Цената на килограм розово масло е между 6500-6600 евро

   

Трудна е реализацията на тазгодишната продукция от розово и лавандулово масло, съобщиха производители на етерично-маслени култури от Казанлъшко. Три са основните причини за товапренасищане на пазара с тези продукти, непродадени количества от миналата година, както и по-лошата реколта през тази.

От три години насам експерти в земеделието алармират за пренасищане на пазара от насаждения с лавандула и рози, но въпреки това площите растат. Само от лавандула, годишното производство на масло е над 100 тона в страната, като лидер в световен мащабот няколко години е житницата на България-Добруджа. Своеобразният пародокс се обяснява и с голямото количество усвоени евросубсидии в тази посока.

Масово цените, на които се продава на международните пазари българското лавандулово масло, са 95 лева на килограм и между 6 500-6 600 евро за килограм розовото масло. Ценовите нива на една от емблемите на България на световните козметични пазари на практика се върна на нивата си от преди 5 години.

Шокови ценови постижения като 10-12 хиляди, а в случаи и за рекордните 20 хиляди евро за килограм розово масло вече са невъзможни, категорични са производителите на етерично – маслени култури.

При трудния пазар за реализацията на етеричните масла, шансовете са на страната на тези, които имат създадени вече канали за продажби в чужбина. Малките производители или трябва да продават на по-големите срещу компромис
в изкупната цена, или да чакат по-добри времена за продажба на маслата си.

Дарик, Д. Бобева

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com