Свържете се с нас

Казанлък

Теодосий Теодосиев: На всяка US ракета в Космоса са монтирани камери на мой ученик

Published

on

Представяте ли си какво означава родители на двойкаджии за отговарят за реда на матурите – преписването и подсказването ще се увеличат драстично, казва Теодосий Теодосиев, учител по физика в Казанлък

– Г-н Теодосиев, колко станаха медалите на вашите възпитаници от олимпиадите и състезанията по физика у нас и по света?

– Не ги броя отдавна, но мога да кажа, че от общо 48 абсолютни победители в националните олимпиади по физика, 25 са мои възпитаници.

Като трябва да се отбележи, че по време на първите 10 олимпиади все още не съм бил учител.

И тази година победителят в националната олимпиада – Александър Любомиров Кратинов от Варна, е от моята школа по физика. Състезанието бе подборно и за международната олимпиада, която ще бъде през юли в Швейцария, така че Александър ще представи там България.

Но най-хубовото е, че

тези ученици не

просто печелят

състезанията по

физика и учат в

престижни

университети

по света, а че след това повечето от тях успяват да се реализират и днес са на върха в науката и в производството. Сред тях има учени с признат принос в цял свят.

– Тези хора не забравят ли откъде са тръгнали?

– Не, често се обаждат. Например първият ми златен медалист от национална олимпиада по физика – казанлъчанинът Петко Динев, който завърши средното си образование през 1977 г., сега прави в САЩ най-качествените и прецизни телевизионни камери в света. Негови клиенти са правителствата на САЩ и Израел, фирмата “Сони” – всяки, който може да си го позволи.

Зная, че на всяка американска ракета, която полита в Космоса, са монтирани негови камери. Преди да замине зад океана, Петко беше асистент в Техническия университет в София.

Друг казанлъчанин, който работи също в Америка, в щата Колорадо – Теньо Попминчев, професор, е автор на най-съвършенните лазери на рентгенови лъчи.

Заедно с брат си Димитър, също от моята школа, пишат нова квантова азбука – азбуката на ярките квантови рентгенови лъчи.

Проф. Попминчев вече има и 5 публикации в най-авторитетните в света списания за наука “Пейдър” и “Сайнс”.

По-разбираемо за масовата публика обаче ще бъде откритието на Христо Иглев, също от Казанлък, който работи в Мюнхенската политехника и откри как да превърне водата в лед при плюс 16 градуса по Целзий. Това направи революция в хранително-вкусовата промишленост, защото, казано на шега, занапред няма да ви се топи сладоледът.

Николай Кърджилов пък успя да фотографира магнитното поле с помощта на неутрони, което си е сензация в науката. Тази неутронна снимка на магнитно поле той успя да направи в Берлин, където работи.

Пак в Германия Димитър Ангелов се занимава успешно с лазери на влакнеста оптика, които са най-мощните.

– Имате ли обяснение защо успяват вашите възпитаници? Физиката не е ли скучна?

– С въображение всичко може да се направи интересно. А

моите

възпитаници

успяват, защото

са научени на

тежък

интелектуален

труд

и да решават трудни задачи от всякакво естество. Интересът към школата ми по физика, в която идват деца от цялата страна, показва, че на фона на чудовищната криза в българското образование има и жажда за качествено образование. Това лято ще организирам 4 летни лагера по физика за ученици – в курорта Паниците в Стара планина и в базата на проф. Минко Балкански в с. Оряховица, Старозагорско. Записват се деца от най-елитните български училища. Аз мисля, че който учител е умен, изпраща учениците си да надградят наученото в клас. Но тази година няма да правя школа за млади учители, защото се оказва, че няма млади учители за нея.

Като цяло образованието ни се срина, особено професионалното. Отдавна вече не сме нация техническа, с което доскоро се гордеехме.

Неотдавна познат от Стара Загора ми каза, че търси работници за производството си, дори и без опит – щял да ги обучи, и с първоначална заплата от 800 лв. на месец, но нямало желаещи.

Младите предпочитат да са бармани на морето за повече пари. А

аз като учител

не получавам

800 лв. на месец

Това пък обяснява защо средната възраст на българския учител е 58 г. и расте. Не ми се мисли какво ще стане с новия закон за образованието, по силата на който всички учители, навършили възраст за пенсия, ще трябва да се пенсионират.

