Свържете се с нас

Казанлък

Задържаха 21 -годишен пиян шофьор на БМВ

Published

on

Вчера в РУ – Казанлък е образувано бързо производство по чл.343б, ал.1 от НК срещу 21-годишен от с.Горно Черковище. Същия ден, около 22:45 часа, в село Горно Черковище, той бил засечен от полицейски екип да управлява л.а. „БМВ“.

В хода на проверката униформените установили, че младежът се е качил зад волана след употреба на алкохол, установено с техническо средство. Той е задържан в полицейския арест за срок до 24 часа, а работата по документирането на случая продължава.

Продължете с четенето

Казанлък

„Възраждане“ обжалват строителното разрешение за реставрацията на Паметника на свободата

Published

on

Партия „Възраждане“ внася сигнал до Административния съд в Стара Загора с искане да бъде обявено за нищожно даденото от Община Казанлък строително разрешение за ремонт и реконструкция на Паметника на свободата на Шипка. Това обявиха на пресконференция старозагорският народен представител и областен координатор на партията Даниел Проданов и  общинските съветници от Казанлък и Стара Загора Димитър Пашев и Галин Динев.

Сигналът до Административния съд ще бъде внесен чрез главния архитект на община Казанлък и ще бъде придружен с документация от 45 страници, която според представителите на „Възраждане“ показва, че при реставрацията ще бъдат извършени дейности, които не са предварително планирани, заяви Даниел Проданов.

Строителното разрешение, което е издадено от главния архитект на община Казанлък на 7 септември м.г. носи наименование „за реставрация и консервация на фасадите на паметник на връх Шипка“, допълни Димитър Пашев, който е и председател на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания в Общинския съвет на Казанлък. По думите му обаче, според техническия проект ремонтните дейности не обхващат само запълване на фугите на паметника, а цялостен ремонт, който видоизменя и подменя своеобразната идея на паметника да бъде музей на героизма на българските опълченци и руските войни, загинали в борбата за освобождение на България. По думите на Димитър Пашев не са изпълнени редица нормативни изисквания като например, че строителното разрешение е само за ремонта на фасадите, но не включва интериора и подмяната на автентичните плочки около паметника.

От „Възраждане“ се заканиха да използват всякакви юридически възможности за обжалване на обществената поръчка за реставрацията на паметника. БНР

Продължете с четенето

Казанлък

За 9-та поредна година в Казанлък ще се проведе едно от най-известните велосъстезания “Спици и бодли”

Published

on

От 17-19 май 2024 г., в парк “Тюлбето”, гр. Казанлък, ще се проведе за 9-та поредна година едно от най-известните велосъстезания “Спици и бодли”. Организатор на събитието е “Софийски планински клуб”, в партньорство с община Казанлък.

“Спици и бодли” е едно от най-популярните събития в региона на Казанлък и Стара Загора, защото съчетава в себе си състезание с благотворителна кауза и фестивал, без аналог в България. 100% от печалбата на “Спици и бодли” отива за каузите и инициативите на Софийски планински клуб, сред които подкрепата на Фондация “Ела и ти” и стипендия “Софийски планински клуб”. Състезанието се организира изцяло с доброволчески труд и финансира от спонсори и бюджета на клуба.

През 2023 година в състезанието се включиха рекорден брой състезателите – над 600, а тази година организаторите са подготвили още нови предизвикателства. Освен четирите дисциплини от миналата година (Хоби – 37 км, Трудно – 47 км, PRO – 64 км, както и Дуатлон – колоездене + бягане), тази година ще има нова категория Дуатлон Щафета – отново 37 км колоездене и 22 км бягане, но този път поделени между двама

Събитието започва още на 17 май (петък) с прожекции на филми под нощното небе. В съботния ден от сутринта ще започнат йога практики, обучения по колоездене, ще има хамачена градина и ще се проведе детската вело надпревара “Малки спици”. На разположение на гостите ще има различни видове щандове с храна, напитки и натурални продукти на производители от цяла България. А вечерта ще има концерт с участието на музикалните групи “Lazy Dynamics” и “Cool Den”.

Неделя от 09:00: старт на всички дисциплини.

Ако пък не сте състезател, но искате да бъдете част от преживяването “Спици и бодли”, можете да го направите като се включите в групата на доброволците , където ще се запознаете с нови хора и ще научите повече за организацията на събитието.

Ако желаете да станете партньор на “Спици и бодли”, може да се свържете с тях на spici@spk.bg.

 

 

 

да се провери дали е така, че май ги отсвирихме.

Продължете с четенето

Казанлък

10-годишно дете е в болница след удар между кола и мотоциклет

Published

on

Дете пострада при катастрофа в Старозагорско, съобщиха от полицията.

Инцидентът е станал на 6 април по пътя от Крън за Казанлък.

Произшествието е между автомобил, управляван от 60-годишен мъж и мотоциклет, управляван от 44-годишен мъж.

