Свържете се с нас

Казанлък

Уроците на историята: Трябва ли да носим предпазни маски?

Published

on

Наистина ли носенето на предпазни маски намалява риска от заразяване с COVID-19? Този въпрос не спира да е обект на разгорещени дебати.

Световната здравна организация нееднократно отбеляза, че въпросните маски могат да спасят много човешки животи и са едно от най-силните ни оръжия в борбата със смъртоносната болест.

Въпреки това някои хора не са съгласни да носят маски и дори смятат, че те по-скоро вредят на здравето им.

Какво сочат фактите?

Всички данни, с които учените разполагат, показват едно и също нещо – маските ограничават разпространението на COVID-19.

Важно е обаче да се направи разграничение между различните видове предпазни средства. Едни от най-често използваните са т. нар. медицински маски (наричани още хирургически), които са за еднократна употреба. Основната им функция е да ни предпазват от контакт с малки капчици, които съдържат микроби, както и от по-големи вредни частици, които можем да вдишаме. Лекарите съветват те да се носят плътно прилепнали до лицето и да покриват плътно носа и устата. Важно е да се отбележи, че те не повишават количеството въглероден диоксид, което вдишваме.

Друг тип маски, които експертите препоръчват, са KN95. Те осигуряват значително по-голяма защита, тъй като филтрират както по-големите, така и по-малките частици, които се съдържат във въздуха (според учените, те улавят около 95% от въпросните частици).

Властите в редица страни обаче предупреждават хората да бъдат внимателни, когато си купуват подобни маски, тъй като се продават много техни имитации, които далеч не са толкова качествени и не отговарят на същите стандарти.

Бързото разпространение на Омикрон варианта на COVID-19 накара редица експерти да препоръчат използването на маски от вида N95. Те осигуряват висока степен на защита, категоризирани са като медицински и в болнични условия са за еднократна употреба – лекарите са длъжни да ги сменят, тъй като чрез тях могат да пренесат дадена зараза от един пациент на друг.

Подобни на N95 са маските с европейски сертификат FFP2, които имат малко по-слаба филтрация (разликата между двата вида е незначителна). Учените добавят, че колкото по-дълго носим маска N95, толкова повече бактерии ще бъдат уловени в нея. Добър начин за нейната дезинфекция е да бъде оставена за няколко часа на слънце.

Един от въпросите, които са обект на най-много противоречия, е в каква степен платнените маски предпазват от COVID-19.

Учените отбелязват, че най-добра защита осигуряват тези, които имат по няколко слоя. Те улавят капчиците, които отделяме, докато говорим, кашляме или кихаме, както и тези, които има опасност да вдишаме.

Платнените маски, също както и хирургическите, не повишават количеството въглероден диоксид, което поемаме.

А какво знаем за историята на маските?

През 1897 г. известният германски бактериолог Карл Флюге открил, че микроорганизмите в капчиците, изхвърлени от дихателните пътища, са средство за предаване на болести. През същата година полският хирург Йохан Микулич-Радецки препоръчал на лекарите да поставят марля пред носовете и устите си по време на операции. Оттогава учените не спират да създават все по-надеждни предпазни маски.

Ето и още няколко любопитни факта, свързани с тяхната история:

Практиката да се носят подобни маски е много по-древна, отколкото вероятно предполагате.

Според историците най-ранните сведения са на приблизително 2000 години. Римският философ Плиний Стари използвал филтрираща маска, направена от животински пикочен мехур, докато раздробявал цинобър (живачен сулфид) – токсичен минерал, използван в изобразителното изкуство.

Предпазни маски били носени и в Китай още през XIII в., по време на управлението на династията Юен.

Свидетелства за това могат да бъдат открити в творбите на известния пътешественик Марко Поло. Той разказва, че подчинените на императора покривали своите усти и носове, за да не замърсяват храната, която му поднасяли.

Избухването на най-голямата епидемия от чума в историята на Европа през XIV в. – т. нар. Черна смърт, накарала много хора да започнат да използват предпазни маски, направени от различни продукти.

Друга епидемия, обхванала различни части на Стария континент през XVII в., довела до изобретяването на „чумните маски“ от френския доктор Шарл дьо Лорм.

Те покривали цялото лице и имали дълги клюнове, в които често се поставяли ароматни билки и етерични масла.

Гениалният изобретател, архитект и художник Леонардо да Винчи поставял кърпа, напоена с вода, върху устата си, за да се предпази от токсичните химикали от боите и гипса, с които работел.

И до ден днешен лекарите съветват хората да използват този метод при пожар, за да предпазят белите си дробове от опасния дим.

Откритието, че съществуват бактерии, които се пренасят по въздуха, направено от Луи Пастьор през 1861 г., накарало хората да осъзнаят колко лесно могат да се заразят с някои опасни болести.

