Свържете се с нас

Казанлък

Теодосий Теодосиев: На всяка US ракета в Космоса са монтирани камери на мой ученик

Published

on

Представяте ли си какво означава родители на двойкаджии за отговарят за реда на матурите – преписването и подсказването ще се увеличат драстично, казва Теодосий Теодосиев, учител по физика в Казанлък

– Г-н Теодосиев, колко станаха медалите на вашите възпитаници от олимпиадите и състезанията по физика у нас и по света?

– Не ги броя отдавна, но мога да кажа, че от общо 48 абсолютни победители в националните олимпиади по физика, 25 са мои възпитаници.

Като трябва да се отбележи, че по време на първите 10 олимпиади все още не съм бил учител.

И тази година победителят в националната олимпиада – Александър Любомиров Кратинов от Варна, е от моята школа по физика. Състезанието бе подборно и за международната олимпиада, която ще бъде през юли в Швейцария, така че Александър ще представи там България.

Но най-хубовото е, че тези ученици не просто печелят състезанията по физика и учат в престижни университети по света, а че след това повечето от тях успяват да се реализират и днес са на върха в науката и в производството. Сред тях има учени с признат принос в цял свят.

– Тези хора не забравят ли откъде са тръгнали?

– Не, често се обаждат. Например първият ми златен медалист от национална олимпиада по физика – казанлъчанинът Петко Динев, който завърши средното си образование през 1977 г., сега прави в САЩ най-качествените и прецизни телевизионни камери в света. Негови клиенти са правителствата на САЩ и Израел, фирмата “Сони” – всяки, който може да си го позволи.

Зная, че на всяка американска ракета, която полита в Космоса, са монтирани негови камери. Преди да замине зад океана, Петко беше асистент в Техническия университет в София.

Друг казанлъчанин, който работи също в Америка, в щата Колорадо – Теньо Попминчев, професор, е автор на най-съвършенните лазери на рентгенови лъчи.

Заедно с брат си Димитър, също от моята школа, пишат нова квантова азбука – азбуката на ярките квантови рентгенови лъчи.

Проф. Попминчев вече има и 5 публикации в най-авторитетните в света списания за наука “Пейдър” и “Сайнс”.

По-разбираемо за масовата публика обаче ще бъде откритието на Христо Иглев, също от Казанлък, който работи в Мюнхенската политехника и откри как да превърне водата в лед при плюс 16 градуса по Целзий. Това направи революция в хранително-вкусовата промишленост, защото, казано на шега, занапред няма да ви се топи сладоледът.

Николай Кърджилов пък успя да фотографира магнитното поле с помощта на неутрони, което си е сензация в науката. Тази неутронна снимка на магнитно поле той успя да направи в Берлин, където работи.

Пак в Германия Димитър Ангелов се занимава успешно с лазери на влакнеста оптика, които са най-мощните.

– Имате ли обяснение защо успяват вашите възпитаници? Физиката не е ли скучна?

– С въображение всичко може да се направи интересно. А моите възпитаници успяват, защото са научени на тежък интелектуален труд

и да решават трудни задачи от всякакво естество. Интересът към школата ми по физика, в която идват деца от цялата страна, показва, че на фона на чудовищната криза в българското образование има и жажда за качествено образование. Това лято ще организирам 4 летни лагера по физика за ученици – в курорта Паниците в Стара планина и в базата на проф. Минко Балкански в с. Оряховица, Старозагорско. Записват се деца от най-елитните български училища. Аз мисля, че който учител е умен, изпраща учениците си да надградят наученото в клас. Но тази година няма да правя школа за млади учители, защото се оказва, че няма млади учители за нея.

Като цяло образованието ни се срина, особено професионалното. Отдавна вече не сме нация техническа, с което доскоро се гордеехме.

Неотдавна познат от Стара Загора ми каза, че търси работници за производството си, дори и без опит – щял да ги обучи, и с първоначална заплата от 800 лв. на месец, но нямало желаещи.

Младите предпочитат да са бармани на морето за повече пари. А аз като учител не получавам 800 лв. на месец

Това пък обяснява защо средната възраст на българския учител е 58 г. и расте. Не ми се мисли какво ще стане с новия закон за образованието, по силата на който всички учители, навършили възраст за пенсия, ще трябва да се пенсионират.

Нали виждам какво става в природо-математическата гимназия, където преподавам – учебните часове по английски език са 5 пъти повече от часовете по физика.

