Учредиха комитет за издигане паметна плоча на химна „Велик е нашият войник” в Казанлък

   

Събитието се проведе на 01.10.2015 г. в Града на розите и участие в него взеха професори, историци, общественици и граждани

Инициативен комитет за поставяне на паметна плоча на химна на „23 Пехотен Шипченски полк” учредиха в Казанлък на 1-ви октомври 2015 година.

За председател на Инициативния комитет бе избран проф. Генчо Начев, а  членове на Комитета са Красимир Узунов- президент на ИА и Радио „Фокус“, д-р Добромир Тотев- постоянен секретар на отбраната в Министерство на отбраната, проф. Божидар Димитров – директор на Националния исторически музей, доц. д-р Соня Пенкова – директор на Националния военно-исторически музей, адвокат Станислав Коев, адмирал Пламен Манушев, бивш командващ военноморския флот, ген. Михо Михов, проф. Петко Петков, Галина Стоянова, Костадинка Димитрова. Сред учредителите бяха още и областният управител на Стара Загора Георги Ранов, представители на патриотични организации, офицери от 61-ва Стрямска механизирана бригада, директори на културни институти, учители, ученици.

Красимир Узунов приветства инициаторите на тази идея, като благодари за поканата и отбеляза, че Казанлък, освен долина на розите и на тракийските владетели, е също и градът, който може да се гордее с такава паметна плоча на химна на полка.

Професор Петко Петков пък подчерта, че това би бил първият такъв паметник на територията на България и допълни, че „трябва да запазим славата на България и да я предадем на идните поколения”.

Събитията по учредяване на комитета бяха предшествани от изложба, която показа снимки от албума на Петър Арнаудов- участник в „23 Пехотен Шипченски полк”, който е подарил своите фотоси на ИМ „Искра”- Казанлък.
По идея на кмета на община Казанлък Галина Стоянова, през януари 2014-та година е създаден комитет „23 Пехотен Шипченски полк”. Целта на този комитет бе да отбележи 100 години от началото на Първата световна война и участието в нея на Полка. Учредители на комитета са членовете на военно-патриотичните съюзи и патриотичните организации, като с дейността си той цели именно това-  създаване на паметна плоча на химна на „23 Пехотен Шипченски полк”.

Паметникът ще бъде изграден в Казанлък до 1 година.

Учредяването на Инициативния комитет уважиха още заместник- кметовете на Община Казанлък Даниела Коева и Петър Косев, секретарят на Общината Иванка Иванова, директори на културни институти, учители по история, ученици и граждани.

02.10.2015г.                                                  Пресцентър на Община Казанлък

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com