Теменужка Петкова: Предотвратихме колапса в енергийната система

   

Още в първия момент, когато получихме сигнал за инцидента в мина „Оброчище“, моят зам.-министър Жечо Станков тръгна на там заедно със служители от Инспекцията по труда. Проверките текат и в момента.

Когато те приключат всички ще бъдат уведомени незабавно за резултатите. Това каза в сутрешния блок на БНТ енергийният министър Теменужка Петкова по повод инцидента в мина „Оброчище“. В предаването се включи и представител на Инспекцията по труда, който обяви, че при предишните проверки на мината не са били констатирани нарушения. Проверки се извършват през 6 месеца.

Досега не сме констатирали липса на трудови договори. Работят на три сменя, като една смяна е с продължителност от 7 часа. Почивните дни са събота и неделя. Не сме получавали сигнали за нередности от страна на работниците. В предприятието се провеждат непрестанни и ежедневни инструктажи по безопасност на труда. Новопостъпилите работници също минават задължителни инструктажи и обучение. При последната проверка не открихме никакви нарушения при обезопасяването на работните места, заявиха от Инспекцията по труда.

Теменужка Петкова коментира и подписването на новите споразумения с американските ТЕЦ „Марица-Изток“ 1 и 3. НЕК не е способен да погаси своите задължения. Ще теглим кредит от 700 млн. лева, за да покрием задълженията. С тези пари двете американски централи ще покрият пък своите задължения към държавните мини. Това ще доведе до глътка въздух на тези предприятия. В хода на преговорите насочихме нашите усилия да намалим цената за разполагаемост. Досега се плащаха много големи суми, когато двете американски централи не работеха.

Общият ефект, който ще се получи от новите споразумения е, че НЕК ще спести 1 млрд., по 100 млн. на година. Това ще намали дефицитът в компанията и по този начин ще предотвратим колапса в енергийната система. Цената на тока може да не се намали, но няма и да се увеличи, поясни министърът. Ние искаме да работим с „Уестингхаус“, но при условие, че те станат инвеститори. Премиерът го обясни неколкократно. За „Южен поток“ също мога да кажа, че все още никой не ни е уведомил официално, че проекта се прекратява. Не бива да отписваме „Южен поток“, каза още Петкова.

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com