И да се яви някой на матура с предмет по избор по физика е голямо изключение – всички избират матура по английски. Имаме 12-окласници, които не могат да събират обикновени дроби, а завършват математическа гимназия.

Сега чувам, че като мярка срещу преписването на матурите с учителите квестори щели да дежурят и родители на ученици. Представяте ли си какво озчава родители на двойкаджии да отговарят за реда на матурите – преписването и подсказването ще се увеличат драстично.

– Докъде стигна строителството на Националния център по природо-математически науки, който трябваше да бъде в двора на вашата Природо-матемиатическа гимназия “Никола Обрешков” в Казанлък? Преди време вместо да има нова сграда, заради това строителство се срути част от източното крило на гимназията.

– Доникъде не е стигнало, тъй като разбрах, че сега се съдят строители и застрахователи, а подобни дела продължават с години. Знаете, че правителството отпусна за този център близо 500 хил. лв. С част от тях обектът бе запечатан, не зная къде пропаднаха останалите.

Навярно ще чакаме друго правителство пак да отпусне някакви пари.

В този център и аз щях да имам кабинет по физика, но на мен кабинет не ми трябва – 25 г. съм карал без кабинет, навярно така и ще се пенсионирам.

Този Национален център по природо-математически науки по-скоро беше нужен на общината, за да стане по-красива тази част на града. Може би и на директора на нашето училище, защото колкото повече са учениците, повече пари влизат в гимназията.

Аз съм на обратното мнение – за да е елитно едно училище, учениците следва да са по-малко, но наистина да са елитни.

CV

Роден на 1 декември 1947 година в Казанлък

Учител по физика повече от 40 г. в Природо-математическата гимназия “Никола Обрешков” в Казанлък

От 40 г. е и прочутата му школа

Той е учителят на 3/4 от българите, завоювали златни медали от състазания и олимпиади по физика в цял свят. От общо 48, 25 от националните победители са негови възпитаници

Женен. От първия си брак има син, от втория – дъщеря на 6 г./24chasa

Казанлък

Черганово посреща гости на фестивала „От Лазаровден до Гергьовден

Published

on

За втора година в казанлъшкото село Черганово ще се проведе националният фестивал „От Лазаровден до Гергьовден“. Организатор е местното читалище „Антон Страшимиров“ с подкрепата на Кметство Черганово и Община Казанлък.

„Тази година фестивалът ще се проведе навръх Цветница – 28 април. Освен музикалната и танцовата програма ще има и занаяти – потомствени калайджии, дърворезбари, както и кулинарна изложба“, съобщи за Радио Стара Загора секретарят на читалището в Черганово – Петър Байнов.

„Целта на фестивала е да се популяризира българския музикален и танцов фолклор, а условието е едно от изпълненията да бъде от пролетния обреден цикъл. Тричленно професионално жури с председател тракийската певица Дарина Славчева ще оценява участниците „, информира Петър Байнов.

Тази година се навършват 115 години от създаването на НЧ „Антон Страшимиров“. Подробности за честванията и за произхода на името Черганово разказа читалищният секретар:

„Читалището е основано през 1909 г. от няколко местни черганци и се е помещавало в плевня. Новата сграда е построена 1990 г. Годишнината ще отбележим през м. октомври, около Петковден, когато е празника на селото. Името Черганово произлиза от един керван селяни от съседното село Тулово, които са карали своите биволи по река Тунджа между двете села. Те са прали черги в реката. Наричали са ги „чергари“ и от там идва името Черганово“. БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Казанлък разработва проектни предложения за развитие на паметника „Бузлуджа“ и зоната около яз. „Копринка“

Published

on

Община Казанлък разработва проектни предложения за развитие на Индустриалната зона, зоната на язовир „Копринка“ и на паметника „Бузлуджа“. Това съобщи за Радио Стара Загора Веселина Димитрова – главен експерт „Стратегическо планиране“. В концепцията са заложени 16 проектни предложения, които се изпълняват с 15 партньори.

Първият приоритетен проект е развитие на Индустриалната зона в Казанлък. Той включва изграждане на довеждаща техническа и инженерна инфраструктура, в това число транспортна свързаност, ВиК, електрическа инфраструктура, коментира Веселина Димитрова. Вторият приоритетен проект в интегрираната концепция е развитие на туристическия потенциал на язовир „Копринка“. Целта е развиването на приключенския и активен туризъм.

