Свържете се с нас

Казанлък

Шедьоври на българското изобразително изкуство показва Художествената галерия в Казанлък в изложбата „Съкровищници на духа“

Published

on

В изложбата „Съкровищници на духа“ на Община Казанлък, Художествената галерия в Казанлък представя съвсем малка част от най-представителните си колекции – някои безспорни шедьоври на българското изобразително изкуство. Това каза за Радио „Фокус“ директорът на галерията Христо Генев. Той поясни, че идеята на изложбата, в която участват казанлъшките културни институти, е да ги представи като институции, призвани да съхраняват грижливо през времето и да популяризират духовните ценности. В този смисъл Генев коментира, че Казанлък е град с подчертана духовност.

След Освобождението, в края на 19 и началото на 20 век в града кипи бурен културен живот. В Казанлък се правят и гостуват театрални постановки, тук Емануил Манолов написва първата българска опера „Сиромахкиня“, тук е едно от най-авторитетните педагогически училища, провеждат се всяка вечер сказки, вечеринки. „Цялата идея на изложбата бе да покажем на гражданите на Казанлък какво притежава града ни като историческо, литературно, като музикално, театрално и художествено наследство, защото една голяма част от хората не знаят за това. Идеята е да бъдат амбицирани и интригувани казанлъчани да се запознаят с това наследство. Галерията и постоянната експозиция представят някои безспорни шедьоври на българското изобразително изкуство. В този смисъл в нея могат да бъдат видени картини, които се усещат дори в гръб. Един свят, различен от ежедневния обикновен свят, разположен някъде между земята и небето, свят между човешкото и божественото“, коментира директорът на казанлъшката галерия.

Говорейки за значимостта на този културен институт, Христо Генев припомни важни моменти от историята на галерията, основана от Иван Енчев – Видю. От това време до наши дни в Казанлък са родени стотици художници. Голяма част от тях през последните две столетия са бележити имена в българското изобразително изкуство, своеобразни върхове – самият Иван Енчев – Видю, Петко Клисуров, Станьо Стаматов, Димитър Чорбаджийски – Чудомир, Васил Бараков, Иван Милев, Иван Пенков, Дечко Узунов, Ненко Балкански. В далечната 1901 г. Петър Топузов и Иван Енчев – Видю, освен всичко, с което са се занимавали, те самите -членове на Ученолюбива дружина „Искра“ – първообраз на днешното читалище „Искра“, решават да създадат Музей за старини и изкуство – първообраз на Исторически музей „Искра“ и на Художествената галерия. Започват трескава работа за събиране на ценности, с едничката цел да не се разипиляват те, а да бъдат съхранени за поколенията. Основна заслуга за изграждането на галерията има художникът Иван Енчев – Видю, който като студент тогава в Националното рисувално училище, благодарение на настойчивите си молби към своите колеги и преподаватели да подарят свои произведения за картинната галерия на Казанлък, полага основите на първата извънстолична художествена сбирка в страната. Благодарение на него галерията и в момента разполага с произведения на Иван Мърквичка, Петко Клисуров, Захари Желев.
„Поставено е началото на един много сериозен професионализъм“, коментира Генев. По-късно традицията се продължава от Чудомир, който е бил директор на Художествената галерия. Постоянно фондът на галерията се обогатява благодарение и на една практика, въведена назад в годините – създадена е държавна покупателна комисия, която от всяка национална изложба откупува произведения и ги разпределя по галериите в страната. Голяма част от фонда на галерията в Казанлък е съставена и от дарения. В момента тя притежава повече от 5 000 творби – живопис, графика, скулптура, една колекция икони и приложно изкуство.
„Представителната част, визитната картичка на галерията е постоянната експозиция, в която е показано най-доброто, което има тя. Започвайки от колекция икони в хронологичен ред може да се види развитието на българското изкуство през последния век. Постоянната експозиция включва не само автори, родени и живели в Казанлък, а и произведения на големи български художници като Цанко Лавренов, Владимир Димитров – Майстора, Стоян Венев, произведения на съвременни художници. Постоянната експозиция е един разказ в картини за най-важните процеси и явления в българското изобразително изкуство през последните две столетия. За най-ярките му представители, както и за приноса на Казанлък за утвърждаване на българската художествена традиция“, каза Генев.
В изложбата „Съкровищници на духа“ са представени още Исторически музей „Искра“, Музеят на розата, Музеят на фотографията, Литературно – художествен музей „Чудомир“, Библиотека „Искра“ и Театър „Любомир Кабакчиев“.
Славяна ГАЙДАРОВА

Продължете с четенето

Казанлък

Близо 170 училища в Старозагорско ще получават доставки по схемите на ДФ “Земеделие”

Published

on

167 учебни заведения и 20 840 деца и ученици в област Стара Загора ще получават плодове и зеленчуци по схемата “Училищен плод”, изпълнявана от ДФ “Земеделие”. 164 учебни заведения са подали заявления за доставки през настоящата учебна година и по схемата “Училищно мляко”, съобщи в интервю за Радио Стара Загора директорът на Областна дирекция на ДФ “Земеделие” Мехмед Зейнел.  

