Ученици от СОУ„Екзарх Антим I“ в Европарламента

   

След усилена подготовка по теми свързани с Европейския съюз, СОУ„Екзарх Антим I“ с представителен отбор от 5 ученици взе участие в състезанието „Евроскола“ на 21.02.2015 в град Стара Загора, организирано от Европейския парламент. Нашият отбор – Тихомир Пенчев Турлаков, Илияна Христова Павлова, Яница Христова Христова, Елена Георгиева Василева и Христо Григоров Харитонов от ХII клас, с ръководител Наташа Джуркова, показаха познанията си пред конкуренция от 12 училища от област Стара Загора, Ямбол, Сливен. Най-важното от този 21 февруари беше спечелената победа в състезанието. Отборът заслужено беше награден с пътуване на 24 ученици от СОУ„Екзарх Антим I“ до Страсбург ,посещение на Европейския парламент и прекарването на един работен ден в ролята на евродепутати.
7-ми май беше нашият незабравим ден. Започвайки от 7:30ч. сутринта, 18 ученици от ХI и ХII клас влязоха в обувките на евродепутати и достойно заседаваха с участници от 20 различни европейски държави.
Пътешествието ни започна малко по-рано. На 5 май кацнахме на летището на Лондон, насладихме се на очарователните лондонски забележителности – на Лондонското око, на Бъкингамския дворец, на Биг Бен и на Тайм скуеър. След прекарването на деня си в Кралството, отлетяхме за Страсбург. Нашият Гергьовден отмина по уличките на Страсбург, в снимки пред величествените катедрали и малките обсипани с цветя къщички. А някъде между тях се издигаше огромната, респектираща сграда на Европейския парламент. На сутринта на 7 май се събудихме като евродепутати – готови за ден на заседания, ден на срещи с различни личности от цяла Европа.
Благодарение на отбора, 18 ученици, придружени от директора на училището ни Радиана Стефанова и Наташа Джуркова, изпълниха съзнанието и сърцата си със спомена да заседават като реални евродепутати, да дишат въздуха, да са част от атмосферата на ЕС. Бяхме разпределени в 6 групи. Всяка една група, съставена от участници от всички държавви, дискутира тема измежду следните: „Околна среда и възобновяеми енергийни източници“, „Свобода на информацията и гражданска култура“, „2015 – европейска година на развитието“, „Бъдещето на Европа“, „Миграции и интеграция“ и „Младежка заетост“. Един от учениците ни, Ради Радев от ХII „а“ клас, се изяви като лидер на групата съставила доклад по темата „Околна среда и възобновяеми енегрийни източници“, а Тихомир Турлаков и Яница Христова от ХII „г“ клас представиха училището, градът и държавата ни чрез кратка презентация.
Всеки един от нас ще запомни това пътуване. Защото всеки един от нас стана по-буден гражданин на ЕС, – искащ да е винаги запознат и загрижен относно всичко, което засяга живота му пряко .

Илияна Павлова- XII г клас

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com