Свържете се с нас

Без категория

Шефът на Apple дава цялото си състояние за благотворителност

Published

on

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук планира да даде цялото си състояние за благотворителност. Кук смята да си запази само средствата, които ще са му необходими за образованието на 10-годишния му племенник, стана ясно от думите на бизнесмена, който даде интервю за сп. “Форчън”.
Според оценката на изданието, общата стойност на активите, притежавани от Кук надхвърля 800 милиона долара. Тим Кук възнамерява да предостави средствата за борба с разпространението на СПИН, за цели, свързани със защитата на правата на човека, както и за реформиране на имиграционната система в САЩ.
Кук заявява пред списанието, че вече е започнал, без много шум, да дарява средства, но иска да разработи систематичен подход към филантропията, а не само от време на време да пише чекове.

Без категория

Данъчните облекчения за деца чрез работодател се ползват до края на годината

Published

on

До края на декември работниците или служителите трябва да представят необходимите документи пред своите работодатели по основното трудово правоотношение, ако искат чрез тях да ползват данъчните облекчения за деца.

Две са декларациите за ползване на данъчното облекчение – за деца по чл. 22в и данъчното облекчение за деца с увреждания по чл. 22г от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ). Отпадна изискването за представяне на писмена декларация от другия родител, че той няма да ползва данъчното намаление. Дадена е възможност двете облекчения – за деца и за деца с увреждания, да се ползват от двамата родители, когато доходите на единия не са достатъчни, за да ползва облекченията в пълен размер. В тези случаи разликата може да се ползва от другия родител чрез подаване на годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ.

Чрез работодател могат да се ползват и други видове данъчни облекчения, припомнят от приходното ведомство.

Данъчните облекчения не могат да се ползват чрез работодателя, ако родителят не е декларирал, че няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения, или че ще подава годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ. Най-лесният начин да се проверят задълженията към бюджета е като се направи справка чрез портала за електронни услуги на НАП, достъпни с персонален идентификационен код (ПИК), който може да се получи във всеки офис на приходната агенция.

Данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания за 2020 г. могат да се ползват по два начина.

Първият начин е чрез работодателя по основното трудово правоотношение, който е задължен да извърши годишно облагане на доходите от трудови правоотношения на съответното лице, в срок до 31 януари 2021 г. В този случай е необходимо работникът или служителят да предостави на работодателя си декларацията по чл. 22в, ал. 8 от ЗДДФЛ (за данъчното облекчение за деца) и/или декларацията по чл. 22г, ал. 7 от ЗДДФЛ (за данъчното облекчение за деца с увреждания), както и останалите необходими документи, в срок от 30 ноември до 31 декември 2020 г.

Вторият начин за ползване на данъчно облекчение е с подаване на годишната данъчна декларация за 2020 г. – до 30 април 2021 г. Към годишната данъчна декларация се прилага и съответния образец на декларация за облекчение за деца, като е необходимо към датата на подаване на годишната декларация в приходната агенция, родителят да няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения.

Данъчните облекчения за деца с увреждания дават възможност сумата от годишните данъчни основи да се намали с 2000 лв. за отглеждане на дете с 50 или с над 50 на сто вид и степен на увреждане. Към формуляра се прилага копие от валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК, припомнят от НАП.

Данъчното облекчение за деца (по чл. 22в от ЗДДФЛ) намалява сумата по годишната данъчна основа в зависимост от броя на децата: с 200 лв. за едно дете до 18 г.; с 400 лв. – за две деца; или с 600 лв. за три или повече деца, ненавършили пълнолетие.

Продължете с четенето

Без категория

Продължава набирането на преброители в Казанлък

Published

on

Една седмица остава до крайния срок за набиране на преброители и контрольори за предстоящото през януари и февруари 2021 г. Преброяване на населението и жилищния фонд.

До 30 октомври кандидатите трябва да подадат заявление по образец в общината, в която искат да бъдат наети. Документите за кандидатстване ще може да бъдат изтеглени от сайта на Преброяване 2021 (линк към документите) и в сайтовете на общините.

Към момента в страната са набрани 44% от необходимия брой преброители и 53% контрольори.

В област Стара Загора ще бъдат необходими 1010 Преброители и 256 контрольори. Към момента заявление са подали 404 кандидати за преброители и 113 – за контрольори.

В община Гурково е достигнат необходимия брой преброители. Достатъчен брой контрольори има в общините Гурково и Гълъбово.

Не достигат преброителите в населените места на общините Казанлък, Опан, Стара Загора и Чирпан.

и ще варира в зависимост от спецификата на преброителните му участъци – брой сгради, жилища, лица, електронно преброени, като в периода 1 – 15 февруари 2021 г. един преброител би могъл да изработи средно около 400 лева за един преброителен участък при 50% електронно преброени.

Това означава, че ако преброителят поеме преброяването на 3 участъка, неговото заплащане може да достигне над 1000 лв.

При предстоящото преброяване за цялата страна ще бъдат ангажирани над 23 000 преброители и около 6000 контрольори, които ще преминат специални обучения и ще подпишат декларация за опазване на статистическата тайна на получената информация.

Най-подходящи са хора, които имат поне средно образование, занятие в икономическата и финансовата сфера, с технически познания и практикуващи социални дейности и администрация, както и студенти. Разбира се, трябва да бъдат комуникативни. Преброителите ще имат право да посещават домакинствата от техния преброителен участък от 8.00 сутрин до 20.00 часа вечер, включително събота и неделя. Те сами ще определят „работното си време“, важно е да съберат информацията от преброителния си район. Преброителите ще се легитимират със служебна карта, издадена от НСИ.