Нали виждам какво става в природо-математическата гимназия, където преподавам – учебните часове по английски език са 5 пъти повече от часовете по физика.

И да се яви някой на матура с предмет по избор по физика е голямо изключение – всички избират матура по английски. Имаме 12-окласници, които не могат да събират обикновени дроби, а завършват математическа гимназия.

Сега чувам, че като мярка срещу преписването на матурите с учителите квестори щели да дежурят и родители на ученици. Представяте ли си какво озчава родители на двойкаджии да отговарят за реда на матурите – преписването и подсказването ще се увеличат драстично.

– Докъде стигна строителството на Националния център по природо-математически науки, който трябваше да бъде в двора на вашата Природо-матемиатическа гимназия “Никола Обрешков” в Казанлък? Преди време вместо да има нова сграда, заради това строителство се срути част от източното крило на гимназията.

– Доникъде не е стигнало, тъй като разбрах, че сега се съдят строители и застрахователи, а подобни дела продължават с години. Знаете, че правителството отпусна за този център близо 500 хил. лв. С част от тях обектът бе запечатан, не зная къде пропаднаха останалите.

Навярно ще чакаме друго правителство пак да отпусне някакви пари.

В този център и аз щях да имам кабинет по физика, но на мен кабинет не ми трябва – 25 г. съм карал без кабинет, навярно така и ще се пенсионирам.

Този Национален център по природо-математически науки по-скоро беше нужен на общината, за да стане по-красива тази част на града. Може би и на директора на нашето училище, защото колкото повече са учениците, повече пари влизат в гимназията.

Аз съм на обратното мнение – за да е елитно едно училище, учениците следва да са по-малко, но наистина да са елитни.

CV

Роден на 1 декември 1947 година в Казанлък

Учител по физика повече от 40 г. в Природо-математическата гимназия “Никола Обрешков” в Казанлък

От 40 г. е и прочутата му школа

Той е учителят на 3/4 от българите, завоювали златни медали от състазания и олимпиади по физика в цял свят. От общо 48, 25 от националните победители са негови възпитаници

Женен. От първия си брак има син, от втория – дъщеря на 6 г.

Източник: 24 часа

Продължете с четенето

Казанлък

Почистват крайпътна растителност между селата Розово, Кънчево и Ръжена

Published

on

ВЪВЕЖДА СЕ ВРЕМЕННА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕТО МЕЖДУ СЕЛАТА РОЗОВО, КЪНЧЕВО И РЪЖЕНА

От днес до края на работната седмица ще се извършва кастрене на надвиснала и опасна храстовидна и дървесна растителност по четвъртокласната пътна мрежа между селата Розово, Кънчево и Ръжена. За извършване на обезопасителните дейности се въвежда временна организация на движението по посочените пътища. Врменно движението се осъществява в едната лента на платното за движение. Призоваваме водачите на МПС да преминават по изброените пътни платна с повишено внимание!

Продължете с четенето

Казанлък

Жени и младежи в Казанлък се обединиха срещу зависимостите

Published

on

Сдружение „Жените на Казанлък“, съвместно с Общински младежки съвет Казанлък основаха клуб “ Мечтай, бори се, побеждавай!“ Създаването на клуба залага на балансираност на общите усилия за активно участие на младите хора в обществения живот на Община Казанлък. Дейностите, заложени в проекта дават шанс на младите хора да се чуе и техния глас, да проявят отговорност към проблемите и заедно с „Жените на Казанлък“ да се търси решение. 

Приоритетите на съвместната дейност са: превенция и обучение за здравословен начин на живот и намаляване на търсенето на наркотични вещества и употребата на алкохол сред младите хора; превенция на рисковото поведение и употреба на наркотични вещества, насилието и агресията чрез възможности за участие на младите хора във форми за развитие на техните интереси, способности и таланти. Не по – малка е и ангажираността на новия клуб за повишаване информираността на обществото по проблемите, свързани със зависимостите сред младите хора и повишаване на нагласите, популяризиране на възможностите за участие на младежите в образователни и информационни кампании и различни младежки инициативи. Участниците в клуба са категорични, че заедно биха помогнали за ограничаване риска от употреба на наркотични вещества сред младите, но и че е необходима и ангажираност на обществото, на институциите, на медиите, на самите младежи.

