Свържете се с нас

Казанлък

Ученици от училището по транспорт в Казанлък презентираха иновативни идеи пред представители на Хюндай

Published

on

Ученици и преподаватели от ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт съвместно с представители на „Джуниър Ачийвмънт” България решаваха тестове и научиха нови неща от историята на автомобилостроенето. Чрез игрови ситуации разделени на четири отбора учениците трябваше да направят аватар на типичен служител в автомобилния сектор – общ работник, мениджър, специалист отдел „продажби” и специалист „Инженер”. И четирите отбора показаха завидни учения и получиха отлични оценки от представителите на „Джуниър Ачийвмънт” България. Пред представител на Хюндай чрез скайп връзка учениците представиха и обсъдиха своите идеи, с които ще участват в състезанието в София. От представителя на Хюндай те получиха ценни съвети, които ще използват при презентирането на идеите си по време на състезанието.
Директорът на гимназията Дечко Пейчинов разказа , че „От 2015г. ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт се включи в проекта на „Джуниър Ачийвмънт” България и Хюндай Европа за насърчаване на предприемаческото мислене на подрастващите и най-вече на учениците от средното образование. Програмата е разработена съвместно с Хюндай Моторс и целта й е да даде на младите хора умение, които ще са им нужни за бъдещото развитие. ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт създаде два екипа. Задачата на единия екип First Help е да разработи сайт с GPS навигация. С помощта на рейтингова система да бъдат оценени и презентирани сервизите в България и пътуващите по магистралите и пътищата на страната да могат да изберат в кои сервизи да бъдат обслужени. В групата участват трима ученика от 12 клас. Другият отбор е в сектора „Автомобилен свят”, който е разработил чип, вързан към бордовия компютър на автомобила и по този начин да има възможност за сканиране на ретината на водача. Максимума на сканираните ретини е пет. Целта е да се избегне кражбите на автомобили. Отборът, който участва на състезанието в София през 2015г. беше разработил специални очила, които в съответствие с първата идея за GPS навигация, я разширява с идеята на очилата на водача да излиза холограма, посочващо местата където има сервизи и чрез рейтингова система да избере кой сервиз ще предпочете. Сервизите ще бъдат оценявани както по оборудване, така и по обслужване, квалификация на персонала и т.н. Тези две идеи са качени на сайт, регистриран в Белгия. Това е една платформа, която се използва освен за презентиране на идеи, така и за защита на правата на тези, които са ги създали”, разказа още директорът на учебното заведение. На 18 март т.г. ученици от ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт ще вземат участие в Мастер клас в шоу рума на Хюндай София и с идеята да се представят максимално добре и да вземат първо място. Тези, които успеят да се преборят за първото място ще вземат участие в европейския финал в гр. Мадрид, Испания. „ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт има традиция със своите участия в такива иновативни идеи и разработки и през 2015г. екипът на гимназията зае трето място на Мастър клас на Хюндай”, допълни още Пейчинов.
Тази година за първи път в състезанието за София участват ученици от всички специалности, което показва, че интересът от страна на учениците е голям, относно развитието на идеите. Учениците от 12 клас участват в разработката за GPS система от специалност „Автотранспортна техника” и „Експлоатация на автомобилния транспорт”. В отбора „Автомобилен свят” участват ученици от специалностите „Автотранспортна техника” и „Икономическа информатика”. Двата екипа се подготвят от инж. Росица Цветкова, инж. Диана Георгиева и финансовия ментор Милена Фотева. „В лицето на ръководителите си учениците намират подкрепа и реализиране на своите идеи”, заключи директорът Дечко Пейчинов.
В учебното заведение се обучават 450 ученика, разпределени в 19 паралелки.

Продължете с четенето

Казанлък

ГЕРБ обявява листата си с кандидати за депутати във вторник

Published

on

ГЕРБ Стара Загора обявява своята листа с кандидати за народни представители от 27-и МИР за предстоящите парламентарни избори, насрочени

за 4 април, във вторник- 2 март от 14.30 часа в офиса на партията.

Продължете с четенето

Казанлък

Почистват натрупани боклуци в землището на село Копринка

Published

on

Изхвърлянето на отпадъци на нерегламентирани места се заплаща от всички жители на общината! Такъв е поредният случай с натрупаните боклуци, като този път са в землището на село Копринка.

Няма налично описание на снимката.

След сигнал на горещия телефон на Общината от граждани, че в района има изхвърлени отпадъци, екипът на общинското предприятие за сметосъбиране информира кметът на селото, който заедно с местни жители, се организираха и започнаха почистване на района. Община Казанлък осигури нужната за целта сметосъбирачна техника и към момента е събран близо 1 тон отпадък.

