Честваме 107 години от обявяването на независимостта на България. Събитието се отбелязва с редица прояви в цялата страна.

Велико Търново е център на тържествата.

През целия ден днес там ще има свободен достъп до всички исторически обекти и забележителности, свързани с обявяването на независимостта, в това число музеите „Нова история“ и „Затвор“, както и храмът „Св. Четиридесет мъченици“ и историческата крепост „Царевец“.

По инициатива на Регионалния исторически музей през деня ще бъдат организирани екскурзоводски обиколки „По стъпките на българската държавност“.

Празничният ден ще започне с литургия, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий в църквата „Св. Четиридесет мъченици“, съобщиха от общинската администрация.

Там ще бъде прочетен Манифестът, с който цар Фердинанд обявява Независимостта на българската държава на 22 септември 1908 година.

От 9.00 часа в двора на храма ще бъде извършен водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ „В. Левски“ и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.

Военният ритуал за издигане на националното знаме ще започне в 10.30 часа на крепостта „Царевец“. Празничното шествие от Царевец до паметника „Майка България“ ще започне в 11.30 ч., то ще бъде водено от участниците в Международния фестивал на военните духови оркестри.

Гостите и жителите на града могат да се включат в голямото търновско хоро, което ще започне от 18.00 часа пред сградата на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“, припомнят от общината.

Тържествената заря-проверка, посветена на Независимостта, ще се състои на площад „Цар Асен“, пред крепостта „Царевец“, от 19.30 часа.

Празничният ден ще завърши със спектакъла „Царевград Търнов – звук и светлина“.

Независимостта на България е провъзгласена с манифест на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 г. в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в старопрестолния град Велико Търново. Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г. От Освобождението до независимостта на България държавата е трибутарно княжество.