В резултат лекарите започнали да насърчават носенето на памучни маски. Постепенно те се превърнали в моден аксесоар. Редица жени си слагали дантелени воали с идеята да се предпазят от опасните частици.

В началото на XX в. в Северен Китай избухнала епидемия от чума.

За да спрат бързото разпространение на болестта, местните лекари започнали да носят специални маски, направени от марля и памук. Те имали връзки, с помощта на които се прикрепяли към ушите. Смята се, че именно това е прототипът на маските, които и до днес се използват в медицината.

През 1905 г. известната американската лекарка Алис Хамилтън публикувала резултатите от изследване на количеството бактерии, които пациенти, болни от скарлатина, изхвърлят, докато кашлят.

Тя също така изследвала бактериите, отделяни от здрави болнични служители, докато говорят или кихат. Нейното заключение било, че предпазни маски трябва да се носят винаги по време на операции. Препоръките на Хамилтън се спазват и до днес.

По време на глобалната пандемия от Испански грип, избухнала през 1918 г., носенето на предпазни маски се превърнало в едно от основните средства за ограничаване на опасната болест.

В някои американски градове мярката дори станала задължителна, което довело до избухването на протести. Данните, с които учените разполагат, показват, че броят на жертвите на Испанския грип там бил по-нисък в сравнение с населените места, в които носенето на маски не било задължително.

vesti.bg

Продължете с четенето

Казанлък

Врид „Директор“ на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ е Веселин Плачков

Published

on

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова се срещна днес с временно изпълняващия длъжността „Директор“ на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ Веселин Плачков. В Общината тя го представи пред театралния състав и отбеляза, че „новият директор е най-доброто, което може да се случи на казанлъшкия театър“. Галина Стоянова подчерта, че за много кратко време кандидатурата на популярния български актьор е отговарила на три ключови изисквания: да е творец, разпознаваем в Казанлък, театърът да има авторитета на доказала се личност в театралните среди у нас. „Общинският театър е в много добра кондиция – материално, организационно, професионално. Направете хубав екип!“, каза Кметът на Казанлък към състава на общинския театър.

Веселин Плачков увери, че идва в Казанлък с желанието да надгражда постигнатото. Той се представи накракто пред казанлъшките си колеги. Роден е в Белене, с родители самодейци и от малък играе на местната читалищна сцена. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 2003 г. в класа на проф. Димитрина Гюрова. После започва работа в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ в Плевен, където остава близо 14 години. „Не обичам компромисите и затова се оттеглих от щатната длъжност на свободна практика.“, разказа Плачков. „За мен преди всичко творците трябва да са нужни, парите ще дойдат. Ние трябва основно да възпитаваме публика, не толкова актьорите. Публиката трябва да се бори за билетите, а не организаторите на театъра да ги разнасят.“, сподели новият ВРИД на казанлъшкия театър. „Актьорската професия трябва да се упражнява с достойнство, с мисъл и с публика, която има желанието да ни гледа.“, посочи Веселин Плачков. „Винаги съм насреща! За всяко нещо! Звънете!“, прикани той колегите си в театъра на Казанлък.

Продължете с четенето

Казанлък

Честит празник на българския спорт!

Published

on

ОБЩИНА КАЗАНЛЪК ОТБЕЛЯЗА 17 МАЙ ДЕН-ДЕНЯТ НА БЪЛГАРСКИЯ СПОРТ!

За спортния празник Община Казанлък и СКА ,,Пендарева”  организираха за втора поредна година открити тренировки на стадион ,,Севтополис”.

В изминалия съботен ден под надслов ,,Казанлък спортува” се проведоха открити тренировки от клубовете: СКА ,,Пендарева”, Клуб по борба ,,Казанлък”, Волейболен клуб ,,Казанлък”, Клуб по таекуондо ,,Кентавър”, Клуб по художествена гимнастика ,,Розова долина”, Футболен клуб ,,Розова долина”, Зумба с Гери, Спортен клуб по стрелба с лък ,,Раптор Арчери”, Люси ТАЕ-БО.

Бъдете здрави и прославяйте Казанлък със своите успехи!

Честит празник на всички,за които спортът е начин на живот!

Честит празник на българския спорт!

Продължете с четенето

Казанлък

Четири месеца „лишаване от свобода“ за мъж, шофирал МПС без регистрационни табели и след употреба на наркотици

Published

on

Районен съд – Казанлък одобри споразумение, постигнатото в хода на разпоредително заседание, между 25-годишния П. П., защитника му и представител на Районна прокуратура – Стара Загора – Териториално отделение – Казанлък, по силата на което подсъдимият ще търпи общо наказание в размер на четири месеца „лишаване от свобода“, при първоначален „общ“ режим.

Пред съдебния състав  П. П. се призна за виновен и по двете му повдигнати обвинения, а именно че на 16.12.2021 г. в гр.Казанлък управлявал лек автомобил, който не е регистриран по надлежния ред, както и че управлявал автомобила след употреба на наркотични вещества – амфетамин и метамфетамин.

