Свържете се с нас

Казанлък

Управителят на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ в Казанлък д-р Кети Маналова: Новата методика за финансиране на болниците създава напрежение

Published

on

Новата методика за определяне на годишните бюджети за финансиране на болниците от Национална здравно-осигурителна каса създава напрежение. Това каза за Радио „Фокус“ д-р Кети Маналова, управител на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ в Казанлък. „Напрежението е по отношение на това, че лечебните заведения за болнична помощ трябва да отговарят на определени стандарти и изисквания, които не са никак либерални по отношение на това, че лекарите трябва да присъстват и да бъдат назначени на осемчасов основен трудов договор в болниците и това да им гарантира месечна заплата. Освен това болниците са длъжни да осигуряват 24-часово покритие на графика и денонощието с присъствие на лекар, медицински специалисти, прием на пациенти“, коментира д-р Маналова. Медицинските стандарти също поставят много сериозни изисквания, поясни още управителят на болницата в Казанлък. Те определят минималния брой лекари, както и минималния брой изобщо на медицинските специалисти, които да имат правото да изпълняват определени клинични пътеки, по които болницата работи със Здравната каса. „Осигурителните прагове също не са никак ниски. Всичко това ни поставя в ситуацията да работим при определен лимитиран бюджет за тримесечие или за година, да покриваме изискванията според методиката, да задържаме медицинските кадри, при които и без това има голямо текучество в последно време, да гарантираме качество на здравната услуга и да имаме тази финансова рамка, в която благополучно да съчетаваме всички тези изисквания. Това е изключително трудно, дори невъзможно“, поясни д-р Маналова. Тя коментира, че от гледна точка на хората определящи тази методика, би следвало действително да има делегиран бюджет, да има някаква рамка на икономическите дейности на болниците. Защото те са много, защото се отчитат свръх хоспитализации. „Вероятно това е логиката да бъде създадена тази методика. Хубаво е според пациентските организации, дори според Лекарския съюз да има листи на чакащи. Такива има и в другите държави. Вероятно това са техните аргументи да създадат тази методика, но мисля, че не са съобразени много неща от нашата действителност“, каза д-р Маналова и поясни, че пред болниците в България остава огромният проблем , не само че ще има листи на чакащи и те ще създадат напрежение най-вероятно сред пациентите. А и това, че болниците няма да могат да осигурят минимални работни заплати на лекарите и медицинските специалисти, които като си стигнат бюджета, ще трябва да преустановят работа и най-вероятно да излизат в някакви отпуски. Ако те са платени, болниците отново ще трябва да имат някакъв приход, за да могат да ги гарантират. Ако са неплатени – това е обречено на много кратко съществуване, според управителя на казанлъшката болница. „Тази методика ограничава предимно болничната дейност. Тя не казва, че няма ограничения в лимитите и в извънболничната помощ, в лекарствените средства и навсякъде. Но най-засегнати са отново болниците и тази година“, каза д-р Маналова.
Славяна ГАЙДАРОВА

Продължете с четенето

Казанлък

Ураганен вятър затвори паметника на Шипка

Published

on

Вятърът на Шипка е ураганен и Паметникът на свободата ще остане затворен за посещения, съобщиха от Национален парк-музей “Шипка-Бузлуджа”.

Времето ще остане ветровито, макар че вятърът на места ще отслабне и ще бъде умерен, в Дунавската равнина и западните райони от Горнотракийската низина и временно силен от северозапад.

Облачността ще е променлива, преди обяд над източните и планинските райони по-често значителна и там на отделни места ще прехвърча сняг, сочи прогнозата за времето. Жълт код за опасно време и силен вятър е обявен в 12 области на страната.

В сряда северозападният вятър ще отслабне още. Ще има променлива облачност, често до слънчево. Температурите още малко ще се понижат и минималните ще са между минус 7 и минус 2 градуса, максималните – предимно между 0 и 5 градуса.

Продължете с четенето

Казанлък

При спецакция в областта полицията провери 565 МПС и 701 лица

Published

on

Специализирана полицейска операция по безопасността на движението е проведена от служители на сектор “Пътна полиция” на територията на ОДМВР-Стара Загора за времето от 11.01.2022 г. до 16.01.2022 г.

