С образователни табла по Образователен маршрут

   

В съботния ден, в 10 часа преди обед в местността Димовец над град Шипка си дадоха среща любители и пазители на гората, доброволци от обществеността в Шипка и читалищни дейци. Не липсваха ентусиасти от всички възрасти – от 4-годишната Будика, до 84-годишния Христо Гъдев. Участие в акцията взеха и директорът на Държавно горско стопанство Тошо Петров и неговият заместник, кметът на Шипка Василка Панайотова, която закичи първата знакова табела със стръкче здравец. Не липсваше и чуждестранно присъствие – младежи  от Франция, Чехия, Словения, Италия и Португалия . Поводът – поставяне на  табели по образователния маршрут „По стъпките на Феликс Вожели.

 

Идеята за образователния маршрут  е на Инициативния комитет за гората, гр. Шипка и  се осъществява от доброволци към фондация Отворен интелект – ОУПЪН МАЙНД“ по програма Еразъм + на Европейския Съюз и със съдействието на  Сдружение „За Земята“, Асоциация на парковете в България.

 

Докато доброволци  поставяха разчистваха къпинаците и изсъхнали клони, за да отворят място за поставяне на първата табела, красиво изработена  от дърво и аранжирана с преплетени корени, представителите на горското стопанство с други помощници засадиха един кестен и дъб.

За да реализират идеята си, ентусиастите в колона тръгнаха по пътеката към местността  „Армана”, понесли 3 големи и 7 малки табели, и 10 указателни стрелки,  заедно с двуметровите колове, на които да поставят табелите.

 

Както поясни Татяна Бърч, ръководител на проекта, целта на образователния маршрут, започнат от гражданите на Шипка, е да запази спомена за невероятната интелигентност и енергия, на хората участвали в залесяванията  над Шипка преди повече от 111 години за да възстановят на хармонията между човека и природата. И още, целта на маршрута е да разкаже, че делото на Вожели е успешно – иглолистните насаждения са изиграли своята роля и днес на тяхно място е започнало естественото възобновяване на широколистният дъбов пояс.

Шипченския Инициативен комитет се създава през 2014 година в отговор на прокараните камиионни пътища над Шипка за извършване на санитарна сеч.

След прекомерното разреждане на гората на 90% иглолистната гора е повалена и натрошена. Следват тежки преговори между Инициативния комитет и Държавно горско стопанство, Казанлък с посредничеството на Община Казанлък и независими експерти.

В крайна сметка преговорите завършват с постигане на съгласие между двете страни, повалената дървесина е добита със животинска тяга, а местността където днес се изгражда маршрута се превръща в  пример за устойчив дърводобив. Наред с икономическите интереси са зачетени останалите важни и общополезни функции на гората:защитна, рекреационна, водоохранна и културно-историческа.

 

Днес, Инициативния комитет и Държавно горско стопанство поддържат добри отношения на сътрудничество и в събота заедно поставяха таблата за Образователния маршрут. От Инициативния комитет изразиха надежда, че внесеното и одобрено предложеение от страна на Министерство на Околната среда и водите за създаване на малка Защитена местност в района скоро ще бъде подкрепено и от Държавно горско стопанство Казанлък .

 

 

 

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com