Свържете се с нас

Казанлък

Управителят на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ в Казанлък д-р Кети Маналова: Новата методика за финансиране на болниците създава напрежение

Published

on

Новата методика за определяне на годишните бюджети за финансиране на болниците от Национална здравно-осигурителна каса създава напрежение. Това каза за Радио „Фокус“ д-р Кети Маналова, управител на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ в Казанлък. „Напрежението е по отношение на това, че лечебните заведения за болнична помощ трябва да отговарят на определени стандарти и изисквания, които не са никак либерални по отношение на това, че лекарите трябва да присъстват и да бъдат назначени на осемчасов основен трудов договор в болниците и това да им гарантира месечна заплата. Освен това болниците са длъжни да осигуряват 24-часово покритие на графика и денонощието с присъствие на лекар, медицински специалисти, прием на пациенти“, коментира д-р Маналова. Медицинските стандарти също поставят много сериозни изисквания, поясни още управителят на болницата в Казанлък. Те определят минималния брой лекари, както и минималния брой изобщо на медицинските специалисти, които да имат правото да изпълняват определени клинични пътеки, по които болницата работи със Здравната каса. „Осигурителните прагове също не са никак ниски. Всичко това ни поставя в ситуацията да работим при определен лимитиран бюджет за тримесечие или за година, да покриваме изискванията според методиката, да задържаме медицинските кадри, при които и без това има голямо текучество в последно време, да гарантираме качество на здравната услуга и да имаме тази финансова рамка, в която благополучно да съчетаваме всички тези изисквания. Това е изключително трудно, дори невъзможно“, поясни д-р Маналова. Тя коментира, че от гледна точка на хората определящи тази методика, би следвало действително да има делегиран бюджет, да има някаква рамка на икономическите дейности на болниците. Защото те са много, защото се отчитат свръх хоспитализации. „Вероятно това е логиката да бъде създадена тази методика. Хубаво е според пациентските организации, дори според Лекарския съюз да има листи на чакащи. Такива има и в другите държави. Вероятно това са техните аргументи да създадат тази методика, но мисля, че не са съобразени много неща от нашата действителност“, каза д-р Маналова и поясни, че пред болниците в България остава огромният проблем , не само че ще има листи на чакащи и те ще създадат напрежение най-вероятно сред пациентите. А и това, че болниците няма да могат да осигурят минимални работни заплати на лекарите и медицинските специалисти, които като си стигнат бюджета, ще трябва да преустановят работа и най-вероятно да излизат в някакви отпуски. Ако те са платени, болниците отново ще трябва да имат някакъв приход, за да могат да ги гарантират. Ако са неплатени – това е обречено на много кратко съществуване, според управителя на казанлъшката болница. „Тази методика ограничава предимно болничната дейност. Тя не казва, че няма ограничения в лимитите и в извънболничната помощ, в лекарствените средства и навсякъде. Но най-засегнати са отново болниците и тази година“, каза д-р Маналова.
Славяна ГАЙДАРОВА

Продължете с четенето

Казанлък

Михаил Шейтанов от ПГЛПТ спечели Национално ученическо състезание по „Стопански и финансов контрол“

Published

on

Изключително радостна новина дойде от Свищов в първите дни на декември и зарадва всички в ПГЛПТ. Михаил Шейтанов от 11 а клас, спец.“Електронна търговия“ спечели първо място в Националното състезание по „Стопански и финансов контрол“. Организатор на он-лайн надпреварата бе Стопанска академия „Д.А.Ценов“ в дунавския град. Състезанието се проведе за час и половина, а състезателния казус бе в интерактивна форма и въпросите в него, бяха свързани с конкретна операция по внос на стоки, която учениците трябваше да оценят и разгледат от позицията на митническия контрол.Може да бъде изображение с 1 човек и текст, който гласи '28=4358age=3 Jud... BGmaterial i.com уча.се моите уро... уроципо английск... мелиса стопанска академия "димитър A. ценов" специалност стопански и финансов контрол редовно. задочно и дистанционно обучение на български език срок 4 години WWW bg/kskb'

Михаил победи 143 участници от 16 училища в цялата страна. ПГЛПТ се представи с цели осем състезатели от специалност „Електронна търговия“. По време на състезанието се работеше индивидуално, като всеки от тях трябваше да влязат в точно определена виртуална състезателна стая. Михаил спечели специална грамота и наградата на Ректора на СА „Димитър.А.Ценов“. Всички участници в състезанието ще получат и Сертификати.

