Христо Гъдев от гр. Шипка, син на Христо Гъдев, майсторът-занаятчия монтирал лъва на Паметника на Свободата на връх Шипка

   

86 годишният Христо Гъдев е син на Христо Гъдев, майсторът-занаятчия от с. Шипка, който участва в монтирането на 8- метровия бронзов лъв на Паметника на Свободата на връх Шипка. Наследниците на строителите на паметника от гр. Шипка, тогава село Шипка,  присъстваха на откриването, през тази седмица / на 23.07./ в Художествената галерия в Казанлък, на фотодокументалната изложба „Строителите на Паметника на Свободата“, част от програмата на Национален парк музей „Шипка-Бузлуджа“  за честването на 85-тата годишнина от откриването и освещаването на монумента на връх Шипка.  Христо Гъдев разказва спомени за своя баща и за неговото величаво дело пред Диана Абрашева.

През 1929 година на горната площадка на издигнатия вече паметник е монтиран дървен макет на лъва. Констатирано е, че за да възприеме фигурата от всички срани, е необходимо да се издигне постамент с височина 8 метра. Затова Комитетът по изграждането на паметника решава размерите му да се намалят наполовина  и лъвът да се постави върху оформения корниз над главния вход на паметника. Христо Гъдев и неговият екип от майстори-занаятчии от с. Шипка сглобяват и монтират 28-те бронзови части на лъва, излети във Военната фабрика в София. Автори на мащабната фигура на лъва са скулпторите Александър Андреев и Кирил Шиваров. Автор на Паметника на Свободата е архитекта Атанас Донков.

Радио Стара Загора

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com