Традиционната пролетна експедиция на 100 казанлъшките туристи са проведе в Средна гора, Рила и Родопите

   

Казанлъшки туристи се завърнаха от експедиция “Велинград’2015”. Традиционната пролетна историческо-планинарска експедиция на 100 казанлъшките туристи са проведе в Средна гора, Рила и Родопите. Те посетиха пазарджишкото село Славовица – родно място на земеделския водач Александър Стамболийски и останките на крепостта Щипон /Траянови врата/. През курорта Момин проход и град Костенец бе посетен възпятия от Иван Вазов водопад.
Любителите на историята пътешестваха и до местността Св. Спас, с внушителните развалини на Беловската базилика от края на V в. Тук се пазят останките от разрушения късноантичен и средновековен укрепен град Левка. Сред тях се откроява църквата „Свети Георги“, чийто строеж започва през 1806 г. Дърворезбите на иконостаса са дело на майстори от Разлог, Банско и Белово, а иконите са изписани от самоковския зограф Петраки Костович.
С бърз вечерен поход от Юндола до Пашови скали бяха обходени Западните Родопи.
В западния край на Дорково, в палеонтологичния музей се пази макет на най-величественият представител от от времето на плиоцена/5 милиона години преди н.е./ – мастодонт от рода Ананкус анвернензис, разказват туристите, заснели всяка стъпка от своята експедиция. Сред нейните цели бе и посещение на крепостта Цепина, последната българска твърдина, превзета от турците в Южна България през 1373 г., след деветмесечна обсада. През ХІІІ в.в нея живее деспот Алексий Слав –сестрин син на българския цар Калоян. Съпругата на деспот Слав е Маргарита -Изабела, единствена дъщеря на константинополския Латински император Анри Фландърски.
В западния край на Пещера, бе посетена нововъзстановената крепост Перистера/ гълъб, гълъбово място/ с две ъглови кули- източната и южната, които са едновременно и църкви.
В североизточните покрайнини на Перущица бе последният обект на проявата – Червената църква /с типичните римски тухли и розов хоросан/, изградена в края на V в. при управлението на император Анастасий I. В нея се съхранявали изцелителните мощи на християнски мъченик, загинал за утвърждаване на вярата по тези земи.
„Искра“

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com