте по-малко разговорчиви от обикновено, а това може да се стори странно на близките Ви. Постарайте се да не давате повод за подозрения и ревност – и едното и другото днес много биха усложнили отношенията. Крайно нежелателно е да правите покупки и даже да посещавате търговски обекти, особено през втората половина на деня.

Стрелец

Ще се сблъскате със сериозни професионални проблеми и ще се наложи да признаете, че не сте избрали възможно най-верния път, и е време да започнете отстъпление, ако, разбира се, сами не искате да се напъхате в улица без изход. Имате шанс да разчитате на подкрепата на влиятелни хора, но не забравяйте, че тяхната благосклонност ще е подплатена от личен интерес към Вас. Единствената заплаха за Вашите лични отношения са непредсказуемостта и непоследователността на собственото Ви поведение, а Вие ту сте обхванати от дружелюбност, ту сте обидчиви и раздразнителни. Стегнете се, защото иначе общуването с Вас ще стане сериозно изпитание за Вашите близки.

Козирог

Не позволявайте на никого да Ви заплашва или да се опитва да Ви оказва натиск, опитвайки се да Ви наложи някакви деспотични срокове. Графиците се създават за това, че да може в тях да се правят корекции. Много по-важно е, да разбирате какво правите. Опитите постоянно да поддържате мир и съгласие, са обречени на провал. Конфликти стават, но обикновено водят до взимане на по-умни решения.

Водолей

За да обичате един човек, трябва да обичате и света, в който живее. Днес при Вас това наистина може да се получи. Затова ако Вашата половинка Ви покани в своята компания, или например в своя клуб, на гости при роднини или при своите родители, в никакъв случай недейте да отказвате. Всичко трябва да бъде хубаво!.

Риби

Ще се появи възможност да сключите няколко изгодни, но за съжаление взаимно изключващи се сделки. Изберете тази, която Ви се струва по-надеждна: не трябва да рискувате без особена нужда. Денят не е лош за започване на собствена работа или инвестиция в бизнес, в които ще бъдете заедно с роднини и приятели. Неочаквано ще се появи възможност да уредите отдавнашен семейни конфликти. В личната сфера ще успявате да намерите много оригинални и изключитено ефективни решения . У околните това ще предизивика удивление и възхищение от Вашите способности.

Ламята

Продължете с четенето

Без категория

ГЕРБ номинира Галина Стоянова за кмет на Казанлък

Published

on

ГЕРБ номинира Галина Стоянова за кмет на Казанлък, съобщиха от партията.

Галина Стоянова е родена на 19 октомври 1964 г. Завършва Профилираната хуманитарна гимназия „Свети Свети Кирил и Методий“ в Казанлък. От 1984 г. учи за детски учител в ИПКУ „Анастасия Тошева“ в град Стара Загора.

През 1986 г. записва педагогика в ПУ „Паисий Хилендарски“ в Пловдив, където четири години по-късно се дипломира като магистър по специалността и започва работа. През 2007 г. завършва специалност „Корпоративен мениджмънт“ в Нов български университет в София.

В периода от 1995 до 2004 г. е директор на ЦДГ „Арсенал“ в Казанлък. През 1998 г. чрез фондация „Отворено общество“ и фондация „Стъпка по стъпка“ получава правото да бъде обучител за тренинги с интерактивни методи на работа по теми: работа в екип, решаване на конфликти, лидерски умения.

През 2004 г. започва работа в община Казанлък, където отговаря за организацията и координацията на дейността на предучилищните заведения в общината. Две години по-късно заема длъжността директор на дирекция „Образование, култура и здравеопазване“. През 2005 г. завършва специализация по регионално развитие и планиране в Нагоя, Киото и Кобе (Япония) към японската фондация „Джайка“.

През 2007 г. след проведен конкурс става административен секретар на община Казанлък. През 2009 г. е избрана за заместник областен управител на област Стара Загора с поверени ресори: „Устройство на територията“, „Социална политика и заетост“, „Образование“, „Здравеопазване“, „Култура“, „Държавна собственост“, „Туризъм“.

На местните избори през 2011 г. е кандидат за кмет на община Казанлък, издигната от ГЕРБ. На проведения първи тур получава 15820 гласа (или 46,14%) и се явява на балотаж с Васил Самарски, издигнат от БСП, който получава 7496 гласа (или 21,86%).[2] Избрана е на втори тур с 20775 гласа (или 66,56%).

На местните избори през 2015 г. е кандидат за кмет на община Казанлък, издигната от ГЕРБ. Избрана е на първи тур с 20962 гласа (или 69,97%).

На местните избори през 2019 г. е кандидат за кмет на община Казанлък, издигната от ГЕРБ. Избрана е на първи тур с 15979 гласа (или 55,59%).

Продължете с четенето

Без категория

Сектор „Пътна полиция“ временно преустановява работата с клиенти поради технически проблем

Published

on

Поради възникнал технически проблем, временно е преустановена работата с клиенти в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Стара Загора.

От ОДМВР – Стара Загора и Сектор „Пътна полиция“ се извиняват на гражданите за причинените неудобства!

Продължете с четенето
Реклама

Новини от Стара Загора

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com