С над 130 хил. лв. е увеличен бюджетът на общинското звено „Озеленяване” в Казанлък

   

Предвидените през 2019 г. средства по направление „Озеленяване” в Казанлък са 1 071 870 лв. Това каза за Радио „Фокус” Николай Чалъков, директор на Общинско предприятие „комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата”.

Той поясни, че през 2018 година за същите дейности средствата са били 837 125 лв. Увеличението от над 130 хил. лв. се получава от факта, че в края на 2018 година с решение на Общинския съвет, поради увеличения брой новосъздадени площи, които трябва да бъдат поддържани, с 20 души е увеличен броят на служителите в звено „Озеленяване”. Така общият брой на работещите в общинското звено е 87. Увеличение от миналата година има и в минималната работна заплата от 510 на 560 лв., което е намерило отражение също в новия бюджет за направление „Озеленяване”.

Работниците, които не са на минимална работна заплата имат увеличение с 10%. Всичко това доведе до разликата от над 130 хил. лв., каза Чалъков. Общинското звено „Озеленяване” се грижи за поддръжката на 370 декара площи. В бюджета на звеното за 2019 година са намалени средствата за озеленяване. Не е предвидено изграждането на големи паркове и градини, на стратегически обекти в община Казанлък, като изцяло дейността на звеното ще бъде насочена към поддръжката на съществуващите площи. В края на зимния сезон предстои да бъде направен оглед на растителността и където е необходимо, тя ще бъде подменена.

Предвидени са средства за зацветяване на централна градска част, както и такива за закупуването на горива, корди, вериги, масла, ремонт на машини и всичко необходимо за поддръжка на зелените площи. През 2018 година за пролетното зацветяване в общината са изразходвани близо 54 хил. лв.

Славяна ГАЙДАРОВА

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com