Читалището в село Бузовград ще отбележи 95 години от своето създаване

   

Читалището в село Бузовград ще отбележи 95 години от своето създаване с концерт на самодейни колективи на 10 септември от 18.00 часа.
Секретарят на читалището Славка Кискинова разказва, че ентусиазирани младежи създават през 1919 г. първото читалище в селото и го наричат „Саморазвитие“. През месец януари 1921 г. е приет първият Устав.
Избрано е и първото читалищно настоятелство с председател Колю Петков.
На 14 юли 1958 г. започва строежът на читалищната сграда, а на 1 октомври 1964 г. сградата е обявена за завършена и от този ден нататък Бузовград има своето Народно читалище, което приема името на възрожденеца и писател Любен Каравелов.
„Ролята на бузовградското читалище в живота на селото е извънредно важна. Читалищната библиотека набавя книги, от които селяните се учат на културно обработване на земята, търсят и откриват правдата за своя живот в произведенията на българските класици“, коментира Кискинова. Тя разказва, че в 95-годишната история на читалището дейността е била разнообразна – библиотечна, художествена самодейност, стотици радиопредавания, кинопрожекции, изложби, чествания и концерти. През годините в него са създавани различни самодейни състави – народен хор, вокална група, театрален състав, естрадно-сатиричен състав, детска певческа група, танцов състав.
Колективите на читалището имат множество награди от общински, регионални, национални и международни прегледи и фестивали.
Славяна ГАЙДАРОВА

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com