Свържете се с нас

Казанлък

Да се съберем край коледната елха с „Добре ни дошли, Коледари!“

Published

on

Скъпи казанлъчани,
Елате на централния площад „Севтополис“ тази събота, 24-ти декември, 2016 г., от 11:00ч., само часове преди Бъдни вечер, за да си припомним заедно някогашните ритуали за празника!
Заповядайте на Фестивала на Коледарските състави на Община Казанлък „Добре ни дошли, Коледари!“.
Нека се съберем край коледната елха и заедно с нашите гости от Карлово и Калофер, с песни и танци да споделим традиционната народна благословия за Рождество Христово!
Обещаваме Ви подобаващо посрещане и добро настроение!
Очакваме Ви!

Пресцентър на община Казанлък

Казанлък

Официално откриха в Казанлък новата постоянна експозиция на къща музей „Ненко Балкански“

Published

on

Новата постоянна експозиция на филиала на Художествената галерия в Казанлък къща музей „Ненко Балкански“, озаглавена „Хронологии“ се опитва да представи нов поглед върху художественото наследство на автора. Това каза в интервю за БТА директорът на културния институт д-р Пламен Петров. Тя е официално открита и може да бъде разгледана от жители и гости на града.

От една страна, тя е поглед върху различните творчески фокусирания на Ненко Балкански, а от друга – върху израстването му като живописец през десетилетията, обясни д-р Петров. „Можем да се похвалим, че вече имаме един съвършено нов разказ за Ненко Балкански, който добавя нови и непознати нюанси, коригирани са и доста фактологични неточности“, посочи той. Експозицията представя над 20 творби на художника, които са подбрани много трудно, защото галерията в Казанлък съхранява повече от половината от художественото му наследство и притежава над 1200 негови произведения.

„Опитали сме се да покажем творби, които го представят в малко по-особена светлина, не в неговите традиционни проявления. Разбира се, показваме и един фрагмент от интересите и любопитството му към Казанлък, защото той неведнъж се връща и черпи вдъхновение от родния си град. Показан е и един цикъл от пейзажи, които илюстрират странстването му по света“, каза д-р Пламен Петров. Той отбеляза, че нещо, което се показва за пръв път в експозиция, са посмъртната маска и отливка на ръката на художника. За някои може би са леко плашещи като артефакт, но това е практика не само у нас, коментира директорът. Експозицията представя и част от вещите на художника, които са били в ателието му, включително материалите и инструментите, с които е работил. „Опитали сме се да покажем и част от житейския му път, включително раждането на децата му и двете големи женски присъствия в живота му“, посочи д-р Петров. Част от новата постоянна експозиция е и последната датирана и подписана от Ненко Балкански творба – един натюрморт с изсъхнали цветя. „Изглежда в него е побрано цялото му усещане за това, че краят настъпва. Много е интересно, че почти няма художници, които да не предусещат, че краят наближава и да не го уловят някак си в последната си работа. Поне за мен този натюрморт на Ненко Балкански е много ценно притежание на колекцията в града“, отбеляза д-р Пламен Петров.

Той каза още, че екипът на галерията работи по идеята за експозицията вече година и половина, а самата техническа работа по изпълнението и е отнела около три месеца. В края на миналата година спечелихме проект за реновиране на пространството и обновяване на осветителната система към Министерството на културата, напомни директорът и допълни, че постоянната експозиция на къщата музей не е обновявана от откриването и през 1991 година.

Предстои през май да бъде открита и новата постоянна експозиция в централната сграда на Художествената галерия в Казанлък, посочи още директорът й. Той напомни, че нова постоянна експозиция, озаглавена „Натрупвания“ беше открита и в другия филиал на културния институт къща музей „Дечко Узунов“. Стремим се да представяме на публиката един разказ за дейността на институцията отвъд онова, което се вижда. Първата постоянна експозиция представя именно дейността по натрупването на художествени колекции, обясни той. „В постоянната експозиция на Ненко Балкански „Хронологии“ се опитваме да покажем как подреждаме творбите във времето, как ги датираме, как се отнасяме и към другите процеси, които текат в света“, посочи д-р Петров. По думите му експозицията, която предстои да бъде открита в основната сграда, ще „говори“ за  това как се разказва, когато една колекция е натрупана, когато е вкарана в хронологични граници и проучена и как от това могат да се създават истории, които да вълнуват публиките, независимо по какъв начин.

