Цацаров иска отстраняването на районен прокурор в Казанлък

   

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе във Висшия съдебен съвет искане за временно отстраняване от длъжност на прокурор Кръстин Кацаров от Районната прокуратура в Казанлък, съобщиха от прокуратурата.

Кръстин Кацаров е заместник-районен прокурор и към момента изпълнява функциите на административен ръководител – районен прокурор на Районна прокуратура – Казанлък.

Искането за отстраняване е направено във връзка с повдигнато вчера обвинение на  Кацаров  за склоняване на прокурори от районната прокуратура да нарушат свое служебно задължение във връзка с правораздаването.

На четири пъти Кацаров е извършил недопустими опити за склоняване на двама свои колеги да нарушат задълженията си във връзка с правораздаването по наблюдавани от тях общо четири наказателни производства.

В периода 20.02.2015 г. – месец април 2015 г. Кацаров е склонявал прокурор от РП – Казанлък, преди да се запознае с материалите  по досъдебно производство и да изгради  вътрешното си убеждение въз основа на закона и доказателствата,  да приеме, че кметът на Община Павел баня е извършил документно престъпление, да го привлече като обвиняем  за това престъпление, да го задържи до 72 часа  и да поиска вземане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо кмета на общината.

През март тази година Кацаров е убеждавал  същия прокурор да вземе решение против вътрешното си убеждение и да прекрати наказателно производство за държане на наркотични вещества, като приеме, че деянието не е престъпление поради своята малозначителност. Предвидените основания за това не са съществували.

През април Кацаров е убеждавал друг прокурор да вземе решение против вътрешното си убеждение и въпреки липсата на достатъчно доказателства за виновността на определено лице да привлече към наказателна отговорност това лице по обвинение за грабеж, да го задържи до 72 часа и да  внесе искане до съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

В периода март – май 2015 г. Кацаров е убеждавал прокурор да вземе решение против вътрешното си убеждение и без да са налице достатъчно доказателства за виновността на две лица за длъжностно присвояване, да ги привлече като обвиняеми за това престъпление по досъдебното производство.

Спрямо Кръстин Кацаров е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 3000 лв. Разследването се провежда от специализираното звено “Антикорупция”./frognews.bg

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com