В хода на същата са проверени 565 МПС, извършени са проверки на 701 лица, наложени са 237 глоби с фиш и са съставени 45 АУАН, като от тях 11 са за нарушения на пешеходци, 10 – за неизползване на обезопасителен колан, 3 – за неправоспособни водачи, 1 – употреба на наркотични вещества, 4 – използване на мобилен телефон по време на движение, 59 – неправилно паркирани МПС, 3 – отнемане предимство на пешеходци, 191  – други нарушения.

Продължете с четенето

Казанлък

Вторник носи известия за Овните, които съдържат три вида новини, а Раците са енергетизирани и действат по конкретните задачи

Published

on

ОВЕН

Вторник носи известия за Овните, които съдържат три вида новини. За едни от вас са лични, за други – професионални, а за трети – за дома. Денят не блести с особен успех относно вашите делови задачи и професионални действия. Въздържайте се от проекти в тази област, обстановката е променлива.

ТЕЛЕЦ

За Телците най-голямата тежест е свързана с необходимостта да действат сами. Освен това бдителността ви нека бъде на високо ниво, тъй като са налице тайни домогвания от страна на някой да ви навреди. Мнозина имат шанс за близки контакти с хора от обществото и става въпрос за действия с финансова цел.
 

БЛИЗНАЦИ

Вторник е изпълнен с движения и дейности за Близнаците. Бързите ви действия по въпроси, имащи делови характер, ще помогнат за успешното им разрешаване и някои от вас ще имат парични придобивки. Но днес се налага по-целенасочено да разгледате някакъв личен проблем. Успех на работното място.

РАК

Раците са енергетизирани и действат по конкретните задачи, което ще им донесе успех. Някои правят изключение, под въздействието на инертност те ще допуснат грешки. Налага се да се обърнете към влиятелни хора за подкрепа. Във финансовата сфера е съмнително, че ще успеете да се справите сами.

ЛЪВ

Пред Лъвовете стои важен проблем за разрешаване и цялото им внимание днес е насочено към него. Това ще ви направи прибързани в действията, което никога не е било гаранция за постигане на успех. Добре е да се посъветвате с приятели по проблема и да потърсите най-правилния път за справяне.

ДЕВА

Труден ден за Девите. Намалени са физическите ви сили поради безсъние, породено от финансови проблеми. При тези обстоятелства ще ви бъде трудно да постигнете успех. Раздвижването по интересуващите ви въпроси може да последва след запознанство с нов човек, който разполага с добри възможности.

ВЕЗНИ

За Везните настъпват делови промени, които имат отношение към бизнеса. Действията ви е необходимо да бъдат точни и бързи, за да задържите нивото, на което се намирате. Ще има обаче и противодействия от други хора, но можете да разчитате на подкрепа от ръководителите си. Отдайте се на почивка.

СКОРПИОН

Бизнесмените Скорпиони ще бъдат най-действени във вторник. Делата ви намират добро развитие, а за някои от вас се появяват нови възможности за обединения при решаване на дадени въпроси. Професионалният ден ще премине мъчително за някои, макар че не ви липсват възможности да реализирате замисъла си.

СТРЕЛЕЦ

Стрелците винаги бързат, когато имат да извършат нещо, и вторник не прави изключение от това правило. Но днес действията ви ще бъдат успешни както от лични, така и от обществени или професионални въпроси. Известни затруднения може да срещнете във финансовите дела, това се дължи на слаб предварителен план или неправилно планирани действия.

КОЗИРОГ

За Козирозите настъпват някои нежелателни промени в общественото им положение, но така изглежда само на пръв поглед. Впрочем не сте в състояние да анализирате въпроса, тъй като имате достатъчно причини да мислите във връзка с някакъв делови проблем. Насочете вниманието си към социалното си положение. Ще имате уговорена среща с влиятелен човек, от когото очаквате помощ.

ВОДОЛЕЙ

Надеждата на Водолеите за положително развитие на професионалните и бизнес дела напълно ще се оправдае във вторник. Към това може да се прибави и неочакваната помощ от приятели, която ще даде още по-мощен тласък. Денят е много добър за контакти. Срещата ви с нови хора ще позволи да погледнете под друг ъгъл и да “сверите” часовника си относно бъдещето си.