„Там е заложено обособяване на велосипеден парк, изграждане на воден център, обособяване на горски веломаршрути, закупуване на сцена и оборудване с цел популяризиране на Празниците в Долината на тракийските царе“

Третата приоритетна зона, определена от екипа на администрацията, е паметникът „Бузлуджа“. В нея общината си партнира с областния управител на Стара Загора и с Фондация „Проект Бузлуджа“. Заложените мерки са 3, обясни Веселина Димитрова:

“ Изработване на цялостен идеен проект, изработване на работен проект и строително-монтажни работи за покривната конструкция“

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха млад мъж, заплашвал майка си в Казанлък

Published

on

Задържаха 21-годишен мъж, заплашвал майка си в Казанлък, съобщиха от полицията.

На 17 април е подаден сигнал от 53-годишната жена, че синът ѝ я е заплашвал.

По случая се води разследване.

Продължете с четенето

Казанлък

Розоберът в страната подранява заради топлата пролет

Published

on

Кампанията по прибиране на розовия цвят в страната тази година ще подрани и се очаква да стартира още в първите дни на май. Това разкри за Радио Стара Загора Зара Клисурова от Националния клонов съюз на розопроизводителите. Сухата и топла пролет е основната причина за очаквания по-ранен старт на розобера. Клисурова подчерта, че необичайно високите температури се отразяват неблагоприятно на маслодайните насаждения. По думите ѝ, ако топлото време се запази в следващите седмици, това ще даде негативно отражение върху добива на розов цвят.

Очакваната изкупна цена за килограм розов цвят през настоящата кампания се очаква да варира в миналогодишните граници от 3,60-4лв. за килограм. Според Зара Клисурова тези нива не устройват стопаните, тъй като разходите за отглеждането на маслодайната култура са скочили в резултат на увеличението при торове, препарати и горива. Производителите на розов цвят са постигнали съгласие в настоящия розобер да бъдат плащано по 1,50лв. за килограм набран цвят на берачите. Зара Клисурова обаче изрази опасения, че тази договорка може и да не бъде спазвана от самите стопани.

Розопроизводителите очакват през следващата седмица изплащането на т.нар. „украинска помощ“, която беше договорена след протести при кабинета Денков.

Продължете с четенето

Казанлък

Събират се средства за специализирана люлка за децата в инвалидни колички в Казанлък

Published

on

Тази вечер от 18:00 часа в Народно читалище „Искра“, гр. Казанлък ще се състои благотворителен концерт „Да играем заедно“. Входът за събитието ще струва 10 лв. Събраните средства ще бъдат използвани за закупуването на специализирана люлка за децата в инвалидни колички, която ще бъде монтирана в парк „Розариум“. Това каза за радио Стара Загора Янко Янков – председател на обществения съвет на Основно училище „Кулата“ – организатор на инициативата.

Концертът е част от проекта „Различните деца на България“ и е продължение на кампанията, която стартира с кулинарен коледен базар през месец декември 2023г.

Люлката, която е в основата за благотворителната инициатива, е единствена по рода си и уникална за България, тъй като дава реална възможност на децата в инвалидни колички да изградят увереност, да се адаптират към детската площадка, играейки на едно място с останалите, допълни още Янко Янков. Необходимата сума за нейното закупуване 8 460 лева. До момента организаторите са събрали близо 4 000 лева.

В Народно читалище „Искра“ ще има поставена кутия за дарения, където всеки може да остави допълнителна сума. Може да се дари по банков път, по сметка на Фондация „Можем заедно“. IBAN: BG15FINV91501217270025 – основания „люлка Казанлък“.

 

Продължете с четенето

Казанлък

Обсъждат обходен път на Казанлък

Published

on

В Казанлък се проведе обществено обсъждане на идейния проект за бъдещ обходен път, който да изведе трафика от града. Новата инфраструктура е свързана и с продължението на бъдещия тунел под Шипка. Пътят ще е дълъг 4,5 км и ако получи финансиране ще бъде изграден по програма „Развитие на регионите“.

Бъдещият обход на град Казанлък трябва да свържe два първостепенни пътя – Подбалаканския и Габрово-Казанлък.

Николина Чапанова – член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ представи лично подготвеният идеен проект.

Беше посочено, че изграждането на обходен път на град Габрово и перспективата за строителство на тунел под връх Шипка ще привлече допълнителен трафик по направлението на I-5, което прави належащо изграждането на обходен път на гр. Казанлък.

Чрез изграждането на обхода ще се изведе тежкотоварния трафик от града, напомни ресорният зам.-кмет Даниела Коева.

Тя добави, че пътя ще започва край Крънско ханче и ще извежда трафика до Подбалканския път край една от отбивките за село Копринка.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com