Тракийски боен птицеглав кораб ще е атракция за туристи на язовир “Копринка”

   

Тракийски боен птицеглав кораб ще заплава във водите на язовир “Копринка”. Днес той беше показан за първи път пред медии и казанлъшката общественост. 

В продължение на близо две години дървената конструкция бе сглобявана на място край бреговете на язовир “Копринка” в базата на Морски клуб „Севт III” – Казанлък. Ръководител на авангардния проект, наречен „Археосвят – по пътя на великите“ е режисьорът Атанас Димитров.  Самият той разказа историята на птицеглавия кораб, че ветроходът се прави по модел на известните в световната археология птицеглави кораби, изобразени на прочутия барелеф от гробницата Мединет – Хабу на Рамзес III в Долината на фараоните в Египет.

Атанас Димитров благодари на хората участвали активно в изграждането на кораба, на Пенко Говедаров, на зам.-кметът Даниела Коева и на инж.  Георги Вълевски отговорен за конструирането на кораба. Инж. Вълевски дълги години се занимава с ветроходство, с конструиране на лодки и яхти, а последните години и на кораби с историческа стойност. Направил е и репликата на кораб на цар Резос, който представлява древна тракийска галера.

“Идеята е това да бъде поредната атракция привличаща туристи в Долината на тракийските царе”, сподели Сребра Касева началник кабинет на кмета в община Казанлък. Община Казанлък е спонсор на начинанието.

Корабът е дълъг близо 20м и е изработен изцяло от дъб. За да заплава официално трябва да премине всички контроли от Държавна инспекция „Корабоплаване“. Атанас Димитров е убеден, че още през идната година той ще посреща туристи, дори вече има изработен и маршрут.

Пресъздаден бе тракийски ритуал, изпълнен от артисти на общински театър “Любомир Кабакчиев”.

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com