РИБИ

Деловият живот на Рибите се развива твърде динамично днес. За мнозина във вторник ще се окаже, че трябва да пътуват за изпълнение на служебните си ангажименти. Може да бъдете напълно убедени, че ще завършите работата си, а предстои и ново запознанство, което ще се окаже важно за бъдещата ви дейност. Някои ще претърпят някаква загуба днес, но тя не е фатална.

Блиц

Продължете с четенето

Казанлък

Голям празник! Зимата си тръгва, черпят най-безсмъртните имена

Published

on

Православната църква почита днес паметта на Атанасий Велики. Той е роден през 295 година след Христа в египетската столица Александрия. Син на бедни християни, Атанасий получил добро образование.

На 23-годишна възраст той е ръкоположен за дякон и участва в Никейския Вселенски събор. Пет години след това Атанасий придобива епископски сан.

Като архиепископ на гр. Александрия той се включва активно в борбата срещу арианската ерес в християнството.

Умира на 2 май 373 г.

В народните вярвания Свети Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Счита се, че от този ден нататък зимата започва да си отива. Облечен с копринена

риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: „Иди си, зимо, идвай, лято!“ Затова и празникът е известен като „Среди зима“.

Според българската народна традиция на Атанасовден се коли черна кокошка. Приготвя се с ориз и се раздава на роднини и съседи против лоши болести. Перата на птицата задължително се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила.

На някои места в България на този ден се палят огньове, които всички прескачат за здраве.

Атанасовден се почита като празник на ковачи, железари, ножари и налбанти, а заедно с това и като празник за умилостивяване на чумата, шарката и синята пъпка (антракс).

В превод от гръцки език Атанас означава „безсмъртен”.

Имен ден празнуват Атанас, Атанаска, Наско, Нася, Ася, Настя, Таньо, Живко, Живка, Тина.

Продължете с четенето

Казанлък

Уроците на историята: Трябва ли да носим предпазни маски?

Published

on

Наистина ли носенето на предпазни маски намалява риска от заразяване с COVID-19? Този въпрос не спира да е обект на разгорещени дебати.

Световната здравна организация нееднократно отбеляза, че въпросните маски могат да спасят много човешки животи и са едно от най-силните ни оръжия в борбата със смъртоносната болест.

Въпреки това някои хора не са съгласни да носят маски и дори смятат, че те по-скоро вредят на здравето им.

Какво сочат фактите?

Всички данни, с които учените разполагат, показват едно и също нещо – маските ограничават разпространението на COVID-19.

Важно е обаче да се направи разграничение между различните видове предпазни средства. Едни от най-често използваните са т. нар. медицински маски (наричани още хирургически), които са за еднократна употреба. Основната им функция е да ни предпазват от контакт с малки капчици, които съдържат микроби, както и от по-големи вредни частици, които можем да вдишаме. Лекарите съветват те да се носят плътно прилепнали до лицето и да покриват плътно носа и устата. Важно е да се отбележи, че те не повишават количеството въглероден диоксид, което вдишваме.

Друг тип маски, които експертите препоръчват, са KN95. Те осигуряват значително по-голяма защита, тъй като филтрират както по-големите, така и по-малките частици, които се съдържат във въздуха (според учените, те улавят около 95% от въпросните частици).

Властите в редица страни обаче предупреждават хората да бъдат внимателни, когато си купуват подобни маски, тъй като се продават много техни имитации, които далеч не са толкова качествени и не отговарят на същите стандарти.

Бързото разпространение на Омикрон варианта на COVID-19 накара редица експерти да препоръчат използването на маски от вида N95. Те осигуряват висока степен на защита, категоризирани са като медицински и в болнични условия са за еднократна употреба – лекарите са длъжни да ги сменят, тъй като чрез тях могат да пренесат дадена зараза от един пациент на друг.

Подобни на N95 са маските с европейски сертификат FFP2, които имат малко по-слаба филтрация (разликата между двата вида е незначителна). Учените добавят, че колкото по-дълго носим маска N95, толкова повече бактерии ще бъдат уловени в нея. Добър начин за нейната дезинфекция е да бъде оставена за няколко часа на слънце.

Един от въпросите, които са обект на най-много противоречия, е в каква степен платнените маски предпазват от COVID-19.