В експозицията „Хронологии“ вървят няколко паралелни разказа, коментира д-р Пламен Петров. Единият е за живописеца и художник Ненко Балкански, а другият – за личността му.  Третият пласт засяга епохата и събитията, които се случват, докато Ненко Балкански живее и твори. „Това съотнасяне на един много частен микроразказ към големите процеси в световната история – политическа, технологична, история на изкуството, е изключително ценно, а от срещата с новата експозиция всеки може да вземе онова, до което е способен да достигне“, каза д-р Петров. Той изрази мнение, че експозицията е едно ново преживяване за публиката, което екипът ще продължи да надгражда.

От следващата година имаме намерение да добавяме към експозициите дигитално съдържание, като основната цел е да накараме публиката да продължи да се връща в пространствата, коментира още той.

Продължете с четенето

Казанлък

Съкращават 128 души от казанлъшко предприятие

Published

on

Предстои да бъдат съкратени 128 работещи в казанлъшкото предприятие „М+С Хидравлик“, потвърди прокуристът на фирмата Владимир Спасов. Причината за мярката е сериозен спад в поръчките за завода, който се занимава с производство на хидравлични системи.

Предприятието е и е сред най-големите работодатели в региона, а заявените пред Бюрото по труда съкращения представляват 10% от персонала, обясни Владимир Спасов.

„Съкращенията са резултат от започналия още през миналата година спад на икономическата активност в Европа. Опитахме за 3 месеца да работим с намалено за наша сметка работно време. Това е логичната мярка след изтичане на този срок. За съжаление в нашата страна няма механизми за компенсиране на предприятията при намаляване на поръчките“, каза Спасов. Той допълни, че при 30% спад на обема на поръчките, предприятието съкращава 10%  от служителите  си. Надеждите са след изтичане на срока на обезщетенията им за безработица, те отново да бъдат върнати на работа след като се извършат реорганизации във фирмата. bnr

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха 49-годишен за фалшиво телефонно обаждане на телефон 112

Published

on

На 27.03.2024г., в 19:16ч., в РУ-Казанлък на тел.112 е получено злоумишлено телефонно обаждане, свързано с търговски обект в с. Ягода. На място незабавно е изпратен полицейски екип, извършена е проверка, не са намерени съмнителни предмети и вещи.

В резултат на проведените оперативно-издирвателни мероприятия на полицейските служители е установено лицето подало сигнала – 49-годишен криминално проявен мъж, който е задържан за срок до 24 часа.

В РУ-Казанлък е образувано бързо производство по чл.326, ал.1 от НК.

Продължете с четенето

Казанлък

Първа по рода си безплатна национална скринингова кампания за рак на дебелото черво започва в цяла България на 28 март

Published

on

Програмата „Заедно срещу рака на дебелото черво“ се разгръща като мащабна инициатива, която стартира през международния месец за борба с рака на дебелото черво. Впечатляващата с мащаба и общественото си значение кампания „Заедно срещу рака на дебелото черво“, инициатива на Фондация „Лъчезар Цоцорков“, вече е отворена за хората от цяла България. Програмата предоставя възможност за напълно безплатно лабораторно изследване, което може своевременно да сигнализира за коварното заболяване. Близо 6000 безплатни скринингови теста бяха направени в София по време на пилотната програма на Фондацията, която приключи миналата година. Инициативата беше подкрепена с експертизата на водещите специалисти в областта на онкологията и гастроентерологията – проф. д-р Галина Куртева, проф. д-р Панайот Куртев, проф. д-р Крум Кацаров и д-р Росица Кръстева. Липсата на ясно изразени симптоми в началните стадии на болестта води до късно диагностициране, когато шансовете за лечение значително намаляват. Именно поради тази важна особеност, ракът на дебелото черво е втората най-честа причина за смърт при онкологичните заболявания в България. Той е вторият най-често срещан рак при жените и трети по честота при мъжете в страната. В същото време, последните данни на ОИСР и ЕК показват, че България е единствената държава в Европейския съюз, в която се отчита увеличаване на смъртността от рак. Страната ни изостава ​ по отношение на превенцията, ранната диагностика, лечението и преживяемостта на пациентите с онкологични заболявания.

