Свържете се с нас

Без категория

Ядосан сафари водач остави туристи на лъвовете

Published

on

Водач на сафари в Южна Африка бил толкова вбесен на немски турист, че извикал джип да го отдведе и най-демонстративно си тръгнал.

Водачът, който развеждал пеша туристи, търпеливо ги предупреждавал за дебнещите опасности, но изглежда, че един от тях отказвал да проумее риска, който крие буша.

След най-малко четири увещания водачът, най-накрая изгубил самообладание с немския турист, нахокал го и си тръгнал обиден.

Мъжът предупреждавал групата да пази тишина и да не се разделя, но немският турист го прекъсвал на висок глас. Инструктурът отново помолил за тишина, като в опитите да накарат непокорния турист да замъчи се включили и други от групата.

Германецът обаче ги игнорирал и се отправил към храсталака, където се предполагало, че се крие опасно животно. На моменти се чувало ръмжене на лъв.

„Напълно серозен съм. Няма преграда между вас и животните. Не се разделяйте дори и нещо да изскочи от храстите“, заявил водачът

Ник Дюринг от Кейп Таун, е споделил клип на едновременно смешната и страшна случка.

Видеото прекъсва и след това отново продължава с раздразнения водач, който крещи на английски и африканс на туристите да замълчат, защото в храстите има огромно животно.

Накрая с думите „ще докарат джип за вас, стойте тук“, инструкторът си тръгнал, оставяйки туристите да се отбраняват сами. Или както Дюринг отбелязва в коментар към видеото си: „Леля ми на сафари, оставена на лъвовете“

Дейли Мейл съобщава, че непокорния турист в крайна сметка е бил ескортиран извън резервата и че останалите туристи са се завърнали живи, здрави и с интересна история за разказване.

Без категория

Казанлък избра своята нова Царица Роза 2022 – Белослава Желева

Published

on

КМЕТЪТ НА КАЗАНЛЪК ГАЛИНА СТОЯНОВА: В КАЗАНЛЪК ЗАПОЧВАТ 119-ТЕ ПРАЗНИЦИ НА РОЗАТА, КОИТО СА ПОСВЕТЕНИ НА ЛЮБОВТА

Казанлък избра своята нова Царица Роза 2022 Белослава Желева от СУ“Екзарх Антим I“ тази вечер на сцената на Дом на културата „Арсенал“ измежду 26 претендентки за престижната титла. Подгласнички на Царица Роза 2022 станаха Тереза Павлова от Национално училище по приложно изкуство и дизайн „Акад. Дечко Узунов“ и Габриела Петкова – Професионална природо-математическа гимназия „Никола Обрешков“. Конкурс – спектакълът бе предаван на живо, за да достигнат емоциите от цветната вечер до повече публика. „Обещавам да нося короната с достойнство и отговорност! Благодаря за високата чест!“, пое ангажимента си към казанлъчани новата царица.

Може да бъде изображение с 3 души, изправени хора, седнали хора и текст, който гласи 'CH 4Ka 2022 20'

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова първа поздрави отличените момичета: „Царица Роза събира в себе си вечността с младостта и красотата.“, посочи тя и поздрави родителите с прекрасните създания. Галина Стоянова припомни, че празниците са завещани от предците преди повече от сто години и отбеляза предизвикателствата пред абитуриентките с бъдещото им образование, въпреки които те са приели още едно с участието в конкурса. „Бъдете все така здрави и амбициозни и преследвайте мечтите си, както го направихте тази вечер!“, пожела Кметът на Казанлък към младите момичета.

Може да бъде изображение с 5 души и изправени хора

Галина Стоянова обяви: „Започват 119-те Празници на розата в Казанлък. Те ще бъдат свободни, великолепни, с радостни сърца, с гости от близо и далеч, посветени на любовта!“. Високопоставеното жури бе председателствано от казанлъшкия художник Петър Бояджиев. Отдавна той работи в Канада, но е високо ценен сред българската публика със своите дигитални графики и живопис. В родния си град Петър Бояджиев е организатор на утвърденото международно събитие МИНИПРИНТ, в което традиционно участват графици от цял свят.

Осемчленното жури за избора на Царица Роза 2022 бе в състав: аташето по културните въпроси на Посолството на Япония у нас Тае Хигаки, Царица Роза 2007 Лора Георгиева, основателят на фондация „Нашият дом е България“ арх.Пламен Мирянов, Директорът на Исторически музей „Искра“ д-р Момчил Маринов, директорът на Художествена галерия – Казанлък Пламен Петров, Владимир Чучумишев – ръководител на направление „Образование и квалификация“ в „Арсенал“АД, директорът на Литературно-художествен музей „Чудомир“ Добрина Матова и директорът на Музея по фотографията Стефан Папукчиев.Яркото присъствие на Руслан Мъйнов и неговите изпълнения зарадваха и забавляваха и публиката, и участничките в конкурса. Очарован от тяхната хубост той благодари на момичетата за красотата.

