Хирург, лауреат на Фотоакадемията води „Куба“ в Казанлък

   

Доцентът по хирургична стоматология, д-р Росен Коларов,  ще покаже в Казанлъшкия Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства,  изложбата си „Куба“, която ще бъде открита на 17-и октомври, вторник,  от 17.30  часа.

Авторът, по професия, лицево-челюстен хирург, има забележителен житейски път – професионален и  творчески. Университетски преподавател, и по медицинската си специалност,  и по фотография, доц д-р Росен Коларов, е и административно ангажиран с високата позиция на Началник отдел  в Изпълнителна агенция „Медицински одит“.

Страстта към фотографията на доц. Коларов, столичанин по рождение,  не е от вчера. Фотографският  му  опит е  повече  от  35 – годишен.  Показвал е свои фотоси в над  70 изложби  по света и у нас,   носител е на  повече от 30 награди от  Япония, САЩ,  Македония,  Сърбия  и други  страни.  Над 10 са самостоятелните му изложби. Освен в София и други български градове, той представя своето изкуство още и във Франция,  Полша и Австрия.

Има десетки публикации в нашия и международния печат. Негови снимки са притежание на музея за пресфотография в Осло и Музея за изобразителни изкуства „А. С. Пушкин“ в Москва.

Бил е преподавател в Нов български университет – департамент „Визуални изкуства“, по „Повърхности, структури и детайл“ и „Фотодокументалистика“, която преподава и в Софийски университет.

Доц.д-р Росен Коларов е журирал неведнъж фотографски конкурси. Член е на българската Фотографска  академия „Янка Кюркчиева“ и е носител на статуетката на Академията.

Професионалния си път на стоматолог – хирург, авторът, който ще покаже в снимки слънчевата Куба в Казанлък, е изминал в столични медицински заведения.  В периода 2001 – 2015-та година, е управител на „Специализирана болница за активно лечение по лицево-челюстна хирургия“ в София.   Доцент  по „Хирургична стоматология“ от 2007 г. и по „Лицево-челюстна хирургия“ през 2014 г., в момента той преподава в МУ,  Варна и в Национална спортна академия „Васил Левски“, София. Автор и съавтор е на над 100 научни труда. Председател е  на  УС на  SOS „Детски селища“- България.

Като фотограф, неговите изкушения са предимно в областта на репортажната фотография и пейзажите.  Ценителите на изкуството на светлината помнят неговите изложби „Непожеланите“ (1989), „Нрави български“ (2005), „Музикални мигове“ – в зала  „България“ през 2010-та и други. Книгата му, „Лица, съдби, нрави“, представена едновременно с  „Музикални мигове“, включва снимки от различни творчески изяви,  места и периоди от живота му. Във фокуса на доц. Коларов, по негови лични признания, са „обикновените хора с необикновени мечти“. „Поглед в три посоки“, която отбелязва 20-годишнината на „SOS Детски селища“ – България, оставя следи в културния живот на Виена и Чешкия център в София.

 

 

 

 

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com