Той уточни, че през учебната 2021/2022 година, децата в училищата и детските градини ще получават 50 доставки по схемата „Училищен плод“ и 50 по схемата „Училищно мляко“. За втора поредна година, на децата и учениците ще се доставят освен конвенционално произведени пресни плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти, така и биологично произведени. Заедно с продуктите по двете училищни програми, задължително ще се доставя пчелен мед най-малко 3 пъти и не повече от 6 пъти за учебна година като задължителна съпътстваща мярка.

От доставките по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, които се финансират от ЕС и се прилагат от почти всички страни-членки на Общността, се възползват децата от подготвителните групи и учениците от І до IV клас включително, които посещават държавните, общинските и частните училища и детски градини. БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Хороскоп за 21 септември: Тези 3 зодии ги чакат добри печалби

Published

on

Овен – Може да има очевидно противоречие между това, което искате сега и това, което близките ви искат. Необходимо е да се постигне общо решение, но някой трябва да го предложи все пак, за да започне диалог. Бъдете склонни към компромиси.

Телец – Дори да се чувствате съвсем сами и изоставени да се справите с всички проблеми, би било добре да погледнете откъм добрата страна на тази ситуация, а именно факта, че сте независими и никой не ви седи до главата.

Близнаци – Може би всичко върви малко по-бавно, отколкото бихте очаквали, но твърде многото бързане също не е добър вариант. Чувствате се ограничени от много посоки, но най-голямото разочарование може да дойде от вашия партньор.

Рак – Това е ден, в който определени болезнени истини биха излезли наяве. Можете много бързо да достигнете състояние на подчертана умора, ако се поддадете на негативни емоции, особено на тези на другите, които ще ви повлияят повече от обикновено.

Лъв – Дори и да не се впечатлявате от много неща, днес може да имате неприятната изненада да видите, че спокойната ви природа може лесно да бъде разклатена от едното нищо. Разговорите лесно могат да преминат в спорове без резултат.

Дева – Това е ден, в който няма смисъл да чакате добрите неща да дойдат от някой друг. За да сте сигурни, че ще ги имате, трябва да сте инициатор или източник на тях. Добрата новина е, че можете да откриете начин за решаване на финансовите проблеми.

Везни – Проблемите могат да дойдат от нищото, някои ситуации могат да се превърнат в източник на стрес, без да разберете защо и как. Добре е да не позволявате на съмненията да подкопават самочувствието ви.

Скорпион – По-добре е да не казвате всичко, което ви идва наум, дори ако сте убедени, че само така ще можете да оправите нещата. Упреците трябва да се дозират според фактите, а не според нивото на нервност.

Стрелец – Важно е да бъдете мъдри и да слушате какво казват другите, за да сте сигурни, че по същество не сте пропуснали нещо. По този начин ще избегнете проблеми, които наистина не ви трябват.

Козирог – Може би трябва да се адаптирате към това, което се появява и да оставите настрана плановете, които имате предвид. Така ще сте сигурни поне, че не губите възможности. Тенденциите на този ден ви канят да се успокоите.

Водолей – Във въздуха има нещо съмнително, сякаш резервите от оптимизъм са се стопили, а сега се сблъсквате с реалността, която е различна от това, което сте си мислели. Важно е да запазите свободата си, но също толкова важно е да уважавате тази на другите.

Риби – Вие сте във вашата стихия, но това не е непременно добро нещо, защото водите, в които решите да се къпете, може да са достатъчно мътни, така че да не виждате неща, които са очевидни за другите.

Съветите на Фортуна
Пълнолуние в знак Риби в 02:56 часа. Денят носи силна енергия, която не може пълноценно да бъде използвана и търси изход да излезе.

Сега лесно могат да се провокират всякакви спорове и конфликти. Препоръчва се да бъдете сдържани и търпеливи в отношението си към другите, въпреки че ще бъде трудно. Днес важи поговорката: „Да би мирно седяло, не би чудо видяло“.

Нужна е повече предпазливост във всичко, бъдете по-внимателни, съблюдавайте вътрешно спокойствие и обръщайте внимание на околните.

