Свържете се с нас

Казанлък

Днес се обсъжда Проект за бюджет и инвестиционна програма на Община Казанлък за 2017г.

Published

on

Община Казанлък кани гражданите на Казанлък на обществено обсъждане на проект за бюджет и инвестиционна програма на Община Казанлък за 2017г.

Заповядайте на 28.12.2016г., сряда, в 18,00ч. в залата на Културно-информационния център на Общината на ул.“Искра“№4, гр.Казанлък.

С проекта за приходите и разходите на Община Казанлък за 2017г. можете да се запознаете тук.

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха 49-годишен за фалшиво телефонно обаждане на телефон 112

Published

on

На 27.03.2024г., в 19:16ч., в РУ-Казанлък на тел.112 е получено злоумишлено телефонно обаждане, свързано с търговски обект в с. Ягода. На място незабавно е изпратен полицейски екип, извършена е проверка, не са намерени съмнителни предмети и вещи.

В резултат на проведените оперативно-издирвателни мероприятия на полицейските служители е установено лицето подало сигнала – 49-годишен криминално проявен мъж, който е задържан за срок до 24 часа.

В РУ-Казанлък е образувано бързо производство по чл.326, ал.1 от НК.

Продължете с четенето

Казанлък

Първа по рода си безплатна национална скринингова кампания за рак на дебелото черво започва в цяла България на 28 март

Published

on

Програмата „Заедно срещу рака на дебелото черво“ се разгръща като мащабна инициатива, която стартира през международния месец за борба с рака на дебелото черво. Впечатляващата с мащаба и общественото си значение кампания „Заедно срещу рака на дебелото черво“, инициатива на Фондация „Лъчезар Цоцорков“, вече е отворена за хората от цяла България. Програмата предоставя възможност за напълно безплатно лабораторно изследване, което може своевременно да сигнализира за коварното заболяване. Близо 6000 безплатни скринингови теста бяха направени в София по време на пилотната програма на Фондацията, която приключи миналата година. Инициативата беше подкрепена с експертизата на водещите специалисти в областта на онкологията и гастроентерологията – проф. д-р Галина Куртева, проф. д-р Панайот Куртев, проф. д-р Крум Кацаров и д-р Росица Кръстева. Липсата на ясно изразени симптоми в началните стадии на болестта води до късно диагностициране, когато шансовете за лечение значително намаляват. Именно поради тази важна особеност, ракът на дебелото черво е втората най-честа причина за смърт при онкологичните заболявания в България. Той е вторият най-често срещан рак при жените и трети по честота при мъжете в страната. В същото време, последните данни на ОИСР и ЕК показват, че България е единствената държава в Европейския съюз, в която се отчита увеличаване на смъртността от рак. Страната ни изостава ​ по отношение на превенцията, ранната диагностика, лечението и преживяемостта на пациентите с онкологични заболявания.

* Как ще се осъществява Националната програма „Заедно срещу рака на дебелото черво“: Програмата се провежда в съответствие с препоръките за скрининг в ЕС и ще бъде подкрепена с активна ​ информационна кампания в националните медии, както и с онлайн образователна кампания за специалисти. Скрининговото изследване, което представлява тест за окултни кръвоизливи, е бързо и абсолютно безболезнено, a досега беше възможно да се извърши чрез НЗОК само за хората с рискови фактори за развитие на болестта. В програмата имат възможност да се включат всички мъже и жени на възраст 50-74 г. Желаещите да се тестват трябва да предоставят фекална проба в една от над 300-те лаборатории в страната, част от партньорската мрежа на Програмата. В помощ на всички желаещи функционират безплатен национален номер 0800 202 80 и информационен сайт testvai.bg.

,,Причината да стартираме кампанията за скрининг е изцяло човешка и много лична – Фондацията е създадена именно в памет на покойния проф. Цоцорков, който не успява да се пребори с коварното заболяване. Ние знаем, че ключът към предотвратяването на рака на дебелото черво се крие в ранното откриване на болестта”, споделя Йоана Маринова, изпълнителен директор на Фондация „Лъчезар Цоцорков“. ,,С всяка наша стъпка ние се борим да променим и подобрим здравната система в България и да помогнем на хиляди хора и техните семейства. Сега, със старта на Националната скринингова кампания всеки човек, от всеки край на България ще има възможността да се тества безплатно и да се погрижи за здравето си”, добавя Елена Джамбазова, програмен директор “Здравеопазване” във Фондацията. Фондацията изказва сърдечната си благодарност към актьорите Теодора Духовникова и Захари Бахаров, които безвъзмездно участват в кампанията и дават гласност на тази така важна за обществото ни инициатива. Кампанията се провежда и със съдействието на Министерството на здравеопазването, а основен медиен партньор е Българското национално радио.