* Как ще се осъществява Националната програма „Заедно срещу рака на дебелото черво“: Програмата се провежда в съответствие с препоръките за скрининг в ЕС и ще бъде подкрепена с активна ​ информационна кампания в националните медии, както и с онлайн образователна кампания за специалисти. Скрининговото изследване, което представлява тест за окултни кръвоизливи, е бързо и абсолютно безболезнено, a досега беше възможно да се извърши чрез НЗОК само за хората с рискови фактори за развитие на болестта. В програмата имат възможност да се включат всички мъже и жени на възраст 50-74 г. Желаещите да се тестват трябва да предоставят фекална проба в една от над 300-те лаборатории в страната, част от партньорската мрежа на Програмата. В помощ на всички желаещи функционират безплатен национален номер 0800 202 80 и информационен сайт testvai.bg.

,,Причината да стартираме кампанията за скрининг е изцяло човешка и много лична – Фондацията е създадена именно в памет на покойния проф. Цоцорков, който не успява да се пребори с коварното заболяване. Ние знаем, че ключът към предотвратяването на рака на дебелото черво се крие в ранното откриване на болестта”, споделя Йоана Маринова, изпълнителен директор на Фондация „Лъчезар Цоцорков“. ,,С всяка наша стъпка ние се борим да променим и подобрим здравната система в България и да помогнем на хиляди хора и техните семейства. Сега, със старта на Националната скринингова кампания всеки човек, от всеки край на България ще има възможността да се тества безплатно и да се погрижи за здравето си”, добавя Елена Джамбазова, програмен директор “Здравеопазване” във Фондацията. Фондацията изказва сърдечната си благодарност към актьорите Теодора Духовникова и Захари Бахаров, които безвъзмездно участват в кампанията и дават гласност на тази така важна за обществото ни инициатива. Кампанията се провежда и със съдействието на Министерството на здравеопазването, а основен медиен партньор е Българското национално радио.

Продължете с четенето

Казанлък

Подменят осветлението в 14 казанлъшки села

Published

on

Община Казанлък ще кандидатства за отпускане на средства по процедура „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“ , Компонент 4 „Нисковъглеродна икономика“ на Националния план за възстановяване и устойчивост. Това реши на свое заседание днес Общинският съвет на Казанлък.

По програмата се предвижда предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за реконструкция и модернизация на система и за външно изкуствено осветление. Целта е повишаване на енергийната ефективност чрез технологично обновление и модернизиране на системите за външно изкуствено осветление, собственост на българските общини и подобряване на условията на живот на населението.

В рамките на проектното предложение на Община Казанлък по Процедура за подбор на проектни предложения „Рехабилитация и модернизация на общинска инфраструктура“ се предвижда да бъдат сменени осветителите на уличното осветление в 14 населени места -с. Голямо Дряново, с. Горно Изворово, с. Горно Черковище, с. Долно Изворово, с. Дунавци, с. Енина, с. Копринка, с. Кънчево, с. Овощник, с. Ръжена, с. Средногорово, с. Хаджидимитрово, с. Черганово и с. Ясеново. Предвидена е и модернизация на системите за управление на мрежата на уличното осветление в съответните населени места, чрез подмяна на старите табла за управление с нови. Броят, вида и техническите характеристики, както на осветителите, така и на таблата за управление на системите за външно изкуствено осветление, ще бъдат определени на база обследване за енергийна ефективност и работен проект, които са в процес на изготвяне и са задължителни за представяне на етап кандидатстване. Продължителността на изпълнение на проекта е до 15 месеца.

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха мъж, удрял жена си в Казанлъшко

Published

on

Задържаха мъж, удрял жена си в Казанлъшко, съобщиха от полицията.

На 27 март е получен сигнал от 41-годишната жена.

В село Бузовград 37-годишния ѝ съпруг ѝ е нанесъл удари.

По случая се води разследване.

Продължете с четенето
Реклама

Новини от Стара Загора

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com