Татяна Узунова, художник: Много се радвам, че мога да представя проекта на паметника на химна „Велик е нашият Войник” в Казанлък

   

Много се радвам, че мога да представя пред проекта на паметника на химна „Велик е нашият Войник” тук в Казанлък, където е бил формиран 23-ти пехотен Шипченски полк. Това каза художничката Татяна Узунова по време на Тържествено събрание в Казанлък по повод отбелязване на 100 години от създаване на химна и 24 години от създаването на 61-ва Стрямска механизирана бригада, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. „Преди да започна да Ви разказвам за паметника, ще ви покажа нещо, което истински ще Ви развълнува. Това са оригиналните партитури на марша „Велик е нашият Войник”, каза пред присъстващите Узунова.
„Представям Ви и книгата, в която възродихме 19 български бойни марша, сред които е и „Велик е нашият Войник“. Изпълнението е на Академичен мъжки хор „Гусла”, които успяха да възстановят блясъка на тези маршове отново по оригиналните им партитури, които се появиха буквално от небитието по един странен и мистичен начин, за съвсем кратко време. По някаква необяснима, Божия воля, те поискаха да бъдат издадени заедно”, коментира Татяна Узунова. Тя поясни, че освен възстановените песни и диск към тях, в книгата е приложена и историята на създаване на всеки марш. „Тук ще прочетете как командирът на 23-ти пехотен Шипченски полк, след като чул първото изпълнение на песента, на площада в Охрид, се обърнал, за да скрие сълзите си. Ще научите, че песента била написана само за една нощ и след това се превърнала в извор на вдъхновение за едни от най-големите български художници и писатели ”, каза още Узунова.
Татяна Узунова поясни, че е предложила на съвета, свикан от кмета на Казанлък Галина Стоянова, 5 идеи за паметник: „ И както се казва „Ако е речено от Господ… – в този уникален български град ще бъде вторият в света паметник на песен, след паметника на “Марсилезата” във Франция“, уточни Узунова. По думите ѝ в избрания вариант се преплитат няколко теми и идеи: „Перото като символ на творческо начало и символ на душите, които вече не са с нас, които са се борили за свободата си под звуци на този велик марш“. Узунова обясни, че шумерите са използвали пера на птици, за да покажат, че тази душа се намира в друг свят: „В Египет с перо и крило обозначавали създателя на всички форми и всички неща. Перата са символ на възнесимата молитва, така присъстват и в културата на Северна Америка. А в християнството перото е символ на молитва и вяра. Перото на птица винаги е било символ на слово“.
За проекта на паметника Таня Узунова разказа, че ще е поставен на земя, а като постамент за цялата композиция е сложен пергамент. „Текстът на първия марш написан през 1916 година трябва да бъде гравиран върху него. Не исках да правя паметник на висок постамент, който отдалечава хора от него. Трябва да може децата да се катерят по него и да пипат истински гилзи, които ще бъдат сложени на перушинките на перото – това е втори символ на военна съпричасност паметника“, каза тя.
„Идеята е във всяка една от гилзите да се сложи пръст донесена от най-тежките и кръвопролитни сражения. Така паметникът става не само символ, а истинско място оживено със земя, по която са стъпвали и на която са се борили за свободата си дедите ни“, добави Узунова, обяснявайки, че първа може да бъде гилзата с пръст от връх Каймак-Чалан подарена на кмета на Казанлък от генерал Константин Попов.
„Ако забелязвате, перото прави една арка стъпвайки от една страна в мастилница а от друга директно на земя, това е трети символ – арка на победа, на слава, ако поискате, под която могат да минават хора.
„Всеки час, например или по някое избрано време – ще започне да звучи марш, като часовник, който изброява с песен време и ни кара да не се отдалечаваме от нашата история, и да помним великите герои, които са дали своят живот под тези звуци, както и тези, които са го написали. Композиторът Михаил Шекерджиев, тогава само редник в 23-ти пехотен Шипченски полк на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия по текст на поета подпоручик Константин Георгиев, тогава командир на парковия взвод на полка.
В Заключение Татяна Узунова благодари на кмета Галина Стоянова за предизвикателство и за оказаното доверие, поставяйки и тази невероятна задача.
Славяна ГАЙДАРОВА

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com