Свържете се с нас

Казанлък

ТЕК възложи изпълнението на аварийни мерки при обследване аварията на сградата на ПМГ „Никола Обрешков” в Казанлък

Published

on

Техническата експертна комисия назначена със заповед 2/08.07.15 г. на Регионалната дирекция за национален строителен контрол – Стара Загора (РДНСК) възложи изпълнението на няколко спешни и незабавни мерки, свързани с временно укрепване и отстраняване на авариралата част от сградата на казанлъшката Природо-математическа гимназия „Никола Обрешков”. Съгласно приетите решения на назначената техническа експертна комисия предстои изготвянето на инженерно-геоложки доклад, конструктивно обследване на авариралата сграда  на гимназията. Определените специалисти от ТЕК  ще  ръководят и консултират действията по укрепване и разчистване на авариралата част от сградата.

В тази връзка днес РО НСК – Стара Загора осигури временен достъп до строежа за изпълнението на неотложните мерки на определените от техническата експертна комисия лица. РО НСК възложи на Община Казанлък да информира съответните застрахователи на лицата, участници в строителството за взетите мерки. От своя страна Община Казанлък предприе всички необходими действия по изпълнение указанията на Регионалната дирекция.

И днес продължават да са в сила мерките за безопасност, които Община Казанлък предприе веднага след случилото се на 22.06.2015 г. с рухване на част от сградата на ПМГ „Никола Обрешков”. Спряно бе газоподаването, ел.захранването и водоснабдяването към сградата на училището. Остава затворена за движение ул.”Орешака”. Осигурено е нощно осветление с прожектори. Обектът продължава да се охранява денонощно.

ПРЕСЦЕНТЪР Община Казанлък

Продължете с четенето

Казанлък

Д-р Душо Гавазов е новият кмет на Община Мъглиж

Published

on

Д-р Душо Гавазов, издигнат от ПП „ГЕРБ“, е новият кмет на Община Мъглиж. Той получи 58,99 на сто от гласовете на избирателите. На второ място е Златко Острешев, кандидат на Местната коалиция „ДБГ- Движение 21- НДСВ”, на трето място е кандидатът на Коалиция “БСП за България” Меглена Филипова.

 51-годишният д-р Душо Гавазов от 2011 г. е бил зам.-кмет на Мъглиж.

Продължете с четенето

Казанлък

Хороскопът на Алена вещае неприятности за 4 зодии

Published

on

ОВЕН

Честита Баба Марта! Неочаквани събития може да нарушат спокойствието ви. Не се напрягайте, като се натоварите с допълнителна работа, която може да не се окаже така доходна, както са ви казали, или са ви давали обещания.

Откажете я. Не планирайте делови срещи и не влизайте в спор с вашите колеги. Денят ви дарява шанс за среща с подходящата половинка, ако не сте семейни. Чувствата ви са споделени.

Нямате желание за сексуални удоволствия. Този факт отново ще озадачи партньорите ви и ще ги дистанцира.

ТЕЛЕЦ

Честита Баба Марта! Сутринта не се сърдете, ако получите градивна критика, но не отговаряйте на близките и колегите и с нападателно поведение, замислете се и я приемете.

Тя ви помага успехът да ви изпълни със задоволство. Налага се през целия ден да сте на работното си място, но не ви се работи, а пред вас е цяла работна седмица.

Прибързаността в разговорите с любимите ви хора е причина за неразбирателство. Не са уверени в чувствата ви и искат да се разделите. Няма да сте готови за сексуални удоволствия вечерта, а това ще е още един повод за разправия. 

БЛИЗНАЦИ

Честита Баба Марта! Трудностите в общуването на работното място са причина за разправии с вашите колеги. Настроението ви е променливо, но успехът няма да ви изостави, ако сте отговорни към задълженията си.

Предприемайте промените предпазливо и не допускайте да ви тласнат в погрешна посока. Денят е особено успешен, ако се вслушвате в интуицията си.