Продължете с четенето

Казанлък

Кои са кандидатите за началник на РУО-Стара Загора

Published

on

Милена Йолдова-Стоянова и Любомира Абдишева са допуснатите кандидати за длъжността началник на Регионалното управление на образованието в Стара Загора.

Досегашният  началник Татяна Димитрова беше задържана на 2 ноември при акция на служители на БОП към МВР – Стара Загора заедно с 55-годишния Георги Паликарев, привлечен като съучастник.  Двамата са обвинени за принуда с цел имотна облага. На 14 ноември Окръжната прокуратура в Стара Загора освободи от ареста бившия началник на РУО срещу парична гаранция от 2000 лева.

Кандидатите за началник на РУО Стара Загора трябва да се явят на тест на 12 декември от 10:00 часа в сградата на Министерството на образованието и науката. Интервюто с допуснатите след теста кандидати ще се проведе в същия ден.

Милена Йолдова-Стоянова беше назначена за изпълняващ длъжността началник на Регионално управление на образованието в Стара Загора на 3 май 2022 година. Тогава Татяна Димитрова беше освободена заради дисциплинарни нарушения.

С решение на Върховния административен съд на 7 юни 2023 година Татяна Димитрова беше възстановена на длъжността началник на Регионалното управление на образованието -Стара Загора. БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Разследват кражба на пари от магазин в Казанлък

Published

on

На 2-ри декември в 04:45 часа, в Районно управление-Казанлък, на тел. 112 е получен сигнал за кражба от магазин в Казанлък.

На място е установено, че деянието е извършено за времето 18:00 часа на 01.12.2023г. до 04:50 ч. на 02.12.2023г., след като с техническо средство е отключена вратата на търговския обект.

По данни на потърпевшите са отнети 250 лв. Образувано е досъдебно производство по чл.195 от Наказателния кодекс.

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха мъжа избягал с автомобила си през оградата на наказателния паркинг в Казанлък

Published

on

На 1-ви декември, в 08:46 часа, в Районно управление-Казанлък е получено съобщение за съборена и повредена оградна мрежа на наказателен паркинг в Казанлък от л.а.“БМВ“.

В резултат на проведените незабавни оперативно-издирвателни мероприятия на полицейските служители е установено, че водач на автомобила е 53-годишен мъж, който към 08:20ч., след като е бил репатриран автомобила, отишъл да наказателния паркинг, за да иска да му бъде освободена и върната колата, отказал да заплати глоба и минал през оградата, намираща непосредственно до входния портал на паркинга.

Образувано е досъдебно производство по чл.325, ал.3 вр. ал.1 от Наказателния кодекс. Мъжът е задържан за срок до 24 часа.

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха мъж за трафик на жена от Казанлък с цел проституция

Published

on

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 45-годишен мъж за трафик на жена с цел развратни действия, съобщават от прокуратурата.

През месец ноември, обвиняемият П.К. въвел в заблуждение 30-годишна жена, че ще се ожени за нея, взел я от гр. Казанлък и я транспортирал до гр. София. Обвиняемият направил това с цел да използва жената за развратни действия.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 159а, ал.2, т.2, пр.2, вр. ал.1 Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода” от 3 до 10 години.

Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор.

Днес, 04.12.2023 г., наблюдаващ прокурор е внесъл искане в Софийски районен съд за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо П.К.

Продължете с четенето

Казанлък

Източиха 110 литра дизелово гориво от трактор в гр. Шипка

Published

on

На 03.12.2023г., в 15.55,ч., в РУ-Казанлък е получен сигнал, че за периода от около 17.30 ч. на  02.12.2023г. до около 15.00ч. на 03.12.2023г., в землището на гр.Шипка,  е разпробит резервоар на трактор и са отнети 110 литра дизелово гориво.

Образувано е досъдебно производство по чл.195 от НК.

Продължете с четенето
Реклама

Новини от Стара Загора

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com