Инициативата е по одобрен проектна  „Жените на Казанлък“ за младежки дейности за 2021г. на Община Казанлък.

Продължете с четенето

Казанлък

Хороскоп 20 септември: Три зодии ще си скубят косите днес

Published

on

ОВЕН

В понеделник ще получите известие, което ще смути много от вас. Вероятно се отнася до пари. Спокойно ще премине работният ден, но денят е с лош късмет за вас и ще бъде добре, ако сте по-предвидливи, за да избягвате ситуации, създаващи допълнителни неприятности.

ТЕЛЕЦ

При вас са се трупали проблеми, чието разрешение ще постигнете постепенно във времето. Във всички случаи трябва да се подготвите за частична загуба. Част от неприятностите са свързани с дома ви, но тях спокойно можете да пренебрегнете. В службата очаквайте поощрение.

БЛИЗНАЦИ

Понеделник е благоприятен ден за вас. Отхвърлили сте по-трудната част от работата си и съвсем скоро ще ви стане ясно, че делата ви започват да се реализират по-лесно и по-бързо. Пречките от служебен характер са към своя край. Вашият възход вече е реално осъществим. Дерзайте!

РАК

Раци, не ще успеете да решите финансовите си проблеми за ден-два, но сега обнадеждаващото е това, че през близките дни ще успеете. Онези от вас, които са имали контакти относно започване на работа или по друг делови повод, ще получат съобщение за благоприятно развитие на делата си.

ЛЪВ

При вас проблемите постепенно отшумяват. Лъвовете могат да се надяват на неочаквана помощ. Днес имате шанс в контактите си и преди всичко онези, които са от финансово естество. Бизнесмените ще проведат разговор със своите съдружници, който ще тласне общите дела напред.

ДЕВА

Доста добре ангажиран в делови смисъл e понеделник за Девите. Мнозина от вас са се приготвили да действат чрез хитрост и по този начин да избегнат сложни ситуации или назряващи конфликти. Потърсете нов метод, който ще даде тотално разрешение на стари проблеми.

ВЕЗНИ

В понеделник вашите възможности са добри и не ви липсва гъвкавост, за да се реализирате в службата или в личния бизнес. Едно нещо ще ви създаде трудности и то има отношение към прекалената критичност, с която гледате на всичко около вас. Бъдете по-толерантни!

СКОРПИОН

Понеделник е ден за разговори при вас и взимане на конкретни решения по делови въпроси. Денят създава известни трудности в професионално отношение, а за някои е възможно професионалният ден да се развие много зле. Става въпрос за нестабилното ви служебно положение.

СТРЕЛЕЦ

Много от вас ще се правят на сърдити и това хитроумно отношение към околните ще ви създаде проблеми. Подходът ви не е правилен. Днес вашите печеливши възможности са в службата, където ваш проект или идея ще получи одобрение. Някои ще получат съобщение за пари, които сте изработили преди време.

КОЗИРОГ

Изцяло сте отдадени на работата си днес, у вас личи нестабилност и безпокойство, свързано с нея. Потисната е психиката ви и оттук се явяват всички странични притеснения. Ще имате среща днес с човек, чиито възможности не са малки. Осланяйте се на подкрепата му. Със сигурност ще спечелите, ако засилите интереса му към вашите идеи.

ВОДОЛЕЙ

Днес много от Водолей ще имат повод за радост. Независимо че проблемите, свързани с дома, не се решават в момента, вие вече виждате благоприятен изход от онова, което доскоро ви е тревожело. Активно действайте за осъществяване на намеренията си през деня. Вечерта ще прекарате в компанията на ваши приятели, с които ще се отдадете на спомени.

РИБИ

Активно започвате понеделник. До голяма степен възможностите, които имате сега, ви успокояват напълно, макар че понякога се прокарва нотка на съмнение. Действайте по проблеми, които лично ви засягат и са се превърнали в непоносимо бреме. Ще ги решите с повече търпение. Банкови задължения при някои от вас днес ще претърпят значителна промяна.

Блиц

Продължете с четенето

Казанлък

Красиви имена черпят за голям светец, изгубил всичко и всички

Published

on

На 20 септември православната църква почита паметта на Свети великомъченик Евстатий.

