Свържете се с нас

Казанлък

Шеф от „Хонда“ се върна след 33 години в Казанлък за Празника на розата

Published

on

Йошиуки Курачи от Токио, изпълнителен директор на марката „Хонда”, е женен за българка. Тази година за втори път присъства на Фестивала на розата. За първи път е бил в Казанлък преди 33 години. Той твърди, че празникът много се е променил днес: „Целият град е в миризмата на рози. Най-много ме впечатли, че когато влязохме в град Казанлък на улиците между платната има градинки с рози. Хората са много любезни, чувстваме гостоприемството”.

Бен от Хонг Конг за първи път присъства на розобер. „Харесва ми пейзажа, харесва ми въздуха с уханието на рози”, споделя той. Ким, също от Хонг Конг, е дошла в България специално за Празника на розата: „Научих за празника от моя приятелка, която е женена за сърбин. Много ми харесва атмосферата тук. Жените и розите са много красиви. Смятам да поканя приятелите си от Хонг Конг да дойдат да го видят”. Антъни от Южна Африка пък е силно впечатлен от България и иска да си намери жена българка: „Българките са много красиви, различни са от южноафриканките“.

Тази година Празника на розата се проведе на 3, 4 и 5 юни. Хора от цялата страна и чужбина се стекоха за да присъстват на този уникален и единствен по рода си фестивал.

Прелестта на омайното цвете се допълва от изкуства, докосващи душата и традиции, препълващи сърцето. През целия месец юни гостите на празника могат да се насладят на множество изложби, концерти, танци на открито, а почитателите на виното розе имаха възможността да дегустират подбрани винарски изби от региона.

Друго цвете, което краси града е така наречената Царица Роза. Тя е емблематична за фестивала. В конкурса за избирането й участват само абитуриентки от града, а тяхната младост и естествена красота се асоциират с уникалността на казанлъшката маслодайна роза. Тази година Царица роза беше 18-годишната Йоанна Шишкова от Националната художествена гимназия „Академик Дечко Узунов”.

Първият фестивал на розата в Казанлък се е провел преди точно 50 години през 1966г. От тогава до ден днешен всяка година се чества уникалната по рода си казанлъшка роза.

Една красива легенда разказва, че много отдавна в далечна Персия починала любимата жена на шаха, от която той имал прелестна дъщеря. След една славна битка шахът решил да построи джамия с минаре, толкова високо, че от върха му да се вижда цялата розова градина. Но такъв майстор в царството му нямало. Явил се един млад странник от България и започнал градежа. Скоро се открила гледка към градината, а ароматът на розите му дали неподозирани сили. На сутринта момъкът вече виждал цялата градина, а в нея той съзрял прекрасната дъщеря на шаха, която беряла розов цвят и нежно пеела. Тя също го видяла и смелият зидар завинаги останал в сърцето на девойката. На третия ден джамията била готова и дошло време за наградата. Момъкът поискал ръката на момичето, но шахът, обезумял от гняв, го хвърлил в тъмница. Но владетелската дъщеря не признала волята на баща си. През нощта тя освободила момъка и заедно побягнали към неговата страна. За спомен от родината си тя взела един розов храст. Пътят обаче се оказал тежък за крехката девойка и силите я напуснали. Преди да издъхне тя дала на момъка розовия храст и му казала да го засади в родината си, в памет на тяхната любов. Сломен, младежът се върнал в страната си и засадил царственото цвете в прекрасната долина в сърцето на България. И това било началото на казанлъшката маслодайна роза.

По време на фестивала се организират традиционни розобери в плодородните розови градини на казанлъшките села Ръжена, Кънчево, Розово, Горно Изворово, Горно Черковище и Енина. Розоберачки в народни носии, групи за автентичен фолклор и танцови състави огласят градините и посрещат гостите на празника.