Учените отбелязват, че най-добра защита осигуряват тези, които имат по няколко слоя. Те улавят капчиците, които отделяме, докато говорим, кашляме или кихаме, както и тези, които има опасност да вдишаме.

Платнените маски, също както и хирургическите, не повишават количеството въглероден диоксид, което поемаме.

А какво знаем за историята на маските?

През 1897 г. известният германски бактериолог Карл Флюге открил, че микроорганизмите в капчиците, изхвърлени от дихателните пътища, са средство за предаване на болести. През същата година полският хирург Йохан Микулич-Радецки препоръчал на лекарите да поставят марля пред носовете и устите си по време на операции. Оттогава учените не спират да създават все по-надеждни предпазни маски.

Ето и още няколко любопитни факта, свързани с тяхната история:

Практиката да се носят подобни маски е много по-древна, отколкото вероятно предполагате.

Според историците най-ранните сведения са на приблизително 2000 години. Римският философ Плиний Стари използвал филтрираща маска, направена от животински пикочен мехур, докато раздробявал цинобър (живачен сулфид) – токсичен минерал, използван в изобразителното изкуство.

Предпазни маски били носени и в Китай още през XIII в., по време на управлението на династията Юен.

Свидетелства за това могат да бъдат открити в творбите на известния пътешественик Марко Поло. Той разказва, че подчинените на императора покривали своите усти и носове, за да не замърсяват храната, която му поднасяли.

Избухването на най-голямата епидемия от чума в историята на Европа през XIV в. – т. нар. Черна смърт, накарала много хора да започнат да използват предпазни маски, направени от различни продукти.

Друга епидемия, обхванала различни части на Стария континент през XVII в., довела до изобретяването на „чумните маски“ от френския доктор Шарл дьо Лорм.

Те покривали цялото лице и имали дълги клюнове, в които често се поставяли ароматни билки и етерични масла.

Гениалният изобретател, архитект и художник Леонардо да Винчи поставял кърпа, напоена с вода, върху устата си, за да се предпази от токсичните химикали от боите и гипса, с които работел.

И до ден днешен лекарите съветват хората да използват този метод при пожар, за да предпазят белите си дробове от опасния дим.

Откритието, че съществуват бактерии, които се пренасят по въздуха, направено от Луи Пастьор през 1861 г., накарало хората да осъзнаят колко лесно могат да се заразят с някои опасни болести.

В резултат лекарите започнали да насърчават носенето на памучни маски. Постепенно те се превърнали в моден аксесоар. Редица жени си слагали дантелени воали с идеята да се предпазят от опасните частици.

В началото на XX в. в Северен Китай избухнала епидемия от чума.

За да спрат бързото разпространение на болестта, местните лекари започнали да носят специални маски, направени от марля и памук. Те имали връзки, с помощта на които се прикрепяли към ушите. Смята се, че именно това е прототипът на маските, които и до днес се използват в медицината.

През 1905 г. известната американската лекарка Алис Хамилтън публикувала резултатите от изследване на количеството бактерии, които пациенти, болни от скарлатина, изхвърлят, докато кашлят.

Тя също така изследвала бактериите, отделяни от здрави болнични служители, докато говорят или кихат. Нейното заключение било, че предпазни маски трябва да се носят винаги по време на операции. Препоръките на Хамилтън се спазват и до днес.

По време на глобалната пандемия от Испански грип, избухнала през 1918 г., носенето на предпазни маски се превърнало в едно от основните средства за ограничаване на опасната болест.

В някои американски градове мярката дори станала задължителна, което довело до избухването на протести. Данните, с които учените разполагат, показват, че броят на жертвите на Испанския грип там бил по-нисък в сравнение с населените места, в които носенето на маски не било задължително.

vesti.bg

Продължете с четенето

Казанлък

Казанлъшката гробница – шедьовър от времето на траките

Published

on

България е страна пълна с много мистерии, загадки и безброй интересни места, чиито истории не са съвсем разкрити, а може и никога да не се разкрият напълно.

Нашата малка по територия държава може да се похвали със славна история, предлага много интересни места за посещение и в същото време пази добре част от своите древни тайни.

Едно от най-интересните, а може би и най-мистериозни места по нашите земи е Казанлъшката гробница, дело на древните траки.