Преди приемането на християнството Евстатий носел името Плакида и бил възпитан в етническите традиции. Но след време осъзнал, че тези традиции са грешни и приел християнството със съпругата си Теопистия и двамата им синове Агапий и Теопист.

Красиви имена черпят за голям светец, изгубил всичко и всички

Цялото семейство било подложено на изпитания от Христос. Най-напред изгубили имуществото си и живели в нищета. Евстатий разбрал, че приятелите му били до него само заради богатството му.

Семейството се преселило там, където никой не ги познавал – в Египет. Но там Теопистия била отвлечена от разбойници, а след това синовете му се изгубили в пустинята. И така Евстатий останал сам и бил принуден на извършва тежък труд. Но въпреки всички изпитания Евстатий останал верен на вярата. 

След 15 години Евстатий отново бил повикан от императора, походът завършил с успех и Плакида бил провъзгласен на главен военачалник на цялата армия.

След това той открил сред двамата войници синовете си. На едно тържество пък той разпознал в една от слугините съпругата си и цялото семейство се събрало заедно.

Но радостта им била кратка, тъй като пълководецът отказал да се включи в езически ритуали и признал пред императора, че отдавна е приел християнството. Тогава той заповядал цялото семейство да бъде подложено на мъчения, а по-късно те починали.

Телата им били погребани от праведни християни и чудотворните им мощи днес се намират в базиликата „Свети Евстатий“ в Рим.

Имен ден празнуват Евстатий, Евстати, Евстатиела, Евстатия, Статко, Статка, Стати. 

Блиц

Продължете с четенето

Казанлък

Седмицата започва със слънце, но идва дъжд

Published

on

През нощта над по-голямата част от страната ще се изясни и вятърът ще стихне. Минималните температури ще са между 11° и 16°.

Това съобщиха от НИМХ.

През деня ще преобладава слънчево време. Ще духа до умерен вятър от запад-югозапад, който привечер ще се ориентира от северозапад и ще се усили.

След обяд по преминаването на студен атмосферен фронт ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици, като по-интензивни ще са явленията на места в Северна България, а през нощта срещу вторник и в източните райони. Максималните температури ще са между 26° и 31°.

Над планините преди обяд ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа умерен запад-югозападен вятър, който вечерта ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Максимална температура на височина 1200 метра около 21°, на 2000 метра – около 14°.

Над Черноморието ще е предимно слънчево. Привечер облачността ще се увеличи и през нощта срещу вторник на много места ще превали и прегърми. Ще духа до умерен източен вятър. Максимални температури на въздуха: 23-26°. Температурата на морската вода е 22-23°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Продължете с четенето

Казанлък

458 са новите случаи на коронавирусна инфекция в страната, 16 в областта

Published

on

През изминалото денонощие са починали 43 души. Общият брой на жертвите на пандемията у нас вече е 20 028 души.

Това показват обновените данни на Единния информационен портал.

458 са новите случаи на коронавирусна инфекция при направени 4740 теста за изминалото денонощие. 9.6% са положителните случаи.

В болница се лекуват 4750 пациенти, като 391 от тях са в интензивни отделения.

38 734 са активните случаи към 20 септември. Общо от началото на епидемията у нас през март 2020 г. потвърдените случаи са 482 186.

43 души са починали за последното денонощие, а жертвите на коронавируса в България са вече 20 028

Излекуваните за денонощието са 1069, а 423 424 са записани като излекувани в информационния портал.

Имунизациите през вчерашния ден са 1697, като общо 2 463 666 са поставените дози ваксина в България.

По области само от Монтана няма докладвани нови случаи през изминалия ден.

Статистиката: Благоевград – 25, Бургас – 30, Варна – 59, Велико Търново – 21, Видин – 3, Враца – 16, Габрово – 5, Добрич – 6, Кърджали – 5, Кюстендил – 9, Ловеч – 15, , Пазарджик – 27, Перник – 7, Плевен – 5, Пловдив – 29, Разград – 12, Русе – 11, Силистра – 8, Сливен – 17, Смолян – 3, София – 24, София – 81, Стара Загора – 16, Търговище – 3, Хасково – 13, Шумен – 2, Ямбол – 6.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com