Не се опитвайте да налагате правила в отношенията с любимите си хора, ако не сте семейни, мили жени, защото това ще ги отблъсне от вас и ще ги загубите. Несемейните, които са влюбени,  да се съобразяват изцяло с желанията на партньорите си в сексуалните мигове.

РАК

Честита Баба Марта! В този ден не се опитвайте да надскачате себе си. Ако се преуморите може да не завършите задачите си в указания срок и да търпите наказания.

Ако сте умерени и търпеливи, ще се справите отлично. На всяка цена отложете планираните деловите срещи и разговори. Няма да бъдат успешни и предложените ви инвестиции. Не рискувайте!

Тези от вас, които са влюбени, днес могат да споделят чувствата си и да направят крачката към сериозно обвързване. Семейните да не допускат изневери, ако живеят щастливо и в хармония с половинката си.

ЛЪВ

Честита Баба Марта! Вашите колеги се опитват да ви вменяват неуспехи, но вие не се отказвайте от начинанията и ще пожънете признанието, което заслужавате.

Заемете се с рутинните си служебни задължения следобед, за да не изостанете с приключването на вече започнати задачи. Разрешете семейни проблеми и недоразумения с интимната половинка.

Вечерта се отдайте на приятни романтични мигове и на сексуални удоволствия, които са желани от двама ви, защото ще ви избавят от напрежението. 

ДЕВА

Честита Баба Марта! Тревожите се заради странното и обидно поведение на ваш колега, който отказва да се съобрази с новите правила на работното място, въпреки че те са причината да успявате в следващите дни.

Старанието на вашето работното място и отхвърлянето на неотложните задачи до края на деня, ще ви донесе материални успехи и признание.

Ако не ревнувате без причина имате шанс да разрешите проблемите си. Нови любовни завоевания ще се окажат разочароващи. Ако сте скъсали с интимните си партньори, се откажете от секс със случайни партньори и изчакайте да се влюбите отново. 

ВЕЗНИ

Честита Баба Марта! Анализирайте  работата си през последните дни, за да извлечете от нея полезната информация, която ви е необходима, но с разума си, а не с емоциите.

Предприемете промени. Начинанията ви носят успех. Сутринта ще ви зарадва новина за приходи. Ще бъдат добра оценка на възможностите ви.

Ако сте семейни и се влюбите неочаквано, внимавайте защото ще си създадете проблеми. Брачната ви половинка няма да ви прости изневярата. Сексуалните ви отношения зависят от вашата коректност и желание за интимност, което ви липсва, защото сте преуморени. 

СКОРПИОН

Честита Баба Марта! Въпреки неприятностите сте се втурнали към мечтаната цел, но дали сте готови да я следвате изобщо не сте наясно. Новите идеи са причина да не завършите започнатото.

Съчетайте старите и новите си задачи, за да не се провалите заради неспазени срокове. Завършете докрай започнатото до вечерта. За да срещнете половинката си трябва да приемате хората такива каквито са.

За да сте щастливи в интимните мигове с любимите си хора, трябва да създадете хармония и в сексуалните си отношения. 

СТРЕЛЕЦ

Честита Баба Марта! Финансовите постъпления, които ще реализирате днес са причина за всеобща завист и ще ви принудят за прекратите отношенията си с ваши приятели, на които дълги години сте помагали.

Отложете деловите срещи и разговорите, свързани с разискване на служебни проблеми. Бъдете сдържани в общуването с познати, роднини и приятели.

Ако все още се обичате с интимната си половинка не се подавайте на прекалена зависимост един от друг. Сексуалното привличане между вас и брачната ви половинка е породено и от духовната ви връзка. Бъдете нежни в леглото.

КОЗИРОГ

Честита Баба Марта! Не се намесвайте във финансовите проблеми на ваш приятел. Не бъдете прекалено откровени и не споделяйте бъдещите си планове.

Начинанията са успешни и ви зареждат с увереност. Новина за приходи може да ви подтикне към излишни разходи или към неоправдана щедрост.

Имате възможност да оправите личните си отношения. Нищо чудно да се увлечете в нова романтична връзка. Знаете, че сексът ви доставя удоволствие, само ако интимната ви половинка отговаря на темперамента ви.