Друг акцент на Празника на розата е карнавалното шествие в центъра на града. През годините то се е превърнало в пищен карнавал и е главното събитие от Фестивала на розата. В него дефилират над 3000 участници от града на розите и чуждестранни гости. Представят се международни фолклорни ансамбли с традиционни носии, мажоретни състави, театрални групи и спортни школи. Шествието се предвожда от Царица роза и нейните подгласнички. Целият град ухае на розов цвят. Казанлъшкото шествие е най-големият ежегоден уличен карнавал в България.

Тази година беше открит и единствения по рода си музей, посветен на маслодайната роза. Той проследява 350-годишната история на българското розопроизводство. Музеят беше открит от министър-председателя на България Бойко Борисов./trud

Продължете с четенето

Казанлък

Черганово посреща гости на фестивала „От Лазаровден до Гергьовден

Published

on

За втора година в казанлъшкото село Черганово ще се проведе националният фестивал „От Лазаровден до Гергьовден“. Организатор е местното читалище „Антон Страшимиров“ с подкрепата на Кметство Черганово и Община Казанлък.

„Тази година фестивалът ще се проведе навръх Цветница – 28 април. Освен музикалната и танцовата програма ще има и занаяти – потомствени калайджии, дърворезбари, както и кулинарна изложба“, съобщи за Радио Стара Загора секретарят на читалището в Черганово – Петър Байнов.

„Целта на фестивала е да се популяризира българския музикален и танцов фолклор, а условието е едно от изпълненията да бъде от пролетния обреден цикъл. Тричленно професионално жури с председател тракийската певица Дарина Славчева ще оценява участниците „, информира Петър Байнов.

Тази година се навършват 115 години от създаването на НЧ „Антон Страшимиров“. Подробности за честванията и за произхода на името Черганово разказа читалищният секретар:

„Читалището е основано през 1909 г. от няколко местни черганци и се е помещавало в плевня. Новата сграда е построена 1990 г. Годишнината ще отбележим през м. октомври, около Петковден, когато е празника на селото. Името Черганово произлиза от един керван селяни от съседното село Тулово, които са карали своите биволи по река Тунджа между двете села. Те са прали черги в реката. Наричали са ги „чергари“ и от там идва името Черганово“. БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Казанлък разработва проектни предложения за развитие на паметника „Бузлуджа“ и зоната около яз. „Копринка“

Published

on

Община Казанлък разработва проектни предложения за развитие на Индустриалната зона, зоната на язовир „Копринка“ и на паметника „Бузлуджа“. Това съобщи за Радио Стара Загора Веселина Димитрова – главен експерт „Стратегическо планиране“. В концепцията са заложени 16 проектни предложения, които се изпълняват с 15 партньори.

Първият приоритетен проект е развитие на Индустриалната зона в Казанлък. Той включва изграждане на довеждаща техническа и инженерна инфраструктура, в това число транспортна свързаност, ВиК, електрическа инфраструктура, коментира Веселина Димитрова. Вторият приоритетен проект в интегрираната концепция е развитие на туристическия потенциал на язовир „Копринка“. Целта е развиването на приключенския и активен туризъм.

„Там е заложено обособяване на велосипеден парк, изграждане на воден център, обособяване на горски веломаршрути, закупуване на сцена и оборудване с цел популяризиране на Празниците в Долината на тракийските царе“

Третата приоритетна зона, определена от екипа на администрацията, е паметникът „Бузлуджа“. В нея общината си партнира с областния управител на Стара Загора и с Фондация „Проект Бузлуджа“. Заложените мерки са 3, обясни Веселина Димитрова:

“ Изработване на цялостен идеен проект, изработване на работен проект и строително-монтажни работи за покривната конструкция“

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха млад мъж, заплашвал майка си в Казанлък

Published

on

Задържаха 21-годишен мъж, заплашвал майка си в Казанлък, съобщиха от полицията.

На 17 април е подаден сигнал от 53-годишната жена, че синът ѝ я е заплашвал.