Възможни са дълготрайни разочарования, особено в любовта. Може да избегнете това като отложите среща, отстъпвате и не провокирате партньора си. Крещенето и негативните емоции ще се отразят зле върху здравето.

Откажете се от всичко, което носи дори и най-малък риск. Запазете спокойното и миролюбиво благоразположение на духа си. Комуникирайте с хората, но говорете по-бавно и тихо, отколкото обикновено.

Източник: tribune.bg

Продължете с четенето

Казанлък

Какво ще бъде времето днес?

Published

on

Днес ще има променлива облачност, над много райони намаляваща по-често до слънчево. По-значителни увеличения на облачността ще има преди обяд над североизточните райони, а вечерта над Западна България и на отделни места ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат от 16° в североизточните райони до 26° в крайните югозападни, сочи справка в сайта на НИМХ.

Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за месеца и слабо ще се повиши.ADVERTISING

Над Черноморието

ще има значителна облачност и в сутрешните часове на отделни места все още са възможни превалявания. По-късно през деня облачността ще намалее. Ще духа умерен северозападен вятър, който през деня ще отслабне и ще се ориентира от север-североизток. Максимални температури на въздуха: 16-20°. Температурата на морската вода е 22-23°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините

ще има променлива облачност и на отделни места ще превали слаб дъжд. Ще духа умерен и силен северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 15°, на 2000 метра – около 7°.

Продължете с четенето

Казанлък

2360 нови случая на коронавирус в страната, 138 в областта

Published

on

През последните 24 часа в страната са регистрирани 2360 нови случая на коронавирусна инфекция, показват данните от единния информационен портал.

Направени са 24 719 диагностични теста – 5571 PCR и 19 148 антигенни. Делът на положителните проби е 9.55%.

Към 21 септември активните случаи са 39 728.

В болниците в страната се лекуват 4879 души с диагноза COVID-19. За 388 от пациентите се полагат интензивни грижи.

През денонощието болестта отне живота на 138 души, излекуваните са 1228.

От началото на пандемията жертвите у нас са 20 166, като възстановени са вписани 424 652 души.

На 20 септември у нас са поставени 7555 ваксини, от началото на имунизационната кампания техният брой е 2 471 212. Със завършена ваксинация са 1 281 766 души.

Общият брой на потвърдените носители на коронавирусна инфекция е 484 546, сред тях има 14 245 медици.

Статистиката за денонощието по области: Благоевград – 132 нови случая, Бургас – 39, Варна – 162, Велико Търново – 111, Видин – 39, Враца – 35, Габрово – 54, Добрич – 37, Кърджали – 17, Кюстендил – 63, Ловеч – 31, Монтана – 91, Пазарджик – 44, Перник – 38, Плевен – 39, Пловдив – 259, Разград – 40, Русе – 81, Силистра – 43, Сливен – 49, Смолян – 20, София-град – 486, София-област – 100, Стара Загора – 138, Търговище – 46, Хасково – 61, Шумен – 63, Ямбол – 42.

Продължете с четенето

Казанлък

Утре изнесеното студио на Радио Стара Загора гостува на Казанлък

Published

on

Продължават изнесените студиа в радиорегиона, чрез които екипът на Радио Стара Загора дава глас на вашите проблеми и въпроси.

Утре – 21.09, вторник, следобедният блок „Час пик” от 15.00 до 17.00 часа ще се излъчва на живо от град Казанлък.

Гост на изнесеното студио в Града на розите и в центъра на Долината на тракийските царе ще бъдат: зам.-кметът на община Казанлък Лилия Цонкова, управителят на “ДКЦ-Поликлиника Казанлък” д-р Красимир Пейчев, директорът на Исторически музей “Искра” Момчил Маринов, директорът на Общинския театър “Любомир Кабакчиев” Димитър Кабаков. 

В рамките на предаването очаквайте и пряко включване от стадион “Севтополис” минути преди началото на срещата за Купа на България 1/16 финал между ФК “Розова долина” (Кз) – ПФК “Берое” (СтЗ). 

Продължете с четенето

Казанлък

Казанлък ще отбележи 113 години от обявяването на Деня на Независимостта на България

Published

on

По случай отбелязването на 113 години от обявяването на Деня на Независимостта на България, от 10,00 ч. в храм „Успение Богородично“ в центъра на Какзанлък казанлъшки свещеници ще отслужат тържествен водосвет за здравето и благоденствието на хората на Казанлък.

Поздрав за празника към своите съграждани под формата на литературно-художествена композиция ще поднесат момичета и момчета от Детски театрален състав към Народно читалище „Възродена искра – 2000“, с ръководител Гълъбина Михайлова.

При спазване на всички противоепидемични мерки – заповядайте!

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com