Пострадали са водачът на мотоциклета и возещото се отзад 10-годишно момче.

Детето е настанено в болница – без опасност за живота.

Двамата шофьори са тествани за алкохол и наркотици, като са отчетени отрицателни резултати.

Продължете с четенето

Казанлък

Пламък Искрен представя новата си книга „С бели и закачки, но винаги юначни“ в Павел баня

Published

on

След като през 2021 г. издаде „В гората необятна“, с която зарадва най-малките, в новата си книга „С бели и закачки, но винаги юначни“ Пламък Искрен потапя по-големите в свят на приключения и разкриване на престъпления. В нея ги чакат Петьо, Галя и Искрен със своите щуротии и геройства. Те не познават скуката. Да, щури са, но и изобретателни, смели, помагащи. Искрен е атлетът, Галя използва невинното си излъчване, а Петьо е мозъкът на бандата – истински детектив. Баба му Блага е баба мечта. Друга една баба – бабата на Галя, има роля в това тримата да сбъднат мечтата на момиче, което познават от съвсем скоро. Как само се запознават… И тази мечта не е нов телефон или друга глезотия. Героите се озовават по следите на престъпници. Какво точно се случва, ще разберете само ако прочетете книгата.

Другото произведение в книгата е „Пазители на гората“. Градско момче за пръв път гостува на баба си на село. Над селото има гора. В нея стават странни неща, които дори го плашат. Докато се чуди къде е попаднало, момчето се превръща в един от спасителите на гората.

Премиерата на книгата бе на 20 януари, а още през февруари от БНР направиха радиопиеса по нея.

„Пламък Искрен умее да навлезе в детската душа. Успешно съчетава нещата, които вълнуват децата днес, с полезните и вечно актуални. Историите, в които въвлича героите от „С бели и закачки, но винаги юначни“, са ненатрапчиво поучителни, съумял е да вкара и криминална нишка, а в „Спасители на гората“ ни държи със затаен дъх до края“, пише Искра Бухова.

Пламък Искрен е литературният псевдоним на Пламен Петков. Роден е в град Русе. Завършва информатика, а по-късно и предучилищна и начална училищна педагогика. Пише проза и поезия за деца и възрастни, като творбите му се отличават с жанрово разнообразие. Автор е на книгите „Престъпни, мисли“, „Голямата работа“ и „В гората необятна“, за която е канен да я представи в регионални библиотеки.

„В свят, в който трудно откъсваме децата от телефона и таблета, Пламък Искрен е намерил успешната формула – неговите герои също ползват телефон и таблет, ползват дори дрон в една от главите, но в същото време помагат в плевене на градина, в бране на череши. И не го правят с нежелание, защото дават и получават. Те са много живи, много реални, много будни деца. Не липсват и вкусотиите на баба. Името на баба Блага не е избрано случайно. Тя има блага усмивка, погледът ѝ предразполага“, споделя още началната учителка Искра Бухова.

Продължете с четенето

Казанлък

Съдът остави в ареста казанлъчанин, нанесъл побой на родителите си

Published

on

Районен съд – Казанлък взе най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо 28-годишния Б. Х., криминално проявен.

Мъжът е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 01.04.2024 г.  в гр.Казанлък е причинил леки телесни повреди на 59-годишен мъж и 56-годишна жена, негови родители, както и че на същата дата се заканил на баща си с убийство и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му.

Деянията са извършени в условията на домашно насилие.

Районен съд – Казанлък счете, че от събраните доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъпленията, в които е обвинен.Предишни криминални прояви и лошите характеристични данни дадоха основания на съда да приеме, че съществува реална опасност Б. Х. да извърши друго престъпление.

Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване или протестиране пред Окръжен съд – Стара Загора.

Продължете с четенето

Казанлък

Ефективно наказание за мъж, обиждал и заплашвал полицейски служители

Published

on

По силата на одобрено от Районен съд – Казанлък споразумение, 40-годишен мъж, ще търпи ефективно наказание в размер на пет месеца лишаване от свобода, при първоначален строг режим. От наложеното наказание ще бъде приспаднато времето, през което подсъдимият е бил с мярка за неотклонение „задържане под стража“, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата в Стара Загора.

Пред съда мъжът се е признал за виновен в това, че 15.01.2024 г. в гр.Казанлък е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. При извършване на проверка от полицейски служители, 40-годишният мъж отправил нецензурни думи и слизайки от автомобила, в който пътувал, изтръгнал с ръце задната му регистрационна табела, хвърлил я към единия полицай и го ударил, след което отправил закани, обиди и заплахи към полицейския екип, работещ по осигуряване на обществения ред.

Полицейските служители поискали от подсъдимия да представи лична карта или документ за самоличност, при което той проявил агресивно поведение.

В мотивите на решението съдът отбелязва, че деянието, извършено от подсъдимия по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и дързост и представлява опасен рецидив.

Одобреното споразумение е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.

Продължете с четенето
Реклама

Новини от Стара Загора

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com