ЦИК: Готови сме за избори 2 в 1

   

Централната избирателна комисия (ЦИК) има готовност за провеждане на избори и референдум едновременно. За това увери пред “Фокус” говорителят на комисията Камелия Нейков. Тя коментира, че има законова възможност бюлетините за вота да бъдат отпечатани в чужбина, но засега това не е на дневен ред. По думите ѝ в момента се търсят варианти за увеличаването на капацитета на печатницата на БНБ и допълни, че в страната има още две лицензирани печатници, които могат да печатат бюлетини.

Нейкова уточни, че печатниците, които са лицензирани съгласно Наредбата за отпечатване на ценни книжа извън печатницата на БНБ, са две на територията на страната.

По думите ѝ има правно основание бюлетините да се печатат в чужбина, ако по технологични причини няма възможност това да се случи в България. Според говорителя на ЦИК все още не е ясно дали ще се стигне до такова решение. Нейкова посочи още, че ако се проведат избори и референдум 2 в 1, вероятно процесът на броенето на гласовете ще бъде по-бавен, тъй като в някои общини ще се гласува с 4-5 бюлетини. Тя обаче увери, че при всички случаи преброяването ще бъде извършено в законовите срокове.

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com