Продължете с четенето

Без категория

ТРИ ДНИ УЧЕБНИ СТРЕЛБИ НА УЦ“ТЮЛБЕ“ ОТ УТРЕ

Published

on

Три поредни дни ще се провеждат учебни стрелби на Учебен център „Тюлбето“ от утре през месец октомври. От Щаба на Военно формирование 22180 – град Казанлък информират за тренировки на 14, 15 и 16 октомври 2020 г. от 08,00ч. до 17,00ч.

Военните напомнят, че за посоченото време в района около полигона важат ограничения за движение на хора, животни и машини, а на нарушителите ще бъде търсена съдебна отговорност на основание чл.389, ал.1 от Наказателния кодекс.

Пресцентър Община Казанлък

Продължете с четенето

Без категория

Въвеждат предмет “Гражданско образование” в 11-ти клас за пръв път от новата учебна година

Published

on

Предметът гражданско образование се въвежда в 11. клас за първи път от тази учебна година. За разлика от другите предмети, гражданското образование обединява в себе си знания от различни науки: право, социология, политически науки, история, икономика, философия и др.

Авторите на учебника на “Просвета” по този предмет съзнателно са си поставили за цел уроците да се отнасят към съвременни български реалии, да повдигат актуални и остри за България, Европа и света въпроси, да са близки до всекидневния опит на съвременните български младежи и да са написани на разбираем за тях език. Сред темите, разглеждани в учебника, са проблемът с фалшивите новини и как да те да бъдат разпознавани, гражданските протести, както и ученическите протести за климата.

Оценителите на Министерството на образованието и науката (МОН), одобрили учебника, изтъкват следните негови достойнства:
* сложни научни понятия са обяснени на много ясен и разбираем за учениците език;
* всяко ново понятие се разглежда във взаимовръзката му с въведените преди него понятия;
* плурализъм на гледните точки към всяко ново понятие;
* новите знания са въведени чрез актуални примери от съвременния живот, познати и разбираеми за учениците.

Авторите са прецизно балансиран колектив от доказани професионалисти: университетски преподаватели, гимназиален учител по история и философия и представител на неправителствена организация, съобщават от “Просвета”.

Продължете с четенето

Без категория

Издирват се близки в Казанлък на пострадала 85-годишна жена, паднала на улицата в Стара Загора

Published

on

Общинският съветник в Стара Загора Янко Янков, издирва близки на пострадала 85-годишна жена, паднала на улицата в Стара Загора. Пред Янков жената заявила, че има син, който живее в Казанлък, но няма телефонния му номер.

За връзка с възрастната жена Янков предоставя своя личен номер: 0887 364 444.

Публикацията на общинския съветник бързо се разпространи в социалните мрежи, като целта е тя да достигне и до близките на жената. Ето какво написа той в своя профил във фейсбук:

„Имам нужда от помощ. Тази жена се казва баба Тана, на 85 години. Падна пред “Кенди кафе” и се заби с главата на плочките. В резултат, на което ѝ се поду носа и ѝ потече кръв – според мен е счупен. Също така и главата и се зачерви лошо.

Изправих я жената и я сложих да седне на пейката. Дадох ѝ вода и лед да си наложи на носа. Извиках и Бърза помощ. Жената живее сама и каза, че има син, който живее в Казанлък, но няма номер да му звъннем.

Ще я приемат в болницата сигурно под наблюдение, моля за информация как да издирим нейни близки. Дадох си телефона на доктора от линейката и очаквам да ми звъннат да не я пуснат сама да се прибира.

Оставям и телефон за контакт с мен: 0887364444.”

Продължете с четенето

Без категория

Редица творчески проекти, ще бъдат реализирани в Алиоловата къща от ОТ„Любомир Кабакчиев“

Published

on

Общински театър „Любомир Кабакчиев“ подготвя редица творчески проекти, които ще бъдат реализирани в Алиоловата къща, в летните месеци, каза за Радио „Фокус“ директорът на театъра Димитър Кабаков. Това пространство е отдадено на театъра от Община Казанлък и там той играе своите представления в продължение на вече четири сезона.

„Освен нещата, които ние ще предложим на казанлъшката публика – стари и нови проекти, колеги от цялата страна проявяват интерес и предполагам, че това лято ще имаме доста по-наситен културен живот в Алиоловата къща“, подчерта Кабаков. Във връзка с проявения от страна на зрителите интерес към стари постановки на театъра, предстои да бъдат реализирани вечери с прожекции в Алиоловата къща, на някои от емблематичните спектакли на казанлъшкия театър, като в програмата ще бъдат включени и такива още от неговото основаване. По съвместни проекти работят Т “Любомир Кабакчиев“ и Исторически музей „Искра“. Те са съсредоточени върху използване на откритото пространство в Етнографския комплекс , където идеята е да бъдат представяни казанлъшки теми, като например, „Мамино детенци“ на Любен Каравелов, част от чудомировите герои, по-кратки форми в зависимост от нуждите на туристическия поток. В афиша на театъра ще бъде включено и едно ново заглавие – „Греховната любов на Захарий Зограф“, като амбициите на екипа са премиерата му да се състои пред публика още това лято. Част от творческите планове са и представленията , с които ще бъдат представени литературни произведения изучавани в горните класове в училищата. По думите на Кабаков ще бъде продължена и шекспировата линия в Алиоловата къща.

След спектакъла на „Сън в лятна нощ“, предстоят премиери на „Ромео и Жулиета“ и на „Буря“ от Шекспир. В програмата си екипът на театъра предвижда да включи поетични вечери – стара, нереализирана досега идея.

Славяна ГАЙДАРОВА

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com