ВОДОЛЕЙ

Честита Баба Марта! От сутринта ви чака труден и напрегнат ден, а и въпреки че сте уморени пред вас е цяла работна седмица. Предстои ви сериозна работа и провеждане на делови срещи, които са от огромно значение за вашите бъдещи планове.

Денят е успешен за изява на тези от вас, които се занимават с изкуство или с научна работа. Интимните ви партньори са се отдалечили, заради съмнения, че им изневерявате. Дали сте им повод да не ви вярват и трудно ще спечелите отново доверието им.

Не се опитвайте да се сдобрявате в леглото, защото дори и да се стигне до сексуален контакт, той няма да оправи отношенията ви. 

РИБИ

Честита Баба Марта! Ще спечелите неочаквано пари от спешна задача, която ви поставят в този ден. Решете дали е добре да поставите ново начало или е по-полезно за вас да се отдадете на рутинните си служебни занимания.

В двата случая успехът е с вас, ако действате по предварително подредена и планирана програма. Не се изненадвайте, ако се увлечете в нова романтична връзка.

Любимите ви се притесняват заради нежеланието ви да им докажете чувствата си. Постарайте се да предразположите интимния си партньор за сексуални удоволствия. Ще изгладите недоразуменията.

Източник: “Труд”

Продължете с четенето

Казанлък

Честита Баба Марта!

Published

on

Българите почитат днес обичая “Баба Марта”, който е един от най-тачените български обичаи с хилядолетна традиция.

На този празник всеки подарява на близките си специален амулет, наречен “мартеница”, за здраве и сила през следващата година. Мартениците се изработват само за 1 март, когато според българския народ започва новата стопанска година.

На 1 март хората, дърветата и животните се закичват за здраве и успех с мартеници, направени от пресукан бял и червен конец. Те се носят или до 9 март – църковния празник на Свети 40 мъченици, или до 25 март – Благовещение. Мартеницата може да се свали и при първото виждане на щъркел, на лястовица, кукувица или на цъфнало дърво.

Мартениците са направени задължително от два пресукани конеца – червен и бял. В някои райони на страната конците са само червени, а в други – многоцветни, но с преобладаващо червено. Този цвят според народното поверие има силата на слънцето и дава жизненост на всяко същество. Белият цвят символизира чистотата, невинността и радостта. В българските традиции бялото е и знак за красота, а червеното е цвят на жизненост, на здраве и любов, на победата, на живота и храбростта, на светлината, на изгряващото и залязващото слънце.

Според легендите първата мартеница е направена от Ахинора, жената на хан Аспарух, през втората половина на седми век, когато Аспарух преминал Дунава и открил за българите земите около Балкана. Ахинора дълго чакала своя любим и накрая завързала на крачето на лястовичка пресукан бял и червен конец и пуснала птичката да предаде посланието й за здраве и любов.
Този стародавен, най-вероятно езически обичай, се смята за уникална българска традиция, макар че в леко променен вид присъства и в Румъния. Там мартеницата се нарича “марцишор” и се носи само от жени, а в Северна Гърция я носят само децата като гривна, направена от усукан бял и червен конец.

Обичаят се пази и в близките страни, където са се преселвали българите през вековете – отбелязва се в южните части на Молдова, където живеят етнически българи.

Снимка: Булфото 

Обичаят за закичване на мартеница е разпространен не само в България, но също и в други балкански страни. През 2017 г. е вписан и в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството, като обща номинация от България, Румъния, Молдова и Северна Македония. От българска страна участие в подготовката на кандидатурата е взела проф. д-р Албена Георгиева – експерт от Института за етнология, етнография и фолклористика с Етнографски музей към БАН.

Интересни са и обичаите у нас, свързани с мартениците. В Разградско сутринта при изгрев слънце всяка домакиня мята червен плат на едно от плодните дървета в градината, “за да разсмее Баба Марта”.

Продължете с четенето

Казанлък

Застудяването продължава, на места ще превали

Published

on

Днес ще има разрастваща се облачност, на места с превалявания, но и шансове за слънце. Застудяването продължава.

