Четирима младежи от Сдружение ”МЦР-Взаимопомощ” Казанлък посетиха Италия

   

Четирима младежи от Сдружение ”МЦР-Взаимопомощ” посетиха Италия по повод младежки обмен – проект за устойчивото развитие на “умните” градове.

Проектът беше проведен от 16 до 24 юни в Сала Болонезе и Болоня. В него участваха 25 души от 5 различни страни – Италия, Полша, Кипър, Испания и България.

В рамките на 10 дни участиниците провеждаха различни занимания, свързани с темата на обмена – работилници, демонстрации, посещения на институции, дискусии и др. По време на проекта се поставяха различни проблеми по темата, които вълнуват младите хора в ЕС –  екология, рециклиране, компостиране, използване на възобновяеми източници на енергия, а и други практики, свързани с подобряване на социалния и здравословния начин на живот на хората.

Участниците научиха за FabLab, дейности, чрез които хората си помогат със своите знания и умения и използват безплатно техника, предоставена от други лица, напълно доброволно или така наречен „споделен офис”.

Друга добра практика, с която запознаха участниците на местно ниво беше „Социалната улица” – хората, живеещи в съседство са си направили група в социалната мрежа, чрез която комуникират и заедно организират събития в квартала – детски концерти, литературни четения, турнири по тенис на маса, разменят книги, споделят колелета и други подобни дейности с цел да се сближат и да си помагат.

Участниците посетиха Болоня – един красив, топъл, цветен град, разположен между реките Рено и Савена. Градът е известен с най-стария в света университет — Болонският университет “Alma Mater Studiorum”. Болоня се смята за един от най-богатите италиански градове с високо качество на живот. В центъра на града гордо се издигат две кули -Гаризенда и Азинели, те са неговия символ.

Младежите посетиха 1 000-годишния комплекс Santo Stefano (Piazzola di Santo Stefano), в който има 7 църкви в една. Под тесните павирани улици се крие оригинална средновековна мрежа от канали, която е била използвана за търговия и транспорт в миналото.

Не на последно място от заниманията бяха представянията на държавите на участниците като българската група се представи с презентация за страната ни, специално подготвена викторина и много подаръци.

Следващата група на „Взаимопомощ” с 6 младежа заминава за Полша в началото на юли.

Ралица Минчева и Деница Славева, МЦР-Взаимопомощ

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com