Съдът приложи законовата разпоредба, по силата на която определи подсъдимият да търпи едно общо наказание за двете престъпления.

Пред Районен съд – Казанлък П. П. заяви, че разбира обвиненията и последиците от споразумението, съгласен е с тях и доброволно е подписал споразумението.

Одобреното споразумение е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.

По делото е установено, че полицейски служител забелязал  подсъдимия да управлява моторно превозно средство без поставени регистрационни табели, поради което го спрял. По време на  проверка на документите било установено, че водачът няма и свидетелство за управление, както и че се държал неадекватно, което породило съмнение за употреба на наркотично вещество. При тестването на П. П. техническото средство отчело положителен резултат на два вида наркотични вещества  амфетамин и метамфетамин.

Продължете с четенето

Казанлък

Лека кола се удря в железобетонен стълб и се обръща на пътя, има двама пострадали

Published

on

На 16.05.2022 г., около 14:30 ч., в  с. Юлиево, общ. Мъглиж, на път IV 50033,  км 6+100, е настъпил пътен инцидент. По първоначална информация л.а.”Митсубиши” с неустановeн водач се удря в железобетонен стълб и се обръща в западното платно за движение. В лекият автомобил са установени двама мъже на 50 и 58 години. Същите са  откарани в болнично заведение, 50-годишният е получил различни наранявания и е оставен за лечение, без опасност за живота, другият мъж е напуснал без да му е извършен преглед.

Двамата са тествани за наличие на алкохол  с техническо средство, за двамата е отчетен резултат над 1.2 промила. В РУ-Казанлък е образувано досъдебно производство по чл. 343, ал. 1, б. б  от НК.

Продължете с четенето

Казанлък

Млад мъж бере душа, блъснат на пешеходна пътека в Казанлък

Published

on

На 14.05.2022 г., около 05:50 ч., в гр.Казанлък, по път I-6, км 313+500, до местност “Казмера” е настъпило пътнотранспортно произшествие. По първоначална информация  л.а.”Митсубиши”, управляван от 68-годишен мъж блъска 20-годишен пешеходец. Същият е получил медицинска помощ. Водачът е тестван за употреба на алкохол, като пробата е отрицателна.

В РУ-Казанлък е образувано досъдебно производство по чл.343, ал.1, буква ”б” от НК след като на 16.05.2022 г. е получен сигнал от болнично заведение, че 20-годишният мъж е с фрактура на черепа и е с опасност за живота.

Продължете с четенето

Казанлък

Илиана Жекова: Има много неизвестни и около предстоящото увеличение на пенсиите и по отношение на бежанците от Украйна

Published

on

Увеличението на цената на газа съвпадна със сметките на нашите енергийни експерти, че ще плащаме допълнително 100 млн. лева. Това е възнаграждението за посредника и за хората, които са го инсталирали за тази роля. Това заяви на пресконференция пред журналисти в Стара Загора народният представител от ГЕРБ – СДС Красимир Вълчев. В нея участваха и колегите му Маноил Манев и Илиана Жекова.

Вълчев добави, че „Продължаваме промяната“ са вкарали омраза в системата и са опетнили знамето, а най-ярките петна се казват „Джемкорп“ и „Мет“.

„Управляващите непрекъснато лъжат. Консумираме същия руски газ, но чрез посредника „Мет“. През него ще внасяме и американския втечнен газ. Властимащите не са толкова нехаресващи руски газ, но схемата им е да вкарат посредници“ – категоричен е народният представител. Той добави, че управляващите нямат никакво намерение да запазят комплекса „Марица изток“, защото той пречи на фотоволтаичното лоби и целта е да бъде приватизиран чрез смесени дружества.

„Определено А отборът е тръгнал към Б група и всеки момент по всяка тема може да се иска вот на недоверие, но най-добрият ще бъде този, даден от народа“ – каза в заключение депутатът.

Маноил Манев акцентира на преструктурирането в МВР, което ще доведе до ръст на престъпленията, защото се прави по математически модел, според криминогенната обстановка и населени места ще останат без или с намалено присъствие на полицаи.

Манев е категоричен, че отстъпката от 0,25 лева за литър гориво в бензиностанциите е пълна лъжа и нищо от обещаното няма да се случи.

„Държавата е напълно неподготвена и по отношение на бежанците от Украйна, които трябва да освободят хотелите. Няма яснота, в кои населени места ще бъдат настанени, ще имат ли нуждаещите се достъп до медицинска помощ, възможности за работа…“ – коментира Илиана Жекова. Тя добави, че има много неизвестни и около предстоящото увеличение на пенсиите, преизчислението им и колко хора от третата възраст ще останат под линията на бедност, която е 413 лева.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com