Още от сутринта облачността ще започне да се увеличава от североизток.

С напредването на деня на много места ще има слаби превалявания от дъжд. В североизточните и някои централни райони валежите ще са примесени със сняг.

Вятърът ще бъде умерен, ориентиран от север е северозапад. Заедно с него над страната ще продължи да нахлува по-студен въздух.

Минималните температури са предимно между 2 и 7 градуса, по-ниски в някои северозападни райони.

Максималните са предимно в интервала 8-13 градуса, малко по-високи в крайния югозапад.

Продължете с четенето

Казанлък

332 нови случая на коронавирусна инфекция у нас, три в областта

Published

on

През изминалото денонощие в страната са установени 332 нови случая на коронавирусна инфекция.

Направени са 2531 теста – 1595 PCR и 936 антигенни. Въпреки че броят на тестовете е малък като съотношение от броя направени те остават високи – 13%.

Към 1 март активните случаи у нас са 31 302, показват данните от единния информационен портал.

През денонощието са поставени 2685 дози ваксина срещу COVID-19, а от началото на ваксинационната кампания те са 212 445.

За последните 24 часа битката с болестта изгубиха 24-ма души, излекуваните са 408.

От началото на коронавирусната епидемия жертвите у нас са 10 191, оздравели са 205 545 души.

Продължава да расте броят на заболелите от COVID-19, които постъпват в болница – към 1 март те са 4744. Пациентите, приети в интензивни отделения са 394 – с 14 повече от вчера.

Общият брой на потвърдените носители на вируса SARS-CoV-2 у нас е 247 038, от тях 10 211 са медици.

Най-много са новорегистрираните случаи в София, Бургас, Варна и Плевен.

Статистиката за денонощието по области: Благоевград – 5 нови случая, Бургас – 36, Варна – 35, Велико Търново – 2, Враца – 16, Габрово – 1, Добрич – 2, Кърджали – 5, Кюстендил – 6, Ловеч -5, Пазарджик – 16, Перник – 8, Плевен – 34, Пловдив – 20, Разград – 3, Русе – 4, Силистра – 3, Сливен – 18, Смолян – 4, София-град – 82, София-област – 12, Стара Загора – 3, Търговище – 3, Хасково – 4, Ямбол – 5. В областите Видин, Монтана и Шумен не са регистрирани нови случаи.

Продължете с четенето

Казанлък

Осем одобрени проекта на Община Казанлък в Националната кампания „Чиста околна среда -2021“

Published

on

Осем проекта на Община Казанлък получават одобрение за финансиране в Националната кампания „Чиста околна среда -2021“ на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда / ПУДООС / към Министерството на околната среда и водите.

От общо 833 проекта за финансиране със средства в размер до 10 000 лева за Община Казанлък ще бъдат финансирани три проекта. Кметство Хадижидимитрово ще получи финансиране по проект „Облагородяавне на спортно игрище“ в селото, Кметството в Розово ще получи финансиране за изпълнение на проект „Изграждане на автоматизирана поливна система в парка“ на селото, а за Казанлък финансиране печели проектът „Различните деца играят навън в град Казанлък“.

От общо 432 проекта на училища и обединени детски комплекси за финансиране със средства в размер до 5 00 лева Община Казанлък е одобрена с три. Ще бъдат изпълнени проектите на ОУ“Свети Свети Кирил и Методий“, село Кънчево за „Обособяване на кът за отдих и спорт“ и в Казанлък на Националното училище по пластични изкуства и дизайн „Академик Дечко Узунов“ за „Естетизиране на средата чрез изграждане на класна стая на открито“ и Професионалната гимназия по транстпортен мениджмънт за „Обичам природата и аз участвам“.

От 392 одобрени проекта за цялата страна с до 5 000 лева ще бъдат финансирани проектите на две детски градини в Казанлък: ДГ №18 „Пчелица“ за проекта „В света на мъниците“ и ДГ №8 „Юрий Гагарин“ за проекта „Обичам природата – и аз участвам“. 

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com