Девойките дефилираха в три кръга: със спортно облекло, фолклорни костюми и официални вечерни тоалети. Още в първия кръг демонстрираха гъвкавост и елегантност с танци в различни стилове.Освен многото цветя и подаръци от Кмета Галина Стоянова и местния бизнес, който всяка година спонсорира събитията в празничната програма, традиционно, Царица Роза поема ангажимент да гостува в братските градове на Япония – град Фукуяма, префектура Хирошима на Празника на розата там и град Мунаката, префектура Фукуока, където ще се проведе Световен български фестивал. Аташето по културните въпроси на Посолството на Япония у нас Тае Хигаки връчи на Царица Роза 2022 Белослава Желева билети и цветя.

Празничната атмосфера на вечерта бе обогатена от изпълненията на Балетна школа „Па Де Кре“ – Стара Загора с ръководител Кремена Костова, Балетна формация „Дива Денс Клуб“ към Общински детски комплекс „Свети Иван Рилски“ с ръководител Анаида Дадашова и хореограф Теодора Василева, Балетен танцов център „Грация“ с ръководител Алла Ангелова и хореограф Юлияна Ангелова.Със забележително доверие се отнесоха към участието в конкурса тази година абитуриентките на Казанлък. 26 млади момичета демонстрираха, че застават над дребнотемието и злобливите коментари и смело и всеотдайно преминаха подготовката си за царската корона по програмата „Пътят към короната“.

Царският път и благородната надпревара допринасят за умението им да вървят гордо, уверено, усмихнато към всяка своя мечта. Те създават нови приятелства и отварят нови врати. През цялото време и до сцената кандидатките за короната бяха подготвяни от екип, който да спомогне по-доброто им присъствие на сцената: коафьорът Стенли Нанчев, директорът на Музея по фотография Стефан Папукчиев и инструкторът по зумба Гергана Начева. Конкурсът за Царица Роза и Празникът на розата в Казанлък са първите организирани в България. Над 110-годишната традиция се заражда в края на XIX и началото на XX век насред възстановяването на страната след Освобождението.

През далечната 1903 година казанлъчани правят празник на младостта и милосърдието, отдават почит на българската маслодайна роза и трудолюбието на розопроизводителите. През годините празникът и изборът на Царица Роза се превръщат в най-дългоочакваното събитие. Конкурс-спектакълът запазва обичта към българската неподправена хубост на младите девойки и остава неподвластен на капризите на модата, за да тачи естествените черти, осанка, походка и очарование на младото българско момиче.

По инициатива на Кмета Галина Стоянова, започнала през 2014 година, още в първия й мандат, уникалният Празник на розата в Казанлък получи патент за регистрация на 19 април 2021 година. Така се увенчаха с успех нейните дългогодишни усилия да защити репутацията на красивата традиция в Долината на розите и на тракийските царе, с която местните жители се гордеят. Патентът затвърждава правото на Община Казанлък да организира празнични събития, посветени на обичта към Роза Дамасцена и местния поминък. С избора на Царица Роза 2022 Казанлък се превръща в център на красотата и младостта за близо месец.

Празничните събития преплитат култура, история, изкуства, атракции и традиции като розобер и розоварене, за да отговорят на различните вкусове на посетителите. Кулминационните дни предстоят в началото на месец юни, когато новата Царица Роза 2022 ще бъде коронясана от миналогодишната Царица Александра Хаджихристова. Царица Роза 2022 Белослава Желева ще бъде орисана да изпълнява мисията на добър стопанин и посланик на Казанлък пред България и света. Церемонията по коронясване ще се състои вечерта на трети юни, а на пети юни, в неделния ден, предстои най-очакваното празнично дефиле – „Усмивки и цветя“.

Продължете с четенето

Без категория

Почистват „ Храм „Св. вмчк Георги Победоносец“ в с.Енина

Published

on

На 30.04.2022 г. /събота/ в„ Храм „Св. вмчк Георги Победоносец“ с.Енина ще се извърши пролетно почистване на двора , като призоваваме жители да се включат в мероприятието. Хора които имат желание да се включат в почистването,да си носят лозарска ножица,мотика,копачи,права лопата и добро настроение!

Почистването ще започне в 09:00ч., съобщиха от кметството.

Продължете с четенето

Без категория

Празник е! Имен ден имат всички с хубавите имена…

Published

on

На днешния 26 август православната църква почита паметта на светите мъченици Адриан и Наталия. Те живели по времето на император Максимиан, известен като жесток гонител на християните.

Легендата разказва, че

войниците на Максимиан намерили в една пещера повече от 20 човека, които твърдо отстоявали своята вярва, войниците ги вързали и отвели при Максимиан, който опитал всичко за да ги склони да се откажат

На изтезанията станал свидетел Адриан,

глава на преторията, знатен и богат човек, близък с императора. Той бил езичник и много се впечатлил от необяснимото за него търпение на християните.