Продължете с четенето

Казанлък

Подменят осветлението в 14 казанлъшки села

Published

on

Община Казанлък ще кандидатства за отпускане на средства по процедура „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“ , Компонент 4 „Нисковъглеродна икономика“ на Националния план за възстановяване и устойчивост. Това реши на свое заседание днес Общинският съвет на Казанлък.

По програмата се предвижда предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за реконструкция и модернизация на система и за външно изкуствено осветление. Целта е повишаване на енергийната ефективност чрез технологично обновление и модернизиране на системите за външно изкуствено осветление, собственост на българските общини и подобряване на условията на живот на населението.

В рамките на проектното предложение на Община Казанлък по Процедура за подбор на проектни предложения „Рехабилитация и модернизация на общинска инфраструктура“ се предвижда да бъдат сменени осветителите на уличното осветление в 14 населени места -с. Голямо Дряново, с. Горно Изворово, с. Горно Черковище, с. Долно Изворово, с. Дунавци, с. Енина, с. Копринка, с. Кънчево, с. Овощник, с. Ръжена, с. Средногорово, с. Хаджидимитрово, с. Черганово и с. Ясеново. Предвидена е и модернизация на системите за управление на мрежата на уличното осветление в съответните населени места, чрез подмяна на старите табла за управление с нови. Броят, вида и техническите характеристики, както на осветителите, така и на таблата за управление на системите за външно изкуствено осветление, ще бъдат определени на база обследване за енергийна ефективност и работен проект, които са в процес на изготвяне и са задължителни за представяне на етап кандидатстване. Продължителността на изпълнение на проекта е до 15 месеца.

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха мъж, удрял жена си в Казанлъшко

Published

on

Задържаха мъж, удрял жена си в Казанлъшко, съобщиха от полицията.

На 27 март е получен сигнал от 41-годишната жена.

В село Бузовград 37-годишния ѝ съпруг ѝ е нанесъл удари.

По случая се води разследване.

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха 21-годишен мъж за притежание на метамфетамин

Published

on

На 22.03.2024г., в гр. Казанлък полицейски служители извършили проверка на 21-годишен мъж. Намерен е полиетиленов плик, съдържащ бяло кристалообразно вещество, за което изготвената експертиза установява, че е 4,05 грама метамфетамин. Образувано е бързо производство по чл. 354а, ал.3, т.1 от НК.

Мъжът е бил задържан за срок до 24 часа.

Продължете с четенето

Казанлък

Мира Добрева представи в Казанлък романа си „Светулки зад решетките“

Published

on

При голям интерес премина в Казанлък представянето на първия роман на журналиста Мира Добрева „Светулки зад решетките“. Събитието е част от програмата на 30-те Чудомирови празници и се състоя в Литературно-художествения музей „Чудомир“.

На представянето присъстваха директорът на музея Добрина Матова, представители на културни институти, на местната администрация и на фондация „Чудомир“, както и десетки гости от Казанлък и други населени места.

По време на представянето Мира Добрева разказа какво я е накарало да напише романа, как са изградени персонажите, как се е родило името му, а думите ѝ предизвикаха сълзи в очите на голяма част от публиката. Романът „Светулки зад решетките“ засяга темата за алкохолната зависимост и е вдъхновен от действителни събития. Тя отбеляза, че за нея е било неочаквано книгата да има такъв успех, тъй като самата тя не е писател. По думите ѝ дълго време е отлагала неговото написване, но в един момент е усетила, че трябва да го направи. Мира Добрева подчерта, че целта на романа не е да поучава и че той показва реалността, в която живеят болните от алкохолна зависимост.

Романът „Светулки зад решетките“ е нейната втора книга след „Столетниците – благословия или орисия“, който тя представи в Казанлък по време на Чудомирови празници през 2022 година. Тя коментира още, че в момента работи и върху други текстове.

БТА

Продължете с четенето
Реклама

Новини от Стара Загора

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com