По случая се води разследване.

Продължете с четенето

Казанлък

Розоберът в страната подранява заради топлата пролет

Published

on

Кампанията по прибиране на розовия цвят в страната тази година ще подрани и се очаква да стартира още в първите дни на май. Това разкри за Радио Стара Загора Зара Клисурова от Националния клонов съюз на розопроизводителите. Сухата и топла пролет е основната причина за очаквания по-ранен старт на розобера. Клисурова подчерта, че необичайно високите температури се отразяват неблагоприятно на маслодайните насаждения. По думите ѝ, ако топлото време се запази в следващите седмици, това ще даде негативно отражение върху добива на розов цвят.

Очакваната изкупна цена за килограм розов цвят през настоящата кампания се очаква да варира в миналогодишните граници от 3,60-4лв. за килограм. Според Зара Клисурова тези нива не устройват стопаните, тъй като разходите за отглеждането на маслодайната култура са скочили в резултат на увеличението при торове, препарати и горива. Производителите на розов цвят са постигнали съгласие в настоящия розобер да бъдат плащано по 1,50лв. за килограм набран цвят на берачите. Зара Клисурова обаче изрази опасения, че тази договорка може и да не бъде спазвана от самите стопани.

Розопроизводителите очакват през следващата седмица изплащането на т.нар. „украинска помощ“, която беше договорена след протести при кабинета Денков.

Продължете с четенето

Казанлък

Събират се средства за специализирана люлка за децата в инвалидни колички в Казанлък

Published

on

Тази вечер от 18:00 часа в Народно читалище „Искра“, гр. Казанлък ще се състои благотворителен концерт „Да играем заедно“. Входът за събитието ще струва 10 лв. Събраните средства ще бъдат използвани за закупуването на специализирана люлка за децата в инвалидни колички, която ще бъде монтирана в парк „Розариум“. Това каза за радио Стара Загора Янко Янков – председател на обществения съвет на Основно училище „Кулата“ – организатор на инициативата.

Концертът е част от проекта „Различните деца на България“ и е продължение на кампанията, която стартира с кулинарен коледен базар през месец декември 2023г.

Люлката, която е в основата за благотворителната инициатива, е единствена по рода си и уникална за България, тъй като дава реална възможност на децата в инвалидни колички да изградят увереност, да се адаптират към детската площадка, играейки на едно място с останалите, допълни още Янко Янков. Необходимата сума за нейното закупуване 8 460 лева. До момента организаторите са събрали близо 4 000 лева.

В Народно читалище „Искра“ ще има поставена кутия за дарения, където всеки може да остави допълнителна сума. Може да се дари по банков път, по сметка на Фондация „Можем заедно“. IBAN: BG15FINV91501217270025 – основания „люлка Казанлък“.

 

Продължете с четенето

Казанлък

Обсъждат обходен път на Казанлък

Published

on

В Казанлък се проведе обществено обсъждане на идейния проект за бъдещ обходен път, който да изведе трафика от града. Новата инфраструктура е свързана и с продължението на бъдещия тунел под Шипка. Пътят ще е дълъг 4,5 км и ако получи финансиране ще бъде изграден по програма „Развитие на регионите“.

Бъдещият обход на град Казанлък трябва да свържe два първостепенни пътя – Подбалаканския и Габрово-Казанлък.

Николина Чапанова – член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ представи лично подготвеният идеен проект.

Беше посочено, че изграждането на обходен път на град Габрово и перспективата за строителство на тунел под връх Шипка ще привлече допълнителен трафик по направлението на I-5, което прави належащо изграждането на обходен път на гр. Казанлък.

Чрез изграждането на обхода ще се изведе тежкотоварния трафик от града, напомни ресорният зам.-кмет Даниела Коева.

Тя добави, че пътя ще започва край Крънско ханче и ще извежда трафика до Подбалканския път край една от отбивките за село Копринка.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com