Христос воскресе! Великден е!

   

На днешния ден християните отбелязват Възкресение Христово, който е най-светлият празник за православната църква, наричан още „Празникът на всички празници“.

Вярва се, че на този ден Божият син е възкръснал от мъртвите. Три дни, след като е бил разпънат на кръст, жените, дошли да помажат тялото му, видяли, че гробницата му е празна.

В земните обичаи Великден се посреща пред църковните порти още на Велика събота. Миряните се събират около храмовете, за да посрещнат заедно празника и да си запалят свещ от Благодатния огън, който свещеникът изкарва с кандилото си.

Днешният ден е и първият след Великденските пости. Обичаят е трапезата да е богата и да се ядат боядисани яйца и козунаци.

Светъл празник!

Патриаршеско и синодално Пасхално послание

„Хвалете Господа, прославяйте Го всички народи!“ (Пс. 116:1)

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Възлюбени във възкръсналия Господ чеда на Българската православна църква,

В утрото на Пасха отново присъединяваме молитви към ангелския хор, за да възпеем всички, заедно с цялото творение, деня на живота! Да въздадем благодарност, „да се зарадваме и да се развеселим“ (Пс. 117:24) в деня, когато Христос Бог ни преведе от смърт към живот. Този, Който е „възкресението и животът“ (Йоан. 11:25), удържа Своята победа над тлението и смъртта, за да дарува на всички живот вечен! В този ден ­ заедно със светите мироносици ­ отново намираме отвален надгробния камък, а гробът, където бе положен Разпнатият, се оказа празен! В този светъл ден светът за първи път чу благата вест за освобождението си от властта на греха и смъртта! В този най-тържествен ден, истински „Празник на празниците“, пълнотата на Църквата отново възнася благодарствени молитви и от препълнено сърце (Лука. 6:45) възкликват устата на всички верни: „Христос воскресе!“

Господ Иисус Христос, Единородният Син Божи, „Който заради нашето спасение“ (Символ на вярата, 3) прие човешка плът и стана Син човешки, Той Същият тридневен възкръсна от мъртвите, обезсили властта на смъртта и донесе на света живот, тъй като „в Него имаше живот“ (Йоан. 1:4). Той е, за Когото свидетелстват Писанията – Когото пророците възвестяваха, апостолите проповядваха, а цели народи с вяра приемаха. Него възпява Църквата, Него слави цялото творение, за Него отново свидетелстваме в деня на Възкресението, когато радост преизпълва душите и сърцата ни.

Свършиха се за повярвалите дните на мрака и непрогледната тъма. Над целия свят се възцари светлина – ­ светлината на Възкресението. Открита ни е надеждата за вечния живот, затова в този светъл ден нека „никой да не оплаква своята бедност, понеже Царството небесно е отворено за всички“ (св. Йоан Златоуст, из „Похвално слово за Пасха“). Животворната любов, възсияла от празния гроб, е за всеки и всички. Възкръсналият Господ Иисус Христос е „богат с милост“ (Еф. 2:4). Той е Добрият Пастир, Който дава щедро живот, при това живот „в изобилие“ (Йоан. 10:10). Днес Той отново се обръща към всички ни и лично към всеки от нас с думите: „Който вярва в Мене, и да умре, ще оживее. И всеки, който живее и вярва в Мене, няма да умре вовеки“ (Йоан .11:25-26). Защото Възкресението на Христа Спасителя е залог за личното възкресение на всички онези, които с вяра Го приемат за свой път, своя истина и свой живот (срв. Йоан 14:6).

Отечески поздравяваме всички верни чада на Православната ни църква, в родината и далеч от нея, с пресветлото Христово Възкресение и молим Всеподателя Бога да дарува на благочестивия ни народ много духовни сили, та преуспявайки във вярата и благочестието, да наследим и Неговото вечно Царство! Амин!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com