Адриан започнал сам да ги разпитва какво ще получат от своя Бог за тяхното страдание. В разговора с мъчениците, Божията благодат се докоснала до добрата душа на Адриан. Слушайки ги, той разбрал божествената истина, казал на писарите като записват осъдените на смърт да запишат и неговото име, заедно с имената на мъчениците, защото и той повярвал в техния бог Христос и с радост искал да умре за него.

Тази постъпка не останала ненаказана. Императорът заповядал да го оковат във вериги и да го отведат в тъмница, където били затворени останалите мъченици.

Адриан имал млада жена – Наталия, която изповядвала християнството.

Когато научила за мъченията, на които бил подложен любимият ѝ, тя побързала да отиде при него в тъмницата, за да му даде сили. Наталия прислужвала на мъчениците, грижела се за християните, а скоро след кончината на мъжа си и тя се споминала, като заспала вечния си сън до неговия гроб.

Днес имен ден празнуват хората с техните имена, както и кръстените Адриана, Адриян, Адрияна, Наташа, Натали.

Името Наталия идва от латински означава родна, рождена, Адриан идва от името на древен град в северна Италия, дал името на Адриатическо море.

Продължете с четенето

Без категория

ГДБОП предупреждава за измамни обяви в интернет

Published

on

ГДБОП предупреждава за измамни обяви в интернет, основно в социална мрежа Фейсбук (Facebook), които „предлагат“ заеми от името на чужди банки.

Комуникацията с потенциалните жертви на измамата се води първоначално чрез чат приложението на Фейсбук (Facebook), а в последствие през Уотсап (Whatsapp) и Вайбър (Viber).

Измамниците използват основно телефонни номера с код +33 (Франция), но са засичани и други, включително един български номер.

В хода на комуникацията измамниците се представят за директори и служители на чужди банки и изпращат снимки на чужди документи за самоличност, за да звучат по-убедително.

Експертите от отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП напомнят на гражданите да проявяват изключителна бдителност и в никакъв случай да не предоставят лични данни.

Продължете с четенето

Без категория

„Розова долина“ отстъпи при гостуването си с 2:3 в Несебър

Published

on

Съставът на „Розова долина“ Казанлък загуби гостуването си в Несебър на местния едноименен тим с 2:3 в пореден двубой от Югоизточната „В“ група.

Гостите имаха инициативата в началото на мача и поведоха, но куп съдийски отсъждания във вреда на казанлъчани обърнаха развоя на срещата в полза на домакините.

„Началото на мача бе добро. Поведохме в резултата, но постепенно липсата на достатъчно резерви и възможности за ротация, както и съдийски отсъждания си казаха думата и загубихме с 2:3. Само 14 души имахме в наличност, заедно с резервите за този двубой, така че нямахме голям избор на състезатели. Сега ни предстои отложена среща на 5 май в Смолян срещу „Родопа“. Надявам се да направим добър мач и си възвърнем самочувствието със силна игра и спечелим нещо в третото ни поредно гостуване. Натрупа се доста умора, като за кратък период от време това ще ни бъде трета среща. Вярвам в момчетата и достойното представяне в Смолян“, заяви наставника на казанлъчани Атанас Апостолов. БНР

Продължете с четенето

Без категория

Над 80 подрастващи са жертви на престъпления в Старозагорско за година

Published

on

493 малолетни и непълнолетни лица за извършени от тях противообществени прояви и престъпления, са били водени на отчет в детските педагогически стаи в Старозагорско през изминалата година. В сравнение с 2019 г. броят им намалява с 29, или с 5.6%.

За извършени противообществени прояви са преминали 338 малолетни и непълнолетни като момчетата са 276, или 81.7%, а момичетата – 62, или 18.3%.

В структурата на противообществените прояви по видове най-голям е броят и делът на преминалите през детските педагогически стаи за бягство от дома (от вкъщи), от специализирана институция или от социална услуга от резидентен тип – 57 лица, или 16.9%; непристойно и/или хулиганско поведение на обществено място – 29 лица (8.6%); повреждане на обществена и/или частна собственост – 29 лица (8.6%); прояви на насилие и агресия – 20 лица (5.9%).

Подрастващите, преминали през детските педагогически стаи за извършени престъпленияса 273 като кражбите на имущество са най-разпространените престъпления. Извършители на кражби са 158 лица или 57.9%.

Регистрираните, които са пострадали от престъпления, са 83 лица на възраст 8 – 17 години, от които 27 (32.5%) са момичета.

През 2020 г. местните комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в област Стара Загора са образували 345 възпитателни дела, като 247 (71.6%) от тях са образувани по предложение на  органите на прокуратурата. Броят на решените дела е 306.

Комисиите са наложили 416 възпитателни мерки на 275 лица на възраст от 8 до 17 години за извършените от тях 376 обществено опасни деяния.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com