ФА „Гъдулица” помага на 15-сет годишния Юлиян Бонев с благотворителен концерт

   

Благотворителен концерт „ Заедно за бъдещето“, в помощ на 15-сет годишния Юлиян Бонев, който от тази година започна своето обучение в музикалното училище в Широка лъка, специалност тамбура ще се състои на 11 ноември, петък, от 18.30ч. в залата на Информационния център на ул. „ Искра“ 4.

Идеята за благотворителния концерт е на ръководителя на ФА „ Гъдулица“ Димитър Гайдаров, но  тя се приема присърце от целия ансамбъл. Целта е да бъдат  набирани  средства за едно от децата на Защитените жилища в Казанлък – Юлиян Бонев, който е приет в Музикалното училище в Широка Лъка, специалност тамбура. „ Идеята се зароди спонтанно, след като разбрахме от директора на жилището, в което е настанен Юлиян, че той няма тамбура“, каза на пресконференция  Димитър Гайдаров. Първоначалният замисъл е бил чрез набраните средства да се закупи тамбура на Юлиян, но след като чува това музикалният инструмент  е осигурен от семейството на тамбуриста в ансамбъла Веселин Сираков. Но това не е достатъчно, защото организаторите на благотворителната инициатива възнамеряват да подпомогнат като цяло престоя на Юлиян в Музикалното училище. Идеята е приета радушно и от ръководството на НЧ „ Възродена Искра – 2000“ в лицето на неговия председател Николай Александров.

В концерта участие ще вземе и още една формация на читалището – Школата по китара с ръководител Стефан Христов.

Ръководителят на Школата по зумба Гергана Начева обяви, че нейната форма също ще се включи в инициативата, като всички събрани такси в деня на концерта – на 11 ноември тя ще дари за каузата. Идейният проект за плакат на благотворителната проява и за поканите е на ръководителя на Школата по изобразителни изкуства Ренина Лекова. Към каузата със своето изкуство се присъединиха и жените от фолклорната вокална група към НЧ „ Любен Каравелов“ – село Бузовград с ръководител Димитър Гайдаров. За своя връстник ще пеят и танцуват и децата от социалните къщички.Така хора от различни възрасти, с различни професии и интереси ще се обединят в името на една благородна кауза, затова и концертът ще премине под надслов „ Заедно за бъдещето“ – заедно за нашите деца.

Веселин Сираков сподели, че ще продължи да помага на Юлиян и с методическа помощ и, че силно се надява гражданите на Казанлък да помогнат и да приемат идеята присърце, за да се осъществи мечтата на едно дете. Юлиян е изоставен от своите родители още като малък и е настанен в дом „Мария Терезия” Стара Загора. През 2015г. е настанен в къщичките от изнесен тип в Казанлък, учи в СУ „Екзарх Антим I”. Кандидатства и през новата учебна година е приет в музикалното училище в Широка лъка, но има и притеснението, че няма да му стигат средствата да се учи. Настанен е в общежитие.

Идеята на ФА „ Гъдулица“ е благотворителната проява да се превърне в ежегоден концерт, като с годините към нея да се присъединяват и още творчески колективи и личности, съобщиха още от ръководството му.

 

Обичта към фолклора, търсенето на нови творчески хоризонти, реализация на таланта – това е основната идея на творческия проект „ ФА „Гъдулица”. Ансамбълът е създаден през 2013 година към НЧ „Възродена Искра”. За трите години на своето съществуване ансамбълът е носител на множество награди от национални и международни конкурси. Организатор на проявата е Община Казанлък, НЧ „ Възродена Искра – 2000“, ФА „ Гъдулица“ със съдействието на Фондация „ Сийдър“

 

 

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com