Тя е част от по-голям некропол, разположен в близост до столицата на Одриското царство – Севтополис. Тракийската гробница е датирана от края на IV век пр. Хр. Поради нейната уникалност тя е и част от списъка на ЮНЕСКО за Световно културно и природно наследство от 1979 г. Освен това е част и от 100-те национални туристически обекта на България.

Смята се, че тази гробница е принадлежала на тракийския владетел Ройгос.

Откриване на гробницата

Гробницата, както и много други обекти у нас, е открита съвсем случайно на 19 април 1944 г. под един могилен насип от група войници, които по това време копаели окоп в североизточната част на Казанлък. Тя била висока внушителните 7 метра и е била с диаметър от цели 40 метра.

Разпределение на гробницата и строителни техники

Корпусът на гробницата се състои от гробна камера с купол и коридор към нея. Входът на гробницата се нарича още дромос. Тя е покрита с т.нар. каменна риза и е изградена от тухли, които в самия дромос имат правоъгълна форма, а в куполното помещение имат формата на трапец. Строителната техника, която е използвана за строежа, е тухли, които са свързани с хоросан, който е съставен от вар и пясък.

Предмети и останки, открити в гробницата

В камерата на гробницата са били намерени останки на жена и мъж, а в коридора, който се намира пред камерата и на кон.

Самите предмети и накити, които са били намерени в гробницата, не са много и поради тази причина се смята, че тя е била ограбена още през древността. Въпреки оскъдния брой на намерените артефакти, все пак част от тях (40 златни копчета и 3 глинени розетки) показват колко добре е било развито ювелирното изкуство по това време и какви изкусни майстори са били траките.

След старателно почистване на горния слой прах и земя са открити и други интересни предмети, като върхове на стрели, юзда на кон, силно ръждясал крив железен нож, различни глинени съдове и парчета от такива, глинена розетка с 28 листенца, малка златна халка и други дребни златни накити. Това са безценни артефакти, които говорят много за тракийската култура и колко прецизно са работили древните траки в много области, не само в ювелирството.

Стенописите

Своята световна известност и много висока посещаемост, както от българи, така и от чужденци, тракийската гробница край град Казанлък дължи на своите наистина уникални стенописи, които се намират в коридора и куполното помещение. Те са изключително добре запазени и това е една от причините ЮНЕСКО да я включи в своя престижен списък за културно наследство.

Според изследванията на тези неповторими и много впечатляващи стенописи се смята, че е работено с четири основни цвята – черен, червен, жълт и бял. За направата им са използвани две техники – мокро фреско при декоративната и фигуралната живопис и темпера при самото оцветяването на пода и стените.

В самото предверие се вижда, че стените са измазани с глина. На фриза върху източната сцена пък е изобразена бойна сцена между две неприятелски войски. Централно място в тази сцена заемат двамата главни войни, които са изправени един срещу друг. Забелязва се, че в ръцете си двамата воини държат по един крив нож и по две дълги копия.

Тракийският владетел Ройгос

Както вече споменах, предполага се, че Казанлъшката гробница е принадлежала на тракийския владетел Ройгос. Една от сцените включва фигурите на мъж и жена, най-вероятно Ройгос и съпругата му, като около тях има още много хора – ратаи, прислужници и друг подобен тип „персонал“.

Кой обаче е Ройгос? Според историци и археолози той е бил цар на Одриското царство, като най-вероятно е син на Котис II и внук на Севт III.

Реставрационни и строителни работи в гробницата

През 1946 г. в гробницата е била построена защитна постройка, която е леко преустроена през 1960 г. Само година по-късно, тя е била снабдена с климатична система, чрез която е подсигурено по-доброто и дълго запазване на уникалните стенописи. През 1966 г. ЮНЕСКО прави множество проверки чрез комисия и през 1979 г. я включва в списъка си.

В наши дни, за да се опази за повече време Казанлъшката гробница, е направено нейно копие в близост до оригинала, което е отворено за посещения.

Мястото е наистина уникално, мистично и си заслужава да се посети. То заема голяма част от нашата древна история и е много важен паметник на древната тракийска култура и строителство. Казанлъшката гробница ни показва майсторството и величието на траките, пред които можем само да се поклоним.

Вести.бг

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com