Фотоалбум и изложба посветена на Петър Арнаудов представят в Казанлък

   

Фотоалбумът „Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов“  и изложба с  военни снимки на Петър Арнаудов, на повече от 100 години, ще бъдат представени на 16 май в информационния център на ул. Искра“ № 4 в Казанлък от 18 часа. Идеята за това издание е на известният фотограф-художник в Казанлък  Бедрос Азинян, чийто баща е бил чирак на Петър Арнаудов.

В съставянето на албума са използвани голям брой стъклени фотографски плаки на Петър Арнаудов, от работата му като военен фотограф на 23-ти Пехотен шипченски полк, наследени от бащата на Бедрос Азинян, а също и плаки предоставени от наследниците на Петър Арнаудов. Инициативата се подкрепя от община Казанлък, Исторически музей Искра, Национален парк – музей „Шипка – Бузлуджа“ и Ротари клуб Казанлък.

Изданието е посветено на 100 годишнината от края на Първата световна война и се финансира от  Министерството на отбраната. Фотографското наследство на Петър Арнаудов е принос в развитието на българската фотография, неговите фотографски плаки са едни от най-ценните източници на информация за военните събития от времето на Балканската, Междусъюзническата и  Първата световна войни, сподели в интервю за Радио Стара Загора Бедрос Азинян.

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com