С много емоция и настроение премина „На баница…” с инж. Николай Ибушев

   

Човек се ражда, за да остави следа след себе си. Каква следа ще остави след себе един от видните граждани на Казанлък инж. Николай Ибушев? Той бе специален гост на актрисата Гълъбина Михайлова в „На баница с именити казанлъчани и гости на Казанлък”. Николай Ибушев е инженер по професия и от близо 20 години е директор на най-голямото оръжейно предприятие в България „Арсенал” АД, почетен гражданин на гр. Казанлък. Гостът бе много разговорлив и подробно обясни как се управлява един гигант като „Арсенал”. Но бе достатъчно скромен да подчертае огромната заслуга за постигнатите успехи на своите заместници, на целия инженерен и счетоводен апарат. От 10 години към предприятието съпътстващо работи и търговското дружество „Арсенал – 2000”, чийто ръководител е синът му Христо Ибушев. Директорът на „Арсенал” сподели и за трудните моменти, през които е преминал заводът, онези години когато дружеството е било във финансова изолация и тежестите, които е носил на плещите си, съкращенията които се е налагало да се правят, но въпреки това е запазвал своите специалисти. Днес обаче заводът е опасан с фиброоптика, има над 1000 компютъра и мощни сървъри за съхранение на огромната по обем информация. За 20 години не съм сменял директори, похвали се босът и допълни, че предприятието е преминало от екстензивен към интензивен път на управление. Към момента броят на работниците наброява към 10 000 човека и от много години няма забавяне на заплатите, сподели инж. Ибушев. Той каза, че управлението на завода е такова, каквото е било и при държавното, защото го изисква спецификата на производството.
Директорът на „Арсенал” АД е един от основателите на леководолазите в Казанлък, а основното му хоби е електрониката. Обича да чете техническа литература и да гледа научно-популярни филми. Любимите му български актьори са Стефан Данаилов и Невена Коканова. Любим певец му е Висоцки, който му е бил личен гост в Казанлък.
Като общински съветник от групата „Експерти за Казанлък” инж. Ибушев подчерта огромната роля на Експертите в управлението на местната власт, защото тяхната роля е да бъдат полезни на гражданите. Благодарение на Експертите в Общинския съвет на Казанлък е прекратена порочната практика да се сформират групи, които да пречат да се гласуват добрите идеи за града. Инж. Ибушев сподели, че групата му е съпричастна към това, което се прави от общинската администрация на кмета Галина Стоянова. Той припомни за множеството дарения, които групата е правила и ще продължи и за напред да прави. Според него „Арсенал” върви напред и е №1 и целият град го разбира. А каузата е „Казанлък – „Арсенал” – „Експерти за Казанлък”, каза още инж. Ибушев. Много бащински разказа, как неговите малки синове Марти и Ники знаят вече руски и английски език, а им предстои да научат и още някой и друг език.
Сегашният градоначалник Галина Стоянова, която също е кадър на „Арсенал” поднесе много мил подарък на госта в „На баница с….” под формата на колаж от три снимки, запечатали спомени от преди 10 години. На тях е Ибушев сред малчуганите в детската градина; когато получава званието „Почетен гражданин” на Казанлък и един щастлив баща с Марти и Ники на 1 годинка, личен архив на Стоянова. Гости на събитието бяха още председателят на ОбС Казанлък Николай Златанов, зам.-директори на „Арсенал”, общински съветници от групата „Експерти за Казанлък” , Стефан Дамянов – бивш директор на завода и кмет на Казанлък, много приятели на госта. Присъстващите истински се забавляваха със скечовете на неуморната и неостаряваща актриса Гълъбина Михайлова и с прекрасните танци на танцьорите от СК „Роза”. Изпълненията на певеца Сонай Чалъков накараха залата да запее, та дори и да танцува. Вечерта завърши и с любимата песен на инж. Ибушев „Луди коне” на Владимир Висоцки. Накрая по традиция всички се почерпиха с вкусна баница.

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com