Няма налично описание на снимката.

Работата на местните жителите по почистване на нерегламентираното сметище ще продължи и в почивните дни, като в първия работен ден на новата седмица се очаква още около 1 тон боклуци да бъдат извозени от екипите на Община Казанлък. “Всичко това обаче струва пари на жителите на цялата община, защото всяко едно почистване на нерегламентирано сметище е разход. Нека бъдем съвестни към съгражданите си, но и към природата!”, призова кметът на община Казанлък Галина Стоянова.

Продължете с четенето

Казанлък

Продължава ваксинацията в ДКЦ „Поликлиника“ – Казанлък през почивните дни

Published

on

Ваксината на AstraZeneca срещу COVD-19 е поставена до момента на 1615 души в област Стара Загора. От 24 февруари до 10:00 часа на 26 февруари, първа доза от ваксината на Pfizer-BioNTech са получили 146 членове на секционни избирателни комисии. Ваксинацията с първа доза на заявилите желание преки участници в изборния процес на 4 април, ще продължи до 10 март.

Към 10:00 часа на 26 февруари, имунизационният кабинет в РЗИ – Стара Загора разполага с 423 дози от ваксината на AstraZeneca.

На 27 и 28 февруари ваксинация ще се извършва в следните пунктове:

  • ДКЦ „Поликлиника“ – Казанлък, от 10:00 до 17:00 часа, Тел. за контакт – 0431/51232;
  • ДКЦ 1 Стара Загора, от 11:00 до 14:00 часа. Тел. за контакт – 042/625391;
  • Регионална здравна инспекция – Стара Загора, от 10:00 до 16:00 часа. Тел. за контакт – 042/602468.

През почивните дни се очаква нова доставка на ваксината от AstraZeneca.

Продължете с четенето

Казанлък

Разбиха и обраха кола в Казанлък

Published

on

На 25.02.2021 г. в РУ-Казанлък е получено съобщение от 39-годишен мъж от  гр. Казанлък, че за времето от 18,30 ч. на 24.02.2021 г.  до 07,15 ч. на 25.02.2021 г., в гр. Казанлък, на бул. “Княз Ал. Батенберг”, чрез взломяване на предно дясно стъкло на л.а. “Шевролет”, е извършена кражба на акумулаторна батерия и сумата от 50 лв. на монети.

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл.195, ал.1 от НК.

Продължете с четенето

Казанлък

Хванаха две момчета, обрали 89-годишна жена

Published

on

В бюлетин № 56/25.02.2021 г. на ОДМВР – Стара Загора е отразена, извършена на 24.02.2021 г. кражба от дома на 89-годишна жена от гр. Мъглиж, при която неизвестно лице е проникнало през незаключена входна врата на къщата, като е отнело портмоне с неустановена сума пари.

В резултат на извършените  оперативно-издирвателни мероприятия са установени  извършителите на престъплението – две момчета на 19 г. и 17г. от гр. Мъглиж. Работата по документиране на престъпната им дейност продължава.

Продължете с четенето

Казанлък

143 години от Освобождението на България

Published

on

Във връзка с отбелязването на 143 години от Освобождението на България и отдаване на почит на загиналите за свободата Община Габрово създава следната организация за празника:

3 март 2021 година

9.30 часа – отслужване на панихида в храм  „Успение на Пресвета Богородица“

10.00 часа  – издигане на националното знаме на пл. „Възраждане“

11.30 часа  – църковно – военен ритуал с поднасяне на венци и цветя на площада с барелефите под връх Шипка

Предвид епидемичната ситуация, свързана с COVID-19, достъпът на граждани до събитието няма да се ограничава, но ще има засилен контрол по стриктно спазване на въведените противоепидемични мерки в страната при събиране на граждани на открито, като задължително носене на защитна маска за лице и спазване на физическа дистанция от 1,5 м. между присъстващите.

Автобусите за върха ще тръгват от пл. „Възраждане“ от 8.30 часа и ще се връщат обратно – от 13.30 часа. Цената на билета в двете посоки е 5 лева.

Важна информация за водачите на МПС:

Въвежда се временно ограничение на движението в двете посоки от Габрово до връх Шипка и от Казанлък до връх Шипка от 22:00 часа на 2 март до 17:00 часа на 3 март 2021 г. Допуска се преминаването само на организиран междуградски автобусен транспорт. Транзитният поток от север към юг и обратно се пренасочва към прохода Хаинбоаз.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com